Szolgalmi jog...

Zotyika # 2016.05.01. 18:35

Tisztelt Segítők!

Vettünk egy telket amely tulajdonlapján semmilyen szolgalmi jog nem szerepelt. De van két ember aki folyamatosan átszáguld rajta autóval a kiskertjéhez és állítja, joga van ehhez, mert évek óta erre jár. De nem szeretném engedni, mert építkezni szeretnénk és a vagyonbiztonság igényelné, hogy bezárjam a területet. A kiskertje mellett van önkormányzati út, de annak vége szakad a mi telkünk határánál. Az út másik végénél szintén egy másik teleknél vége szakad az útnak majd vagy 50 méter után folytatódik. Kértem arra járjanak, mert az egyrészt rövidebb, másrészt egy mező amin egyébként is ki van taposva az út (több más telek tulajdonos arra jár). Köteles vagyok tűrni, illetve mi dönti el, hogy nekem vagy a másik oldalon kell őket átengedni? Vagy ő választhat? Ha a telkemen keresztül jár, kötelezhetem saját maga számára út és kapu építésére (elfér a telken)?

MajorDomus # 2016.04.18. 21:21

A kérdésben és a válaszodban! Én erre utaltam.

Ha jól értem, a szolgalmi jog márpedig ilyen, harmadik fél általi korlátozást jelent, mivel korlátozza a telkem használatát?"

Nem jól érted! A szolgalmi jog, csak az ingatlan használatában korlátoz

lajcsó # 2016.04.18. 21:10

"A Zálogkötelezett jótáll azért, hogy az elzálogosított vagyontárgyak a hitelbírálat során általa
közölt és a Hitelező által elfogadott terheken túl per-, teher- és igénymentesek, azokon a rendelkezési joga harmadik személyek által nem korlátozott, ez a jótállási kötelezettség a Zálogkötelezettet az e szerződés szerinti jelzálogjog fennállása teljes tartamára terheli."
Az idézett szövegben hol van szó használatról???

MajorDomus # 2016.04.18. 21:05

Hát akkor csak jól érti hogy a szolgalmi jog korlátozza a használatban?! Nem?

lajcsó # 2016.04.17. 17:44

"Ha jól értem, a szolgalmi jog márpedig ilyen, harmadik fél általi korlátozást jelent, mivel korlátozza a telkem használatát?"
Nem jól érted! A szolgalmi jog, csak az ingatlan használatában korlátoz, a rendelkezési jogodat (pl.átruházás, megterhelés) nem érinti.
"Ergo a bank nem nagyon szeretné, ha a tulajdoni és rendelkezési viszonyokba bele lehessen piszkálni?"
Erre írtam, hogy kétesélyes.

harryklein # 2016.04.17. 14:07

És az idézett kitétel a szerződésben ezt jelenti?

MajorDomus # 2016.04.17. 13:28

Nem szeret hozzájarulni.

harryklein # 2016.04.17. 12:00

Kedves Lajcsó, köszönöm a gyors választ!
Utánanéztem a szerződésben, melyben valóban szerepel az elidegenítési és terhelési tilalom, továbbá az alábbi kitétel: "A Zálogkötelezett jótáll azért, hogy az elzálogosított vagyontárgyak a hitelbírálat során általa
közölt és a Hitelező által elfogadott terheken túl per-, teher- és igénymentesek, azokon a rendelkezési joga harmadik személyek által nem korlátozott, ez a jótállási kötelezettség a Zálogkötelezettet az e szerződés szerinti jelzálogjog fennállása teljes tartamára terheli." Ha jól értem, a szolgalmi jog márpedig ilyen, harmadik fél általi korlátozást jelent, mivel korlátozza a telkem használatát? Ergo a bank nem nagyon szeretné, ha a tulajdoni és rendelkezési viszonyokba bele lehessen piszkálni?

lajcsó # 2016.04.17. 10:52

"Milyen hátránnyal járna ez az egész nekem?"
A szolgalmi jog neked használati korlátozást és tűrési kötelezettséget jelent.

"Csökkenne-e a telkem és a rajta álló házam értéke?"
Igen!

"Mivel a házam banki jelzáloghitellel terhelt, így gondolom a banknak is hozzá kellene járulnia ehhez, meg szokták-e engedni ezt?"
Ha elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve vagy a kölcsönszerződésben van ilyen kikötés akkor kell a bank hozzájárulása.
A bank engedélye kétesélyes, főleg azért mert így csökken a fedezeti ingatlan értéke.

harryklein # 2016.04.17. 10:14

Tisztelt fórumozók,

Az alábbi ügyben kérném segítségetek:
Utcafrontra építkeztünk, az úttest alatt húzódnak a közművek, a mi telekhatárunktól 7-8 méterre. A hátsó (tehát a mi telkünk mögötti, az úttól és így a közművektől kb. 50 méterre fekvő) telket megvásárló jövendőbeli szomszéd azzal a kéréssel állt elő: mivel az a víz gerincvezeték, mely az ő telkét látná el, még nem épült meg, annak kiépítése önerőből aránytalan terhet (kb. 6-8 millió forintot) jelentene, járuljak hozzá, hogy telke vízellátását úgy oldjuk meg, hogy az én telkemen vezessük hozzá a vizet. A területről tudni kell: új alakítású telkekről van szó, olyan, részben egyelőre csak a térképen létező utcákkal, melyeken épületek jórészt még nem állnak. A szomszéd hátsó telkéhez is csak terveken szereplő út vezet, mely fizikailag nem, csak az ingatlan nyilvántartásban létezik, és így a víz gerincvezeték sem épült meg odáig. Ha jól értem, mindez azzal járna, hogy szolgalmi jogot kellene adnom neki a vízvezetékkel érintett telekrészre. Kiszúrni a szomszéddal nem szeretnék, ennyi millió egyetlen közmű bekötésére valóban irreális, de magamat sem szeretném rossz helyzetbe hozni. Milyen hátránnyal járna ez az egész nekem? Csökkenne-e a telkem és a rajta álló házam értéke? Mivel a házam banki jelzáloghitellel terhelt, így gondolom a banknak is hozzá kellene járulnia ehhez, meg szokták-e engedni ezt?
Válaszotokat előre is köszönve üdvözlettel:
hk

leasy # 2016.04.14. 12:16

Mit jelent pontosan az útszolgalmi jog? "Csak" átjárást?Le lehet vetetni, ha ingatlana megközelíthető már közútról? Szomszéd villanyórája az én 1/1 tulajdoni hányadú, külön helyrajzi számú ingatlanomon található/kapuszín/...(régen egy tulajdonos volt, később 3 helyrajzi számra lett osztva, így 3 házrész lett kialakítva). Ha engem zavar a villanyórája kérelmezhetem áthelyezését? Létezik vízvezetékre(szintén saját tulajdonú kapuszínemben) örökölt szolgalmi jog??? Vagy kérvényezhetem a vízóra áthelyezését is?? Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.08. 18:24

Kérd, hogy a bíróság az útszolgalmat pontosan írja körül, arra is kiterjedően, hogy milyen járműnek kell biztosítani a bejárást, milyen nyomvonalon, milyen szélességben, milyen műszaki kivitellel.
Szerintem egyébként akár ki is építheti azt az utat - de az útszolgalom esetleges megszűnésekor az uralkodó telek akkori tulajdonosának vissza kell állítania az eredeti állapotot.

Ha nem kértek a perben ellenszolgáltatást, akkor a bíróság nem is fog megítélni. Azt, hogy mennyit szeretnétek kapni, nektek kell tudni. Nincs ügyvédetek?

ides # 2016.02.08. 15:59

Kovács Úr köszönöm szépen a válaszát, kisállat tenyésztéssel szeretne foglalkozni, arra akar telepet kialakítani és az állatok ki-be szállítását ezen az úton akarja lebonyolítani. A Biróság rövid időn belül igencsak megitéli a szolgalmi utat és ezért akarjuk tudni, hogy átalakíthatja-e a jelenlegi rétet betonozott úttá, mivel Mi maradunk továbbra is a tulajdonosok és abba nem szeretnénk beleegyezni. Amennyiben köteleznek rá, hogy oda kell adnunk, milyen ellentételezést kérhetünk érte? jelenleg erre a rét-re is földalapú támogatást kapunk és ha megitélik az utat, akkor jár-e rá támogatás?
Válaszát előre is megköszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.08. 15:18

Kamionos bejárásra kapott szolgalmi jogot?

ides # 2016.02.08. 14:29

Szeretnék választ kapni a következő kérdésemre! A biróság megitéli a szolgalmi utat a szomszédomnak, ezzel biztosítanunk kell a bejáratot a földjére, ezt értem is, de mivel Mi maradunk a tulajdonosok átalakíthatja-e ezt az utat, pl leburkolja, hogy kamionnal betudjon menni?

Anna005 # 2016.02.04. 13:55

A 2016 01.14 megválaszolt kérdésemmel kapcsolatban kérdezném még:

Mi van akkor, ha azon ingatlan tulajdonosa (mely alatt csatorna van) időközben (2009-ben)megváltozott? /És tegyük fel, hogy az új tulajdonos az egészről nem tud semmit./

Ekkor a szolgalmi jog elbitoklásának lehetőségére előírt 10 év időtartam (a tulajdonosváltástól)újraindúl?

Immaculata # 2016.01.23. 19:51

A földet művelni kell.

Osztatlan közös tulajdonú földeknél lehet módosítani a kijelölt területeken. Csak be kell jelenteni a földhivatalba a változást.

ides # 2016.01.23. 19:28

Sajnos nem kaptam választ, annyit már kiderítettem, hogy kényszer bejárást muszály biztosítanom, de a szomszéd kamionnal akar közlekedni, amihez széles utat akar csinálni. Köteles vagyok ingyen a saját megvett földemből biztosítani?

ides # 2016.01.20. 13:40

Tisztelt Jogász Urak!

Sürgősen kérek segítséget Önöktől! Vásároltunk több éven keresztül a családommal együtt 15 hektár szántóföldet, amely osztatlan közös terület. Az egyik leányom ebből 8 hektárnak a tulajdonosa. Ő elidegenítési tilalommal rendelkezik 5 évig, mivel őstermelőként vette meg és vállalta, hogy gazdálkodik rajta. Most a szomszéd előállt, hogy Ő átminősíttette a vízállását, udvar megnevezésűre, és oda pályázni szeretne állattelepre, gazdasági épűletre, de nem kap engedélyt, mivel nincs neki út kiépítve.
A leányom szántójából akar kikanyarítani egy háromszöget. Azt mondja, hogy biztosítanunk kell neki a bejárást! Felhívtam az illetékhivatalt, azt mondták, hogy szankció várható, amennyiben 5 évig nem műveli a leányom a földet. Hol induljak el ebben az ügyben, mert nem szeretnénk semmi büntetést kifizetni?

MajorDomus # 2016.01.14. 21:31

Nem fog belemenni.

groszfater@gmail.com # 2016.01.14. 09:23

Előbb próbálj egyezségre jutni a szomszéddal, ha nem megy bele jó eséllyel perelheted. Arra a vezeték szakaszra amely a kerítéstől a bekötésig terjed.

Anna005 # 2016.01.14. 09:16

Nyerésre vagy vesztésre állok?

Egyébként köszönöm a gyors választ.

groszfater@gmail.com # 2016.01.14. 09:10

Indíthatod az elbirtoklási pert.

Anna005 # 2016.01.14. 08:58

A vízszámlával együtt jön. Az FTSZV küldi.

groszfater@gmail.com # 2016.01.14. 08:50

"szippantási díajat”"
?, és kinek ?