Nem kell megvárni a 60 napot,csak azt hogy a jegyzőkönyv hitelesitve legyen.
.
A 60 nap téged kötelez a határozat megtámadására!
.
Ha elmulasztod az jogvesztő hatályu.
.
Ez a hajó már elment.
Lakásszövetkezet
Mi a követendő eljárás ilyen esetben? Érvényes közgyűlési határozat alapján lett megkötve a szerződés (ha igaz, hogy aláírta az elnök); ki kellene várni a 60 napot, amíg a határozat megtámadható, és csak azután szerződést kötni?
Hétfőn kikérem az ajánlatot, és a szerződést is, ha létezik.
Megnézem,milyen dátumok szerepelnek benne. És megírom, ha szabad.
Köszönöm.
- madár
Rendelkezhet. Éppen ezért van többek között.
.
Ha aláírta a szerződést az baj. Az kötelezi a szövetkezetet.
Kedves MajorDomus
visszajöttem ide, de nem azért mert már olyan okos lettem.
Az ügyem a rendkívüli közgyűléssel kapcsolatban éppen ott tart, hogy a tegnapi nap folyamán vezetőségi tagként megkaptam a tagok aláírásával ellátott levél elektronikus példányát, amiben a rendkívüli közgyűlés összehívását kérik az elnöktől.
Ennek a lényege - mert van abban sok minden -, hogy a rendes közgyűlésen megszavazott elektromos felújítást csak részeiben, (esetleges) új szakértői vélemény elkészittetésével, javasolják megvalósíttatni, nyilván kedvezőbb vállalási áron.
Csak szóbeli információként van tudomásom arról, hogy közben az elnök aláírta a szerződést/megrendelést a munkára.
(Ennek hétfőn utánajárok, mert a webes felületre nem látom feltöltöttnek a dokumentumot.)
Megítélni sem vagyok képes, mekkora tábort tudnak megmozgatni a jelenleg kisebbségben lévők, de ha történetesen sikerül érvényre juttatni az álláspontjukat, akkor mi történik a már megkötött szerződéssel.
Mindenek előtt persze annak tartalmát kell megismerni, mikor indul a munka, illetőleg milyen következményeket von maga után a szerződés felbontása a szerződésben megfogalmazottak szerint.
Még mindig nem veszi be a gyomrom, hogy ilyen egyszerűen ki lehet kukázni egy érvényes határozatot, különösen, ha meglehetősen nagyértékű szerződéses vonzata van.
Kérlek, ne érts félre, nekem a kilenc is páros, ha arról van szó, de mégis: hogy megy ez?
Továbbra is köszönök minden segítséget, útmutatást.
Ha "kiokosodtál" gyere vissza ide,és segitünk.
MajorDomus,
köszönöm.
Az általad kijelölt úton fogok haladni.
"kiszótározom" az Alapszabályunkat, és tanulmányozom a Szövetkezeti Törvény vonatkozó részét is.
kikérdezem az elnököt is a további terveiről, illetőleg tájékoztatom azokról a tanácsokról, amiket tőled kaptam.
Ilyen a jog.
Érdemes lenne elolvasnihogy a Szövrtkezet Alapszabálya mit rendelkezik a közgyűlésekről.
.
Egyébként 60 napon belül lehet megtámadni a közgyűlési döntéseket bíróság előtt.
azt,hogy nem sok értelme van kezdeményezni a döntés megváltoztatását,arra értettem,hogy ha mindig kb. Ennyi a részvételi arány,és 2/3-os többsége van a beruházásnak akkor időpocséklás az ügy.
.
Javasolnám hogy a későbbi viták elkerűlése érdekében az Elnök rendelje el az írásbeli szavazást,de az "hic et nunc" módszerrel.
- Várja meg az ellenzék levelét.
- Az abban szereplő javaslatról rendelje el az írásbeli szavazást 50 % részvételi és 60 % érvényességi küszöbbel.
- A szavazólapokat 3 tagu bizottság vigye körbe lakásonként,és a tulaj előttük irja alá a szavazólapot és tegye bee az urnába.
Erre azért van szükség hogy az ellenzék ne tudja befolyásolni a tagokat.
Persze előtte nézzétek meg mit ír az Alapszabáy az írásbeli szavazásról.
MajorDomus
Köszönöm.
Most egy kicsit összezavarodtam.
A rendes közgyűlés - megítélésem szerint - mind tartalmi, mind formai szempontból megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Így szerintem bírósági úton érdemben nem megtámadható.
„ A lakásszövetkezetben is lehet kezdenényezni rendkivűli közgyűlést,csak ebben az esetben nem sok értelme van.”
Én inkább úgy látom, csak ez az egy megoldás van a ellenzők tábora számára:
„2. A közgyűlési döntés addig érvényes,mig más döntést nem hoznak,akár ugyanabban a kérdéskörben.”
Szóval akkor tényleg felülírja egy új szavazás az eredeti határozatot? Számomra ez kissé lehangoló - most elvonatkoztatva ettől az én ügyemtől.
Akkor hány alkalommal lehet ilyet játszani? A végén pénzfeldobással születik döntés? (értsd jól) Annyiszor lehet jogszerűen összehívatni a rendkívüli közgyűlést, ahányszor erre van energiája az éppen érdekelt tagok csoportjának?
És mi történik, ha a rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményező felszólítás elnökhöz való eljuttatásáig az elnök már megrendeli a munkát és a szerződés is megköttetik? Persze a jelenleg érvényes közgyűlési határozat értelmében.
Attól még, hogy az elnökünknek tudomása van az aláírásgyűjtésről, attól azt még - hogy is mondjam - nem beszéltük meg, csak beszéltünk róla.
Nem vagyok feldobva.
Mi a véleményed? Hogyan kellene fájdalommentesen eljárni?
(Holnap egy kerti party-ra meghívtuk a szakvélemény elkészítőjét és persze a tagokat egy részletesen tájékoztató-magyarázó beszélgetésre. A szakvélemény egyébként még tavaly, szintén közgyűlési jóváhagyással elkészült, tartalma kb. egy éve hozzáférhető, megismerhető.
A legjobban talán a tagok hozzáállása esik rosszul - ehhez persze a jogszerűségnek semmi köze nincsen.
Legfeljebb az én belső normáimnak.
kinek?
.
a társasházban senki nem lát semmi és nem hall semmit,bárkinek baja van a szomszédjával,azt intézze el a közös képviselő "hiszen azért van"!
MajorDomus
„mikor kiadtam erről a közgyűlési tájékoztatót,két tulaj kezdett hőbörögni,szintén aláirásgyüjtés stb. olyan szöveggel hogy "beverem a pofáját aki megszavazza".”
Ezért nem lehet ellenük akár rendőrségi eljárást is indítani?
Mint látod,olvaslak.
Énekesmadár
.
A lakásszövetkezetben is lehet kezdenényezni rendkivűli közgyűlést,csak ebben az esetben nem sok értelme van.
.
1.mindenki megkapta a meghívót.
benne a napirenddel és a felújitási javaslattal.
.
Ha ott nincs formai hiba,akkor bírósághoz is hiába fordul a kisebbség.
2. A közgyűlési döntés addig érvényes,mig más döntést nem hoznak,akár ugyanabban a kérdéskörben.
Velem is előfordult,hogy a közgyűlésen 54 %-os részvétellel!
megszavazták a külső hőszigetelést,mikor kiadtam erről a közgyűlési tájékoztatót,két tulaj kezdett hőbörögni,szintén aláirásgyüjtés stb. olyan szöveggel hogy "beverem a pofáját aki megszavazza". A második közgyűlésre el sem mertek menni sokan,igy az ellenzék nyert kis különbséggel.
Na,erre a csendes többség telefonálgatott,hogy a szomszéd megfentegette stb.de jó lenne a szigetelés.
.
A gondot úgy oldottam meg,hogy elrendeltem az írásbeli szavazást,60%-os érvényességi küszöbbel.
Eredmény: 83% szavazott,ebből 68% igennel. A beruházást végrehajtottuk!
.
3.azt javasolnám,beszélj az elnökkel,hogy ha megkapja a rendkivűli közgyűlésre felszólitó levelet,akkor rendelje el az irásbeli szavazást a kért témakörökben.
Csak jelzem,hogy úgy is ki lehet irni a szavazást ha támogatod a javaslatot és úgy is ha nem.
Csak technika kérdése.
Szomorú örökös,
segítesz, hogyan kell privát üzenetet írni?
Elég nehezen boldogulok a honlapon - mert béna vagyok. :(
Ha te látod, az én elérhetőségemet, oda is jó, vagy nem tudom...
De feltétlenül köszönöm, hogy terelgetsz.
énekesmadár
„Egy kicsit pontosítanék: 120 szavazati joggal rendelkezőből 48 tag képviseltette magát személyesen vagy meghatalmazott útján, és a megismételt közgyűlés szavazati aránya volt az, amit írtam”
Oké, így már érthető!
„A megjelenési hajlandóság egyébként a megszokottaktól nem volt eltérő”
Nos, a nagyobbik probléma akkor is itt van! A demokrácia egy ilyen házban a közgyűlésen van. Kizárolag akkor és ott, nem előtte vagy utána máskor és máshol.
„Gondolom, a törekvés az, hogy megnyerjék a rendes közgyűlésen meg nem jelenteket a részvételre személyes vagy meghatalmazás formájában abból a célból, hogy megfordul-e a szavazás iránya.”
Szerintem a próbálkozás korrekt és meg is érthető, hogy miért szeretnétek, csak hát erről a részéről én már nem tudok tanácsot adni. Viszont MajorDomusnak kellene írni - akár privátban is - ő társasházakat is kezel, nagy valószínűséggel többet tud erről.
Egy kicsit pontosítanék: 120 szavazati joggal rendelkezőből 48 tag képviseltette magát személyesen vagy meghatalmazott útján, és a megismételt közgyűlés szavazati aránya volt az, amit írtam (A megjelenési hajlandóság egyébként a megszokottaktól nem volt eltérő).
(btw. az én szavazatom a nagyobbik csapatban van.)
Gondolom, a törekvés az, hogy megnyerjék a rendes közgyűlésen meg nem jelenteket a részvételre személyes vagy meghatalmazás formájában abból a célból, hogy megfordul-e a szavazás iránya.
Mivel a FB tagja vagyok, szeretném tudni, mi lehet a jogszerű kimenetele a rendkívüli közgyűlésnek, mert eddig csak olyan esetleírást találtam, ahol a kisebbség érdeksérelmére elfogadott határozatot bíróságon kell megtámadnia valamelyik nemmel szavazó tagnak. ( És azt is úgy véltem érteni, hogy egy ilyen példa nem tartozik a sikeresen megtámadható esetek közé.) Ilyen formáról még nem hallottam, csak ma az elnöktől.
Csak tisztán szeretnék látni, ha segítetek.
Köszönöm.
énekesmadár
énekesmadár
„A beruházást a tagok 67%-a igennel megszavazta.”
És ti, mint maradék 33 %, ezzel a jelentős kétharmados többséggel akartok szembe menni? :-O
Üdvözlet Mindenkinek!
Segítséget kérek szépen az alábbi ügyben:
Lakásszövetkezetünk egy nagy összegű, a tartalékok jelentős részét felhasználó,célbefizetést is igénylő elektromos felújításról döntött a közgyűlésen. A beruházást a tagok 67%-a igennel megszavazta.
A nemmel szavazók kezdeményezésére aláírás gyűjtés indult rendkívüli közgyűlés összehívására, amin ennek a felújításnak az újraszavaztatása szerepelne napirendi pontként.
Lehetséges-e ugyanannak a határozati javaslatnak az újraszavazása a rendkívüli közgyűlésen, és annak esetleges más előjelű eredménye gyakorlatilag megsemmisíti-e a rendes közgyűlés elfogadott határozatát?
Köszönöm szépen a segítséget.
Elég egy levélben.
Biztos vannak itt jogászok, akik pontosan tudják. Nálunk kötelező a bejelenteni a lakás tulajdoni viszonyaiban bekövetkezett változást, alapszabály szerint.
Tisztel jelenlévők!
2019. augusztusában vásároltam egy szövetkezeti lakást.
A szövetkezetnél az én nevem alatt van feltüntetve a lakás 1/1 tulajdonjoggal.
Idén áprilisban ennek felét férjemnek ajándékoztam, ügyvéd ellenjegyzésével.
A kérdésem a következő lenne:
Kell e szólni erről a tulajdonjog változásról a szövetkezet elnökének, terhel e minek bármilyen felelősség ezzel kapcsolatban!?
Tisztelt Fórumozók!
Lakásszövetkezet igazgatóságának/elnökének lejárt a mandátuma. Kérdéses, mikor lesz lehetőség közgyűlés megtartására. A mandátum lejárta után mondjuk, ügyvezető státuszban vállalhat - e a szövetkezet nevében kötelezettséget, megrendelhet/elvégeztethet- e beruházási munkát (írásbeli szavazás alapján), ami nem a szövetkezet működéséhez szükséges.
Előre is köszönöm, az igen/nem válaszokat.
Utólag lehet rá inni hideg vizet.
drbjozsef
Természetesen közösből ment, ahogy írtam is. A meglévő felújítási alapból ( a lekötött betétekből), utána vették fel a hitelt.
Mert szóba sem került, hogy ennyi idő fog eltelni a támogatás folyósítás és az elszámolás a tulajdonosokkal között.
Valójában nem is küldték ki mindenkinek, bár ez volt a határozatban, az kapta meg aki "verte" érte az asztalt. Ilyen birkák laknak nálunk!
power53,
ÉS addig mindenki kifizette saját zsebből? Vagy a közös pénzből, aztán oda töltik vissza a támogatást?
Ha ez így meg lett szavazva, akkor nem értem, miért nem protestáltál akkor ott?
drbjozsef
Sajnos sikeresen úgy "játszották" át ezt a dolgot, hogy majd akkor számolnak el a tulajdonosokkal, ha megérkezik az állami támogatás. Ez messze túl volt a 60 napon.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02