De nem lesz szövetkezeti tag. A nem tag tulajdonos közös költsége pedig nagyobb.
Közös költség fizetési kötelezettség kezdete
Szerintem nem követelheti!
Az örökösök a halal pillanataban azonnal tulajdonos lesz, függetlenül attól hogy mikor lesz erről papirja .
Tisztelt Ügyvéd Úr/ Hölgy!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem!?
A kérdésem a következő:
Haláleset következtében megörököltem a szövetkezeti lakást.
A változásról tudomása volt a szövetkezetnek a halál este után pár nappal.Az alapszabály szerint 30 napon belül köteles elszámolni az örökössel. Ez nem történt meg és elmulasztott tájékoztatni a további teendőkkel kapcsolatban is ami elvárható!
A haláleset és a Földhivatal tulajdon jogi bejegyzése között eltelt 9 hónap.
Milyen jogon követeli a Szövetkezet a 9 hónap alatti tagi ill.nem tagi közös költség közötti különbséget?
Hiszen nem is tudtam volna igazolni a tulajdon jogomat a halál eset után így nem is válhattam volna szövetkezeti taggá! (A tagi közös költséget folyamatosan fizettem! )
Milyen alapon számláz ki kezelési költséget a tartozással kapcsolatban ha havonta levelezek velük, hogy nem értek egyet és nem fogadom el az egyenleget?
A kérdéseid további kérdéseket vetnek fel.
"Kb. 6 évvel ezelőtt a gázszolgáltató leszerelte a gázórát, az egész lépcsőház, minden lakás fűtés és meleg víz nélkül maradt.A háznak tetemes tartozása keletkezett, ezért vitték el."
Ez olyankor töténik, ha a gázszolgáltatóval a Társasház áll jogviszonyban (azaz nem az egyes tulajdonostársak), és a gázmérő is a Társasház nevén van.
Ilyenkor mondjuk célszerű a közös képviselőn számon kérni, hogy hogyan keletkezhetett a Társasháznak tetemes tartozása, mer ennek több oka is lehet.
(lehet az is persze, hogy aa lakók nem fizetik a közös költséget, és nincs miből fizetni,
de van olyan is, hogy pénz van, de trehány a közös képviselő,
és ami nálunk is előfordult: pénz van, de a közös képviselő úgy gondolta, jobb célokra is fel tudja ő azt használni (pl. utazgatás, új autó vétele), mint a gázdíj fizetés, azaz elsikasztott több millió forintunkat, ilyenkor fel kell jelenteni és ki kell rúgni.)
"Igen ám, de anyósomék percre pontosan fizették a közös költséget, nekik nem volt elmaradásuk",
Ma felhívott a közös képviselő, hogy igen nagy közös költség elmaradás van,"
Ezt nem értem, ha fizettétek a közös költséget hogyan lehet elmaradás? (Az, hogy a társasház nem tudja fizetni a gázdíjat nem egyenlő azzal, hogy ti nem fizettetek közös költséget.)
Ha nincs elmaradásod, mondj ellent a fizetési meghagyásnak, per lesz az ügyből, aztán majd a perben közös képviselő bizonyítja, hogy mit akar tőled, ha fizettetek.
Kedves Szkati65!
A t.ház k.költség nem használat függő.
Csak a t.ház közgyűlése tud egyéni elbírálás alapján a tulajdoni hányadtól eltérő terhelést megállapítani;-(.
Feltehetően már kaptak több értesítést.
A sorrend a következő
- értesítés
- fizetési meghagyás
- esetleg ellentmondás
- per
- végrehajtás
Amennyiben a fizetési meghagyásra nem reagált, akkor már a végrehajtás jön;-((
Az Ön kárát csak peres eljárás keretében tudja érvényesíteni.
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy !
Tulajdonomban egy 1/2 arányban egy társasházi lakás. Anyósomék laktak benne, mint haszonélvezők. Kb. 6 évvel ezelőtt a gázszolgáltató leszerelte a gázórát, az egész lépcsőház, minden lakás fűtés és meleg víz nélkül maradt.A háznak tetemes tartozása keletkezett, ezért vitték el. Igen ám, de anyósomék percre pontosan fizették a közös költséget, nekik nem volt elmaradásuk, mégis, ők is hideg lakásban éltek 1 évig. Azóta elköltöztek, albérletbe, a lakás ott áll üresen. Ma felhívott a közös képviselő, hogy igen nagy közös költség elmaradás van, végrehajtásra fogja adni. Az a kérdésem, köteles vagyok-e közös költséget fizetni akkor, ha semmilyen (a közös költségben foglalt:villanyhasználat, szemétszállítás) "szolgáltatást" nem veszünk igénybe? Ha igen, akkor azt a többletköltséget ki fogja megfizetni: költözés, albérleti díj??? A lelki sérülésről nem is beszélve. És milyen eljárás az, hogy rögtön végrehajtásra adja a dolgot? Várom válaszát.
Lauda
Jól gondolod.
Ne fizesd ki,mert a közgyűlés határozata jogsértő.
Várd meg amít a társasház fizetési mrghagyást bocsát ki,mondj ellent,a biróság neked fog igazat adni.
Tisztelt Mufurc nagyon!
A jogosságát nem vitatom, azonban amíg nem voltam tulajdonos és birtokba sem vettem a lakást, addig szerintem a közös ktg fizetési kötelezettség nem engem terhel, hanem az építtetőt.
Kedves laudaz!
Elsődlegesen a kérdésre az adásvételi szerződésben megfogalmazott jogok és kötelezettségek határozzák meg a fizetési terhelést.
Elméletileg a birtokbavétel napjától kellene fizetni.
Amennyiben a határozatot a közgyűlés elfogadta, akkor a követelés jogszerű.
A költségek átterhelése egy másik kérdés.
A határozatot peres eljárásban lehet támadni, de a bíróság határozatáig érvényben van;-(
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Tisztelt Ügyvéd Hölgy / Úr!
2013. március végén adásvételi szerződést kötöttem egy lakás megvásárlására. A teljes vételár megfizetésére, a birtokba adásra és a tulajdonjogom bejegyzésére június elején került sor.
A közös képviselőtől kaptam egy levelet, hogy az áprilisi alakuló közgyűlésen elfogadottak szerint, április 01-től fizessem meg a közös költséget.
Mivel úgy gondolom, hogy a közös költség megfizetése a társasházi törvény szerint a tulajdonost terheli, csak a júniusi közös költséget fizettem ki. A lakást egyébként közvetlenül a beruházótól vettem, úgy gondolom, hogy a tulajdonjog bejegyzéséig terjedő időszak közös költsége őt terheli. Ha jól tudom a Ptk. szerint az ingatlan tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba történõ bejegyzéssel lehet megszerezni.
Az a kérdésem, hogy jól gondolom-e vagy pedig meg kell fizetnem a korábbi időszak közös költségét is?
Segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelettel: Lauda Zoltán
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02