Ingatlanügyek

mboka # 2025.07.14. 18:18

Egy 12 lakásos társas házban van egy kis lakásunk. Legfelső emelet, és eddig darálós WC volt, mert csak 5 cm a csatorna átmérő. Most teljes felújításba kezdtünk, amivel együtt szeretnénk normális módon a ház csatorna rendszerére csatlakozni és ezzel a darálós WC-t megszüntetni. Megvizsgáltattuk kamerával és kb. a födém alatt 1 méterrel (az alattunk lévő lakásban) kiszélesedik a csatornacső, ott kellene nekünk rácsatlakozni. Beszéltem az alattam lakóval, hogy mi a tervem, és természetesen minden ezzel kapcsolatos költségét (bontás, helyreállítás) én finanszíroznék. (szerencsére csak egy fehérre festett előszoba sarkában megy a szennyvíz cső-ott kellene bontani) ennek ellenére elzárkózik ettől, mondván, hogy ő most árulja a lakást, és majd ha meglesz a vevő, akkor vele megbeszélhetem.
Megteheti ezt az alattam lakó, hogy nem engedi meg hogy én is a ház csatornarendszerére csatlakozzak??
Vagy van valami jogi megoldás erre, ha szép szóval nem tudunk megegyezni?
Köszönöm,

osztap # 2025.07.11. 17:30

S6803,

Arra azért készülj fel, hogy nem rezsicsökkentett áron fogod kapni a közműveket. Az csak lakóingatlanokra jár, az iroda meg nem az.

drbjozsef # 2025.07.11. 16:18

Hm, te tudod, de én úgy gyanítom, az igazi kérdésed még csak nem is ez lenne...
De te tudod.

S6803 # 2025.07.11. 12:15

Bocsánat, tulajdonolni! Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2025.07.11. 11:50

jogilag mennyire necces egy ilyen ingatlant birtokolni?

Semennyire sem.
Magyarországon nem tilos irodát birtokolni. Sőt, bár ezt nem kérdezted, tulajdonolni sem.

S6803 # 2025.07.11. 11:48

Tiszteletem!
A következővel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni:
Veszprémben árulnak egy. kb. 15 éve kialakított tetőtéri lakást, ami a helyi építési szabályzat rendelkezései miatt irodaként szerepel a tulajdoni lapon. (Az építési szabályzatban ezen a területen egy telken max. 2 lakás alakítható ki, de így összesen négy lenne.) Kérdésem, hogy azon túl, h lakáshitelt nyilván nem, vagy csak másik ingatlan bevonásával lehet igénybe venni, illetve emiatt valószínűleg eladni se könnyű, jogilag mennyire necces egy ilyen ingatlant birtokolni?
Köszönettel: BG

nanemaaa # 2025.06.30. 08:53

Bármit eladhatsz, ha találsz rá olyat, aki megveszi. Legfeljebb érdemes beleírni a szerződésbe, hogy tájékoztattad a vevőt, hogy a kémény nincs bélelve. Esteleg a kéményseprő legutóbbi nyilatkozatát, mint az ingatlanhoz fűződő okiratot úgyis átadod a vevőnek.

gyene # 2025.06.30. 08:18

Üdvözlöm!
Társasházi, konvektoros lakásom szeretném eladni.
1 db. kéményes konvektorom van, ami nekem jogilag nem tiszta.
Utolsó kéményvizsgálatnál nem talált hibát a (kéményseprő) katasztrófavédelem.

Eladhatom kéménybélelés nélkül a lakásom?

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2025.06.24. 19:16

Herkner,

Nem, nincs, egyenes ági rokonok között minden ügylet illetékmentes, így az ajándékozás is.
Esetetekben okirat sem kell, simán odatolhatja készpénzben, bár egyéb okokból nem baj, ha van nyoma az ajándékozásnak szerintem, ezért a banki átutalás célszerűbb. De mindegy.
(anyósodnak bizonyos feltételek esetén adófizetési kötelessége lehet a ház eladása után, de ezt gondolom tudjátok. Ez magát az ajándékozást nem érinti, ahhoz nincs köze)

Herkner # 2025.06.24. 13:54

Jó napot kívánok!
A következő lenne a helyzet.
Anyósomék nem rég adtak el egy házat amiben volt 1/4 tulajdonrésze. 5 millió forintot fog kapni miután a vevők kifizetik a vételárat. Miután megkapja a pénzt, anyósom akar adni (ajándékozni) 3 millió forintot a páromnak.
A kérdésem az, hogy kell a páromnak bármilyen illetéket fizetnie?

Köszönöm szépen előre is a választ!

eulimen # 2025.06.17. 17:46

@BalázsAnett
mivel nem szeretnénk a kül és belterület közötti érték 90%-át leadózni.
Meg 10 évet sem akartok várni az eladással, amikor már nincs 90%os teher, ugyebár.

Csak az nem derült ki a posztból, hogy ugyan milyen döntés van napirenden, azaz: miről fog határozni a testület? Mert ha "xy kérelme" a határozati javaslat, akkor valószínűleg nem ruházható át. Ha "xxx, yyy, zzz hrsz ingatlanokat érintő elvi hozzájárulás" a határozati javaslat, akkor az nyilván ingatlanra szól.
(Esetleg már HÉSz módosítás is lesz?)
De gondolom érdekel titeket legalább annyira, hogy beültök az ülésre...

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.17. 16:17

Ez nem jogi kérdés.

BalázsAnett # 2025.06.17. 15:30

Hozzáértő választ szeretnék kapni!
Van három darab egymás mellett lévő telkem. A telek mostani megnevezése, tulajdoni lap alapján:
zártkert, művelési ág/kivett megnevezés/ A kivonás és az aranykorona levétele már megtörtént.
A terület tervezett belterületi határvonalon belül található és a szomszédos telek már belterület.
Az önkormányzat szerint nincs akadálya a belterületbe vonásnak.
Holnap lesz a testületi ülés, amin napirendi ponton van az ügy.
Még nem döntöttük el, hogy eladjuk a telkeket vagy építünk rá. Nyilván, ha el akarjuk adni, akkor ha meg is lesz az önkormányzati pozitív elbíráslás, nem visszük végig a folyamatot, mivel nem szeretnénk a kül és belterület közötti érték 90%-át leadózni.
Ebben az esetben viszont az lenne a kérdésem, hogy eladásnál növelhet-e bármit az értékén, hogy a kezemben van egy Önkormányzati hozzájárulás? Illetve ez a hozzájárulás eladás esetén "átruházható"-e vagy az új tulajnak újra be kell adnia a kérelmet? Köszönöm előre is a választ!

osztap # 2025.06.16. 19:56

riegergabor,

Egyszerű ez: nem akarod elajándékozni? Ne ajándékozd el. Megmondod, hogy jó áron hajlandó vagy eladni, tegyenek ajánlatot. Ennyi.

riegergabor@gmail.com # 2025.06.16. 19:03

Üdvözletem!

Egy olyan dologban szeretnék kis segítséget kérni, hogy van egy telek, amelyben kb. 22 tulajdonos van, öröklés útján. Alapvetően 2020-ban tudtam meg, hagyatéki tárgyalás keretein belül, hogy van tulajdonrészem, nem sok 96/4320-ad. Az egyik tulajdonos elkezdte forszírozni, hogy mondjak le a részemről, mert ő is így tesz egy "harmadik" félnek. A részéről meg is történt az ajándékozás. Viszont így úgy érzem, hogy én elvesztettem azt a jogomat, hogy akár elsőként ajánlatot tegyek az egész telekért felkeresve a többi tulajdonost. Mint kiderült a polgármester, ez "harmadik" személy és egy vállalkozó ajándékozással akarja a telket megszerezni, hogy munkásszálót építsenek rajta. Én pedig nem akarom akármennyiért eladni a részem nem pláne elajándékozni. Még egy kiegészítő információ: Volt rajta egy ház amit állítólag el kellett bontani és a harmadik személy intézkedett. Nem volt bontási engedély, se árajánlat, se jóváhagyás 1 tulajdonos részéről sem. Azzal az információval jöttek, hogy 3,5 millióba került és ezért ajándékozzuk el a részünket. Tudom, hogy meglehetősen sarkosan írtam össze, de kicsit összetettnek érzem a dolgot, de itt mi a jogkövető magatartás ami elvárható?
Köszönöm szépen előre is.

osztap # 2025.06.14. 19:42

(Az lehet, hogy a végrehajtó helyett a jegyző maga jár el - a végrehajtó neki egy (kényelmes) lehetőség az Ákr. 134. § (2) alapján. De a lényegen nem változtat, nem a jegyző jelenik majd meg vasvillával akkor sem. És arra is számíts, hogy a vállalkozót Neked kell megtalálnod, költségét előlegezned - aztán ráterhelik persze az adósra.)

osztap # 2025.06.14. 10:25

fa.evica,

Nincs más mód.
Ez egyébként nem úgy megy, hogy a végrehajtó jelenik meg egy vasvillával, hogy rakja a trágyát, hanem, hogy az ő felügyelete és rendőri biztosítás mellett egy vállalkozó megcsinálja. Ami borzasztó drága lesz a szomszédnak, mert persze az egész cirkusz költségét ráterhelik.

fa.evica # 2025.06.14. 08:14

osztap

Köszönöm szépen! Már beszéltem a jegyzővel, azt mondta beszél a végrehajtóval és kér végrehajtást. Azt kétlem, hogy a végrehajtó majd belemászik a trágyába. A cikk szerint, amit küldtél, van más mód is mint belevonni egy végrehajtót.

osztap # 2025.06.14. 07:40

fa.evica,

Olvasd el:
https://jogaszvilag.hu/…egrehajtasa/

Jelentsd be e-papíron a jegyzőnek, hogy a szomszéd nem hajtotta végre a birtokvédelmi határozatot, és kérd a jegyzőt, hogy gondoskodjék annak végrehajtásáról.

fa.evica # 2025.06.14. 07:05

Üdvözletem! Kis segítség kérés... Vettem januárban egy sorházi lakást, amihez tartozik 533 m2 telek, amelynek egy részét a szomszéd használja, mert akitől vettem megengedte neki. Én többször szóltam, hogy kérem a területemet vissza szolgáltatni, hisz azért pénz adtam, nem is keveset, de nem adják, úgy használják mintha az övéké lenne. Nem beszélve arról milyen áldatlan körülmények vannak a telkemen, trágya hegyek, trágyalé, bűz stb, mert több tehenet tartanak az ablakomtól kb 8 méterre, az akolnak egy része is a telkemen van. Kértem birtokvédelmet a jegyzőtől, kaptak 15 napot, hogy lepakoljanak a telkemről és átadják nekem, de semmi nem történt. Szeretnék tanácsot kérni, mit tehetnék. Köszönöm!

drbjozsef # 2025.05.25. 20:28

Siófok sem kicsi (pláne, ha a kérdező nagyvonalúan kezeli a földrajzot), gondolom 1600nmes telek nem a belváros közepén van. Egy félig vályog száz éves kádárkockával...
Nem értem, mi a lényeg az állandó hitetlenkedésben itt a fórumon.

entropia # 2025.05.25. 15:55

A telek önmagában alsó hangon söpri a 40 milliót. Valami itt nem kerek.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.22. 15:02

(A doktornak csaknem hibátlan a jogérzéke; és laikushoz mérten alapos ismeretei is vannak. Érdemes odafigyelni rá.)

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.22. 15:00

nem hiba az általam kérdezett ügyvéd szerint
Jó. De akkor miért kérdezel itt is?

Zoltanuss # 2025.05.22. 14:25

A ház Siófokon van,
1579 m2 telken.,
90 m2. A szerződésben tégla falazat volt írva, mert végül is az is,

A Balaton környékén ekkora telek 100 milla körül van.

Próbálkozik az ürge, hátha bejön.