kilakoltatási moratórium és albérlet


JogrolErdeklodo # 2012.12.05. 20:46

Jó napot kívánok!

Adott egy lakás, melyet a tulajdonosa szerződéssel kiadott albérletbe.

A bérlő nem fizeti két hónapja a rezsiköltségeket, és az utolsó hónap albérleti díjával is tartozik.

Az albérlő a lakásba nincs bejelentkezve.

Kérdés:
a kilakoltatási moratórium védi a nem fizető albérlőt? Vagyis hiába nem fizeti a rezsi költségeit, és az albérleti díjat, mácius 1-ig nem lehet őt kirakni a lakásból?

Köszönöm!

MajorDomus # 2012.12.06. 21:09

ha önként nem költözik ki,akkor csak lakáskiüritési per lehetséges,az meg nem fejeződik be márciusig.

JogrolErdeklodo # 2012.12.07. 20:11

És ha nem költözik ki, az ajtó elé tetethetek úgy egy külső rácsot, hogy bezárom a lakást? A lakásba nem megyek be, kívülről lenne rászerelve az ajtóra.

nandy # 2012.12.10. 23:47

Sajna nem :( Egyelőre még a bérlőnek van több joga...

nandy # 2012.12.10. 23:48

(ja... és nem albérlő, mert az más...)

MajorDomus # 2012.12.11. 20:29

csak perben

Dazo # 2013.01.06. 16:38

Kedves Jogrolérdeklodo!

Amennyiben még fenn áll problémája a bérlőivel szemben, bátran keressen meg a dajkaz@hotmail.com email címen, és felveszem Önnel a kapcsolatot!

Üdvözlettel: Dazo

aranycsillag001 # 2013.01.26. 19:05

Üdv.Sajnos nekünk is ugyan az a problémánk mint
JogrolErdeklodo-nek.Nekük viszont már 300000 ft a veszteségünk eddig.Felszolítottuk hogy a szerzödésben foglaltak szerint azonnali felmondásal élve hadják el a lakást.Válasz:nemtudunk hová menni.Mit tegyünk? Köszi a reménykedö válaszokat.

Dazo # 2013.01.30. 16:35

Tisztelt Fórumozók!

Amennyiben valakinek problémája van, vagy elszeretné kerülni azokat albérletével kapcsolatban, (kiadás - bérbevétel, kiköltöztetés), tekintse meg oldalunkat és vegye fel velünk a kapcsolatot! Mindenben segítünk!

www.alberletfelugyelet.hu

Üdvözlettel: Zoltán

_dia_ # 2013.02.01. 08:18

Tiszteletem!
A következő problémám illetve kérdésem lenne. Sajnos már egészen addig eljutottunk a lakás hitel nem fizetésével, hogy megkaptuk a 15 napos fizetési határidőt a végrehajtótól, ellenkező esetben már árverezési időpontot tűznek ki. Mi azonban rengeteg kérdéses dologgal és elszámolással nem értünk egyet, amit a bank több felszólítás ellenére sem küld meg a részünkre. A kérdésem az, hogy ezen késői időpontban is van még lehetőség arra, hogy jogi útra tereljük az ügyet, vagy ezzel már elkéstünk!? Illetve ha mi most megírjuk a banknak ezen 15 napon belül, hogy nem értünk egyet a követeléssel akkor ő fog minket beperelni ? Ezen idő alatt amíg az esetleges jogi vita zajlik, megkezdődik az árverezés illetve a kilakoltatás ? Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

MajorDomus # 2013.02.01. 21:23

az illetékes biróságra nyujtsatok be végrehajtási kifogást.
időt nyertek

gerbera317 # 2013.02.01. 22:10

Rossz tanács. A végrehajtási kifogásnak vajmi kevés köze van a követelés vitatásához, és egyetlen percnyi időt sem lehet vele nyerni, ellenben viszonylag költséges mulatsággá vált. Én semmiképpen nem javasolnám.

Ez a kérdés nem hangzott már el valamelyik nap egy másik topikban?

Fiddler # 2015.02.14. 17:27

Tisztelt Szakértők!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy 2013.10.03 óta albérletben lakunk szerződéssel párommal együtt. A lakást elajándékozta az unoka öccsének a tulajdonos 2014 augusztusában és a bérleti szerződés a párom nevére került. Eddig azaz 2015.02 hó-ig nem volt gondunk a bérleti díj megfizetésével, viszont most akadt némi anyagi gondunk és nem tudtuk kifizetni a február havi bérleti díjat. Az én nevemre küldtek felmondást de nem az én nevemen van a szerződés, hanem a páromén. Ma kijöttek és közölték velünk, (közben fényképeztek a lakásban) hogy két napon belül hagyjuk el a lakást. Én szíves örömest eleget tennék eme kérésüknek de sajnos csak március 3-4 között kapjuk meg a havi fizetésünket. És mondtuk amint megkapjuk a pénzt már költöznénk is. Erre ők nemleges válasszal szolgáltak. A kérdésem az, hogy ránk albérlőkre is vonatkozik a kilakoltatási moratórium? Mert mi tényleg szeretnénk elköltözni de a fizetésig csak utcára tudnánk menni. És ez a munkahelyünkbe is kerülhet.

Válaszukat előre is köszönöm!

MitCsináljak # 2016.12.12. 17:26

Üdvözletem!

Sürgös információra lenne szükségem!
Én és néhány lakótársam egy lakásban vagyunk albérletben, a tulajdonos engedélyével és szerződés nélkül.
XY esemény történt anno/nemrég ami miatt elárverezték az ingatlant.
Az új tulaj megjelent x.-én, hogy x napunk van elhagyni az ingatlant vagy rendőrőkkel/végrehajtóval fog megjelenni.
Kérdésem az lenne, hogy minket véd e a kilakoltatási moratórium?
Köszönöm!

gerbera317 # 2016.12.12. 18:19

De most tényleg: Hány helyen?

MitCsináljak # 2016.12.12. 19:38

figyu. egyik topic kihaltabb mint a másik, biztos ami biztos alapon

MitCsináljak # 2016.12.12. 19:39

kb két teli autonyi cuccot nem tudok csak ugy ide oda mozgatni

MajorDomus # 2016.12.12. 22:11

Amennyiben határozott idejű bérleti szerződésed van, az köti az új tulajdonost is.

Ha nincs szerződés, akkor nincs szerencséd, költözni kell.

gerbera317 # 2016.12.13. 08:52

Hatósági értékesítés (árverés) esetén csak akkor, ha a bérleti szerződést a végrehajtási eljárás megindulását megelőzően kötötték (Vht. 141. § (3) a)).

MajorDomus # 2016.12.13. 22:08

Ez nem is vitás, itt az eljárás előtt költözött be sokkal, a gond csak az hogy nincs szerződése.

Betti76 # 2016.12.16. 10:31

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben: 2013. augusztusától bérlek egy lakást. A tulajdonossal ahtározatlan idejű szerződést kötöttünk, 30 napos felmondási idővel. Szóbeli megállapodásunk volt arról, hogy amíg a lányom le nem érettségizik, addig mindenképp bérlem a lakást, a továbbiakat meglátjuk. Úgy vettem ki, hogy ezt a feltételt elfogadta és beleegyezett, azonban az írásbeli szerződésben nem rögzítettük sajnos, mert egyértelműen jelezte, hogy nincs szüksége hosszú távon a lakásra. Kettő napja szólt, hogy mégiscsak kéne neki a lakás, viszont emlékeztettem a szóbeli megállapodásunkra. A lányom ebben a tanévben érettségizik, azaz 2017. május-júniusban, utána remélhetőleg továbbtanul és ebből kifolyólag ő el is költözik. Mondtam neki, hogy mivel felelős vagyok a gyerekért, várja már meg az érettségit és utána szerződést bontunk, ami úgy tűnt megfelel neki, hiszen van hol laknia, viszont ma újból jelezte, hogy úgy készüljek, hogy mégsem. Ideiglenes lakcímre ide vagyunk bejelentve, mindent pontosan fizetek neki, amiről pontos kimutatást vezetünk. Ő nem jelentette be a bérbeadást a NAV felé, de ebből én eddig nem csináltam problémát. Kérdezem, milyen jogaim vannak, menyit ér a szóbeli megállapodás? Ha csak rólam lenne szó, én mennék 30 nap múlva, de a gyerekkel ezt nem tehetem meg, hogy pont az érettségi előtt felborítom az életét. Hozzá teszem, hogy a lakásban a festéstől kezdve mindent én csináltattam, saját pénzből, amit nem kértem el tőle.
Várom a válaszokat, köszönettel és tisztelettel:
T. Bernadett

MajorDomus # 2016.12.16. 21:13

Honnan veszed azt hogy nem jelentette be a Nav felé (nem is koteles) és ha nem, akkor mi közöd hozzá? Miért csinálnál ebből te problémát?

A határozatlan idejű szerződés a kikötött felmondási idővel bármikor felmondható!

Az más kérdés hogy nem etikus ha ebben megállapodások,
de vannak élethelyzetek amik változnak.

Szerinted kinek kellene kifesteni azt a lakást, amit ti koszoltatok össze?

Minden szerződés tartalmazza a bérlō által elvégzett munkák jóváirását. Ezzel élhetsz, de a tulajdonos felmondása jogszerű. Ha él vele, de még nem mondott fel!

drbjozsef # 2016.12.17. 08:36

Betti,

kicsit kevésbé karcosan fogalmazva, de MajorDomusnak a lényegben sajnos igaza van. A szóbeli megállapodás is érvényes, feltéve, ha ezt tudod is bizonyítani. Ha nincs tanúd, vagy hangfelvételed, vagy ilyesmid, akkor nem nagyon fogsz vele menni semmire.

Írásab kellett volna foglalni. Ha nincs, akkor az írott szerződés alapján valószínűleg nem sokat tehetsz, jogszerűen mondott fel a tulaj.

Ha próbálkozni akarsz egyébként, még megteheted, hogy beszerzel felvételt, egy zsebbe rakott telefonnal felvehetsz egy beszélgetést meg most is, ha forszírozod ezt a szóbeli megállapodást, talán szóban ki tudod húzni belőle, hogy tényleg így volt, és akkor azt később felhasználhatod. Nem teljesen korrekt, de a bíróság elfogadhatja az ilyen felvételt is bizonyítéknak.

A NAV-nak csak adozni kell, meg adobevallast csinalni, bejelenteni nem kell semmit kulon. Hogy adozott-e, vegtere is nem a te dolgod, ebben is igaza van MajorDomusnak, de meg lehet ezt is kerdezni, csak erdeklodeskeppen...........

MajorDomus # 2016.12.17. 09:55

Nem fogadja el.
A bíróság akkor fogadja el a hangfelvételt, ha annak készítéséhez mindkét fél hozzajarult.

Képzeld el, egy perben a közgyűlésről készített hangfelvételt utasította el mint bizonyítási indítványt, minden résztvevőnek hozzá kell járulni a felhasználásáról.

Abszurd.

Én azt mondanám, hogy az időbúzàs
célravezetőbb.
Mire átveszi a felmondást, mire a 2 hónap letelik, arra április van, májusban meglesz az érettségi. Addig van idő új lakást keresni.

Még mindig fordulhat birósághoz a szóbeli megállapodásra hivatkozva, azt elfoglalt veszíteni de mire ítélet lesz, addigra június lesz.

Detti0303 # 2016.12.19. 15:11

Üdv.!
Röviden a történet: nagymama meghalt, fia az egyedüli örökös, aki mihamarabb meg akar szabadulni az örökölt ingatlantól. Adásvételi szerződés megkötésekor megengedi a vevőnek, h beköltözzenek, holott a vételár még nem került kiegyenlítésre, meg kell várni, hogy megkapják a CSOK-ot. Amit nem kapott meg a vevő és nem tudta máshogy kifizetni az vételárat. Ekkor persze közölve lett velük, hogy költözzenek ki, de erre nem voltak hajlandók. Mivel az adásvételi szerződés hatálytalan, bérleti szerződés nem készült, így nincs semmilyen érvényes jogcím, ami alapján a lakásban tartózkodhatnának. Bíróságon már be lett adva a kereset, tisztában vagyok vele, h jópár hónap, amíg eljut a dolog a kilakoltatásig. Kérdésem az lenne, hogy zajlik a kilakoltatás (konkrétan amikor eljön a kilakoltatás napja). Ki van jelen? Nyilván jelen van a végrehajtó, gondolom a tulajdonos. A Rendőrség is ugye?
Gyerekek is vannak. Ilyenkor a gyámhatóságtól is jelen van valaki?
Előre is köszönöm a választ!