Földek átminősítése


balfi # 2012.02.26. 10:09

Adott egy eladó ingatlan: külterületi kivett gazdasági épület és udvar 7.506 m2, tulajdoni hányad: 1/1

A gyakorlatban az ingatlanon egy kibetonozott kocsibeálló és egy feltételezhetően baromfi tartó épület maradványai találhatóak, úgymint alap és 50-90cm magasságban lábazat és falmaradványok.

Arról fogalmam sincs, hogy engedéllyel bontották-e el az állattartó épületet. A googleearth-on 2006-os fotón még áll az épület.

Az ingatlant potom áron lehetne megvásárolni, gépparkkal rendelkezem, nem okozna gondot a romok, beleértve az alap földből történő 100%os eltávolítása sem.

Az ingatlan körül művelt, jó minőségű magas AK értékű szántóföldek.

Amennyiben megvásárolom milyen buktatókra ügyeljek, mi a pontos eljárás, amennyiben szántófölddé nyilvánítás a célom ?

lajcsó # 2012.02.26. 15:59

Mi értelme van az átminősítésnek? Mivel kivett terület, erre nem vonatkoznak a Földtörvény elővásárlási/előhaszonbérleti jogokra vonatkozó szabályai. Ez akár még értéknövelő tényező is lehet.

hattyúdal # 2013.01.17. 00:46

Tisztelt Segítők!
Örököltünk az édesanyánk után kb 1 ha földterületet.
Ezt a területet a testvérem szántóként használta már sok éve.
Most a hagyatéki leltár felvételekor derült ki számunkra, hogy fele-fele részben szántó és gyep művelési ágban szerepel ez a terület. Még annak idején kárpótlásként kapta az édesanyánk. Valamikor régen a tsz törette fel azokat a részben szikes területeket, csak éppen "elfelejtette" átminősíttetni.
Most ezt nekünk haladéktalanul meg kell tennünk? (mert horribilis, akár 100 e ft/ha összegről is olvasok)
Még attól is kell esetleg tartanom,hogy megbüntetnek, hogy ez eddig nem történt meg, holott valójában erről az elmaradásról csak most szereztünk tudomást.
Valójában mennyibe kerül az átmínősítés gyep művelési ágból szántó művelési ágba?
Köszönöm azok válaszát, aki segítenek...

lajcsó # 2013.01.17. 07:29

Ha jól tudom 6600 Ft. A 100 ezer forint a mulasztási bírság ha elmulasztod bejelenteni a földhivatal felé a művelési ág megváltozását. Javaslom keresd meg az ügyben az illetékes földhivatalt!

Vevada # 2013.07.22. 15:25

TC!
Adott egy zártkerti ingatlan (MG terület). Kb 3000nm, ebből 2100 szántóként, a maradék kert művelési ágként van nyilvántartva. A terület mezőgazdasági rendeltetésű, távlatban fejlesztésre kijelölt kiskertes rekreációs terület. Építeni szeretnénk rá egy kb 60nm-es házat, amit nem lehet. Csak présház, pince vagy szerszám- és kisgéptárolót lehet. Egy építész azt javasolta, hogy nyugodtan építsünk csak présháznak kell bejegyeztetni. Ez valóban működne? A területen elhelyezhető építmények létesítésének viszont vannak szabályai pl., hogy 3% építhető be, de az építménymagasság legfeljebb 3,5 m lehet, valamint az övezet területén elhelyezhető épületek, építmények csak ideiglenes jellegűek lehetnek. Ez mit jelent?Ha felszólítanak el kell bontanunk?és miért tennék ezt?
az utcában legalább 3 házat építenek most(lakóházat), kérdem én, mindenki présházat épít?
Van mód arra, hogy átminősítsék a területet?

medve21 # 2013.10.22. 13:24

Van egy 6 Ha-os terület, ami a Földhivatalban legelőként van nyilvántartva. Teljesen benőtte az akác, már teljesen erdősült. Hogy tudom átminősíttetni erdő művelési ágra, ha nem 1/1-es tulajdonú, de én vagyok a többségi tulajdonos?

építész72 # 2014.05.16. 10:55

Tisztelt Fórumozók!
Vásárlás alatt van egy mezőgazdasági géptároló néven bejegyzett terület. Építeni szeretnénk rá egy fémforgácsoló üzemet.
Azt állítja a földhivatali ügyintéző, hogy így nem építhetünk rá. Mondtam, hogy ok, akkor kérjük az átminősítését. Erre az volt a válasz, hogy azt nem lehet, mert csak AK értékű földet lehet átminősíteni.
Amúgy meg ha nem mezőgazdasági géptárolásra használjuk a területet megbüntetnek.
Az lenne a kérdésem, hogy valóban nincs rá lehetőség, hogy fémforgácsoló üzemet építsünk rá?

Wildmann # 2014.05.17. 07:35

Miért a földhivatalos ügyintézővel beszélgetsz építési engedélyről?

Miért nem a hely építéshatósággal vagy épp hol hogy hívják őket? Csak mert ők adják ki az építési majd a használatbavételi engedélyt is.

Arra már csak félve kérdezek rá, hogy ezek a kérdések csak vásárlás során merülnek fel? Nem tudtátok, hogy mit akartok oda építeni? Vesztek egy földet, azzal, hogy van már rajta valami pattintunk rá egy 5 milliós csarnokot, meg bele 50 millióért gépet (bár szerintem mindkettő árához egy nullával több elegendő, menni fog ez, mert már van rajta egy csarnok?

Átminősítés, meg miegymás, ha az első ötlet nem jó?

Kérlek legközelebb hívj fel egy tervezőt, aki a csarnokot tervezi majd és add oda neki a helyrajzi számot. Ha a településen ismerős akkor pár óra múlva megmondja, hogy érdemes-e a területtel foglalkozni vagy sem. Ha nem ismerős, akkor lehet, hogy két napba is beletelik.

Azt ugye tudjátok mit (szélte, hossza, magassága, stb) akartok építeni?
Ahhoz kellene megfelelő területet keresni és nem fordítva.

lajcsó # 2014.05.17. 12:05

"mezőgazdasági géptároló néven bejegyzett terület."
A helyi önkormányzat építési szabályzat alapján mezőgazdasági rendeltetési területen fekszik.
"Építeni szeretnénk rá egy fémforgácsoló üzemet."
Nem valószínű, hogy menni fog. A fémforgácsoló üzemet jellemzően ipari rendeltetésű területen lehet létesíteni. Ugyancsak az önkormányzat építési szabályzata határozza meg, hogy mely területek tartoznak ipari övezetbe.

MajorDomus # 2014.05.17. 23:38

És azt is mire adnak engedélyt,illetve mit szeretnének azon a környéken s mit nem.

építész72 # 2014.05.20. 10:14

Akkor, leírom részletesen.
Szeretnénk vásárolni egy telket, ami jelenleg szántó. A földtörvény alapján olyan cég vásárolhatja csak meg, akinek mezőgazdasági tevékenység és egyéb dolognak megfelel. Természetesen egy fémforgácsoló cégnek nincs a tevékenységi körében ilyen dolog. És nem is szeretnénk ilyen tevékenységet felvenni.
A terület a város rendezési terve alapján GKSZ azaz gazdasági szolgáltató terület. Tehát az építés hatósági része rendben van, ide építhető fémforgácsoló üzem, ha a terület ki lesz vonva a művelési ágból.
És azért a földhivatalnál vagyunk megakadva, mert a földterületet csak akkor minősítik át, ha a beruházás teljes mértékben megvalósul. Persze elvi engedélyt kapunk ami pár évig érvényes, hogy a terület átminősítse lehetséges, de addig nem lesz a tulajdoni lapon a szántó "átírva" amíg nem valósul meg a beruházás. Egy nagyobb beruházást pedig bérleményre, aminek 5 tulajdonosa van nem szívesen indítanánk. Vannak közte idősebbek, betegek bármi történhet velük.
Ezért szeretnénk a legkisebb beruházással átminősíteni területet például mezőgazdasági géptárolóvá, vagy esetleg udvarrá és úgy már megtudnánk vásárolni a területet és elindulhatna a beruházás.
Viszont így a földhivatali ügyintéző azt állítja, hogy ha ők ellenőrizni mennek majd csak úgy, és mi nem mezőgazdasági géptárolásra használjuk a területet, hanem építkezünk rajta, akkor megbüntetnek, hogy nem a megfelelő célra használjuk a területet. Ezért gondoltunk esetleg arra, hogy udvarnak vonjuk ki a területet és ahogy elkészül az épület, használatba vetetjük és így már a tulajdoni lapra felkerül, hogy fémforgácsoló üzem és udvar. Így már egy szava sem lehet a földhivatalnak. Csak az építkezés ideje alatt lehet gondunk.
De ez sem volt jó ötlet, mert úgy gondolják, hogy a kivett udvarnak nem felel meg a terület mert nincs rajta épület. Erre már vég kép nem tudok mit mondani, fogalmam sincs, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy udvarnak.
Köszönöm, hogy meghallgattatok!

lajcsó # 2014.05.20. 11:03

Szerintem nem átminősíteni kell a területet hanem kivonni a művelésből. Ami manapság nem olcsó mulatság.

építész72 # 2014.05.20. 12:42

Igen, kivonás nem átminősítés.
Konkréten termőföld más célú hasznosítása a pontos megnevezés.

MajorDomus # 2014.05.22. 21:53

Nem biztos hogy menni fog.

Bea1 # 2015.01.05. 12:32

üdv, zártkertet hogyan lehet üdülőterületté nyílvánítani? az egyik hírdetésben írták ezt, nekem is van zártkertem, tényleg van valamilyen módja, hogy ezt át lehessen minősíteni üdülőnek? (üdülőnek van használva az 1972-es kiosztás óta) köszönöm

lajcsó # 2015.01.05. 14:39

Az illetékes helyi önkormányzat hatásköre. De csak megjegyzem: egyedi esetben kizárt az átminősítés.

katacsk # 2015.01.12. 13:59

Tisztelt Válaszolók!

Ma beszéltem az illetékes önkormányzattal átminősítés tekintetében. (zártkerti ingatlanból belterületire) Azt mondták, hogy a terület rendezés alatt áll, így ha mielőbb beküldöm a kérelmet, más lakókkal együtt, akkor nagy eséllyel átminősítik azt.

Na most az lenne a kérdésem, hogy milyen hátrányokkal járhat a külterületiről belterületire minősítés, azaz mit mondhatok majd a többi lakónak, amivel kvázi meggyőzöm őket, de közben elmondom annak hátrányait is.

Eddig az éves adóról találtam annyit, hogy 4 ezer Ft-al több lenne, ha belterület leszünk.

Nagyon köszönöm a választ!!

lajcsó # 2015.01.12. 18:29

Én hirtelen egyetlen hátrányt sem tudnék, előnyt viszont annál többet: növekszik az ingatlanok értéke, belterületi ingatlan - amennyiben kiveszik a művelés alól - nem tartozik a Földforgalmi törvény hatálya alá, közművesítés stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.12. 18:31

Esetleg telekadó, kommunális adó...

lajcsó # 2015.01.12. 18:35

A "zártkertet" is megadóztathatják. (Meg a többi földet is.)

garaba # 2015.02.02. 18:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Következő kérdésem lenne, sajnos nem vagyok járatos ezekben a dolgokban. Van egy 813 m2 zártkerti ingatlanom rajta mezőgazdasági épület. Szeretném eladni és azt tanácsolták, hogy kérjek átminősítést, akkor jobban és hamarabb eltudom adni. Most van folyamatban az udvarrá nyilváníttatása. Földhivatal ha minden papír meglesz, illetve befizetem a kiszabott díjakat, akkor úgy jegyzi be, hogy mg.épület és udvar. A kérdésem, hogy ha udvar minősítésű, akkor lehet-e rá építeni lakóházat. Egyáltalán mit nyerek az udvar minősítéssel? A földmérő már kimérte a területet, így be kell vinni 1,70 cm-re a kerítést. Az építési osztályon kérdeztük a lakóingatlanná minősítést is, de ez még egyszer annyiba kerül, mint az udvar minősítés. Eladhatom úgy hogy építési telek, a mg.épületbe pedig addig lakhatnak, míg felépíti a házat?

Csaaab # 2015.02.09. 12:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A III.kerületben élünk családi házban, osztatlan közös tulajdon. Úgy alakult, hogy a házhoz tartozó telek első feléből 12 méter kisajátításra kerül.A szakértői vélemény szerint a négyzetméter ára irreálisan alacsony. Kérdésünkre azt mondták, hogy övezeti átsoroláson esett át a terület, még 2001-ben, onnantól számítva 7 éven belül lehetett volna kártéritést igényelni az értékcsökkenés miatt. A kérdésem az lenne, hogy jogszerű volt-e az övezeti átsorolás, úgy, hogy sem mi, sem a tulajdonostársak sem lettek értesítve erről, így a kártérítést sem tudtuk igényelni, hiszen nem is tudtunk róla mi zajlik a háttérben.Nem kellett vona tudnunk erről? Mit lehet tenni? Jogszerű ez?
Köszönettel

gabi1987 # 2015.02.18. 17:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy 62 hektáros osztatlan közös területben vásároltam 2 x 3000 nm2 földterületet, ami jelenleg szántónak van minősítve (korábban szőlő volt). A kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám ismét átminősíteni ezt a területet szőlővé, mivel az egész területnek kb. 150 földtulajdonosa van, így kizárt, hogy mindenkivel felvegyem a kapcsolatot ez ügyben.
Válaszát előre is köszönöm.

alice_21 # 2015.03.11. 15:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék vásárolni egy szántó vagy legelő besorulású kb. 1 hektáros földterületet ebből vonatnék ki kb 400nm-t, késöbbi építkezés céljából.
A kérdésem az lenne, hogy mennyiért vonnak ki egy szántót, legelőt művelési ág alól, valamint milyen költségekkel kell számolni ezután?

Agnets # 2015.03.25. 07:19

Tisztelt Szakértő!
7 éve tulajdonomban levő anyukamtól örökölt kisházat elszeretném adni. Most derült ki számomra, hogy ahol a ház van a kertnek a 3/4-e szántónak van bejegyezve a földhivatalban.
A haz lakóterületen van a kert hozzá szántó.
Be van füvesitve, soha nem történt rajta semmi gazdálkodás.
Kertnek volt használva.
Azt hallottam, hogy szántó eseten kikell függeszteni 60 napra es másnak elővásárlási joga lehet.
De ez egy közepes kert a haz mellett, ami nélkül mi lenne a házzal?
Hogyan tudom ezt minél egyszerűbben értékesíteni, mert van egy vevő a házra?
Próbáljam meg a szántot atminősitteni?
Valaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Klinszky Agnes