Jogos - bár szerintem van olyan eset, amely ráépítés esetén is kezelhető birtokvédelem kereteiben, attól függően mit, hova, miért, és főleg milyen jogcímen.
Ingatlanügyek
Köszönöm szépen a válaszokat, én is így éreztem!
Kedves Fórumozók!
Van egy ház,1/2 - 1/2 tulajdon a volt élettárssal. 4 éve elhagyta az ingatlant,saját döntése volt, bár előtte kétszer is volt távol tartási végzés.
Mikor lejárt másodszorra, összepakolt ,elment.
De! Hitel van a házon, amit azóta egyedül fizetek, van egy közös kiskorú gyermekünk , akire az elképzelése szerinti összeget fizeti,mást nem támogat.A kérdésem az lenne,tudom,a bankot nem érdekli ki fizet,csak fizessen, nincs elmaradás.Van e valami jogi lehetőségem,tehetek e valamit,ő az adós én az adós társ.Több mint 4 milliót fizettem egyedül eddig.
Köszönöm a választ.
@Szosszenet
2 külön FMH a volt élettárs ellen (gyerektartás+kölcsön), imádkozol hogy ne mondjon ellent, végrehajtás, vh lap jogerőre emelkedik, árverés kérése, árverésen megveszed a ház masik felét, és beszámítast kérsz a végrehajtásban követelt összegre.
kb. két év alatt meg is vagy.
„Köszönöm a választ.”
Nem is kérdeztél.
Eulinem köszönöm a választ.
Kovács látom,megragadtad a lényeget.
Pár éve itt vagyok,semmit nem változtál.
Minek írsz,lapozz tovább.....
Pedig nem akkora baj az, ha kérdez is az ember.
Például megtudhatja, hogy FMH előtt azért érdemes a követelést az adóssal is közölni, mert anélkül érhetnek kellemetlen meglepetések.
4 sorban írtam kérdést.
Mivel semmit nem tudunk róla,a levelei hozzánk jönnek,nem veszi át.
Jó ötlet a fél ház megvásárlása,de nem tudok hitelt felvenni,hisz még ez dincs kifizetve.
Nincs valami lehetőség,segítség,hogy fizesse amit vállalt?
Ha én 4 éve nem fizetném,az ő tészét is ,már nem lenne házunk.
A jogerős fizetési meghagyás után a végrehajtó letiltja a jövedelmét.
Ismered a címét,hogy hová költözött?
Majordomus köszönöm, nem ismerem 4 éve a címét, a gyereknek annyit mondott,munkanélküli ,aztán elárulta neki ,hogy dolgozik feketén, villanyszerelő.
Eldöntötte ,50 ezer ft jár gyerektartásra,abba minden belefér.
15 éves a gyerek.
@Szosszenet
„nem ismerem 4 éve a címét”
Hát úgy nehéz lesz az egész FMH meg még előtte a felszólítás is.
Személyes adatai alapján a lakcímnyilvántartóból pár ezer forintért megmondják, ha tudod igazolni a megkeresés jogalapját.
https://www.nyilvantarto.hu/…tas_szemelyi
eulinem
Pontosítok
Lakcíme a közös házunk.
Tavaly odavágta a gyereknek,hogy valami mosókonyhában él.
Biztos vagyok,sehova nincs bejelentve csak ide.
Küldhetsz a lakcímére egy FMH-t, pont elég az, ha nem veszi ott át. Márpedig ha ez a te címed, akkor ne vedd át.
Amint kézbesítési fikcióval jogrerőssé vált, indíthatsz, ha akarsz, végrehajtást.
Ha a lakás fele az ő nevén van, akkor az elég vagyon, hogy legalább egyszer, ha végül lejár a hitel, akkor érvényesítsd a követelésedet az ingatlan terhére.
Megjegyzem, ha se megállapodás, se bírói végzés nincs a gyerektartásról, akkor arról én azért nem küldenék neki FMH-t. Elsőre meg kellene állapodni, vagy a bírósággal megállapíttatni hivatalosan is a gyerektartást, és ha annál kevesebbet fizet, akkor lehet végrehajtást kérni rá. Viszont azt csak fél évre visszamenőleg lehet, szóval sokat tökölni nincs értelme.
„Ha a lakás fele az ő nevén van, akkor az elég vagyon, hogy legalább egyszer, ha végül lejár a hitel, akkor érvényesítsd a követelésedet az ingatlan terhére.”
viszont ha ennyire eltűnt az ember a térképről, akkor nézhetjük úgy is, hogy a részére eső kölcsön kitartó fizetésével, meg a teljes háztartás fenntartásával már csak 11 év van hátra az 1/2 része elbirtoklásáig...
Lehet én tévedek,de szerintem házasrársi közös vagyont nem lehet elbirtokolni. Szerintem.
Szösszenet
Hogyan fizeti a gyerektartást?
Kp- ben vagy utalja.?
A gyerektartást utalja,de más számlájáról.
Élettársak voltunk.
A gyerektartás összegét a munka nélküli segélyből járó százalék alapján utalta,45.000 Ft-ot, nemrég megemelte 50.000 Ft-ra..
Többet költ havonta cigarettára
Írtam neki viberen,adjon zsebpénzt a gyereknek nyárra,azt írta ha lesz küld.
Ez 3 hónapja volt.
Üdv, adott egy árverezett ház 1/1 en, árverezés után törvényesen maradna rajta a "Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok
törvényen alapuló haszonélvezeti jog, függetlenül az ingatlannyilvantartás tartalmától" Kérdésem, az lenne sikeres árverezés után, külön törölhető az adós haszonélvezeti joga?
Ez egy általános tájékoztatás. Nem mondták, hogy terheli haszonélvezet az ingatlant. Be van rá jegyezve?
László88
„Kérdésem, az lenne sikeres árverezés után, külön törölhető az adós haszonélvezeti joga?”
Csak halkan kérdezem, ha az adós adóssága miatt árverezik el, akkor vajon hogy maradna rajta az ő haszonélvezeti joga?
Szerintem az a haszonélvezeti jog valaki másé lesz, azt azért nem nagyon szokták törölni, viszont ha megegyeztek vele az erről történő lemondásban és kifiizeted a haszonélvezőt - akár egy megegyezéses összeggel is - akkor utána már nem lesz rajta. Én úgy tudom, hogy ez automatikusan azért ez nem szokott megtörténni, mert a haszonélvezők általában nem tehetnek az adósságról, nem miattuk árverezik el a házat.
@Làszló88
Beköltözhető vagy lakott állapotban lesz árverezve?
Tehermentesen lesz árverezve? Ha nem, milyen teher marad rajta?
Pattintsd fel az árverési hirdetményt, minden válasz ott lesz benne.
A következő kérdésben szeretnék tanácsot kérni:
barátnőm 4x összegért vett egy házat, aminek most 100%-ban ő a tulajdonosa.
Kb. x összegért az én költségemen fel szeretnénk újítani.
Szeretnék a ráfordítás arányában (20%) tulajdonossá válni.
Mi ennek a legegyszerűbb menete?
S6803,
Adásvétel: 0,8x-ért megveszed tőle a ház 20%-át. Utána felújítjátok, a költségeket a tulajdoni hányadok arányában viselve.
Adott egy ingatlan (présház) amiben 5/6 tulajdonos vagyok és 1/6 rész nemrég az Állam tulajdonába került. Szeretném megvásárolni, de irreális árat mondanak rá (kb. az 1/6 részre annyit, mint amennyibe az egész kerül állapota és a helyben szokásos viszonyok alapján). Ezt jeleztem nekik,illetve azt is, hogy én újítottam fel. Kérdésem: kellett volna-e a felújításhoz a társtulajdonos hozzájárulását kérnem? Illetve ha magunk csináltuk és számla nélkül a felújítást, akkor azt miként tudom beleszámíttatni a vételárba, mint értéknövelő tényező?
Mit tehetek annak ügyében, hogy felülvizsgálatra kerüljön a vételár?
Torpillacska,
„kellett volna-e a felújításhoz a társtulajdonos hozzájárulását kérnem?”
Természetesen. Közös tulajdon, nem te döntesz egyedül - bár az 5/6 hányadod birtokában a gyakorlatban mégis az lett volna.
Olvasd el a Ptk. közös tulajdon fejezetét, 5:73.§ - 5:84.§, esetedben külön figyelemmel a 5:75.§ és 5:78.§-ra.
Az állagmegóvó vagy közvetlenül kárral fenyegető javításokat elvégezheted, de erről is lehetőség szerint értesíteni kell a tulajdonostársat. Minden más esetben közösen kell döntenetek, a tulajdoni hányadotok arányában. Ez valójában azt jelenti, hogy az lesz, amit te akarsz, de csak emiatt nem spórolhatod meg a szavazást.
„miként tudom beleszámíttatni a vételárba, mint értéknövelő tényező?”
Sehogy. Kellett volna legyen számlád, a saját munka pedig nem kifizettethető.
Van rá esélyed, hogy így jártál. Miért nem a felújítás előtt egyezkedtél az állammal?
Kérheted perben a közös tulajdon megszüntetését azzal, hogy magadhoz váltanád az állam részét, ha azt reméled, hogy a bíróság által kirendelt szakértő alacsonyabb árat határoz meg. Én azért ebben nem bíznák nagyon, ha arról van szó, hogy egy már nem látható, felújítás előtti állapotot szeretnél elismertetni...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02