Ingatlanügyek


Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.10. 04:01

Igen, a szerződést utólag is közokiratba lehet foglaltatni.

MajorDomus # 2014.06.09. 22:35

A közjegyzői okirat azonnal végrehajtható !

kötelezett # 2014.06.09. 13:48

Obudafan

Köszönöm. természetesen a szerződésbe ezt beleírnánk, hogy milyen formában rendezi a közüzemi dyajakat a bérlő, én úgy értettem, hogy amikor havonta találkozunk vele, hogy egyeztessünk a számlákról és kifizesse azokat, olyankor milyen papírt kell/célszerű írni?

közjegyzőről: olyankor ő küld neki egy felszólítást, és/vagy intézkedik is a kilakoltatásról/végrehajtásról?
meg lehet ezt tenni a bérlő beköltözése és a szerződés megkötése után is 1-2 nappal? mert már megállapodtunk vele, hogy holnap este költözik, tehát addig már nem tudnánk közjegyzhöz elmenni.(bérlő késő du-ig dolgozik, utána 'cuccolna' át). jelen kell legyen bérlő is, vagy ez csak ilyen le/bejelntési dolog?
kb milyen költsége van ennek a közjegyzőnél?

hogy ha szorít az idő a fentiekbe írtak miat, az megoldás lehet, hogy holnap mi írunk egy szerződést egymás közt, amibe beleírjuk, hogy pár napon belül ügyvédnél/közjegyzőnél pontosítjuk azt, és az fogja a szerződésírott formáját képviselni?

köszönöm

ObudaFan # 2014.06.09. 11:58

Közjegyzőhöz azért érdemes fordulni, hogy nemfizetés, vagy egyéb probléma esetén per nélkül lehessen elérni a kiköltözését, ügyvédhez pedig azért, hogy a szerződés egyes rendelkezéseit hozzáértő segítségével beszéljétek meg. Természetesen az, hogy a közüzemi díjakat ki fizeti, egy igen lényeges rendelkezés, a szerződésben mindenképpen szerepelnie kell.

kötelezett # 2014.06.09. 11:14

Üdvözletem!

Lakást adnánk ki először.
Bérlőt találtunk, szóban már megállapodtunk vele, foglalót már adott, arról papírt is írtunk. Napokban költözne, akkor írnánk alá a szerződést is. Nézegettem mintákat a neten, de azért szakértőket kérdeznék: mire kell ügyelni, mi az ami mindenképpen szerepeljen a szerződésben, ami általában az ilyen mintákban nem szokott szerepelni? Kell-e, érdemes-e közjegyzőhöz/ügyvédhez fordulni, akkor is ha csak a beköltözés után kerülne sor rá?(lehet-e ezt így egyátalán?)
Sok rémtörténetet olvastam már, hogy a bérlőt nem tudták kitenni meg ilyesmi. nem szeretnék ilyesmibe beleszaladni, szeretném magunkat minden oldalról levédeni.
Kezdetnek év végééig írnánk alá a szerződést.
Gondolom kell egy átadás átvételi papír is, hogy mi van a lakásban beköltözéskor.
A számlák hozzánk jönnének, mi fizetnénk azután, hogy bérlővel minden hó 15.-én egyeztetünk. Ezt külön le kell papírozni minden hónapban? És ha igen, hogyan?
Mit kell tartalmazzon a szerződés, hogy a fix idő ellenére, ha nem megfelelően használja az ingatlant, kárt tesz, vagy a többi lakó panaszkodik, felmondhassuk a szerződést?
Lakásnak papíron van haszonélvezője(szülő), de ő nem él a jogával, és tisztába van azzal, hogy a lakás ki lesz adva. Ez mennyiben számít?

Esetleg valaki tudna küldeni/linkelni egy korrekt szerződésmintát?

Előre is köszönöm

MajorDomus # 2014.06.07. 22:17

Egyetértünk , ezért nem száll vissza az ajándékozóra.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.06. 06:45

De a kötelmi jogi igénye átszáll az örökösére.

MajorDomus # 2014.06.05. 21:53

Egy halott nem szerezhet tulajdont.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.05. 21:04

ha jól értelmezem válaszát a szerződésen szereplő dátumtól kerül a megajándékozott tulajdonába az ingatlan?
Nem jól értelmezed. Már csak azért se, mert nem is ezt kérdezted.

MajorDomus # 2014.06.05. 20:55

55teki55

miért csodálkozol azon ha a férjed kéri a pénzét a saját házából amiben te laksz?

Esetleg neki is ujra kellene kezdenie az életet nem?

Ha nem tudtok megegyezni, a lakás árverezése következik.

Egyezz meg a férjeddel.

Egy fél ház árat nem lehet egy vallránditassal, ,letudni, , hogy nem tudok fizetni.

Ilona Éva # 2014.06.05. 10:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az ajándékozási szerződés tárgya esetünkben szántó megjelölésű ingatlan volt,ha jól értelmezem válaszát a szerződésen szereplő dátumtól kerül a megajándékozott tulajdonába az ingatlan?
A földhivatalnál bejegyzésre beadott dátum mikor mérvadó a tulajdonjog bejegyzésnél? Azért érdeklődöm pontosan, mert az ajándékozási szerződés utáni napon elhunyt a megajándékozott, gyakorlatilag a földhivatalnál tulajdoni bejegyzésre beadott napon már nem volt életben.Ilyen esetben visszaszáll az ajándékozóra az ingatlan?
Tisztelettel köszönöm szíves válaszát.

55teki55 # 2014.06.04. 19:19

Tisztelt Jogtudósok! Kérdésem a következő: elváltunk, 1/2 arányban vagyunk tulajdonosok panelunkban, ami lányunk (nekem édes, volt férjemnek mostoha lánya)lakásának fedezete, mert amikor lányunk megvette lakását, annak értékének 60%-a nem fedezte a felvett hitel összegét. Volt férjem most követeli, hogy fizessem ki az ő részét, mert ha nem, pert indít ellenem. Lányunk lakásának mostani értéke sem akkora, hogy a bankot kérhetnénk arra, tegye át lányunk fennálló tartozását az ő saját ingatlanára. Természetesen devizahiteles a történet. 2005-ben vásárolta lányom a lakást svejci frank alapu hitelből, amit 2012-ben átváltott forint alapúra. Eddig még nem dőlt be, nincs elmaradása. Mi 2010-ben váltunk el, tehát volt férjem akkor is aláírta a jelzálog szerződést miután már nem voltunk házasok. Én fizetni nem tudok, mi fog történni velünk ha perre megy? Köszönöm segítő válaszukat!

MajorDomus # 2014.05.31. 23:16

hrsz-t tudni kell

:):) # 2014.05.31. 16:20

MajorDomus köszönöm a választ!
Valószínű még belefér a telke beépíthetőségébe, de megfogom kérdezni.
Szép napot!
Andrea.

ObudaFan # 2014.05.31. 06:39

Ajándékozási szerződésnél melyik dátumtól számít az, hogy a megajándékozott birtokába kerül az ingatlan?

Ami a birtokba adásra a szerződésben szerepel. Ami a tulajdonjog átszállásához képest eltérő időpont is lehet.

MajorDomus # 2014.05.30. 23:12

A mobilház is építmény .

A kérdés az hogy a telked beépíthetőségébe
belefér e. az önkormányzat műszaki osztályát keresd meg s elmondják mit engedélyeznek

Ilona Éva # 2014.05.30. 08:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Két kérdésem lenne, melyek a következők?

  • Ajándékozási szerződésnél melyik dátumtól számít az, hogy a megajándékozott birtokába kerül az ingatlan?

Az ajándékozási szerződésen szereplő dátum a mérvadó, vagy amikor a Földhivatali bejegyzés létrejön?

  • A másik kérdésem a földhasználat igazolása (pl. területalapú támogatás igénybevételéhez) és a földterület haszonbérletbe adása esetén mikor és milyen szerződést kell a falugazdásznak kiállítania?

Köszönöm szíves válaszát.Tisztelettel.

:):) # 2014.05.29. 17:56

Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem összetett,
az első része idepasszol.
A mobilház ingó vagy ingatlan?
Volt állami gondozottnak szeretnék segíteni, aki 22 éves és a lányom barátja 4 éve, 1 éve laknak együtt albiba.
Szeretné kihasználni az otthonteremtési támogatás, ami ebben az esetben 1690000ft. Nyilván ennyiért nem egyszerű ingatlanhoz jutni.Megtakarított pénze nincs , mivel eddig tanult és nem rég állt munkába.
Én azt a megoldást találtam ki, a saját tulajdonú telkemre vegyen egy mobilházat, én bérmentve, ingyen átadom minimum 5 éves használtra a telket és ami ezzel jár. de eddig úgy néz ki a dolog, hogy az utógondozója azt mondta, hogy ha nem az ő ismerősének az ingatlanát veszi meg, akkor nem fog segíteni és nyilván ezek után semmi másra nem adja az áldását, ami pedig nagyon kell a lakhatás megoldásához..........
Az ő általa kiszemelt ingatlan lelakott és nem is telne ki , de nagylelkűen felajánlották, hogy fennmaradó összeget törlesztheti részletben. kivitelezhetetlen mivel sem a kereset nem biztos a mai világban és élnie is kéne valamiből.
A válaszokat, meglátásokat, tanácsokat előre is köszönöm!
Andrea.

ObudaFan # 2014.05.29. 08:56

Otthondolgozó

Lehet következménye, az eddig felmerült költségét a másik félnek lehet, hogy meg kell fizetni.

MajorDomus # 2014.05.28. 21:49

Imma

mit kockáztat? Legfeljebb elutasitják

Otthondolgozó # 2014.05.28. 11:40

Tisztelt Mindenki!
A fórumot olvasva, az én problémám nem nagy,de szeretek biztosra menni.Szeretném tudni, hogy ingatlaneladásnál eladóként visszaléphetek-e a szóbeli megállapodástól.Ügyvéd elé még nem jutottunk el,semmilyen pénz előleg, foglaló címen nem cserélt gazdát, viszont a vevő már kivette rá a pénzt a bankból, és tudtommal hitelt is vett fel.Én viszont meggondoltam magam, és nem szeretném ezt az üzletet.Van-e jogilag következménye, ha elállok az eladástól?

nanemaaa # 2014.05.28. 09:28

kbs
Az Étv fogalommeghatározása szerint a sátor bizony épületnek minősül. Ha belegondolunk, akkor ma is vannak olyan népek, népcsoportok, akik ma is sátrakban, jurtákban élnek, így ez nem Istentől elrugaszkodott nézet.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a 312/2012-es kormányrendelet a legfeljebb 180 napig fennálló felfújt, vagy feszített sátorfedéseket - ha azok nem tömegtartózkodásra szolgálnak - engedély nélkül végezhető építési munkák körébe sorolja. A határértékek feletti sátrak viszont bizony építési engedély alapján építhetők.

Zoltanuss # 2014.05.28. 06:58

Sriyantra !

Egyáltalán nem normális.
De gondolom ezek a bank általkínált lakások nagyon nagyon nyomott áron kerülnek eladásra.
Így ezek az anomáliák talán beleférnek.
Habár ha mindenki elküldené őket a 'icsába, csak észhez térnének. Mert :
- az ügyvédet mindig a vevő fogadja fel - tehát evidens hogy ő fizet,(persze a banknak is lehet saját ügyvédje, de azt ő fizeti)

  • megtekintés ? hát a nélkül zsákbamacska egy vétel

    vevőnek kell fizetnie az ingatlanközvetítői díjat?

    Annak aki felfogadta.

    Ebből a hozzászólásból még mindig az láccik, hogy a bankok eléggé arrogánsak még mindig, a pöcsükre kéne lépni.

    Normál eseteben : az eladó kínája a portékát (vagy megbízottja tehát az ingatlanközvetítő ), a vevő megtekinti, kérdéseket tesz fel. Ezekre vagy kap választ vagy sem. Eldönti : az ár és az információk alapján érdemes e megvenni. ha igen, felfogad egy ügyvédet nyélbe ütik az üzletet és fizet.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.05.27. 19:06

Huh. Ha a beépítettséget elérte, akkor nem kaphat fennmaradásit.
A fennmaradásit akkor lehet kérni, ha szabályossá lehet alakítani. A full, az full, nincs tovább.

MajorDomus # 2014.05.27. 18:50

10-re míg a kocsi szét nem rohad alatta

egyébként vihar egy pohár vízben,
mert még kérhet fennmaradasi engedélyt.
Még is kapja,mert a garázs bármikor elvihető tehát az út ami ritkán mozdul
arrébb, nem zavarja

ha a bekötőút, ,igényli,, akkor elbontja