Társasház tulajdonosi jogok


fohász # 2016.11.12. 06:15

Elég laikus vagy, tul sokat okoskodsz :-)

Szomorú örökös # 2016.11.12. 05:43

Maya44
Én nem vagyok ügyvéd, csak egy laikus, aki sokat tapasztalt már, de esetleg utána kéne nézni, hogy vajon volt-e engedélyük a fa kivágására, mert ha nem, akkor a közös képviselőt így lazán támadhatod érte. Hiába a ház előtt van a fa, nem vághatják csak úgy ki, mert általában közterületen található - kivéve ha a társasház egy zárt magánterületet körbezáró kerítésen belül van - tehát ahhoz engedély kell és azt nem adják ki olyan könnyen tudtommal.

A szomszédom is ezzel küzd, egy juharfát szeretne már hosszú évek óta kivágni, de nem engedik neki, pedig jól láthatóan már a járdát is felnyomta a gyökere. Cserébe ő totál lecsonkítja minden alkalommal egészen a törzséig, amikor már nagyon zavaró a lombozat - sajnos igen gyorsan újra lombozódik - de ennél többet ő sem tehet sajnos.

Szomorú örökös # 2016.11.12. 05:20

MajorDomus
Félek, hogy nem győzted meg fohászt. Ő tuti James Bondot akar játszani a közös képviselő irodájában. Kérdés mit szólna hozzá, ha esetleg minden hang és képrögzítő eszközt kint kellene hagynia az ajtónál? Vajon akkor is ilyen izgalmas lenne számára betekinteni az adott dokumentumokba? ;-)

Nekem az a furcsa az egészben, hogy ha hivatalosan másolatot kérne az általa érdekelt oldalakról, akkor kezében lehetne a bizonyíték. De nem, ő még erre is sajnálja a másolási költség díját. Pedig ha valóban akkora fogás lenne ez neki, akkor minden pénzt megérne. :-)

Bár bevallom, emlékeztet engem valakire ez a csóka, róla írtam korábban, hogy leváltották a sok mutyi és kétes cselekedet miatt. SP néven fórumozott sok éven át. Amióta nem lehetséges, hogy álnéven írogasson, azóta érdekes módon ez nem olyan izgalmas számára, ezért nagy valószínűséggel keresett másik helyet magának, ahol megteheti. :-)

Maya44 # 2016.11.11. 22:55

Tisztelt Cím!
Az alábbi témában kérem, kérjük szíves véleményét, mit tehetnek a társasházi lakástulajdonosok ilyen esetben, ill. jogosan járt-e el a közös képviselő:
3 lh-as, tízemeletes társasházban lakunk. A mi lh-unk előtt 3 nagyon szép, nagy egészséges fa van. Az egyik 3. emeleti lakó kezdeményezésére, /közös képviselő szóbeli tájékoztatása szerint/ 6 aláírással kérte az egyik fa kivágását, indok: az erkélyére rendszeresen, több falevél behullik. Ennyit tudtunk az ügyről. Több lakótárs szóban kérte a közös képviselőt, hogy ne legyen kivágva a fa, azt csak nyessék, vagy ritkítsák meg. 4-5 nap múlva munkások jelentek meg, teljesen tőből ki lett vágva a fa, a lakók többségének szóbeli véleménye ellenére, miszerint CSAK nyesni, ritkítani kellene a fát. Közös képviselőt megkerestük, hogy történhetett ez meg, mire közölte, hogy "a fa már úgysem ültethető vissza, miért nem gyűjtöttünk aláírást mi is, ... igaz már késő, mert a fakivágásról szóló határozat fellebbezési határideje lejárt"! Felháborodtunk közlésén, hogy miért nem lett kitéve a hirdető szekrénybe az önkormányzat határozata, miért nem lettek tájékoztatva a lakók, hogy ő - a ház közös pénzéből vásárolt illetékbélyeggel ellátott - fakivágási kérelmet benyújtja az önkormányzathoz? Közölte, hogy miért kellett volna neki ezt kitenni a hirdető szekrénybe, hisz ilyen irányú törvényi kötelezettsége nincs! Kértük, mutassa meg a kérelmet, melyen az aláírók is szerepelnek, közölte, hogy az TITKOS, senki nem láthatja.
Szerintünk minden tulajdonost /az érintett lépcsőházban 65 család lakik/ érint a lakókörnyezete milyensége, jogunk van tudni a lakásunk környékét érintő közös képviselői intézkedésről. Lehetőséget kellett volna kapjunk aláírások gyűjtésére, hogy CSAK a fa nyesése történjen meg, és ne egy 30-35 éves gyönyörű, egészséges fa kivágása, ráadásul a tulajdonosok közös költségként befizetett pénzéből.
Tisztelettel kérem, kérjük t. Cim válaszát, valóban helyesen járt-e el a közös képviselő, hogy a 65 tulajdonossal szemben 6 ember "akaratát" érvényesítette anélkül, hogy a többi lakó lehetőséget kapott volna vélemény-nyilvánításra, ill. a fa kivágásának megakadályozására, valamint tényleg semmi köze a tulajdonosoknak betekinteni ilyen jellegű, az összes tulajdonost érintő kérelmek megismeréséhez? A kk. szerint TITKOS, nem mutathatja meg!
Valóban ilyen, és ehhez hasonló esetekben nem köteles a közös képviselő tájékoztatni a lakókat, és egy ügyre vonatkozó határozatot - mely fellebbezési lehetőséget ad - hirdető táblára kitenni, hogy minden lakó megismerhesse?
Utólag szeretném megjegyezni, sajnos előfordult már ilyen, a többség által kifogásolt, ugyanakkor pár tulajdonos kérésére történő intézkedés a közös képviselő részéről.
Válaszukat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2016.11.11. 21:55

fohasz

Nem fotózhatsz.
Kérhetsz az íratrol másolatot a képviselőtöl.

Két esetben.

A Határozatok Könyvéből és a közgyűlési jegyzőkönyvből

MajorDomus # 2016.11.11. 21:52

Van.
Újabb közgyűlési határozat után.

onedin csanád # 2016.11.11. 07:32

Kedves Ügyvéd urak !A társasházi közösségünk 8 éve szivességből hozzájárult, hogy az egyik földszinti tulajdonos az előtte lévő osztatlan közös tulajdonból lekerítsen egy részt a lakása előtt ahol kertészkedik és ahová kiengedheti a kutyáját.
A tulajdonos pár éve elköltözött, de a lakását megtartotta és kiadta. Most el akarja adni a lakást. Az idei közgyűlésen, ahol ő is jelen volt, olyan határozat született, hogy a kerítést az eladás előtt le kell bontania, mivel ez csak egy neki szóló szivesség volt a ház részéről, és egy hónappal előtte az szmsz-be is belefoglaltuk, hogy az osztatlan közös tulajdonból nem lehet leválasztani. A tulajdonos a személye elleni támadásnak fogja fel ezt a lépést, és nem bontja le a kerítést. Kérdés, hogy a társasháznak van-e joga a lebontáshoz, vagy ez a kerítés az ő magántulajdonának számít-e. Ha így, lekerítve adja el, majd vitatkozhatunk a következő, új tulajdonossal. Köszönöm a válaszokat.

Maya44 # 2016.11.10. 23:51

Kérek szépen egy segítő választ a november 8-án írt, több lakót érintő problémánkra.
Előre is köszönöm, köszönjük!

fohász # 2016.11.10. 07:49

Mégegy: a másolási költség azt gondolom, hogy fénymásolási költséget jelent, tehát ez a "másolás" nem jelenti azt, hogy csak fénymásolás lehet. Ezek alapján akár fotózhatok is, ezt nem zárja ki a törvény.

fohász # 2016.11.10. 06:31

Majordomus, így van, az egyéni tulajdonosoknak is vannak jogai, bárhogy nem tetszik a szomorú IKV-csökevényeknek, akik remegnek egy kis hatalomért, hogy fitogtathassák erejüket, megtehessék azt, hogy tojnak a törvényekre, hiszen az többségében bírósági úton érvényesíthető és ezzel vissza is igyekeznek élni. Sajnos ez olyan magyaros mentalitás, felfele nyalni, lefele taposni.
Ha minden közösképviselő betartaná a rá érvényes társasházi es polgári törvényeket, nem lenne ez a topik sem.

MajorDomus # 2016.11.09. 20:55

Igazad is van de ez nem ok arra, hogy a képviselő ne tartsa be a törvényt.

Tény, hogy fohász sajátosan értelmezi a dolgokat, de amit kér, ahhoz joga van.

Szomorú örökös # 2016.11.09. 06:11

fohász

elni szeretnék a tulajdonosi jogaimmal, mert nagyfokú bizalomhiány van a részemről a kképviselet fele

Amíg egyedül vagy ezzel a történettel, nagyon ne reménykedj, hogy sikerre viszed, maximum belerokkansz a sok idegeskedésbe. Egy dolgot továbbra se feledj! A társasház demokratikus intézménye a közgyűlés. Ott épp lehetőséged lett volna arra, hogy megvétózd a költségvetés elfogadását (bár kétlem, hogy a többséggel szemben ezt meg tudtad volna tenni, ott is egyedül maradtál volna). Ha kizárólagosan te egyedül vagy bizalmatlan a közös képviselővel szemben, az sehová nem vezet, mert mindig meglesz a többség, hogy téged leszavazzanak, sőt nagy valószínűséggel soha nem fogod tudni egyedül leváltani, mert ahhoz is tulajdonosi többség döntése szükséges. Megteheted azt is, hogy magad mellé próbálsz állítani más tulajdonosokat is, csak ez visszafelé is elsülhet, ne feledd. Amíg "nyaloncnak" nevezed azt, akik részt vesznek a társasházi demokráciában, addig én úgy gondolom, hogy inkább nem szeretnék a helyedben lenni. ;-)

Feljelentést nyilván tehetsz ellene, de ne feledd, hogy nem ingyen van, a bűnügyi és esetleges peres költségek a végén nagyon magas összegre is rúghatnak. Szóval azért én ezen komolyan elgondolkodnék a helyedben.

Szomorú örökös # 2016.11.09. 06:03

fohász

Tehát ha valaki kétségbe vonja az állításaidat, esetleg diszkréten felhívja a figyelmedet, hogy akár büntetőjogi felelősséged is lehet az ügy kapcsán, az egyből személyeskedik meg OFF-ol? Kétlem! Tudod egy két értelmes ember vitája arról szól, hogy érveket ütköztetnek egészen addig, amíg konklúzió nem születik. Nálad a konklúzió szerintem a te álláspontod feltétel nélküli elfogadása lehet csak, ez így viszont nem vita, hanem inkább egyoldalú kekeckedés a részedről. :-)

De térjünk inkább vissza a témához! Íme az általad említett paragrafus szó szerint idézve a törvényből:

45. § (2) A Közgyűlési Határozatok Könyvébe bármely tulajdonostárs betekinthet és a határozatokról - a másolási költség megfizetésével - másolatot kérhet.

Te hol olvasod, hogy lefotózhatod magadnak?
Én ilyen részt nem találtam benne.

De nézzük tovább! Említetted a korábbi paragrafust is, ott sincs szó arról, hogy te James Bondot játszhatsz és lefotózhatod, bocsi. Ha ilyet teszel, nem kizárt, hogy biztonsági őrséggel leszel kivezetve a közös képviselő irodájából, ami nem kicsit lenne ciki számodra, én így gondolom. :-)

39. § (3) A jegyzőkönyvbe bármely tulajdonostárs betekinthet, és arról - a másolási költség megfizetésével - másolatot kérhet.

A kifüggesztéssel kapcsolatban kétségtelenül igazad van, de ez nyilván megtörtént, ha tudsz róla, hogy mit szavaztak meg és mit nem. Hogy nem küldték el neked személyre szólóan is? Nyilván nincs benne az SZMSZ-ben. ;-)

(4) A közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének a közgyűlésen meghozott határozatokat a közgyűlés megtartásától számított nyolc napon belül a társasházban jól látható helyen ki kell függesztenie, továbbá ezzel egyidejűleg - ha a szervezeti-működési szabályzat ilyen kötelezettséget előír - azokról valamennyi tulajdonostársat írásban értesítenie kell.

fohász # 2016.11.09. 05:37

MajorDomus, kösz az útmutatásod.
Utánanéztem egy kicsit, a th tv 45.$(2) közgyűlési határozatok könyvébe bármelyik tuladonos betekinthet ...tehát betekinteni szeretnék és lefotoznám amire szüksegem van, majd kinyomtatom magamnak. Ugyanez benne van az szmszben.
A 39.$ jegyzőkönyv kifüggesztése, uyanez benne van az szmszben.

Tehát elni szeretnék a tulajdonosi jogaimmal, mert nagyfokú bizalomhiány van a részemről a kképviselet fele.

Szomorú örökös, kérlek ne offolj, főleg ne személyeskedj, ha nincs érdemi hozzászólnivalód. Köszönöm!

MajorDomus # 2016.11.08. 21:11

Fohász
Ez olyan mint Orbán 98%-a,ami az ország 1/3-a!

Ha 5 tulajdonos volt jelen a 9-ből,az minősített többség, ha ebből 4 igennel szavazott az döntő győzelem a képviselőnek.

Más. Elsikkad a lényeg, miközben lángot fújsz a képviselőre.

A Határozatok Könyvéből jogod van másolatot kérni a másolási költség megfizetése mellett.
Tértis ajánlott levél, befizetést 1.000 Ft-ot, a csekk fénymásolatát csatolod.

A jegyzőkönyvet nem kell kifüggeszteni, és mindenkinek megküldeni!

Az más kérdés, hogy a Határozatokról kell
A tulajdonosokat értesíteni jól látható helyen kifüggesztett hirdetményben, ha az szmsz előírja, akkor minden tulajdonosnak meg kell küldeni.

Az iratbetekintéshez szintén jogod van, ezt egyeztetett időpontban köteles biztosítani.

fohász # 2016.11.08. 20:42

Elfogadta 3 vagy 4 tulajdonos, a 9- ből. Ez aztán a túlerő.
Nem ezek voltak a kérdések, hagyjuk már.

Szomorú örökös # 2016.11.08. 19:52

fohász
Már bocsi, de egyértelműen leírtad, a többi tulajdonostárs elfogadta a költségelszámolást. Sőt bár te is hivatalos voltál erre a közgyűlésre, de szerintem merő dacból NEM MENTÉL EL - persze kizárva magad ezzel a társasház demokráciájából!

Újból kérdezem, mi a francnak részedről ez az egyszemélyes palotaforradalom?
Nem érzed magad cseppet se Don Quijote-nak?

fohász # 2016.11.08. 15:19

Szomorú örökös, mivel nem ismered a körülményeket és nincs is szándékomban részletezni, kérlek ne minősítgess vaktában.
Konkrét kérdeseket tettem fel, és te se vitasd azt a jogomat, hogy szeretnék betekinteni az iratokba , alapos okom van rá' nem mellesleg... Ehhez ne kelljen már kinyalnom a közösképviselő hátsóját!
Köszönôm a megértésedet!

Maya44 # 2016.11.08. 14:08

Tisztelt Cím!
Az alábbi témában kérem, kérjük szíves véleményét, mit tehetnek a társasházi lakástulajdonosok ilyen esetben, ill. jogosan járt-e el a közös képviselő:
3 lh-as, tízemeletes társasházban lakunk. A mi lh-unk előtt 3 nagyon szép, nagy egészséges fa van. Az egyik 3. emeleti lakó kezdeményezésére, /közös képviselő szóbeli tájékoztatása szerint/ 6 aláírással kérte az egyik fa kivágását, indok: az erkélyére rendszeresen, több falevél behullik. Ennyit tudtunk az ügyről. Több lakótárs szóban kérte a közös képviselőt, hogy ne legyen kivágva a fa, azt csak nyessék, vagy ritkítsák meg. 4-5 nap múlva munkások jelentek meg, teljesen tőből ki lett vágva a fa, a lakók többségének szóbeli véleménye ellenére, miszerint CSAK nyesni, ritkítani kellene a fát. Közös képviselőt megkerestük, hogy történhetett ez meg, mire közölte, hogy "a fa már úgysem ültethető vissza, miért nem gyűjtöttünk aláírást mi is, ... igaz már késő, mert a fakivágásról szóló határozat fellebbezési határideje lejárt"! Felháborodtunk közlésén, hogy miért nem lett kitéve a hirdető szekrénybe az önkormányzat határozata, miért nem lettek tájékoztatva a lakók, hogy ő - a ház közös pénzéből vásárolt illetékbélyeggel ellátott - fakivágási kérelmet benyújtja az önkormányzathoz? Közölte, hogy miért kellett volna neki ezt kitenni a hirdető szekrénybe, hisz ilyen irányú törvényi kötelezettsége nincs! Kértük, mutassa meg a kérelmet, melyen az aláírók is szerepelnek, közölte, hogy az TITKOS, senki nem láthatja.
Szerintünk minden tulajdonost /az érintett lépcsőházban 65 család lakik/ érint a lakókörnyezete milyensége, jogunk van tudni a lakásunk környékét érintő közös képviselői intézkedésről. Lehetőséget kellett volna kapjunk aláírások gyűjtésére, hogy CSAK a fa nyesése történjen meg, és ne egy 30-35 éves gyönyörű, egészséges fa kivágása, ráadásul a tulajdonosok közös költségként befizetett pénzéből.
Tisztelettel kérem, kérjük t. Cim válaszát, valóban helyesen járt-e el a közös képviselő, hogy a 65 tulajdonossal szemben 6 ember "akaratát" érvényesítette anélkül, hogy a többi lakó lehetőséget kapott volna vélemény-nyilvánításra, ill. a fa kivágásának megakadályozására, valamint tényleg semmi köze a tulajdonosoknak betekinteni ilyen jellegű, az összes tulajdonost érintő kérelmek megismeréséhez? A kk. szerint TITKOS, nem mutathatja meg!
Valóban ilyen, és ehhez hasonló esetekben nem köteles a közös képviselő tájékoztatni a lakókat, és egy ügyre vonatkozó határozatot - mely fellebbezési lehetőséget ad - hirdető táblára kitenni, hogy minden lakó megismerhesse?
Utólag szeretném megjegyezni, sajnos előfordult már ilyen, a többség által kifogásolt, ugyanakkor pár tulajdonos kérésére történő intézkedés a közös képviselő részéről.
Válaszukat előre is köszönöm.

Szomorú örökös # 2016.11.08. 06:16

fohász

Én csak egy külső laikus megfigyelő vagyok, de félek, hogy te vagy az a társasházban, aki soha semmit nem fog elfogadni, bármit is tesznek le elé az asztalra. Megválasztottatok egy közös képviselőt, aki minden valószínűséggel végzi a dolgát. A demokrácia helye egy társasházban a közgyűlésen van. Ha nem mégy el rá, akkor lemondtál a demokratikus jogodról. Aki ott volt, az elfogadta az elszámolást, tehát nagy valószínűséggel nekik megfelelt. Nem értem, hogy ezek után mi még a probléma?

Lehet, hogy fizetett szolgáltatás a közös képviselőség, de amíg neked sem könyvelői, sem társasházkezelői végzettséged nincs, addig vajon milyen szempontok alapján döntöd el, hogy jól végzi-e a munkáját a képviselő vagy sem? Szerintem szabad a lehetőség, vállald el te a képviselőséget - ha szükséges, tedd le hozzá a házkezelői vizsgát - és csináld végig. Aztán egy év után lehet újra fogod gondolni, amikor sokszor még az éjszaka közepén is zavarni fognak mindenféle olyan problémával, ami bőségesen megvárhatná a következő reggelt. ;-)

fohász # 2016.11.08. 05:39

Majordomus,
A közösképviselőség fizetett szolgáltatás, emellett sorozatosan törvenysértéseket követ el (mármint a mienk) azzal, hogy nem hajlandó biztositani az iratbetekintést, Közgyűlési határozatok könyvét se akarja megmutatni. Persze, hányszor kell még könyörögni neki?? Mégis, mit is képzel ez magáról? Nem övé az összes papir, mert nem tulajdonos.
Emellett a jegyzőkönyveket sem függeszti ki, van aki nem is kap belőle. Vagy ez is csak szivességből lehet kérni? Elképesztő, micsoda emberek vannak....végezze tisztességgel a dolgát, ennyi az elvárás.

MajorDomus # 2016.11.07. 21:40

fohász

Féléves elszámolást nem kell elfogadtatni a közgyűléssel, csak a gazdasági évet május 31-ig.

Ha a közös képviselő ir neked hasonló modorban levelet, azt, te habzó szájjal olvasod fel a közgyűlésen, fegyverként fordítva ellene.

Megkérdeznéd előtte hogy hozzájárul e?

Na ugye!
Ugyanez a másik oldalon is játszik.

A képviselőnek nincs válaszadási határideje, sőt válaszadási kötelezettsége sincs.

Más kérdés hogy illik válaszolni,
levélre levélben. Emailra mailban.

Mondjuk nyaloncnak lenni nem dicsőség, de kényelmesebb státusz a társasházban, mint az ügyeletes bajkeverőnek.

fohász # 2016.11.07. 13:04

Eddig rendben, csak az nem világos hogy mennyire jogsértő az, hogy a közgyűlésen bemutatja a privát levelezésünkből az én soraimat? Ezt tudtommal nem teheti meg, ehhez nem járultam hozzá. Ráadásul elferdítette a teljes igazságot ezzel.

nanemaaa # 2016.11.07. 13:00

fohász

Ezen már túl vagyunk, ha ott lettél volna, akkor pontosíthattál volna. De ha olyan dolgot tűz napirendre ami egyrészt kötelezettsége, másrészt a törvény szerint szükséges, ahhoz nem kell a tulajdonosok hozzájárulása.

fohász # 2016.11.07. 10:21

Köszönök nanemáá, es az minek számít hogy a hozzájárulásom nélkül a közgyűlés elé tárja egy levelezésből egy kiragadott részt, amivel félre is vezeti a közgyűlést?
Pontosannan az iratbetekintési kérelmem miatt kisse indulatosabban válaszoltam, es erre összehivott egy közgyűlést, ahol előadta, hogy a féléves elszámolást kell elfogadni miattam.Holott csak iratbetekintést kértem.