Közös tulajdon megszüntetése. Majd rendelnek neki ügygondnokot, ha tényleg ismeretlen helyen tartózkodik.
haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan eladása, kiadása
Kovács_Béla_Sándor.Milyen címen indíthatok pert ? Lassan 8 éve nem tudjuk , hogy hol él mi a lakcime.Tavaj ki lett jelentve a tulajdonát képező/ 50%/
ingatlanból.
SolnesM Köszönöm a választ,de ez nem járható mert a ház nincs külön választva. 3 szoba konyha napali és egyebek.Meg tehetem azt , hogy a rá eső részt ügyvédnél vagy közjegyzőnél helyezem el mi9ndaddig amig ki deról a tartózkodási helye.
jácintka !
Eladjátok a hozzáférhető részt, természetesen áron alul.
A másik rész pedig vagy üresen marad, vagy elfoglalja az új tulaj, aztán majd rendezi a dolgokat a jelenleg nem elérhető tulajjal.
jácintka !
Eladjátok a hozzáférhető részt, természetesen áron alul.
A másik rész pedig vagy üresen marad, vagy elfoglalja az új tulaj, aztán majd rendezi a dolgokat a jelenleg nem elérhető tulajjal.
Körülményesen. Perrel.
Tisztelt fórum!
Haszonélvezetem van egy ingatlanon két gyermekem a tulajdonos fele fele részben.Sajnos az egyik gyerek évek óta nem jelentkezik ,tartózkodási helyét nem tudjuk.Elszeretnénk adni az ingatlan. Miként tejhetjük ezt meg ha az egyik tuladonos tartozkodási helye ismeretlen.Köszönöm a válszt előre is.
Kedves Fórumozók, kedves Ügyvéd úrak!
Haszonélvezettel kapcsolatos a kérdésem, amiről már olvastam itt, de nem találtam meg a számonra fontos választ. Ha ilyen volt már kérem szépen a körülbelüli időpontot megírni. Anyósom közép súlyos Alzheimer koros. jelenleg még otthon tud lenni a család segitségével, de gondolnunk kell arra, ha ez megváltozik, mert nagyon sok a közös költség és amennyiben majd rákényszerülünk, hogy otthonba küldjük el kell sürgúsen el kell majd adni a férjem tulajdonában levő és anyósom haszonélvezetével terhelt lakást. Kérdésem, hogy ezt milyen intézkedéseknek kell megelőznie a haszonélvezetet majd törölni tudjuk. Köszönöm előre is. Fatime
Tisztelt Fórumozok!
Tisztelt Jogászok!
Az alábbi gondomnak a megoldásához kérem a szíves jogi tanácsát-segítségét minden jó szándékú embernek.
10 éve a fiam és mennyem kérésére bele mentünk a részükre szóló lakás vásárlásának segítésébe.Akkor ami saját tehermentes kertes házi ingatlanunkat adtuk zálogjog érvényesítése megléte mellett a Banknak holtodiglan haszonélvezeti jogbejegyzésével fedezetként.Sajnos a mennyem nem régen beadta a válása iránti kérelmét . Mivel a lakásukon még 9 évre szóló törlesztői kötelezettség áll fen
gondoltam közös ajánlat kidolgozása kezdeményezzük. Sajnos a menyünk minden megoldástól elzárkózott és nevetve kijelentette,hogy semmilyen lakással kapcsolatos költséget nem fog fizetni és a lakást nem hagya el egész addig még a mi saját ingatlanunkat el nem árverezik a idős fejünk felül. Tisztelettel kérjük mindenki segítségét-tanácsát! Köszönjük előre is ! Papamama.
Tisztelt Fórumozok!
Tisztelt Jogászok!
Az alábbi gondomnak a megoldásához kérem a szíves jogi tanácsát-segítségét minden jó szándékú embernek.
10 éve a fiam és mennyem kérésére bele mentünk a részükre szóló lakás vásárlásának segítésébe.Akkor ami saját tehermentes kertes házi ingatlanunkat adtuk zálogjog érvényesítése megléte mellett a Banknak holtodiglan haszonélvezeti jogbejegyzésével fedezetként.Sajnos a mennyem nem régen beadta a válása iránti kérelmét . Mivel a lakásukon még 9 évre szóló törlesztői kötelezettség áll fen
gondoltam közös ajánlat kidolgozása kezdeményezzük. Sajnos a menyünk minden megoldástól elzárkózott és nevetve kijelentette,hogy semmilyen lakással kapcsolatos költséget nem fog fizetni és a lakást nem hagya el egész addig még a mi saját ingatlanunkat el nem árverezik a idős fejünk felül. Tisztelettel kérjük mindenki segítségét-tanácsát! Köszönjük előre is ! Papamama.
Tisztelt Fórumozok!
Tisztelt Jogászok!
Tisztelt Jogászok!
Olyan problémával fordulok önökhöz, hogy Édesapám halálával megörököltük a családi házat, a három testvér (6/1 fejenként), és édesanyám (6/3 rész), akit, megillet a haszonélvezet. Nos, a helyzet az, hogy a legidősebb testvérünk 3 éve él anyánknál ( mi ketten máshol élünk), és napi szinten részeg, számlákba nem fizet, dolgozni nem akar elmenni, meglopja, sőt 2 napja bántalmazta is (megszorította a kezét, lökdöste, ami látszik a kezén). A kérdésem az lenne, hogy milyen jogi úton induljak el, hogy a házból ki lehessen tenni, mert édesanyám fél a házba, ha egyedül van vele. Sajnos én tenni nem tudok ellene, mert 200 km-re dolgozom tőlük és naponta nem tudok lemenni hozzá.
Köszönettel: Richárd
Visszaolvasva, lehet, hogy nem volt egyértelmű a kérdésem. Azzal tisztában vagyok, hogy el tudom adni, hiszen haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan is értékesíthető. Viszont a gazdasági realitással számolva, nem hiszen, hogy bárki is terhelt ingatlant szeretne vásárolni (én magam sem szeretnék). A kiinduló állapot tehát adott, az elérendő cél pedig, hogy ténylegesen el lehessen adni az ingatlant. Így remélem már érthetőbb a problémám.
Köszönettel
Árpád
Kedves Kovács Béla Sándor!
Természetesen böngésztem a fórum hozzászólásai között, de a problémám megoldását nem találtam. Ezért tettem fel a konkrét kérdést.
Üdvözlettel
Árpád
De, visszaolvastam - nemcsak az előző bejegyzést, hanem több órán át néztem a fórumot. Viszont a hozzászólásom előtti bejegyzésben csak az szerepel, hogy eladható. Az nem, hogy erről tájékoztatják-e a haszonélvezőt. Illetve a bejegyzés további részében felvetett kérdés sem szerepel benne.
De Árpádra ugyanúgy igaz. Egyetlen hozzászólásnyit nem vagytok hajlandók visszaolvasni?
Igen, jól érzed, neked.
Kovács_Béla_Sándor - a "write only" kérdés nekem szólt?
Write only üzemmódban vagy?
Kedves Fórumozók!
Öcsémmel tulajdonosai vagyunk egy vidéki családi háznak (1/2-1/2 arányban). Az ingatlan nagymamám haszonélvezeti jogával terhelt. A nagyi korábban a házban lakott, de most idősek otthonába költözött, a ház lakatlanul áll. A ház állaga egyre romlik, illetve költségeink vannak a karbantartással kapcsolatban (kert gondozása, fűnyírás), ezért szeretnénk mielőbb eladni. A mama jogilag cselekvőképes, de gyakorlatilag nem tud dönteni saját ügyei vonatkozásában. Felmerült lehetséges megoldásként a gondnokság alá helyezés, de ijesztő hosszúságú időtartamokat hallottam egy-egy ilyen per lefutásával kapcsolatban. Meg lehet-e valahogy oldani a gondnokság alá helyezés nélkül az eladást?
Köszönettel
Árpád
Kedves Jogászok!
Egy haszonélvezettel terhelt ingatlan kis részének tulajdonosa el tudja-e adni vagy ajándékozni úgy az ingatlant, hogy arról a haszonélvező nem szerez tudomást? Kell-e a hozzájárulása? Ha nem, tájékoztatást kell-e kapnia pl. a földhivatal részéről? Jelenleg folyamatban van egy per, s az alperes a második tárgyalás kitűzését követően elkezdett mindent eltüntetni a nevéről. Pedig nagyon úgy néz ki, hogy ő veszít, így a perköltségeket is neki kell állnia. Plusz még azt a követelést is, ami a per kapcsán a felperes részéről felmerült. (A felperes a haszonélvező, az alperes részbeni tulajdonos jelenleg egy ingatlanon.) Ilyen esetben hogyan lehet behajtatni rajta a követelést? Házastársán követelhető? Vagy figyelembe veszi-e a bíróság, ha feltűnően épp a per előtt ajándékoz/ad el mindent, ami eddig a nevén volt.
Az ingatlan eladásához nem szükséges a haszonélvező hozzájárulása,legfeljebb haszonélvezettel terhelten kerül eldásra az ingatlan. De ha hitel van a lakáson akkor szükséges lesz a bank hozzájárulása is az eladáshoz.
Kedves Fórumozók!
A következőkben kérem a segítséget. Van egy ingatlanom, melynek egyedüli tulajdonosa vagyok, a volt párom a haszonélvező. Ő lakik jelenleg a lakásban, ami hitellel terhelt (én vagyok az adós). A közművek is az én nevemen vannak. Ő papíron nem él Magyarországon, így személyije sincs. Az ingatlant el szeretném adni, mivel ha gondol egyet és nem fizeti, én nem szeretném helyette fizetni a kiadásokat, sem a hitelt. De ő nem engedélyezi. Lehet e ilyen esetben kérni a bíróságot, hogy kényszerítsék a haszonélvezőt hogy egyezzen bele az eladásba. Mint mondtam papíron nem is él és lakik itt. De mivel papíron minden tartozás az enyém, kérhetek e ilyet a bíróságtól, mivel én nem tudom fizetni.
Köszönöm!
Tiszteld ObudaFan! Ezt nem igazán értem, a testvér használja 10 éve azt a közös házat amit ketten vettek,az egyik lány havonta fizeti a kölcsönt( mert kölcsönre lett véve) a másik lány belefizette azt a bizonyos kettő és félmilliót.kb. Azt a nyári konyhát amit én a haszonélvező fel újíttattam abban lakik a másik lány, most kezdheti előlről a fűtést korszerűsíteni stb.(mozgáskorlátozott)de a pénze benne fekszik a másik házban.Kérdés ha nem fizetnek a bírósághoz forduljon a lányom?
Köszönöm válaszát.
pthomas
Azzal csak további illeték merül fel.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02