tulajdoni hányad módosítása


szajbertattila # 2004.07.31. 15:11

A tualjdoni hényadok már eldőltek ott, amikor aláírtátok az adásvételi szerződést, a rtulajdoni hányadokon most már változtatni nem lehet. Arra viszont van lehetőség, hogy akinek a saját tulajdoni háényadánál többet tett bele az ingatlanba azt visszakövetelje - pénzben, de nem tulajdoni hányadban. HA viszont van egy megállapodás közöttetek, hogy ki mit és miért fizet - és te ehhez tartottad magad, akkor ez a visszakövetelési igény is lehet megalapozatlan vagy időelőtti.

Mindenképpen javasolt azonban megáéllapodással rendezni ezt a helyzetet, mert miután szétváltatok - hosszú távon senkinek sem érdeke, hogy a közös tulajdon fennmaradjon. Célszerű a közös tulajdont megszüntetni, akár úgy, hoyg eladjátok az ingatlant és leosztjáto a pénzt megfelelő arányban, akár úgy, hogy a kialkudott értéken az egyik megveszi a másik részét

the big cat # 2004.07.30. 21:12

Hát megpróbálkozhat vele, de nemigazán hiszem, hogy részleetsen tudná bizonyítani ki mennyit költött rá.

fuser12 # 2004.07.30. 19:41

Sziasztok!

Volt barátnőmmel három évvel ezelőtt vettünk egy szerkezetkész házat részben hitelből. Abban állapodtunk meg, hogy a hitelt a munkámnak köszönhetően én igényelem és ő a ház befejezéséhez szükséges munkákat fizeti ki. Szóban tehát megállapodtunk az 50-50 %-os tulajdoni hányadról és ezt aztán az adásvételi szerződésben is írásban rögzítettük.
Három héttel ezelőtt különváltunk és megállapodtunk abban, hogy a házat eladjuk, és így fizetük vissza a kölcsönt. Az ex tegnapelőtt avval állt elém, hogy a bírósághoz fordul azzal, hogy állapítsák meg, hogy a tulajdoni hányadok 60-40 %-ban az ő javára módosultak, mert a készreállítási munkákért ő többet fizetett, és ezt számlákkal is tudja igazolni.
Lehetséges ez? Van egy érvényes szerződésünk, amit ő is aláírt. Ha most gondol egyet, akkor ezt felrúghatja???
(Arról nem is beszélek, hogy voltak olyan munkák, amikre én adtam pénzt, de a saját nevére állíttatta ki a számlákat!)

Köszönöm válaszaitokat!