Fa kivágás a szomszéd telkén

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.03. 15:39

Plusz ez nem is erdő, csak fák a kertben.
Ettől persze, értéke van, és nem is feltétlenül tűzifában számolva.
A rendőrök rendőrök, megvannak a maguk berögződései. Mivel büntetőügyben járnak el, ezért elkövetési értékre koncentrálnak, ami nem feltétlenül esik egybe a sértettet ért kárral.

véső (törölt felhasználó) # 2012.09.03. 14:50

világos, erdő azért van mert van erdőtőrvény,...
nincs törvény az erdő eszmei értékéről ezért nincs
az erdőnek eszmei értéke,...-:)))

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.03. 12:45

Ez csak egy kidolgozatlan módszertani javaslat - tehát nincs ilyen.

véső (törölt felhasználó) # 2012.09.03. 12:37

http://www.lelegzet.hu/…427.hpp.html
vagyis van ilyen...

egyébként az akác 20-25 év alatt "vágásérett"

PRoland38 # 2012.09.03. 12:20

Köszönöm a választ.
Az eszmei értéket nem én találtam ki -ezt a rendőrök mondták. Ezek szerint elképzelhető, hogy megvezettek a rendőrségen, hogy a szomszédom javára alakuljon az ügy végkimenetele? -ui. ha nem egyeztem volna ki vele kárpótlásban akkor falopásért már lehet, hogy leültették volna -igaz ekkor engem nem kellene anyagilag kárpótolnia..
Szakértő még nem látta a területet. A rendőrség is kb. fél év óta ül az ügyön.
Nem néhány fáról van szó hanem egy 97db fáról. Azért érdekes a magyar joggyakorlat, hogy nem veszi figyelembe azt, hogy a fák 45 évig nőnek egy területen mire jön a szomszéd és letarolja az egészet. Tulajdonképpen annak idején épp a fás terület miatt vettem meg a telket -most teljesen tönkre van téve. Várhatok még ugyancsak 45 évet mire olyan állapotban lesz mint a favágás előtt..
Remélem egy hozzáértő szakértő figyelembe vesz mindent a becslés során..

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.03. 10:29

Mi az az "eszmei érték"? Szvsz ilyen nincs. Ismeri a jog az előszereteti érték fogalmát, de azt a modern magyar joggyakorlat nemigen fogadja el kártérítési alapként, és néhány fára amúgy sem nagyon vonatkoztatható.
Végül még ha elfogadná is a bíróság hivatkozási alapul, az összeg megállapítása akkor is szakértői és nem jogi kérdés lenne.

Szóval a kérdésre, hogy mennyi kártérítést kaphatsz, továbbra sem lehet más választ adni: amennyi a károd.

PRoland38 # 2012.09.03. 07:57

Azért kérdeztem mert a kár az megegyezik az anyagi és eszmei érték összegével.
Ebben az esetben az eszmei értéket a bíróság fogja megállapítani mivel a rendőrség csak az anyagi kárt hivatott megbecsülni (ezt a rendőrségen mondták). De az általuk becsült anyagi kárba pl. nem tartozik bele az elvitt famennyiségnek megfelelő faanyag kiszállítási költsége sem (ha tegyük fel meg meg akarnám venni ugyanazt a mennyiséget mint amit elvittek a telkemről.)
Azaz a fa netto értékét veszik figyelembe egyéb felmerült költségeket nem (pl. az adott telekrész takarítási költségét sem, az emiatt bekövetkezett erózió okozta károkat stb.)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.03. 07:19

A kérdésem az lenne, hogy kb. mekkora összegű anyagi kárpótlásra számíthatok?
Pontosan annyira, amennyi a kár. (Nem -pótlás, hanem -térítés.)

PRoland38 # 2012.09.03. 05:22

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni.
Idén tavasszal történt, hogy a szomszédom –elmondása alapján- tévedésből kivágta a telkem végén lévő 400m2 –es területről az összes akácfámat. A tarvágást a telkén kezdte és „véletlenül” az én telkemet is érintette a munka, majd az összes fát ismeretlen helyre szállította.. Azt tudni kell, hogy a két telek között nincs kerítés, de a telekhatár előzőleg látható módon ki lett jelölve, ui. 2011 októberében lett kiméretve a telkem (előzőleg az aljnövényzet el is lett távolítva) -tehát akarni kellett nem észrevennie.
Rendőrségi ügy lett belőle amely során kiderült, hogy a szomszédom követte el a károkozást (ezt beismerte). A rendőrség kb.180000Ft-ra becsülte az anyagi kárt. Ezzel a szomszédom és én egyetértettünk, viszont én nem fogadtam el az általa felajánlott 100000Ft kártérítést mivel az anyagi kár felett számomra jelentős eszmei értékét is képviselt a kivágott ősfás terület. Ezért a kárpótlást megegyezés hiányában valószínűleg csak peres úton fogjuk tudni rendezni.
A kivágott fák kb. 20-45 év korúak voltak Ez 5cm-25cm törzsátmérőt jelent, de jellemzően 5-10cm törzsvastagságúakzet el is lett távolítva) -tehát akarni kellett nem észrevennie. Rendőrségi ügy lett belőle amely során kiderült, hogy a szomszédom követte el a károkozást (ezt beismerte). A rendőrség kb.180000Ft-ra becsülte az anyagi kárt. Ezzel a szomszédom és én egyetértettünk, viszont én nem fogadtam el az általa felajánlott 100000Ft kártérítést mivel az anyagi kár felett számomra jelentős eszmei értékét is képviselt a kivágott ősfás terület. Ezért a kárpótlást megegyezés hiányában valószínűleg csak peres úton fogjuk tudni rendezni. A kivágott fák kb. 20-45 év korúak voltak Ez 5cm-25cm törzsátmérőt jelent, de jellemzően 5-10cm törzsvastagságúak voltak, A telkem egy meredek domboldalon helyezkedik el és un. nadrágszíj telek. A kérdésem az lenne, hogy kb. mekkora összegű anyagi kárpótlásra számíthatok? Hány hónap/év egy ilyen ügy elévülési ideje?
Válaszukat előre is köszönöm!