Ingatlanügyek


Rudolf80 # 2020.08.31. 10:38

Kedves Fórumozók,

igyekeztem visszaolvasni, utánajárni, hogy van-e hasonló ügy, de egyértelműen nem találtam választ, ezért inkább felteszem a kérdéseim. A hátsó szomszédunkba költözött egy család, majd a hátsó kerítésünktől 5-8 cm-es távolságra lekerítettek a saját részükön villanypásztorral lovaknak egy kb. 35 nm-es részt. Ide két ló került, melyet naponta takarítottak 1-2 hétig. Azt követően sajnos nem, így elég zavaró bűz kezdett az irányukból érkezni, melynek következtében sajnos már nem nagyon tudunk szellőztetni sem. Kb 1-1,5 hónapja szóltunk nekik, s megkértük, hogy legyenek szívesen rendezni az állatokat. Ekkor azt a választ kaptuk, hogy betegek, és ezért maradt el. Sajnos változás nem nagyon volt, de türelmesen vártunk. Múlt héten a nagy melegek egyik napján szintén próbáltunk szellőztetni (este 10 óra körül), de a bűzös levegő miatt nem lehetett. Ekkor ráírtam a családapára a közösségi oldal csevegőfelületén. Nagyon kedvesen, udvariasan, mivel nem szeretnék rossz viszonyt. Sajnos itt tapasztaltam meg, hogy nem nagyon érdekli a problémám, és elég arrogáns stílusban juttatta a tudtomra, hogy őt ez nem érdekli, és szokjam meg, mert falun élünk. Ismét kértem, hogy mivel én normális hangnemben írtam, legyen kedves ő is ezt használni, de sajnos sikertelenül. Utána már nem reagáltam. Párom - aki nyugodtabb volt - másnap átment, és próbált velük beszélni, de sajnos nem nagyon talált megértő fülekre. Azt hangoztatták, hogy ők értenek a lovakhoz, és ezt megtehetik. Az eredménye az lett, hogy most a trágyadombjukat odalapátolták a kerítésünkhöz, így konkrétan a kerítésünk támasztja a trágyájukat. Nekünk ott zöldséges kert, és szőlő van, így nem nagyon örülök neki, mivel minden szenny átfolyik. Jeleztem a polgármesternek, s megkérdeztem ilyenkor mi a teendő, de azt a választ kaptam, hogy nem sért semmit ezzel a szomszédom.
Két kérdésem lenne: Villanypásztorra vonatkozik-e valamilyen védőtávolság, vagy valóban néhány centiméterre a kerítésünktől le lehet telepteni? Szeretnék ugyanis egy szövethálót feltenni, hátha az megfog valamit ebből a bűzből, de nem férek hozzá a másik oldalról. A trágyát tarthatják így szabadon, a mi kerítésünk tövében? Illetve egy plusz, ami nem feltétlenül ide vág, de hátha tudja valaki. Lehet két lovat tartani kb. 35-40 nm-en, nyílt területen, ahol semmi beállójuk nincs, és ott vannak esőben, és a tűző napon is?
Köszönöm, ha megtisztelnek a válaszukkal, és köszönöm előre is a segítséget.

Kővári Rudolf

annexus # 2020.08.31. 16:19

Kedves Medi99!

Tételezzük fel, hogy az épületed oldalhatáron álló beépítési módban helyezkedik el (a leírtak alapján lehet akár zárt sorú vagy ikres is, de ha ez így van, akkor a Te épület szabálytalan a nyílások miatt) az ingatlanodon. Tételezzük fel, hogy a jelenleg hatályos helyi építési szabályzat a Te ingatlanodat is magába foglaló építési övezetben oldalhatáron álló beépítési mód van előírva és így a melletted lévő ingatlant is e szerint lehet beépíteni.
Ebben az esetben a szomszéddal közös telekhatárán lévő épületed homlokzata melletti szomszédos ingatlan telekrésze oldalkertnek minősül, mely területrészen az általad leírt épületek nem helyezhetőek el.
Az oldalhatáron álló beépítési módban az oldalkert mérete az építési övezetre meghatározott legnagyobb építménymagasság mértéke, amennyiben erről a helyi építési szabályzat rendelkezik.

Egyébként a műhely emberi tartózkodásra szolgáló építmény, így annak megépítése építési engedélyhez kötött építési tevékenység. Úgyhogy, ha szabálytalan a tervezett állapot arra biztos nem kap építési engedélyt, hacsak nem ellenőrzött bejelentéssel kezdenek neki a kivitelezéshez, de a szabálytalanság akkor is fennáll.

nanemaaa # 2020.09.01. 06:51

Rudolf80
Ne a polgármesterrel diskurálj, hanem a jegyzőtől kérj birtokvédelmet, és szabálytalan állattartás miatt is tegyél nála bejelentést.
Persze nem tudhatjuk, hogy a szomszédod ki fia borja, de hátha nem tartozik éppen a jegyző, vagy a polgármester baráti körébe.

MajorDomus # 2020.09.01. 18:30

Az a kérdés mekkora a település???

brigitta8787 # 2020.09.03. 11:29

Kedves Fórumozó,
Nálam az alábbi helyzet merült fel:
Párommal szeretnénk összeköltözni, mindkettőnknek a családi háznál van akkora telek, hogy lehessen ráépíteni.. viszont a telek nem akkora, hogy szét lehessen választani és hogy külön tulajdonosok mi legyünk, így a ház a mi nevünkön lenne, de a telek maradna az eredeti tulajdonos nevén.
A kérdésem a következő ebben az esetben esetleg van valami megoldás?
meg lehet ezt jól oldani, hogy a későbbiekben amit a párommal építünk rá házat az ne kerüljön bele örökségbe, vagy bárki ne tudja azt követelni amit mi építettünk?
Van értelme ezzel foglalkozni?
Így akkor eladni sem lehet a későbbiekben?

előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget.
Üdvözlettel, Brigitta

wers # 2020.09.03. 11:39

így a ház a mi nevünkön lenne, de a telek maradna az eredeti tulajdonos nevén

Hogy hogyan? Hol lenne a neveteken is meg nem is? Földhivatali nyilvántartásban?

A többi kérdést meg nem is értem. Lehetne kissé letisztultabban kérdezni?

drbjozsef # 2020.09.03. 11:52

brigitta8787,

Egy biztos : "közös lónak túros a háta".

Olyan, hogy biztosan nem lesz probléma, nyilván nem lehet ígérni. Nem látunk a jövőbe.

A szokásos eljárás ilyenkor az, hogy a ráépítés értékével megnövelik a meglévő ingatlan értékét, és a sajátotok arányában osztatlan közös tulajdonból kaptok valamekkora részt (esetleg a külön, kizárólagosan használt telekrész használati értékét is belevonni).

Tehát az egészben lesztek X% tulajdonosok, az eredeti tulaj meg 100-X % részben. Megállapodás kérdése.

Ha köttök egy jó, lehetőleg mindenre kiterjedő használati megosztási szerződést, akkor a későbbi problémák lehetőségét azért eléggé minimumra lehet leszorítani. De kiiktatni nem, ha valaki rosszhiszemű, abból sok baj származhat.

Én inkább hagynám, ha van más megoldás. Ha nincs, akkor meg ez van. Azért sorházak, ikerházak, emeletráépítések ezrei működnek így az országban, nem egy ördöngösség ez.

brigitta8787 # 2020.09.03. 13:56

köszönöm a válaszokat

zoltec # 2020.09.03. 14:34

Holnap írjuk meg az adás-vételi szerződést az ügyvédnél.
Örököltük az ingatlant,a további kellemetlenségek elkerülése miatt bele lehet-e fogalmazni a szerződésbe ,hogy az eladó nem kíván kellékszavatosságot vállalni a rejtett hibákért? Szemmel látható felújításra szoruló részeket mennyire kell belefogalmazni a szerződésbe?

drbjozsef # 2020.09.03. 15:51

zoltec,

A szerződésbe bármit bele lehet fogalmazni. Legfeljebb semmis lesz, ha kógens jogszabállyal ütközik.

Ahogy én nézem, bár külön meg van határozva a kellékszavatosság elévülése ingatlanra (öt év), ha magánszemély az eladó, akkor ilyen szerződés esetében sincs tiltva, hogy az általános szabályoktól eltérjenek a szerződő felek - akár úgy is, hogy kizárja az eladó a kellékszavatosságot.

Lásd : Ptk. 6:157.§(2) és 6:163.§(3).

Ha belekerül - és a vevő úgy is hajlandó szerződni - abból baj nem lehet.

Jellemzően pl. autóknál szokás ilyet, igazából ingatlannál nem hallottam még. De elvileg lehet, nekem legalábbis úgy tűnik.

Írjátok a szerződésbe : "megtekintett állapotban", és mielőtt eladod fényképezd körbe az egész lakást/házat jó alaposan mindenhol.

MajorDomus # 2020.09.03. 17:44

Rengeteg panasz van itt a fórumon az utólag észlelt rejtett hibák miatt. Az eladó tulaj nehezen tudja bizonyitani hogy ő sem tudott a rejtett hibáról.

matthiasi # 2020.09.03. 18:42

zoltec

Holnap írjuk meg az adás-vételi szerződést az ügyvédnél.

Majd mindig a vevő hozza az ügyvédet, de azért Te is legalább azt íratsad be, hogy megtekintett állapotban és kellék szavatosság nincs.
Sok kellemetlenségnek elejét veheted !!

Bárányok # 2020.09.04. 11:19

Szóval megint kerítés ügy. A saját portánkra kerítést tettünk a szomszéd kerítésétől kb. 20 cm-re. A bíróságnál feljelentett bennünket, hogy 1 méterrel tegyük arrébb a kerítést. Alapból kötözködik, mindenkivel ezt teszi. A bíróságtól megjött a végzés, miszerint terjesszünk elő írásbeli ellenkérelmet. Semmi törvénybe ütköző dolgot nem tettünk, még is nekünk kell védekezni? Hogy van ez? Ha most ellen kérelmet nyújtok be, fizetnem kell érte? Szívesen vennék jó tanácsokat, amik egyeznek a törvény adta lehetőségekkel. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.04. 11:28

Mi lenne, ha meghatalmaznál egy ügyvédet?

MajorDomus # 2020.09.04. 19:20

Valószinűleg olcsóbban jönnél ki az ügyből.

Keryzsofi # 2020.09.04. 19:22

Üdvözlet!

A párommal ingatlan vásárlásba kezdtünk. A kiszemelt ház amikor a tulaj megvette, gazdasági épületről lakóépületre jegyezték be, ez fel van tüntetve a tulajdoni lapon. Nekünk a vételhez hitel szükséges. Megkezdtük az első lépéseket, a bank kiküldött egy értékbecslőt, aki csak a lakóépületet nézte meg. A szakvéleményben az szerepel, hogy az ingatlan jogilag rendezetlen. Az épület csak részben feltüntetett a térképmásolaton, ezért csak telekként vették figyelembe. Illetve a térképmásolaton a melléképületek sincsenek feltüntetve, de ezeket az értékbecslő nem nézte meg, mérte fel. Kérdésem az, hogy ilyenkor mi a teendő? Kinek, mit és hol kell intézkednie?

Köszönöm a segítséget előre is!

konix # 2020.09.04. 19:23

Üdv Fórumosok! Társasház ügyben kérnék segítséget. A kert átépítése, díszkertté, ami az eddigi havi 45-50eFt-ba került a fenntartása, most 1,1millió meg nem szavazott után újabb 1,5milliót akarnákak elfogadtatni a közgyűlésen. A közös képviselőnek jeleztem, hogy ez nem tartozik az állagmegóvás, a rendes gazdálkodás kiadások közé, idéztem a 2003. CXXXIII. törv. 38§, de Ő úgy gondolja, hogy az csak épületrészre vonatkozik. Fontos lenne,- ha igazam van - olyan forrást megjelölnöm, ami egyértelművé teszi, hogy a kertre is vonatkozik a törvény. Megköszönném, ha segítenétek ebben!

drbjozsef # 2020.09.04. 19:33

konix,

Ott van benne az 56.§-ban.

Az alapján elvileg igaza is van.

Ha ennyi a kertet karbantartani, akkor ennyi. Lehetne 10 millió is. Ha nem tetszik, váltsátok le.

drbjozsef # 2020.09.04. 19:39

Keryzsofi,

Ennyi alapján nem lehet tanácsot adni. Nem ismerjük a valós helyzetet, nem láttuk az ingatlant, nem ismerjük a tulajdoni lapot, nem ismerjük az értékbecslő szakvéleményét.

Miért rendezetlen? Most lakóépület vagy nem az?

Ha az, akkor az értékbecslőt rugdosd.
Ha nem az, akkor az eladót kérdezd.

Lehet, a rendezetlen a fel nem tüntetett épületeket jelenti. A bank nem szeret hitelt adni olyan ingatlanhoz, ahol a valóság és a térkép/tullap eltér. Nem szereti a felesleges kockázatot.

Nézzetek más házat.

Petra91 # 2020.09.04. 19:52

Kedves Mindenki!

Érdeklődni szeretnék, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy telek vagy egy ingatlan árverésre kerüljön?

  • Ugyanitt egy másik kérdés.

Van lehetőség arra, hogy egy 1/6 résznyi tulajdontól "megszabaduljak"? Amennyiben van rá lehetőség, úgy abban az esetben hogyan lehetséges?

Előre is köszönöm a választ/válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.05. 07:30

Van lehetőség arra, hogy egy 1/6 résznyi tulajdontól "megszabaduljak"?
Eladod, elajándékozod, kéred a közös tulajdon megszüntetését, ilyesmi.

drbjozsef # 2020.09.05. 11:12

Érdeklődni szeretnék, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy telek vagy egy ingatlan árverésre kerüljön?

Felrakod a vaterára.

matthiasi # 2020.09.05. 17:44

Petra91 !
Van lehetőség arra, hogy egy 1/6 résznyi tulajdontól "megszabaduljak"? Amennyiben van rá lehetőség, úgy abban az esetben hogyan lehetséges?
Van mint írták .
De azért azt jó tudni hogy hány tulajdonosa van az adott ingatlannak, van e többségi tulajdonos.. Ez az 1/6 16,6 % -ot jelent. Általában a többségi tulajdonosok szokták megvenni.. 'mélyen áron alul', vélik a kisebbségi tulajok. De ha belegondolnak a forgalom képességébe ennek a töredék tulajdonnak, esetleg megértik... ennyi az ára.
Ha viszont nincs többségi tulajdonos, akkor a résztulajdonosoknak össze kell fogni.
Megint más a helyzet ha az egyik résztulajdonos birtokban van. tehát a variáció száma nagyon sok lehet.

Jador # 2020.09.06. 18:59

A következőkben szeretném a segítségeteket kérni. A szüleim vásároltak egy telket a részemre házasság előtt, amelyre rákerült a haszonélvezeti joguk.
Házasság alatt felépítettünk egy házat. Az építkezés költségének nagy részét szintén a szüleim állták. Abban a hiszemben voltunk, hogy a haszonélvezeti jog automatikusan rákerül az épületre is. De ez nem így történt és ezzel akkor szembesültünk, amikor a válóperünk elkezdődött. Lehet-e kérni ezt visszamenőleg a haszonélvezet bejegyzését a házra is?
Az épület a nevemre került, de a férjem természetesen követeli az egész ingatlan értékét. Bizonyítanom kell a különvagyonomat és hogy a szüleim nem az ő részére adták az építkezéshez a pénzt.

A házban van egy üzlet helység, ami ki van adva. Kit illet ilyen esetben a bérleti díj? A haszonélvezőknek a bérbeadáshoz hozzá kellett járulni. Őket illeti meg és a részemre lemondhatnak?

MajorDomus # 2020.09.06. 19:43

De milyen alapon kéri az egész ingatlan értékét?
.
A szüleidtől kapott telek a különvagyonod. Feltételezem hogy a neveden is van.
.
A szüleid szedjék össze a
pénz ajándékozásával kapcsolatos dokumentumokat,bizonyitékokat. Az szintén különvagyon.
.
Bízz meg egy ügyvédet!