Ingatlanügyek

drbjozsef # 2025.07.15. 13:07

Jogos - bár szerintem van olyan eset, amely ráépítés esetén is kezelhető birtokvédelem kereteiben, attól függően mit, hova, miért, és főleg milyen jogcímen.

Orange # 2025.07.15. 15:56

Köszönöm szépen a válaszokat, én is így éreztem!

Szosszenet # 2025.07.22. 16:57

Kedves Fórumozók!
Van egy ház,1/2 - 1/2 tulajdon a volt élettárssal. 4 éve elhagyta az ingatlant,saját döntése volt, bár előtte kétszer is volt távol tartási végzés.
Mikor lejárt másodszorra, összepakolt ,elment.
De! Hitel van a házon, amit azóta egyedül fizetek, van egy közös kiskorú gyermekünk , akire az elképzelése szerinti összeget fizeti,mást nem támogat.A kérdésem az lenne,tudom,a bankot nem érdekli ki fizet,csak fizessen, nincs elmaradás.Van e valami jogi lehetőségem,tehetek e valamit,ő az adós én az adós társ.Több mint 4 milliót fizettem egyedül eddig.
Köszönöm a választ.

eulimen # 2025.07.22. 17:47

@Szosszenet
2 külön FMH a volt élettárs ellen (gyerektartás+kölcsön), imádkozol hogy ne mondjon ellent, végrehajtás, vh lap jogerőre emelkedik, árverés kérése, árverésen megveszed a ház masik felét, és beszámítast kérsz a végrehajtásban követelt összegre.
kb. két év alatt meg is vagy.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.22. 18:03

Köszönöm a választ.
Nem is kérdeztél.

Szosszenet # 2025.07.22. 21:12

Eulinem köszönöm a választ.
Kovács látom,megragadtad a lényeget.
Pár éve itt vagyok,semmit nem változtál.
Minek írsz,lapozz tovább.....

drbjozsef # 2025.07.23. 05:16

Pedig nem akkora baj az, ha kérdez is az ember.
Például megtudhatja, hogy FMH előtt azért érdemes a követelést az adóssal is közölni, mert anélkül érhetnek kellemetlen meglepetések.

Szosszenet # 2025.07.23. 13:52

4 sorban írtam kérdést.
Mivel semmit nem tudunk róla,a levelei hozzánk jönnek,nem veszi át.
Jó ötlet a fél ház megvásárlása,de nem tudok hitelt felvenni,hisz még ez dincs kifizetve.
Nincs valami lehetőség,segítség,hogy fizesse amit vállalt?
Ha én 4 éve nem fizetném,az ő tészét is ,már nem lenne házunk.

Majordomus # 2025.07.23. 15:55

A jogerős fizetési meghagyás után a végrehajtó letiltja a jövedelmét.

Ismered a címét,hogy hová költözött?

Szosszenet # 2025.07.23. 17:36

Majordomus köszönöm, nem ismerem 4 éve a címét, a gyereknek annyit mondott,munkanélküli ,aztán elárulta neki ,hogy dolgozik feketén, villanyszerelő.
Eldöntötte ,50 ezer ft jár gyerektartásra,abba minden belefér.
15 éves a gyerek.

eulimen # 2025.07.23. 18:23

@Szosszenet
nem ismerem 4 éve a címét
Hát úgy nehéz lesz az egész FMH meg még előtte a felszólítás is.
Személyes adatai alapján a lakcímnyilvántartóból pár ezer forintért megmondják, ha tudod igazolni a megkeresés jogalapját.
https://www.nyilvantarto.hu/…tas_szemelyi

Szosszenet # 2025.07.24. 08:14

eulinem
Pontosítok
Lakcíme a közös házunk.
Tavaly odavágta a gyereknek,hogy valami mosókonyhában él.
Biztos vagyok,sehova nincs bejelentve csak ide.

drbjozsef # 2025.07.24. 13:47

Küldhetsz a lakcímére egy FMH-t, pont elég az, ha nem veszi ott át. Márpedig ha ez a te címed, akkor ne vedd át.
Amint kézbesítési fikcióval jogrerőssé vált, indíthatsz, ha akarsz, végrehajtást.
Ha a lakás fele az ő nevén van, akkor az elég vagyon, hogy legalább egyszer, ha végül lejár a hitel, akkor érvényesítsd a követelésedet az ingatlan terhére.

Megjegyzem, ha se megállapodás, se bírói végzés nincs a gyerektartásról, akkor arról én azért nem küldenék neki FMH-t. Elsőre meg kellene állapodni, vagy a bírósággal megállapíttatni hivatalosan is a gyerektartást, és ha annál kevesebbet fizet, akkor lehet végrehajtást kérni rá. Viszont azt csak fél évre visszamenőleg lehet, szóval sokat tökölni nincs értelme.

eulimen # 2025.07.24. 14:22

Ha a lakás fele az ő nevén van, akkor az elég vagyon, hogy legalább egyszer, ha végül lejár a hitel, akkor érvényesítsd a követelésedet az ingatlan terhére.
viszont ha ennyire eltűnt az ember a térképről, akkor nézhetjük úgy is, hogy a részére eső kölcsön kitartó fizetésével, meg a teljes háztartás fenntartásával már csak 11 év van hátra az 1/2 része elbirtoklásáig...

Majordomus # 2025.07.24. 14:41

Lehet én tévedek,de szerintem házasrársi közös vagyont nem lehet elbirtokolni. Szerintem.

Majordomus # 2025.07.24. 14:42

Szösszenet
Hogyan fizeti a gyerektartást?
Kp- ben vagy utalja.?

Szosszenet # 2025.07.25. 10:55

A gyerektartást utalja,de más számlájáról.
Élettársak voltunk.
A gyerektartás összegét a munka nélküli segélyből járó százalék alapján utalta,45.000 Ft-ot, nemrég megemelte 50.000 Ft-ra..
Többet költ havonta cigarettára
Írtam neki viberen,adjon zsebpénzt a gyereknek nyárra,azt írta ha lesz küld.
Ez 3 hónapja volt.

László88 # 2025.07.31. 14:51

Üdv, adott egy árverezett ház 1/1 en, árverezés után törvényesen maradna rajta a "Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok
törvényen alapuló haszonélvezeti jog, függetlenül az ingatlannyilvantartás tartalmától" Kérdésem, az lenne sikeres árverezés után, külön törölhető az adós haszonélvezeti joga?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.31. 15:09

Ez egy általános tájékoztatás. Nem mondták, hogy terheli haszonélvezet az ingatlant. Be van rá jegyezve?

Szomorú örökös # 2025.07.31. 16:45

László88

Kérdésem, az lenne sikeres árverezés után, külön törölhető az adós haszonélvezeti joga?

Csak halkan kérdezem, ha az adós adóssága miatt árverezik el, akkor vajon hogy maradna rajta az ő haszonélvezeti joga?
Szerintem az a haszonélvezeti jog valaki másé lesz, azt azért nem nagyon szokták törölni, viszont ha megegyeztek vele az erről történő lemondásban és kifiizeted a haszonélvezőt - akár egy megegyezéses összeggel is - akkor utána már nem lesz rajta. Én úgy tudom, hogy ez automatikusan azért ez nem szokott megtörténni, mert a haszonélvezők általában nem tehetnek az adósságról, nem miattuk árverezik el a házat.

eulimen # 2025.07.31. 17:52

@Làszló88
Beköltözhető vagy lakott állapotban lesz árverezve?
Tehermentesen lesz árverezve? Ha nem, milyen teher marad rajta?
Pattintsd fel az árverési hirdetményt, minden válasz ott lesz benne.

S6803 # 2025.08.01. 15:28

A következő kérdésben szeretnék tanácsot kérni:
barátnőm 4x összegért vett egy házat, aminek most 100%-ban ő a tulajdonosa.
Kb. x összegért az én költségemen fel szeretnénk újítani.
Szeretnék a ráfordítás arányában (20%) tulajdonossá válni.
Mi ennek a legegyszerűbb menete?

osztap # 2025.08.01. 15:37

S6803,

Adásvétel: 0,8x-ért megveszed tőle a ház 20%-át. Utána felújítjátok, a költségeket a tulajdoni hányadok arányában viselve.

Torpillacska # 2025.08.06. 07:56

Adott egy ingatlan (présház) amiben 5/6 tulajdonos vagyok és 1/6 rész nemrég az Állam tulajdonába került. Szeretném megvásárolni, de irreális árat mondanak rá (kb. az 1/6 részre annyit, mint amennyibe az egész kerül állapota és a helyben szokásos viszonyok alapján). Ezt jeleztem nekik,illetve azt is, hogy én újítottam fel. Kérdésem: kellett volna-e a felújításhoz a társtulajdonos hozzájárulását kérnem? Illetve ha magunk csináltuk és számla nélkül a felújítást, akkor azt miként tudom beleszámíttatni a vételárba, mint értéknövelő tényező?
Mit tehetek annak ügyében, hogy felülvizsgálatra kerüljön a vételár?

drbjozsef # 2025.08.06. 08:22

Torpillacska,

kellett volna-e a felújításhoz a társtulajdonos hozzájárulását kérnem?
Természetesen. Közös tulajdon, nem te döntesz egyedül - bár az 5/6 hányadod birtokában a gyakorlatban mégis az lett volna.

Olvasd el a Ptk. közös tulajdon fejezetét, 5:73.§ - 5:84.§, esetedben külön figyelemmel a 5:75.§ és 5:78.§-ra.

Az állagmegóvó vagy közvetlenül kárral fenyegető javításokat elvégezheted, de erről is lehetőség szerint értesíteni kell a tulajdonostársat. Minden más esetben közösen kell döntenetek, a tulajdoni hányadotok arányában. Ez valójában azt jelenti, hogy az lesz, amit te akarsz, de csak emiatt nem spórolhatod meg a szavazást.

miként tudom beleszámíttatni a vételárba, mint értéknövelő tényező?
Sehogy. Kellett volna legyen számlád, a saját munka pedig nem kifizettethető.

Van rá esélyed, hogy így jártál. Miért nem a felújítás előtt egyezkedtél az állammal?

Kérheted perben a közös tulajdon megszüntetését azzal, hogy magadhoz váltanád az állam részét, ha azt reméled, hogy a bíróság által kirendelt szakértő alacsonyabb árat határoz meg. Én azért ebben nem bíznák nagyon, ha arról van szó, hogy egy már nem látható, felújítás előtti állapotot szeretnél elismertetni...