Ingatlanügyek


kérdezgető # 2013.12.16. 10:01

Sziasztok!
Egy kis felvilágosítást szeretnék tőletek kapni.
Van egy szép nagy telek amit megvennénk, külterületen van. Régen szántó volt de átminősítették 11 üdülőtelekre és 1 kivett közterületre . Mi egy családi házat szeretnénk 1-2 gazdasági épülettel és állatokat tartanánk saját célra.
Milyen költségei lesznek ha ezt a telket megvennénk?
Át kell minősítenünk vagy ez nem lényeg, ha igen az mennyibe kerül? Esetleg megéri ha még a mostani tulaj minősíti át még megvétel előtt de mi persze ezt neki fizetnénk?
Mennyibe kerül egy 80nm-es vályog ház engedélyezése? Muszáj engedélyt kérni? Saját telken található anyagból lesz készítve.
Köszönöm.

sünike06 # 2013.12.13. 11:52

Sziasztok!

A következő kérdéssel fordulnék Hozzátok.A telkünket tavaly nyáron vettük,és pár hónap alatt fel is húztuk rá a házunkat.A feketeleves következő évben jött.A környék csatornázása miatt átemelő szivattyút terveztek be a házunk elé.Telefonálgattunk egy sort,de akkor nyugtattak minket ,hogy az átemelő aknájának a fedele alig fog kilátszani az út szintjéből.Azóta ideraktak még egy vezérlő egységet/nagyobb elektromos szekrény/ és most még jól körbe is kerítették,teljesen ráépülve a mi kerítésünkre.Ráadásul emiatt a "gyönyörűség" miatt még az utcafrontunkon lévő diót is kivágták.Mikor próbáltunk beszélni a kivitelezővel azt mondta nagyon nem tehetünk semmit,mert az önkormányzat úgyis arra fog hivatkozni,hogy közterület az utca.De ez az objektum mind az utcáról nézve,mind a konyhaablakból kifelé tekintve iszonyú zavaró,és biztos vagyok benne,hogy nem kis mértékben értékcsökkentő.Ha anno az engedélyezés kérésekor szólnak,hogy mit terveznek a területre biztos nem ezt a telket választjuk.Tényleg nem tehetünk ez ellen semmit?

Tanzman # 2013.12.13. 07:19

Tisztelt nanemaaa !

Kérdésem azért tettem fel, mert ingatlanunkkal szemben olyan épület (ek) van használatban ami engedély nélkül/engedélyektől eltérően épült,és nincs rá használatba vételi engedély . Az építési hatóság tud róla,és újraengedélyeztetési eljárást kezdeményeztek az építtetőkkel szemben,de ennek használatát nem szüntette meg. Kérdésem az lett volna: Ez az építési hatóság, vagy az illetékes Jegyző hatásköre-e , hogy a használatát megszüntesse ?

tanács kéne # 2013.12.12. 12:07

imma? vagy más ügyvéd/jogász tudna válaszolni a kérdéseimre?
megköszönném.

tanács kéne # 2013.12.11. 19:28

köszönö a választ

  1. igen, ez jó 'trükk', csak egy élelmes bérlő így nem biztos, hogy kiveszi.
  2. sajnos(vagy nem) nincs könyvelő. nem rendezi egyértelműen vmilyen jogszabály ezt a kérdést?

(a lakás lepusztult, az említett kellemetlenkedő által harmadik világbeli állapotba süllyesztett volt. kb 10-12 hónap alatt jönne be annyi bérleti díj, amennyibe a felújítás került)

  1. ha tulajdonos mégsem tájékoztatja bérlőt erről(hisz ki venné ki úgy a lakást) az milyen helyzetet teremt jogi szempontból? jogalap-e arra, hogy bérlő azonnal felmondjon, és ne kelljen kifizetnie a határozott idejű szerződés hátralévő részére esedékes bérleti díjat?
  2. pl lekapcsolja a kinti villanyórát -> leolvad a hűtő, számítógépen adatvesztés lép fel, bérlő elesik a sötétben és összetöri magát.

eltömíti a zárat - bérlő nem tud bejutni az általa kifizetett bérleménybe
extrém eset - megfenyegeti, testi sértést követ el bérlő ellen

bérbeadót ilyenkor sem lehet felelőssé tenni ezekért , ha a 4)-es pontban említett módon nem tájékoztatja előre erről a helyzetről a bérlőt?
bérbeadó megtette a tőle elvárható óvintézkedéseket mint említettem, a rendőrség is tisztában van a helyzettel, mégsem tudják megoldani.

  1. nyilván bérbeadó nem ír bele a szerződésbe olyat, hogy felelősséget vállal ilyen esetekre :)

mit kéne beleírnia, hogy le legyen védve?

bérlő bíróság előtt akár vagyoni(rendkívüli helyzet miatt azonnal el akar költözni, ezzel járó költségeinek megtérítését követeli bérbeadótól) akár nem vagyoni kártérítési igénnyel felléphet-e bérbeadóval szemben? tekintetel arra, hogy az elhallgatta előle ezt a körülményt, ami számára teljesen más helyzetet jelent, hisz ha tudja, nem veszi ki, így nem hajlandó ott lakni.

8)

SZJA fizetési, bevallási kötelezettségre gondoltam.
terheli-e tulajdonost az?
állíthatja-e tulajdonos, hogy a szobát bérlő lakótársa bérleti díjat nem, csak rezsit fizet?
ha mindkét fél ezt állítja, akkor megáll-e ez a 'védekezés'?
vagy az, ha azt mondják, hogy a bérlő a tulajdonos barátja/barátnője, és csak a rezsibe segít be?

köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.11. 18:39

:) 1. Érvényes...bár én úgy írnám, hogy bérbeadó rendkívüli felmondással élhessen, ha haszonélvezők bejelentik igényüket a lakásra.

2. Persze.

3. Könyvelőt kérdezd.

4. Igen.

5. Milyen kárt tudna okozni? Nem juthat be a lakásba. A lakásban bekövetkezett kár pedig a tulajdonost terheli.

6. Hogy mi jogszerű az a szerződésből derül ki. A zaklatót a rendőrségnek kell eltávolítania.

8. Jelenleg a bérbeadás mentes az ÁFA alól, a közüzemi költség az járulékos költség, így az is mentes az ÁFA alól.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.11. 18:27

:) Szerintem visszalépett az eladó, mert más is jelentkezett.

tanács kéne # 2013.12.11. 18:26

üdv jogtudorok, lenne pár kérdésem albérlettel kapcsolatban

  1. adott egy lakás, tulajdonos 2 felmenőjének haszonélvezetével terhelve, de azok nem élnek eme joggal, tulajdonos sajátjaként rendelkezik az ingatlannal. haszonélvezők szóban bele is egyeztek, hogy a lakás ki legyen adva, de ők ezzel nem kívánnak foglalkozni.

ilyen esetben érvényes-e a tulajdonos és a bérlő között létrejött határozott idejű szerződés? vagy mindenképpen haszonélvezők és bérlő között kell létrejönnie vagy nyilatkozat kell részükről, hogy beleegyeznek?

  1. ha mégis egy tulajdonos és bérlő között köttetett szerződéssel jön létre a bérleti viszony, az egy vitás esetben a bíróság előtt érvényes/hatályos?
  2. a lakásra tulajdonos ráköltötte a lakás értékének 10%-t felujításként, hogy ki lehessen adni. a lakás lakhatatlan állapotban volt, a felújítás előfeltétele volt a bérbeadásnak. minden költségről számla van. ezek a számlák költségként elszámolhatóak-e a bérleti díjjal, mint bevétellel szemben? így teszem azt 10-12 hónapig adómenteesen adható ki az ingatlan, mivel kb ennyi idő alatt lenne annyi bevétel, mint amennyibe a felújítás került. (elvégzett munkák - festés,burkolás,nyílászárók,víz,gáz,tűzhely,konyhabútor)
  3. korábbi lakó beengedett egy illetőt a lakásba, aki hébehóba ott lakott, nehezen tudott tőle megszabdulni. illetőnek semmilyen jogalapja nincs a lakásra. ez az illető 1-2 havonta megjelenik, vhogy bejut a lépcsőházba, zaklat más lakókat is, lekapcsolgatja a villanyórát, eltömíti a zárakat. hatóság nem tud vele mit kezdeni, és állítólag papírja is van arról, hogy bolond.

köteles-e bérbeadó tájékoztatni a leendő bérlőt erről a tényről?

  1. tulajdonos rácsokat, biztonsági ajtót szerelt fel, távfelügyelt riasztóra és járőrszolgálatra fizetett elő, minden tőle telhetőt megtett a biztonság szavatolására.

ha tulajdonos nem szól bérlőnek, és a fent említett illető a bérleti szerződés alatt megjelenik és bérlőnek kárt, bosszúságot okoz, bérbeadó tartozik-e vmilyen jogi felelősségel?

  1. bérlő jogszerűen bonthatja-e fel a határozott idejű szerződést és tagadhatja-e meg a hátralévő időre szóló bérleti díj megfizetését, ha ilyen kellemetlenség megtörténik, és ő nem volt tájékoztatva ennek valószínűségéről?
  2. bérbeadó hivatkozhat-e arra, hogy ő minden tőle telhetőt megtett, és konkrét esetben bérlő a hatóság segítségét kérheti. (ahogy ők szokták mondani, nem állhatok napi 24 órában az ajtóban)

8)ha tulajdonos az általa lakott többszobás lakásban szobát ad ki fix havi összegért (nem bérleti díj+rezsi felosztásban), akkor ez után terheli-e tulajdonost adófizetési kötelezettség, és hogyan állapítható meg az alap, ami után ezt fizetni kell?
mondhatja-e tulajdonos azt, hogy a bérlő által fizetett összeg kizárólag rezsire fordítódik, azaz jövedelem nem származik belőle.
a rezsi a bérlő által fizetett havi összeg duplája kb.

ha válaszoltok, kérlek jelezzétek, hogy melyik válasz melyik kérdéshez tartozik

köszönöm.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.11. 18:25

Háát ... lassan leesik. Trükkös.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 16:11

Nem azzal cserélte el. Hanem egy kis tulajdoni hányad cseréjével tulajdonostárssá vált, és így már nem kellett kifüggeszteni. De mint mondtam, egyébként sem kellett volna másodszor is kifüggeszteni. (Feltéve, persze, ha ugyanazon feltételekkel szerződtek, mint tavaly.)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.11. 16:02

Az 1 öl az négyszögölt jelent?

Mert az 3,6 m2. Az 50.000 m2-hez képest nagyon nincs arányban.
Szerintem fordulj ügyvédhez, meg kellene közelebbről vizsgálni azt a csereszerződést.

petya_12 # 2013.12.11. 12:25

Tisztelt Ügyvéd Asszonyok és Urak!

Azt szeretném kérdezni, hogy ingatlan adásvételi szerződés aláírásához meghatalmazást ügyvéd írhat-e? Kellenek-e tanúk, vagy csak a maghatalmazó és meghatalmazott, és az igaz-e, hogy az adásvételit készítő ügyvéd nem írhatja a meghatalmazást?
Tehát az így magánokiratnak minősülő dokumentumot elfogadja a földhivatal?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 11:06

Cserénél nincs elővásárlási jog. Ha pedig tulajdonostárs a vevő, akkor az államon kívül senkinek nincs elővásárlási joga.

(Mi a fenének kellett ebbe belekavarni a tavalyi adásvételt, meg az elvásárlási jogról lemondást? Mondjuk a vevő is fölöslegesen trükközött, simán bejegyeztethette volna a tulajdonjogát a tavalyi szerződés alapján.)

nanemaaa # 2013.12.11. 08:21

Tanzman
Ha nem kértél engedélyt az építésre, akkor miért kérnél a használatbavételére?
A szabálytalan építések, építményhasználatok felderítésére, a szükséges intézkedések megtételére jogosult hatóság a külön jogszabályban meghatározott járási hivatalokban működő építésfelügyeleti hatóság.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.11. 07:59

Pill.:) Most nem tudom azonnal a választ, utána kell nézem, de az első ajánlat, ami kihirdetésre került az eredménytelen lett, mert nem jött létre az adásvételi szerződés.

A csere egy újabb ajánlat, ami most azonnal nem tudom, hogy a tulajdonostársakkal egyeztetni kellett volna, vagy a tulajdoni hányaddal rendelkező szabadon megköthette-e a cserét.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 06:47

Mert a kifüggesztés és a földhivatali bejegyzés között egy év telt el. Szabályos így?
Nem. De ez titeket semmiben nem érint.

ObudaFan # 2013.12.10. 21:30

Nem kell lemondani az elővásárlási jogról, elég, ha határidőben nem gyakorolja a jogosult, akkor is elenyészik a joga.

Tyorotyere # 2013.12.09. 18:18

Kérdésem termőföld üggyel kapcsolatos.

Tavaly kifüggesztettek 5 ha nyi termőföldet ami osztatlan közösben van. Mi aláírtuk hogy lemondunk a vételi dolgokról. Kérdésem az lenne, hogy most vették meg a földet egy év után. Mi is meg szeretnénk mégis venni. A kifüggesztés után hány nappal kell megvenni vagy lebonyolítani a vásárlást? Mert a kifüggesztés és a földhivatali bejegyzés között egy év telt el. Szabályos így?

Az osztatlan közösbe az úr aki el akarta adni egy konkrét személynek akarta. Most ez a személy becserélte magát 1 öllel. És így vette meg az 5 hektárt. Na most édesapám aláírta egy éve ezt a lemondót de édesanyám nem és ő is az osztatlanban van. Eladhatták másnak azt az 5 hektárt így hogy édesanyám nem mondott le? Lehet nem szomszéda az 5 ha ral de az osztatlanban van.

Válaszokat előre is Köszönöm!

Tanzman # 2013.12.09. 08:53

Kérdésem az lenne hogy engedély nélkül/engedélyektől eltérően épült ingatlan, melyre nem adtak ki használatba vételi engedélyt használatba vehető-e ? Amennyiben használatban van, az melyik hatóság hatásköre hogy a használatát megszüntesse ?

monalisa1 # 2013.12.07. 12:05

sasi64

"Ilyenkor" a különbözet reménye végett bírósághoz kell fordulni., az a jó ha az egész ház összefog. (Valószínűleg készül majd egy harmadik, a felektők föggetlen értékbecslés.)

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.07. 10:17

Talán kisajátítás. (Aminek a szanáláshoz nem sok köze van.)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.06. 17:21

sasi64

Ha megmondod, hogy pontosan Te mit értesz szanálás alatt, akkor folytathatjuk.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.06. 17:18

:) Az első mondatra a válasz, hogy ne fizesd ki.

Hívj egy másikat, ha ő is ugyanerre az eredményre jut, akkor fel kell göngyölíteni, hogy miből adódik az eltérés.

Gowan # 2013.12.05. 15:40

Kedves Fórumozók!

Sürgős kérdésem lenne, hogy mit lehet kezdeni egy helytelen földmérési eredménnyel.
Tehát mikor az állítólagos telekhetárok keretein belüli rész nem teszi ki a tulajdoni lap szerint m2-t.
Nem kicsi, több mint a fele hiányzik!

Előre is köszönöm a segítséget!

sasi64 # 2013.12.03. 15:12

Tisztelt Szakértő(k)!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy a XIII. kerületi önkormányzat szanálja a házat melyben lakom,saját tulajdonú lakásom van. az önkormányzat majd 1- millió forinttal kevesebbre értékelte mint a független értékbecslő, mi ilyenkor a teendő és milyen jogszabályok vonatkoznak a saját tulajdonú ingatlan szanálásokra.?

Válaszukat előre is köszönöm.