haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan eladása, kiadása

Koltai Mónika # 2011.05.20. 06:47

Tulajdonosa vagyok egy lakásnak, melyben a nagyszüleim éltek, azon életük végéig haszonélvezeti joguk van. Közben a nagymamám meghalt, nagypapámat pedig magunkhoz vettük, idős, állandó ápolásra szorul, állapota egyre romlik. Semmi esély arra, hogy visszaköltözzön a lakásba. Szeretnénk a lakást eladni, de legalábbis kiadni, mert így csak a költségeket termeli. Kérdésem, hogy mennyire kell bevonni ebbe nagypapámat? Szellemileg nem mindig beszámítható, néha abszolút nincs képben, félő, hogy össze-vissza beszélne egy ilyen meghallgatáson.
Milyen lehetőségeim vannak?
Előre is köszönöm a segítséget!

mon

ObudaFan # 2011.05.20. 09:38

A tulajdonos eladhatja a haszonélvező nélkül is az ingatlant, de csak haszonélvezettel terhelten. Úgy meg nem biztos, hogy kell bárkinek. Ha meg kell, értéken alul.

czg79 # 2011.05.20. 12:34

Tisztel fórumozok jogászok, Ügyvédek!

Az alábbi ügyben kérném segítségeteket, tanácsotokat.
Örököltem nem rég egy ingatlant özvegyi haszon élvezettel és jelzálog hitellel. Az özvegyi haszonélvező lakik benne. Sajnos csak a jogaival él a kötelezettségeivel nem. Apránként elad mindent belőle ami értékesebb (hűtő, kerékpár, aranyékszert ami az elhunyté volt). A közterheket viszont nem fizeti se villanyszámla se gáz se biztosítás és még sorolhatnám. Elszeretném adni az ingatlant mi előtt kikötik a gázt vizet, villanyt. Az eladásba nem hajlandó bele menni csak egy bizonyos összeg felett (ami most nem lehetséges mert nincs értéke az ingatlanoknak sajnos).
Lassan felmondják a jelzálog hitelt is mert nincs a házon biztosítás, mert nem fizette azt se.
Mit tehetek ellene? Hogyan tudnám eladni az ingatlant vagy megakadályozni hogy tovább rombolja az értékét?
Köszönöm előre is a válaszokat!

Tanha # 2014.02.10. 21:39

Mindenkit üdvözlök!
Abban szeretnék kérni, hogy a nevemen van egy lakás. A nagymamának holtig tartó haszonélvezeti joga van a lakásomon, amit én annó jószándékból jegyeztettem be a számára, hogy biztosítsam affelől, hogy soha nem fog az utcára kerülni, nyugodt öregkora lesz.
Ehhez képest úgyérzem havi egyszer vagy kéthavonta egyszer szándékosan vitát provokál, bármilyen apróságról legyen szó elkezd provokálni, alaptalanul vádaskodni, hogy márpedig ő látta, hogy én elvittem egy papírját- ami nem igaz. A lényeg csipcsup indokokkal elindítja a kötekedést, majd ő közli, hogy ő nem tud együttélni. Az az igazság, hogy a számlákat nem tudja egyedül fizetni, a 100 000 forintos nyugdíja pedig 2 hétre elég neki, úgy, hogy a rezsibe 20-at ad beleminden hónapban, és egy wc papírt nem vásárol a fürdőbe. Erős dohányos, és alkoholos üvegcséket is találok a szemetesbe eldugva, tehát inkább nem eszik. Ha elmennék és én mint tulaj nem fizetném a rezsit, hanem ráhagynám, félek halmozná az adósságot, és az én lakásomra terhelnék rá, amég ő vígan éldegélne. Tehát mennyit kellene hivatalosan fizetnem neki, tehát a haszonélvezeti jog megváltásáról lenne szó, mert ügyvéddel is fenyeget. Úgy tudom a lakás értékének a 20 %-át? Tehát mondjuk egy 8 milliós lakásnál 1,6 milliót? Jól értem? Előre is köszönöm

lacika19651207 # 2014.02.11. 19:37

Tisztelt Jogi Fórum!

Van egy 20 millió ft értékű ház haszonélvezővel aki ennek a háznak a tulajdonosa volt de 8 évvel ezelőtt eladta egy ismerősének 8 millió forintér,de csak papíron.Így ez az ember lett a tulajdonos és a volt tulaj lett a haszonélvező. Ettől a tulajtól szeretném megvenni a házat aki 1 milliót kér mondván hogy neki ennyi költsége merült fel az adás-vétel kapcsán.

Kérdésem: ha én megveszem ezt a házat , az adás-vételire ez az 1 milliós vétel ár kerülhet-e rá vagy a 8 millió? Egyáltalán mennyit lehet ráírni és milyen plusz költségek merülnek fel a vétel kapcsán?

Válaszát köszönöm!

Kiss lászló

MajorDomus # 2014.02.11. 21:32

feltéve ha ő beleegyezik!
1.6 milliot fizetni?
100 ezerért
megszabaditanak tőle

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.12. 07:59

Te mire válaszoltál?

enterprise # 2014.02.12. 16:00

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretném a lakásomat eladni.
A haszonélvező sajnos decemberben elhunyt.
Érdemes, vagy kell-e a haszonélvezeti jogot töröltetnem a földhivatalnál még az eladás előtt, vagy elég azt majd az adás-vételi szerződéssel együtt kérni, bemutatva a halotti anyakönyvi kivonatot.
Megteheti-e ezt majd a vevő ügyvédje is, amikor kérik a tulajdonjog átírását?
Ha igen, akkor mennyi az eljárási illeték a földhivatalnál? Jól tudom-e, hogy egy ingatlanra vonatkozóan, ha egyszerre több kérvényt adnak be a földhivatalnál, akkor csak a legdrágább illetéket kell fizetni 6600Ft-ot?

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.12. 16:17

Vagy; igen; jól.

enterprise # 2014.02.12. 19:25

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!
Köszönöm a gyors és lényegre törő választ!

naposmaci # 2014.08.26. 17:55

Tisztelt ObudaFan!

Szeretném meg kérdezni öntől,hogy édesapám elhunyt 2014.jan.17.-én.
Na most én örököltem édesapám tulajdonrészét de édesapámnak a huga haszonélvezeti joggal rendelkezik az Ingatlanon! Nos a kérdésem az lenne hogy vehetnék-e fel hitelt bárhol vagy a haszonélvezőnek a bele egyezése szükséges?És hogy kinek tudnám a részemet eladni, hogy pénzhez jussak!?

Várom segítségét válaszát!

Tisztelettel: B.László

Lara000 # 2014.10.08. 06:55

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!

Tulajdonosa vagyok egy ingatlannak, ahol holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik egy idős családtag. Sajnos megromlott egészségügyi állapota miatt állandó felügyeletet igényel, így idősek otthonába került, ahol a szükséges ellátást biztosítják a Számára.
Az ingatlan egy ideje üresen áll, ezért a fenntartási költségei miatt elgondolkoztam a kiadásán.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az ingatlan bérbeadásához szükséges a haszonélvezővel bármilyen nyilatkozatot egyéb iratot aláíratni? Illetve, mint tulajdonos kiadhatom-e, vagy csak a haszonélvező teheti meg?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Z. Lara

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 07:56

A haszonélvező jogosult az ingatlant hasznosítani, tehát bérbe adni is. A bérleti díj is őt illeti.

mamika60 # 2014.10.08. 11:59

Tisztelt Fórum vezetők!
Kérdésem lenne, vettünk egy házat a két lányommal , ketten lettek tulajdonosok én lettem a haszonélvező holtomig! Az a gondom hogy az egyik lányom bele invesztált kettőmillióháromszázezer forint körüli összeget a közös házba de fél év elteltével kiköltözött a közös ingatlanból a nyári konyhába velem , amit én a saját költségemen komfortosítottam.Ennek már tíz éve, most szeretné a pénzét de a nővére nem tud vagy akar fizetni, de vissza se szeretné hogy költözzön a testvére!
Kötelezhető e a fizetésre,?
Köszönöm válaszát válaszukat!

pthomas # 2014.10.09. 09:59

Tisztelt Fórumozók!
Egy tipikus saját lakás eladás majd másik vásárlása után, a NAV az illeték számításánál az eladott lakás értékéből levonta az eladott lakáson lévő haszonélvezeti jog értékét.
Kérdésem: van e lehetőség ennek az illeték-résznek a csökkentésérése vagy eltörlésére a NAV határozat megérkezését követően? Tippem, hogy a haszonélvezeti jogot az új ingatlanra is be kell vezetni(?)
köszönettel, Pál Tamás

gyújtocska # 2014.10.09. 14:44

Szeretnem megkerdezni,hogy a masodfoku birosagon ugyan az a biro vesz reszt,illetve dönt,mint az elsöfoku birosagon?

MajorDomus # 2014.10.10. 22:43

Nem. 3 tagú bírói tanács!

ObudaFan # 2014.10.11. 06:24

mamika60

Arra tarthat igényt, amivel a másik tulajdonos gazdagodott, ami nem feltétlenül felel meg a ráfordítás mértékének.

ObudaFan # 2014.10.11. 06:26

pthomas

Azzal csak további illeték merül fel.

mamika60 # 2015.01.19. 09:35

Tiszteld ObudaFan! Ezt nem igazán értem, a testvér használja 10 éve azt a közös házat amit ketten vettek,az egyik lány havonta fizeti a kölcsönt( mert kölcsönre lett véve) a másik lány belefizette azt a bizonyos kettő és félmilliót.kb. Azt a nyári konyhát amit én a haszonélvező fel újíttattam abban lakik a másik lány, most kezdheti előlről a fűtést korszerűsíteni stb.(mozgáskorlátozott)de a pénze benne fekszik a másik házban.Kérdés ha nem fizetnek a bírósághoz forduljon a lányom?
Köszönöm válaszát.

Lina2009 # 2015.02.05. 10:35

Kedves Fórumozók!
A következőkben kérem a segítséget. Van egy ingatlanom, melynek egyedüli tulajdonosa vagyok, a volt párom a haszonélvező. Ő lakik jelenleg a lakásban, ami hitellel terhelt (én vagyok az adós). A közművek is az én nevemen vannak. Ő papíron nem él Magyarországon, így személyije sincs. Az ingatlant el szeretném adni, mivel ha gondol egyet és nem fizeti, én nem szeretném helyette fizetni a kiadásokat, sem a hitelt. De ő nem engedélyezi. Lehet e ilyen esetben kérni a bíróságot, hogy kényszerítsék a haszonélvezőt hogy egyezzen bele az eladásba. Mint mondtam papíron nem is él és lakik itt. De mivel papíron minden tartozás az enyém, kérhetek e ilyet a bíróságtól, mivel én nem tudom fizetni.
Köszönöm!

lajcsó # 2015.02.05. 10:57

Az ingatlan eladásához nem szükséges a haszonélvező hozzájárulása,legfeljebb haszonélvezettel terhelten kerül eldásra az ingatlan. De ha hitel van a lakáson akkor szükséges lesz a bank hozzájárulása is az eladáshoz.

Savrola # 2015.02.05. 13:00

Kedves Jogászok!

Egy haszonélvezettel terhelt ingatlan kis részének tulajdonosa el tudja-e adni vagy ajándékozni úgy az ingatlant, hogy arról a haszonélvező nem szerez tudomást? Kell-e a hozzájárulása? Ha nem, tájékoztatást kell-e kapnia pl. a földhivatal részéről? Jelenleg folyamatban van egy per, s az alperes a második tárgyalás kitűzését követően elkezdett mindent eltüntetni a nevéről. Pedig nagyon úgy néz ki, hogy ő veszít, így a perköltségeket is neki kell állnia. Plusz még azt a követelést is, ami a per kapcsán a felperes részéről felmerült. (A felperes a haszonélvező, az alperes részbeni tulajdonos jelenleg egy ingatlanon.) Ilyen esetben hogyan lehet behajtatni rajta a követelést? Házastársán követelhető? Vagy figyelembe veszi-e a bíróság, ha feltűnően épp a per előtt ajándékoz/ad el mindent, ami eddig a nevén volt.

ÁrpádÁrpád # 2015.02.05. 13:34

Kedves Fórumozók!
Öcsémmel tulajdonosai vagyunk egy vidéki családi háznak (1/2-1/2 arányban). Az ingatlan nagymamám haszonélvezeti jogával terhelt. A nagyi korábban a házban lakott, de most idősek otthonába költözött, a ház lakatlanul áll. A ház állaga egyre romlik, illetve költségeink vannak a karbantartással kapcsolatban (kert gondozása, fűnyírás), ezért szeretnénk mielőbb eladni. A mama jogilag cselekvőképes, de gyakorlatilag nem tud dönteni saját ügyei vonatkozásában. Felmerült lehetséges megoldásként a gondnokság alá helyezés, de ijesztő hosszúságú időtartamokat hallottam egy-egy ilyen per lefutásával kapcsolatban. Meg lehet-e valahogy oldani a gondnokság alá helyezés nélkül az eladást?
Köszönettel
Árpád

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.05. 14:29

Write only üzemmódban vagy?