Ingatlanügyek


Bugsy # 2012.05.01. 18:02

Tisztelt Fórumozók!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Következő a helyzet: Ismerősöm 2006-ban kötött egy Fundamentát. Férjhez ment 2007-ben. 2010-ben a fiára ruházta, mint kedvezményezettre a megtakarítást! Az lenne a kérdésem, válás esetén a férj követelhet-e ebből. (Úgy gondolom nem, hiszen a házasság előtt köttetett a szerződés)
Köszönöm előre is.

lajcsó # 2012.04.29. 11:52

El kell menni az ottani nagykövetségünkre és meghatalmazást kell készítetni azon személy részére aki eljár az ügyükben.

szundikacc # 2012.04.29. 07:28

Kedves fórumtársak, szakértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
2007. júniusában örököltem 1/4 tulajdonrészt egy ingatlanban,ezt a többségi tulajdonosnak adott hónapban el is adtam. Most 2012-ben vásároltam ingatlan részt, aminek értéke megfaladta az örökölt rész értékét.

Így, hogy 5 éven belül vettem magamnak belőle másik ingatlant kell adóznom a 2007-es ügylet után?

Mindehol csak azt találom hogy 2008. 01.01-el megszűnt ez a kedvezmény, hogy 5 éven belül szerzett új ingatlan esetén nem kell, de azt nem találom, hogy mi a helyzet a 2007-ben szerzett ingatlanokkal.

A segítséget előre is köszönöm!

--
Ezt a pár perccel küldött levelemet azzal a fontos információval egészíteném még ki, hogy most 2012- áprilisában kötöttem az ingatlan vételéről szóló szerződést, az első rész kifizetésre is került, de a földhivatalnál az éb nevemre csak 6 év múlva fog kerülni az ingatlan, a teljes vételár kifizetése után. Ügyvédnél kötött szerződés is számít vagy a fölhivatali bejegyzésnek is meg kellett volna történnie 5 éven belül az adómentességhez?
gerbera317 # 2012.04.28. 21:30

T. Fórumozók!
Egy ingatlan tulajdonosai zálogkötelezettséget vállalnának. Ketten közülük külföldön vannak, nem a szomszédban. Hogyan oldható meg az ügylet anélkül, hogy haza kelljen utazniuk?

bodojula # 2012.04.28. 08:04

Kedves Fórumozók!
Kedves Jogászok!

Az ügyem tipikus példája az emberi butaságnak és rossz indulatnak, de sajnos erre nem tudok hivatkozni :), ezért lenne szükségem a segítségükre, mert egy igen bonyolult és kilátástalan helyzetbe kerültem. Az egész ügyem több helyen sántít azt hiszem.

Januárban elkezdtem felújítani a tavaly megvásárolt lakásomat. Teljes felújítás: villany, víz, gáz, cirkó fűtés, burkolatok, hang szigetelés, ablak felújítás. Március végén sikerült beköltöznöm.

A felújítás legvégén jött a probléma:
Egy nyílt égés terű gáztűzhely beépítése miatt a FŐGÁZ kötelezett egy biztonsági szellőzőre, csak így kaphattam meg a gáz tervre az engedélyt. A szellőzőt a konyhámból a fő falon keresztül a gang felé helyeztünk el. 11 cm átmérőjű műanyag csőről van szó , minek 2 oldalán rács helyezkedik el, semmiféle gépi szerkezet nincs benne csupán az oxigén áramlását biztosítja a lakásba. Egy esetleges meghibásodás esetén életmentő lehet, mivel ennek segítségével nem kaphatok szén-monoxid mérgezést.

Mikor megvásároltam a lakást találkoztam a közös képviselővel, hogy átbeszéljünk pár dolgot. Enegem érdekelt, hogy mit hogyan kell, mire fizetük a közösköltséget, vannak-e szokások a házban. Persze semmiről nem adott tájékoztatást, vagy csak fintorogva. Egészen megsértődött, amikor kértem, hogy hadd vessek egy pillantást az aktuális év költségeire és a következő évi költség tervezetre (először ezt furcsáltam, sőt még mai napig furcsállom, hogy egy 46 m2-es lakásnak, miért 10350 a közösköltsége, úgy hogy semmiféle felújítás nem törénik a házban továbbá nem tartamaz semmi rezsi költséget, gondolok itt vizre, fűtésre) A ház alaprajzát nem adta ki nekem, arra hivatkozott, hogy ez neki nincs meg. Elmondtam milyen felújítás várható, és hogy kell-e valamire engedely, nemleges választ kaptam ill. hozzáfűzte hogy a belső homlokzaton a nyílászárok csak barnák lehetnek. Tulajdon képpen semmi nem érdekelte csak, hogy hogyan fogom fizetni a közösköltséget. A találkozásunk végén elkért tőlem 10 forintot, mert a 2012 -es költségek tervezetéről kértem egy fénymásolatot.

Március 29-én a közgyűlés előtt 2 órával szólt a közös képviselő, hogy ezt haladéktalanul temessem vissza, mert szabálytalanul tettük be. Szóban kért, hogy menjek el a közgyűlésre. Mivel aznapra hívtam a költöztetőket, így nem tudtam részt venni a gyűlésen, ill. annak is utána akartam járni, hogy valójában mi is van ezzel a szellőzővel.

A munka vezető, a kivitelező, a gáz tervező és egy építész barátom is azt mondta, hogy ez nem engedély köteles. Azonban sajnos kiderült hogy a ház hozzájárulása szükséges, továbbá mivel a ház a világ örökség része így az önkormányzat felé is építési engedély köteles.

A közgyőlésen, aminek a meghívóján a napirendi pontok között nem szerepelt ez az ügy, megszavazták, hogy állítsam helyre a szellőzőt. Igaz, szerepel egy olyan napirendi pont, hogy egyéb társasházi ügyek megbeszélése.

Kb. 1 hét múlva kaptam erről egy hivatalos levelet, melyben semmiféle alternatíva nem szerepelt, csak az hogy feljelentek a kerületi illetékes hatóságnál, amennyiben nem állítom helyre a nyílást. Társasházi tv. 21. pontjára hivatkoznak.

Most ott tart az ügy, hogy elkezdtem összegyűjteni a lakók aláírását, viszont teljesen kilátástalan, mivel a ház fele vagy lakatlan vagy albérlők lakják. 

Mivel elfogadhatatlannak tartom ezt a szituációt, összegyűjtöttem egy rendkívüli közgyűléshez az aláírásokat. Ha jól tudom a a tulajdonosok 1/10 tulajdon hányadának kell kérvényeznie ahhoz, hogy ezt összehívják.

A legnagyobb vicc az egész ügyben, hogy a ház belső külleme egy katasztrófa, össze-vissza kicserélt ablakok/ajtók, a gangra felszerelt rácsok tömkelege, légkondik,  néhány  sarkokban elhelyezkedő lakásnál beépített 2-3 m2 -es előszobák / szélfogók.  Ilyen emberek nem akarják aláírni hozzájárulásukat az én 11 cm -es szellőzőmhöz. Én a felújításom során, mindenre kértem engedélyt, ha valami túlságosan macerásnak tűnt (pl. az ablakok cseréje) annál egy másféle megoldást választottam, csupán ez az egy 11 cm-es lyukacska, amire senki sem gondolt hogy probléma lehet. 

Azzal is tisztában vagyok, hogy sajnos hibát követtem el, viszont akaratomon kívül. Persze a törvény nem ismerete nem mentesít.

Lenne egy-két kérdésem, amire szeretnék találni valamiféle aktuális jogi szabályozást:

 1. Megszavazhatja-e a közgyűlés a szellőző helyreállítását, anélkül, hogy tudnák a részletetit és úgy hogy a meghívón nem szerepel a napirendi pontok között?
 2. A közös képviselő eljárhat-e első hivatalos felszólítás után, melyben egy opció van csak megadva, méghozzá az hogy temessem be a szellőzőt?
 3. A rendkívüli közgyűlést hogyan tudom összehívatni?
 4. Ha esetleg a rendkívüli közgyűlésen többségi szavazatot kap a szellőző fennmaradása, abban az esetben szükséges-e a 2/3-os beleegyezése a ház lakóinak?
 5. A közös képviselőnek kötelesség-e kiadni a ház tulajdonosainak elérhetőségét / a ház alaprajzát / a ház alapító okiratát?
 6. A közös területen felépített szélfogókra / előszobákra milyen jogi szabályozás vonatkozik? Nincs rajtuk építési engedély, és nem vásárolták meg a háztól.
 7. Mivel a világ örökség része a ház (1. kerületben található) a nyílás zárok cseréje engedély köteles. Erre vonatkozó jogszabályokat hol találom meg?
 8. Az OTSZ -nek nem megfelelően felépített rácsokkal, milyen hatósághoz lehet fordulni?

Szeretném ebben az ügyben a segítségüket kérni, vagy véleményüket, mi lehet ilyen esetben csinálni?

Elnézést, hogy ilyen hosszan sikerült megfogalmaznom!

Köszönettel,

jula

mazsola68 # 2012.04.27. 12:49

Szeretném megtudni,hogy ha árverezésre kerül sor adósság miatt a házra,ami a volt férjem tulajdona és váláskor nekem és a gyereknek csak lakhatási jogunk van akkor velünk mi lesz?Kérhetek e valami kártérítést a volt férjemtől?

mazsola68 # 2012.04.27. 11:12

T.Fórumozók!Ha valaki tudna nekem segíteni mit tehetek, ha váláskor a gyerekemmel lakhatási jogot kaptunk a volt férjem házának tetőtéri szobáira.Azóta is ott élünk.A volt férj nem fizeti a banki kölcsönt,mert elvesztette az állását.Ha árverez a bank akkor mi lesz velünk és a lakhatósági jogunkkal?

boszi77 # 2012.04.27. 09:35

és amit elfelejtettem megírnia lentiekben a végrehajtási bejegyzés az a férjem sara volt egy polgári pere és gondolom aszt az ő fele tulajdonára jegyezték be. Akkor miért mondta fel a bank a hitelt? Én fizettem 2 évig rendesen jó néha volt elmaradásom de nem sok max 2 hó még annyisem.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.27. 09:04

Már mondtuk, hogy nem. Nem érted.

boszi77 # 2012.04.27. 08:33

Tisztelt fórumozók!
Kérdésem sok lesz, de kérlek benneteket segítsetek akik jártasok vagytok ebben a témában. Köszönöm előre is!

2009 ben vásároltunk lakást. 1/2 részben a férjemmel. Egyedül fizettem mivel férjem előzetesben volt. Most jelenleg itthon van, és a lakásra be lett jegyezve 360 000 ft.- végrehajtási terhelés, ez akkor derült ki számomra amikor a hitel szerettem volna visszaálítani ami ment is volna, de mivel a tulajdoni lapon van végrehajtás így a bank nem ment bele. szóval elmaradásom nincs a bankkal szemben. De még is át vette a lakást a factoring... banknak a végrehajtási részlege, gondolom kis időn belül meg keresnek ha megakarom tartani a lakást fizessek be x összeget és a többit részletekbe kevesebb futamidővel. Ez nálam lehetetlen. Bele törődtem hagy vigye a bank a lakást a házasságunk romba dőlt. A lényeg a kérdés: Mennyi költséget vonz maga után ha a bank elárverezi a lakást? Nekem mit kell fizetnem még azok után h sem lakásom nem marad,...??? És a másik van rajta 2 gyerekre szocpol, az egyik gyerek megvolt a másik még nem amikor megvásároltuk. Szocpolt is nekem kell vissza fizetnem ha a bank tulajdonábba került át a lakás és ők árverezik? Egyik részen hajlandóak segíteni de sajnos ez csak a látszat a bankok felől, főleg egy bizonyos felől!

farkasé # 2012.04.27. 07:42

"ObudaFan!
Még1x elolvastam a levelezéseink. Szerintem értem amit írtál:

 • 2011-ben örökölt ingatlant 100 Ft-ért eladom.
 • Veszek ingatlant 90 Ft-ért
 • 10 Ft után kell szjt fizetnem, és nem 100 Ft után.

Értem?? :)
Javíts ki ha nem jól értem!
Köszönöm!
Évi
"

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.26. 06:22

Nem feltétlenül kell sem egyszerre, sem egy helyen aláírni. (Még az sem szükségszerű, hogy egy példányon legyenek az aláírások. Bár arra a földhivatal valószínűleg rácsodálkozna.)

De ezt miért nem az ellenjegyző ügyvédtől kérdezed?

mkese # 2012.04.25. 17:12

Tisztelt Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni. Vettünk egy a párommal, a holnap nap folyamán lenne a szerződéskötés. Lehetséges hogy a párom nem ér oda a szerződéskötésre megbeszélt időpontra az ügyvédhez. Lehetséges, hogy ő egy későbbi időpontban írjon alá vagy mindenkinek egy időben kell jelen lennie?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.25. 16:51

Senki nem fogja megvizsgálni?
Pontosan. Ki vizsgálná?

xleox # 2012.04.25. 16:15

Tisztelt, Hölgyem/Uram!
Az alábbi kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni. Városunkban ahol lakunk jelenleg ingyenesen rá lehetne kötni a szennyvíz hálózatra. Ezért hát bementünk a helyi önkormányzathoz, ahol közölték velünk egyszerűen, hogy addig nem írják alá az engedélyezést amíg a csatorna közmű fejl. hozzájárulást ki nem fizetjük. Amit az elöző tulajdonoson "elfelejtettek" behajtani.

Kérdésünk a következő:

ha az aláírt ingatlan adás-vételi szerződésen az szerepel , hogy az ingatlan teher és járulék mentes akkor az önkormányzat tőlünk jogosan követeli e a befizetést 5év után? Ezt a hozzájárulást már mint azt megtudtuk már több mint 10éve be kellett volna fizetni.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Koller Norbert

Balambeer # 2012.04.25. 15:32

"Elvileg. Gyakorlatilag meg adásvételnél se kell."

Az mit jelent,hogy gyakorlatilag nem kell?Senki nem fogja megvizsgálni?

Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.25. 14:00

Elvileg. Gyakorlatilag meg adásvételnél se kell.

Balambeer # 2012.04.25. 13:04

Fórumozók!

Ajándékozáshoz (csak hányad nem egész ingatlan) is kell zöld kártya a kéglire?

Köszi!

Jakab.G # 2012.04.24. 16:02

Kedves Fórumozók!

Ingatlan csererénél, ami 2 tulajdonos között történne meg 1:1 arányban, olyankor mi a teendő?

Ha nincs ingatlan érték különbség, akkor is kell fizetni illetéket és vagy adót?

Kell e ügyvéd vagy jogász az ingatlancsere szerződés kötéshez, illetve mi egyebet kell tenni?

Tulajdoni lapot ki kell kérni?
Energetikai tanúsítványt ki kell kérni mindkét tulajdonra akkor is, ha csak cseréről van szó, és ismerjük az ingatlanok pontos adatait (rezsi, energiafelhasználás, ingatlan állapota, stb)

Egyáltalán honnan lehet energetikai tanúsítvány kikérni?

Kérem, aki tud, válaszoljon!

Köszönöm szépen!
Üdv: Jakab

Sherlock # 2012.04.24. 13:07

Nem elég, mert az ajándékot el is kell fogadni. Amúgy az ügyvéd valószínűleg olcsóbb lenne. A haszonélvező beleegyezése nem kell.

Veronika21 # 2012.04.24. 12:57

Tisztelt Fórumozók! Aki tud adjon nekem tanácsot, van egy ház aminek 1/3 részben vagyok a tulajdonosa, mivel hároman voltunk testvérek édesanyánk a haszonélvezö, édesapánk nagyon régen meghalt(45 éve)Nekem van 4 gyermekem szeretném az én részem nekik ajándékozni tudom nem nagyérték de azonkivül van saját házunk amiben lakunk.Az a kérdésem hogy elég-e ha én elmegyek a közjegyzöhöz meg csináltatni az ajándékozási papírt vagy a gyerekeim nek is el kell jönni? Édesanyám beleegyezése kell-e hozzá? Kérem aki tudja a választ írjon nekem! Köszönöm!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.23. 20:25

Még mindig kevesebb, mint a vételár egy visszterhes szerzésnél.

lajcsó # 2012.04.23. 19:47

Viszont az ajándékozási illeték elég "húzós" (10%).

Kata 03 # 2012.04.23. 17:42

Tisztelt fórumozók!
Lehet, hogy már többen voltak hasonló helyzetben, mint én, ezért is kérném a segítségeteket.
A felettem lakóknak a terasza részben az én teraszom, részben a lakás rész felett van. A szigetelésükkel nem stimmel valami és folyamatosan vizesedik az én plafonom, nem csak teraszon - ami rondán néz ki, de nem aggasztott túlzottan - hanem már a lakásban is.
A biztosító nem fizet, mivel szerkezeti a probléma. Megcsináltatnám, de nem sok értelme van, ha felettem nem orvosolják a problémát. Két éve folyamatosan hitegetnek, hogy megcsináltatják, de semmi. Mit tehetek? van-e valami jogi útja-módja hogy elérjem náluk, hogy lépjenek?
Előre is köszönöm a válaszokat

H.Tibor # 2012.04.23. 17:35

Tisztelt fórumozók!

Olyan kérdésem, lenne hogy adott egy idős nő, aki hitelt vett fel hogy a nagyobbik lánya külön tudjon költözni a gyermekeivel.
(Egyezségük szerint, ők fogják fizetni a hitelt, erről készült egy valami papír is...)
A hitelt első 1 évben rendesen fizették is, majd folyamatos elmaradások történtek.
Az idős nő, aki felvette hitelt, egy másik hitelből törlesztette az eredeti hitelt, hogy a banki végrehajtást megelőzze. (több száz ezres elmaradás volt.)
Most még 10 évig fizetheti, a hitelt a lánya háza után.
Mivel ajándékozásnak minősül, így tulajdon joga nincs, csak haszon élvezeti joga.

Viszont mára nem képes fizetni a hitelt, ami saját házán van. A lánya nem hajlandó beszállni a hitel törlesztésébe, mert véleménye szerint azzal hogy kiváltotta a hitel elmaradás miatt a teljes hitelt, őt az már nem terheli.

Kisebbik lánya tartja el, mert szinte a teljes fizetése a lakáshitelre megy el.

Mit tud tenni az idős hölgy!?

-------------------------------------------------
 • (A nagyobb lánya, állítólag eladja az ingatlant, és másik rokonokhoz költözik, hogy az ingatlan összegét megkapja. Viszont az ingatlan az idős hölgy 18 éven aluli unokájának nevén van.)

Köszönöm válaszukat előre is.