Szolgalmi jog...

Ágnes777 # 2014.03.18. 07:28

Szeretném megkérdezni, hogy a telkemen szorgalmi joggal csatornát építene az Önkormányzat. Kaptam egy levelet amiben kész tények elé állítva előszerződést küldtek nekem, amiben van egy konkrét kártalanítási díj. Köteles vagyok elfogadni ezt az összeget, vagy van lehetőségem az összeg emelését kérni?
Előre is köszönöm a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.18. 11:27

Kérni bármit lehet. De ha nem tudtok megegyezni, akkor majd a kormányhivatal esetleg a bíróság dönt. A vesztes fizeti a költségeket.

kész tények elé állítva előszerződést küldtek nekem
Mit kellett volna küldeniük, hogy ne érzed magad kész tények elé állítva?

szivas # 2014.03.18. 20:48

@ágnes777
Én nem vagyok jogász, de a közelmúltban volt szerencsém végigküzdeni egy hasonló ügyet.
Szerintem pusztán attól, hogy az Önkormányzet az ellenfél, nem kell különösebben megijedni; a hatóságok (legalábbis az én esetemben) nagyon alaposan meggondolják mielött hatósági úton kényszerítenek valakit a szolgalmi jog türésére, holott nálunk egy ötven éve meglevö és müködö vezeték bejegyzéséröl volt szó. Gondolom fokozottan így van ez újonnan létesítendö vezeték esetén. ha nem elvi kifogásod van a vezeték ellen, hanem csak egyszerüen több pénzt szeretnél, vagy a munkálatok várhatóan nagyobb kárt okoznak neked, mint amennyit az ajánlattal kárpótolni lehet, nyugodtan tegyél ellenajánlatot.

MajorDomus # 2014.03.18. 22:02

szerződésről van szó!

válaszlevél,amelyben közlöd,hogy szerződés 6.pontja kivételével (az összeg)elfogadod,a 6.pontra javaslstod x forint!

és várod a postást!

Samu_2837 # 2014.03.25. 11:44

Tisztelt Jogi Fórum!

Nemrég megdöbbenve tapasztaltam, hogy a Vértesszőlős és Baj közötti földutak el vannak torlaszolva, le vannak zárva. A területet (szántó, erdő, tó) a tulajdonos nemrég elektromos feszültséggel ellátott dróthálós kerítéssel lezárta. A körbekerítéssel 2 utat is sikerült eltorlaszolni, melyből az egyik a falu rendezési tervében is látható bejárattal rendelkezik. Ezek az utak a google térképen régóta jelölve vannak, hisz tényleges útként működtek. Az önkormányzatnál megreklamáltam a lezárást, mire azt a választ kaptam, hogy "az említett ingatlan-tulajdonos az ingatlanokhoz és közöttük az úthoz is a kárpótlás során jutott hozzá. Mivel az érintett utak az illető tulajdonát képezik, természetesen azokkal szabadon rendelkezhet." Én azt gondolom, hogy ebben az esetben is létezik a szorgalmi jog. Nem hiszem, hogy egy utat csak úgy le lehet zárni. Mit javasol mit tegyek az eredeti állapot visszaálítása érdekében?

Köszönettel,
Laci

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.03.25. 12:27

Semmit sem lehet, ha van elkerülő.

nanemaaa # 2014.03.25. 13:47

Ha nem tudod a telkedet megközelíteni és az elkerítő tulajdonossal nem tudsz megegyezni, akkor kénytelen leszel bírósághoz fordulni szolgalmi jog alapítás céljából.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.25. 13:50

A "szorgalmi jog" egy kicsit mást jelent, mint ahogyan azt te gondolod.

MajorDomus # 2014.03.25. 22:11

szorgalmi feladat lesz megtanulni,mi a telki szolgalom!

Imre68 # 2014.04.19. 20:18

Tisztelt Fórumozók!

Problémáim támadtak a gázbekötéssel. Egy ikerházról van szó, közös tulajdonban van egy helyrajzi számmal. Egy szerződéssel van megosztva amit ügyvéd írt. Telek 67%-a az én tulajdonom, a maradék 33% egy idős házaspáré. A ház természetesen különbejáratú az utcán is és kerítéssel választottuk el egymástól, mintha külön telek lenne. A víz bevezetés és a csatorna is külön jön be a gerincről, külön aknákkal órákkal. A villany a szomszéd padlásáról jön át, de külön órákkal, mindenkinek a saját lakásában. A villany már akkor így volt mielőtt én 25 éve megvettem volna. A gázt a szomszéd házaspár 10 éve bevezettette én a 3 gyerek miatt ezt nem tudtam megtenni, mert nem volt anyagi fedezetem rá. Mivel mostanság nagyjából egyenesbe jöttünk a gázt szerettük volna mi is bevezetni. Az ÉGÁZ irodájában a szerződést megkötöttük és tervrajzot is adtak, amin bejelölték, hol ássam ki a gödröt. Ezt a rajzon úgy jelölték be, hogy a szomszédhoz befelé menő vezetékre kötnek rá az utcán és onnan hozzák az én előkertembe kb. 6 méter. Kiástam és jeleztem nekik, hogy jöhetnek bekötni. Probléma ekkor kezdődött. Most azt találták ki, hogy mégsem kötik be, hanem inkább a szomszéd előkertjében lévő csonknál kötnének rá és az ő virágos kertjén keresztül kössek rá. Ezzel az a probléma, hogy sziklakert, kerti tó is van nála és tele van ültetve bokrokkal, fákkal. Az öregek tiltakoznak, hogy én ott ássak. Már azzal is problémáztak, hogy az utcán az Ő bekötési vezetékükre csatlakozzak (azt mondták kevés lesz náluk a nyomás). A fő gerincre sem lenne egyszerű csatlakozni, mivel egy 6 m széles út túloldalán van a gerinc, alatta átfúrni komoly eszközökkel lehetne, mert az út 3 éves és az önkormányzat a csatornásoknak sem engedte, hogy feltörjék. A másik, hogy az ÉGÁZ azzal érvel, hogy egy telekre csak egy bekötést visz. Na most mit lehetne tenni?

MajorDomus # 2014.04.22. 18:09

Egyezz meg velük,fizess kártérítést a virágoskert!

mogorvaédesanyja # 2014.08.09. 15:04

Üdv!
Három kérdésre szeretnék választ .
1.Köteles vagyok annak a telektulajdonosnak bejárást adni akinek nincs a tulajdoni lapján szolgalmi jog bejegyezve?
2.Van e joga bármi féle fűnyíráshoz, sövény daraboláshoz ,egyéb dologhoz amivel nekem kárt okozhat és kérhetek e anyagi ellenszolgáltatást a telek használatáért?
3.Ha 1/6-od részben tulakdonosa lett annak a teleknek amiről szolgalmi joga van kötelezhető e ,hogy az a részt méretesse ki magának amiről bejár?
Köszönöm elöre is.

Sherlock # 2014.08.09. 15:35
  1. Ha máshogy nem tud bejutni, akkor igen.
  2. Van joga, ingyen. Ha kárt okoz, azt meg kell térítenie. De milyen kárt okozhat fűnyírással + ahhoz minek kell a te telked?
  3. Ahhoz használati megállapodás kell; alapból a közös tulajdon osztatlan, így ott járt át, ahol akar.
MajorDomus # 2014.08.09. 22:13

Sherlock

Tudnál erre (másként nem megközelíthetető ingatlanra bejutni) jogszabalyhelyet írni,
Lesz egy hasonló perem.

Előre is köszönöm.

Sherlock # 2014.08.10. 06:56

A Ptk. Telki szolgalom része ezzel indul - (2) bekezdés talán. A "megfelelő közúttal" szerepel benne.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.10. 07:45

Jogszabály helyett inkább ügyvéd címét kérnéd...

MajorDomus # 2014.08.10. 19:51

Társasházi ügy, ebben nem szorulok ügyvédre. Simán megnyerem.

Csak nem volt kedvem órákig keresgélni a törvényekben.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.11. 07:51

Attól, hogy az egyik fél társasház, az még marad szomszédjogi pernek, nem lesz belőle "társasházi per".

MajorDomus # 2014.08.11. 20:31

Lesz.
A másik fél is társasház.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.12. 07:27

Akkor sem társasházi per. Vagy ha egy rendőrházaspár válik, neked az rendőrper?

Gica101 # 2014.10.08. 15:21

Sziasztok !
Szeretnék segítséget kérni.
Az utcáról nyílik egy szolgalmi út, ami nem a miénk, hanem a hátsó házé, de átjárhatunk rajta. Az út 3 m széles és le van már fektetve benne 4 vízcső és 1 gázcső.
Behozták az utcánkba a csatornát, de a szolgalmi úton már nem tudjuk ki vinni.
Megkértük az előttünk lévő szomszédot, hogy engedjen át minket.
Át is engedne, csakhogy az ő tulajdona is egy osztatlan közös tulajdon, bár olyan mint egy iker ház és egy nagy beton fallal el is vannak választva egymástól, tehát mindenkinek meg van a saját telek része.
Az ő telkük a mi kérvényezésünkre, kapott 2 csatorna kiállást, így nem kell egymáson átmenniük.
Az egyik szomszéddal közösen építenénk ki a közös nyomvonalon haladó csatornánkat, mert a pöce gödrünk szinte ugyan ott helyezkedik el. Akivel közösen építenénk ki ő bele megy természetesen a szolgalmi jog hivatalos iratainak az aláírásába.
Az a szomszéd viszont akinek külön csatorna kimenete van és az ő oldali telkét semmilyen munkálat nem is zavarja, semmit se hajlandó aláírni.
Máshol, nem lehetséges kivinni a csatornánkat, mert körbe vagyunk zárva.
Lehetséges valahogy kényszer szolgalmi jogot szerezni csatorna rákötésre ? Ha igen, akkor hogyan működik. Ha nem tudunk rákötni, minket akkor is kényszerítenek a csatorna rákötési díjra és talaj szennyezési díjat is kell fizetnünk. Mi mindenképpen rá szeretnénk kötni és mindent ki is szeretnénk fizetni, de nincs lehetőségünk semmire. Mi ilyenkor a megoldás ?
Segítségeteket előre is köszönöm !

fitri # 2014.10.08. 18:51

Ha a tulajdoni lapon szolgalmi jog van bejegyezve gépjárművel való használatra, az megtiltja a gyalogos/kerékpáros használatot?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 19:49

A többen a kevesebb benne van.

minizs # 2014.11.21. 20:31

Üdvözlet! Feleségemmel vettünk egy családi házat, aminek az udvarában áll egy TV-Internet-Telefon szolgáltató oszlopa. Az oszlopról kapják az utca egyik oldalán lakók a szolgáltatásokat. A tulajdoni lapon nincsen megjelölve szolgalmi jog a szolgáltató irányában. Tudok e valami ellenszolgáltatást kérni(pl. ingyen internet) azért mert az én területemen van az oszlop, tehát gyakorlatilag a magánterületemet használják?Vagy esetleg kötelezhetem e a szolgáltatót, hogy rakja át máshova(hely az lenne az utcán is) az oszlopot? A választ előre is köszönöm! Zsolt

minizs # 2014.11.21. 20:35

Üdvözlet! Feleségemmel vettünk egy családi házat, aminek az udvarában áll egy TV-Internet-Telefon szolgáltató oszlopa. Az oszlopról kapják az utca egyik oldalán lakók a szolgáltatásokat. A tulajdoni lapon nincsen megjelölve szolgalmi jog a szolgáltató irányában. Tudok e valami ellenszolgáltatást kérni(pl. ingyen internet) azért mert az én területemen van az oszlop, tehát gyakorlatilag a magánterületemet használják?Vagy esetleg kötelezhetem e a szolgáltatót, hogy rakja át máshova(hely az lenne az utcán is) az oszlopot? A választ előre is köszönöm! Zsolt