Ingatlanügyek


ObudaFan # 2012.06.18. 08:42

Ezek teljesen jogos aggályok, ezért nem érdemes előszerződést kötni úgy, hogy bármit is kifizetsz a vételárból.

judith400 # 2012.06.16. 22:06

Szóval a vevő én vagyok mint kereskedő, aki az üzletet bérelte. Az eladó pedig egy érdekképviseleti szervezet, aki egyesület. Nekem az a gondom az előszerződéssel, ha az egyesület élére mondjuk egy "gazember" kerül, mégegyszer eladhatja az üzletet, mert nincs földhivatali bejegyzés (a mai világban minden előfordulhat). A másik ami zavar, hogy ha végrehajtás miatt esetleg bármikor foglalják az ingatlant, ugrik az egész. Mondjuk ez tulajdonjog fenntartásnál is igy van. Na de akkor is azért valamennyire legyek én is védve.

nanemaaa # 2012.06.16. 17:15

Allah növessze nagyra a szakálladat bölcs effendi. :D

Valóban "elsiklottam" eme kis fogalmazási bibi felett, hogy nem is tudjuk ki a vevő és ki az eladó.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.16. 10:53

Még valamit: Előszerződést nem lehet részletfizetéssel kötni. Az előszerződés alapján ugyanis nincs vételárfizetési kötelezettség - az arra kötelez, hogy majd kötsz szerződést.
Szóval nem kerek ez a dolog sehogy se, a kérdező, úgy tűnik, maga sem tudja, hogy pontosan mit is csináltak. Akkor pedig mi honnan tudhatnánk?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.16. 10:51

Mellesleg a kérdésből az sem derült ki, hogy a "civil szervezet" (nincs ilyen kategória a magánjogban) vevő vagy eladó, és kit is kell a másik félen érteni, ki az a T/2.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.16. 10:49

én biztosan így csináltam volna.
Értem én, de ebből nem következik, hogy más nem csinálhatja másképp. És részletfizetéssel történő adásvétel nem bérlet semmiképp. Ha a vevő meghal, az örököse lesz a jogutódja. Örökli a dolgot és a vételártartozást is. Etc.

nanemaaa # 2012.06.16. 10:13

Egyébként meg igazad van. :)

nanemaaa # 2012.06.16. 10:11

Miért? Nem jó ötlet? ;)
Ha velem akartak volna ilyen hosszú távú részletfizetéses szerződést kötni, én biztosan így csináltam volna. 10 év bérlet, ami egyben elővételi jogot biztosít és a bérleti díj beszámítható egy előre meghatározott vételárba.
Tudom, hogy sánta, de másképp 10 éves törlesztést élő embertől sem vállalnék be, nem hogy egy bármikor megszüntethető szervezettől.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.15. 08:35

No, ez az amit nem kéne. (Nem vagyok benne biztos, hogy a magabiztosság már önmagában is érték.)

nanemaaa # 2012.06.15. 08:25

Nem látom a szerződést, de ha minden jól megy, akkor a teljes összeg megfizetéséig nem lehet átvezetni az adásvételt, így addig ergo bérlő. Ha meghal, megszűnik, akkor az addig kapott pénzt megköszönöd, és marad egy ingatlanod. Ha átalakul és lesz jogutódja, akkor a szerződés az utóddal tovább él.
Szerintem.

judith400 # 2012.06.14. 20:22

Szép estét mindenkinek. Ma kötöttünk egy civil szervezettel adásvételi előszerződést egy üzlet vásárlására 10 évi részletre. Erről nem volt eddig szó, úgy tudtuk hogy rendes adásvételi szerződést irunk alá. Szóval megtörtént a dolog, de most kicsit aggódom, mi lesz ha 10 év alatt megszűnik a szervezet? Akkor ki fogja aláírni a végleges adásvételi szerződést. Meg bosszant hogy erre kifizettük az ügyvédi díjat és gyakorlatilag földhivatali bejegyzés sincs most, csak 10 év múlva a végleges szerződésnél. Mi a vélemény?

MajorDomus # 2012.06.14. 20:00

Csak ahhoz is pénz kell.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.14. 13:47

Sóhajt. Nem tudom, hogy rossz helyen keresgélsz, vagy látják rajtad, hogy te magad is feladtad.

Szerintem ilyen helyzetben a bútorok elhelyezése a legkevesebb gond. Azokat el lehet adni és készpénzzé tenni. Nem kellene mindhez ragaszkodni, főleg, hogy ekkora terhet jelent az elhelyezése.

Van egy fél tulajdonod édesanyád házában. Ez akár az erősséged is lehetne. Az apeh nem foglal le olyan házat, amin haszonélvezet van és több tulajdonos is lakik benne. Ezt én a Te helyedben egyáltalán nem cserélném el, jól jöhet még az eltartókkal való alkudozásnál. Annyiért válsz meg tőle, amennyit kérsz érte.

A telek lehetne a jövőd.Én mondjuk építkeznék akár egy faházat, egy kalyibát, vagy valami hasonlót, gondolom a másik fele is majd valamikor a tied lesz.

Üdv. Imma

Doe John # 2012.06.14. 12:06

Tisztelt Immaculata!

Igen, igazad van tulajdonképpen!
Van valami más ötleted? Úgy utólag én is azt mondom, hogy korábban kellett volna akár megegyezni az eltartókkal az én örökölt részem valamilyen megváltásáról, akár a másik osztatlan közös tulajdonú telkem eladásáról, ezekből vélhetően ki lehetett volna fizetni az apeh tartozást.
A többéves munkanélküliség semmilyen értelemben nem tesz jót az embernek, feléli az utolsó tartalékait is, ugyanakkor a munkaerő piacon nem kellenek az ötven év felettiek, nem tudok újra elhelyezkedni.
Még egyszer: van valami ötleted?

üdv. John Doe

MajorDomus # 2012.06.13. 19:47

A személyi kölcsön nem lehet egy ló ára ! Esetleg százezer forint.

79csillag # 2012.06.13. 05:13

Személyi hitel v.kölcsön, nyugdíjára vette fel. ( remélem van kezes)
Nem tudom a részleteket, akkor nem avatott be, amikor felvette, most meg már eléggé beszámíthatatlan, úgyhogy nem is tudhatom meg. Mivel a szerződés ( ha még megvan) az új feleségnél van meg a banknál, akihez én nem fordulhatok.

MajorDomus # 2012.06.12. 20:37

S mi a fedezete a hitelnek ?

Sherlock # 2012.06.12. 19:17

Nem.

79csillag # 2012.06.12. 19:09

Tisztelt Szakértők!
Lenne egy számomra igen érdekes kérdés.
Édesapámnak haszonélvezete van a házunkon. Elváltak édesanyámmal, új házasságot kötött, ahol is az új feleség ráhatására hitelt vett fel. A hitelt fizette ezidáig, de közben a másik oldalon is tartozást halmozott fel, amit nővérem és én havonta törlesztünk. Gondoltuk, jaj de jó, a nyáron lejár a törlesztünk, apánkat tisztáztuk. Hát erre ma kiderült, hogy úgy néz ki az őáltala felvett hitelt is megnyertük magunknak, mert ha azt nem fizeti, akkor megint a másik oldalon gyűlik a tartozás.
A kérdésem igazából az lenne, hogy a haszonélvezeti jogra a bank ráteheti a kezét? ( elnézést, hogy hosszú voltam)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.12. 15:47

Doe John

Ezt hívják elherdálásnak.

Az édesanya minden eddigi gondoskodást és biztonságot elveszít.

Az árverés úgy zajlik, hogy akár a lakás 50%-áért is árverezhetnek.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.12. 15:34

:) Csak a magadéból adhatsz a szülőknek, azzal meg semmire sem mész.

Mika111 # 2012.06.12. 11:59

Tisztelt Fórumozók!

A telekkönyvön kívüli tulajdonjogról szeretnék kérdezni.
Adott egy osztatlan közös tulajdon, amelynek 4/6 részét vásároltuk meg a szüleim segítségével. Mi nagyon jó viszonyban vagyunk a szülőkkel, így akkor fel sem merült, hogy esetleg tulajdonjogot, vagy haszonélvezeti jogot jegyeztessünk be a részükre. Mivel 2 lakás használata a miénk, ezért megegyeztünk a szülőkkel, hogy az egyiket mi, a másikat ők használják. Azonban a tulajdonostárs nem ismeri el őket, mint jogos használókat, akiknek beleszólása van a ház életében. Most indítjuk a közös tulajdon megszüntetését, így valamilyen módon rendezni szeretnénk a szülők jogait. Mivel szocpollal terhelt a tulajdonrészünk, így nem tudom, hogy milyen megoldás jöhet szóba.
Hallottam a telekkönyvön kívüli tulajdonjogról. Ebben az esetben ez kivitelezhető nálunk? Ügyvéd vagy közjegyző segítségét kérjük az ügyben?

Előre is köszönöm a segítségüket!

Mika111

Doe John # 2012.06.09. 17:48

Tisztelt fórumozók!

Köszönöm szépen a kapott válaszokat, volt egy személyes találkozó és megbeszélés minden érintett fél részvételével, szerencsére mindenki a megoldási lehetőségeket kereste. Mivel abban a házban, ahol édesanyám és az őt eltartó házaspár lakik, nincs arra hely, és az alaprajz sajátosságánál fogva lehetőség sem, hogy a bútoraimat oda vigyem, felajánlották, hogy egy néhány házzal mellettük álló, jelenleg nem lakott házba megbeszélt időpontban a bútoraimat bevihetem. Javaslatként szintén felmerült annak a lehetősége, hogy a jelenlegi eltartási szerződés szűnjön meg, és cseréljük el az én fél tulajdon részemet, valamint egy szintén a tulajdonomat képező további, a település más részén levő üres telkemet, az előbbi házra, édesanyám is oda költözne, és az eltartó házaspár lenne az eredeti családi ház és telek teljes tulajdonosa. Ez esetben már én is oda költöznék, és nem a közösen lakott családi házba.
Ugyanakkor miután nem áll rendelkezésre az apeh tartozás rendezésére kellő forrás, a pesti bérlakás "el fog veszni", remélem, hogy az árverésből befolyó összeg elég lesz az összes tartozás rendezéséhez.
Még egyszer köszönöm szépen válaszokat!

monalisa1 # 2012.06.09. 14:50

Kinek van otthon 5 millió forintja... Szóval bankszámlán keresztül az ajándékozás és ezen jogcím megjelölése - ehhez nem kell ügyvéd, valamint 30 napon belül az adóhatóságnak írásban bejelentést kell tenni az ügyletről, ezzel legalizálva a pénz eredete. Az ingatlan adásvételhez persze már kell az ügyvéd.

monaluis
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.09. 11:40

Elég. De az ingatlan adásvételi szerződésébe is bele lehet foglalni, azt pedig úgyis ügyvéd készíti, ellenjegyzi.