Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása

Wildmann # e-mail 2015.05.17. 14:07

Értékesítésre kötöttél szerződés.

Írj nekik egy "panasz levelet", hogy szerinted mi nem jó és úgy érzed pihentetik az ingatlan.

Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com

Szomorú örökös #   2015.05.17. 09:42

Wildmann
Nem kötelező őket igénybe venni....Szerintem azt kell az eladónak mérlegelni, hogy kit bíz meg és utána hagyni dolgozni. Persze van aki jól csinálja és van aki rosszul.

Nos ez pontosan így van, de a többség nem jól csinálja. Nyilván azért bízok meg egy ingatlanost, mert szeretném árában eladni. Ehhez képest a legtöbb ingatlanos ha nem tudja rövid időn belül eladni, akkor az árcsökkentés számára az egyetlen továbblépési lehetőség, holott olcsón valószínűleg maga a tulaj is el tudná adni, nem ezért bízza meg az ingatlanost. Ha pedig az árcsökkentésre a megbízó nem hajlik, akkor jön az a módszer, hogy bár van érvényes szerződés, mégis "pihentetik" az ingatlant, azaz abszolút magasról letojják az irodában és nem foglalkoznak vele, szépen csendben megvárják, míg letelik a megbízás és utána vége.

Én jó néhány irodával érzem azt, hogy így csinálják. Gyanús, hogy a legtöbb irodával már nincs is érvényes szerződésem, de többsége egyetlen árva jelentkezőt se hozott. Hogy ebből nekik mi a hasznuk, hogy csak ott van a házam a rendszerükben...hát nem tudom.

spártai boróka # e-mail 2015.05.17. 08:25

Kedves Fórumozók!
Komolytalannak tűnő, de valójában egyáltalán sem az a kérdésem. 6 hónapos kizárólagos megbízási szerződést kötött férjem egy ingatlanközvetítő irodával. Mindössze 4 napja, a hirdetés 3 napja látható /ügyfelet nem hoztak/. Heves viták után úgy döntöttünk, mégsem adnánk el ingatlanunkat, visszavonhatjuk ezt a megbízási szerződést? "Jelen megbízás határozatlan ideig, írásban történő visszavonásig, illetve eladásig érvényes." található a megbízási szerződésen.
Természetesen felmerülhet az irodában a kétely, hogy mi értékesítenénk, de jelenleg nem erről van szó, csupán tényleg annyi, hogy elhamarkodottan döntöttünk.
A tanácsotokat nagyon megköszönném.

Zöldövezeti11 # e-mail 2015.05.17. 03:21

Wildmann !
Bizony az egy szakma.
van aki jól csinálja és van aki nem.
A legstrapásabb a bemutatás, sokat kell talpalni.

Bori Bori # e-mail 2015.05.16. 18:10

Van olyan variáció, amikor a szerződés lejártát követően is jár a jutalék bizonyos része néhány hónapig. Nagyon el kellene olvasni azt a szerződést.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Wildmann # e-mail 2015.05.16. 17:19

Az ingatlanközvetítés egy szakma.

Nem kötelező őket igénybe venni.

Szerintem mindenkinek el kell döntenie, hogy saját maga értékesíti az ingatlant vagy ingatlanközvetítőt vesz igénybe.

Ha igénybe veszi a szolgáltatásait akkor érdemes nem folyamatosan beleszólni.

Ha ért valaki az hirdetéshez, ingatlan közvetítéshez, akkor ne kérjen segítséget. Ha nem ért, akkor meg miért kellene hagyni, hogy a hirdetés szövegét megírja.

Szerintem azt kell az eladónak mérlegelni, hogy kit bíz meg és utána hagyni dolgozni.

Persze van aki jól csinálja és van aki rosszul. De ha a kiszemelt közvetítő hirdetései tetszenek, akkor valószínű a hozzád hasonlóknak is tetszeni fognak. Márpedig te is valamiért megvetted azt az ingatlant.

Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com

MajorDomus # e-mail 2015.05.16. 17:02

Ezért add fel magad a hirdetést

vroy777 # e-mail 2015.05.16. 13:09

Nem mintha ezután sok kedvünk vagy értelme lenne beleszólnunk az ingatlanos tevékenységükbe, de azért tényleg ahhoz sincs jogom, hogy megírjam pl a hirdetés szövegét és azt rakják fel? Mert többször is kértem, hogy módosítsák, és ne csak amiatt, hogy legyen csalogatóbb (nem versikét akartam viszont látni), hanem hogy ne 3 sablonsor látszódjon, hanem konkrét információk. Kértem, hogy tüntessék fel, FELÚJÍTVA, VAN garázs, VAN klíma, a közelben boltok, rendelő, patika. Hiába. Semmit nem írtak át, mondván "nem jó, ha az érdeklődő mindent lát a neten". Szerintem meg minél többet tud meg róla, annál jobban érdekelheti. Nem mindenki pattan autóba és irány az iroda, hogy egy "lakás eladó" szövegre felizguljon. Vagy náluk ez számít forgalomnak, minél többen ülnek le velük szemben? Engem ez nem érdekel.
Ezen is sokat bosszankodunk, úgy hirdetik a lakást, hogy én magam sem csábulnék be rá.
Szóval nincs beleszólásom, vagyis nem kérhetem, hogy mi szerepeljen a leírásban? A kizárólagosság nem ezt jelenti...

vroy777 # e-mail 2015.05.16. 12:58

Sajnos nem jártunk sikerrel, másik ügyvéddel is konzultáltunk, aki ugyanazt javasolta, hogy nem érdemes kikényszeríteni a szerződés felbontását, az mindenben levédi őket. Súlyos pénzt, kötbért kellene kicsengetni nekik. És adott esetben is hiába számít szegésnek a tettük, orvosolták, módosították, SŐT, azóta épp megszűnt az olx, így már nem is támadható, nem élő felület, nagyon nagyon mélyre kellene ahhoz menni, hogy egyáltalán bíróságon bizonyíthassunk bármit. És akkor se sok eséllyel. Annyit meg nem ér.
Persze végtelenül el vagyunk keseredve, még fél évig hozzájuk vagyunk láncolva, és tudom, hogy ezek után aztán végképp nem fogják a kisujjukat se mozdítani. Nem mintha eddig törték volna magukat. De egyszer csak vége lesz.

eos_üldözött # e-mail 2015.05.15. 00:25

vroy777
Az első iroda amelyik kizárólagosságot kötött, nem érezte azt megsértve amikor máshol is megjelent a hirdetés? :)))
Mert a kizárólagosságuk megszűnt amikor a kollégájuk partizánakcióban máshol is hirdette.
Ezt ki sem lehet védeni, rossz esetben visszaélhetnek vele - de legalábbis megpróbálhatják.

MajorDomus # e-mail 2015.05.14. 23:09

BH?

Be tudnád linkelni?
Megköszönném.

Sherlock # e-mail 2015.05.12. 21:30

Kár volt hagyni magad, nem tudták volna érvényesíteni perben. (Nem egyetértés kérdése, elvi határozat van róla, hogy tisztességtelen, így érvénytelen)

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

MajorDomus # e-mail 2015.05.12. 21:13

Egyetértünk, de minden iroda kiköti.

Rajtam is levertek 50 %-ot, mikor 3 nappal a megbízás után eladtam a lakást.

Sherlock # e-mail 2015.05.12. 21:09

Az viszont tisztességtelen, van rá vagy bh vagy bdt.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

MajorDomus # e-mail 2015.05.12. 20:31

Jár. Ez ki van kötve.

Bori Bori # e-mail 2015.05.11. 22:33

Biztos vannak még érdekességek abban a megbízási szerződésben. El kellene olvasni. Megkérdezhetem, hány %-os díjjal dolgoznak? Gyanítom, alacsonnyal. Ha ti adjátok el a lakást, akkor is jár nekik jutalék?

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

MajorDomus # e-mail 2015.05.11. 20:26

Azt valaki alàirta!

vroy777 # e-mail 2015.05.11. 16:54

Idén január végén kötöttük, a kizárólagossági megbízás még 3 hónapig él, azután további 3hónapig együttes megbízásra vált, azaz ugyanúgy velük együtt kell hirdetni.
Nem tudjuk, mennyi ideig hirdette olcsóbban, nem figyeljük a fent lévő hirdetéseket. 1 hete hozott egy érdeklődőt, és ők közölték, hogy az olcsóbb árra jöttek ki, ekkor ismerte el az ingatlanos, hogy valóban van fenn téves árral hirdetés. De sem hajlandóságot sem magyarázkodást nem mutatott, hogy ezt bánná vagy elnézést kérne, inkább terelte a vevőt ennek irányába, engem pedig afelé, hogy adhatnám 1 millióval olcsóbban.
Egy másik kollégájuk is jelezte (mintegy panaszolta), hogy még mindig találnak ügyfelek oldalakat, ahol olcsóbb árral szerepel, de ezt ŐK nem tudják eltüntetni. Közben az ő alkalmazottjuké a hirdetés, az olx oldalán futott. Kijavította péntek estére, holott azt adták a szánkba, ők ehhez már nem férnek hozzá, ezért is létezhet fenn alacsonyabb áron egy hiba okán. Aztán mégis sikerült átírni, miután kibukott a dolog...

vroy777 # e-mail 2015.05.11. 15:00

Beszéltem egy ügyvéddel (aki a család ismerőse) és azt javasolta, ne akarjunk szerződést bontani, mert pereskedés esetén elbuknánk. Ugyanis SZERINTE a szerződésszegés, ha meg is történt, már nem áll fenn, mivel az alacsony árral és téves adatokal szereplő hirdetést törölték, illetve módosították. Vagyis a már nincs olcsóbban hirdetve általuk, tehát ezzel meg-nem-történtté tették… Én ebbe nem akarok belenyugodni, hogy ennyivel be kell érnünk!! Mi az, hogy így már nem is szerződésszegés? Ha tegyük fel én magam elkezdtem volna árulni, sőt, vevőknek is mutogatom, az a leírtak alapján egyértelműen szerződést szegő magatartás lett volna, DE ha törlöm a hirdetést és elzavarom a vevőt, akkor máris jóvá tettem és ők sem perelhetnének? Megőrülök, ha ez így megállja a helyét... Még nekünk legyen félnivalónk?

Szomorú örökös #   2015.05.11. 06:30

vroy777

Szerintem ha mindezt, amit itt nekünk leírtál, a felmondó levélbe is bele írod, akár lefénymásolva a beszkennelt rossz áron megjelent hirdetésekkel, akkor úgy gondolom, esély nem lehet, hogy bíróságra kerüljön az ügy, mivel teljesen jogos részedről a szerződés felbontása. Én tuti így csinálnám, de én csak egy laikus vagyok.

Az OLX pedig megszűnőben van, mert a Jófogás felvásárolta. Nem biztos, hogy ők törölték a hirdetést. Én sem tudtam már hozzáférni a sajátomhoz, hogy megújítsam, a rendszer azt mondta, hogy az OLX már nem létezik, de a hirdetésem még látszik. Viszont feltételezem, hogy ami hirdetés átkerül a Jófogásra - ezt ígérték - azt utána a forrás-helyről törlik.

vroy777 # e-mail 2015.05.10. 21:13

Köszönöm szépen mindenki segítségét!
Továbbérdeklődve a témában én is úgy találtam, hogy szerződésszegésnek számít, ami történt, vagyis ha az ingatlanos a megállapodott irányár alatt hirdeti a házat. Hogy ezt véletlenül vagy akarattal tette, az mindegy. Bizonyítható, mert elmentettük a linkeket, kinyomtattuk, átadtuk nekik, na meg természetesen a kolléganőjük is elismerte a helyszínen, hogy mi történt.
Egyelőre személyesen fogom ezek tudatában kérni az azonnali hatályú felbontást, kötbértől mentesen nyilván. Az a gusztustalan, hogy biztos ők is tisztában vannak/voltak ennek súlyával, de semmi hajlandóságot nem mutattak, hogy engeszteljenek vagy igazat adjanak nekünk. Sőt, jogtalannak érzik a felháborodásunkat, mert "ennél nagyobb együttműködést várnak el". Mondták ezt egy hete, majd ígéretet adtak egy megkeresésre, hogy tisztázzák a dolgot és megoldást kínáljanak fel. Azóta annyi történt, hogy a kolléganő kijavította az árat a hirdetésben és egy levélben kért elnézést. Aztán a hirdetést törölte, nekünk pedig ekkor esett le, hogy végig azzal etettek minket, nem férnek hozzá a hirdetéshez, nem is ők kezelik, hanem az olx, az ő hibájuk az árkeveredés - ami önmagában hülyeség... Most akkor hogy tudta a kolléga átmódosítani a vita után az árat? Elég lett volna egyszerűen törölnie, mert ezzel a lépéssel épp azt bizonyította, hogy eddig is ő kezelte, ő hirdette.
Ügyvédet majd akkor fogadunk, ha nem egyeznek bele a törlésbe. Attól tartok még ennyi pofátlan húzás után is szemrebbenés nélkül mondják azt, hogy szó sem lehet kilépésről.

vroy777 # e-mail 2015.05.08. 11:21

Igen, a csomagok különböző feltételeket szabnak, a kizárólagos, a nem kizárólagos és a teljesen nyitott szerződések közt lehetne választani, mind más jutalék-százalékkal szerepel. Ha módosítanánk nem kizárólagosra és mi is hirdethetnénk, nem okoznánk kárt nekik, sőt, magasabb jutalék jár érte (akkor is, ha hátradőlve végignézik ahogy mi eladjuk esetleg).
Így viszont ők okoztak nekünk kárt, hogy alacsonyabb áron szerepeltették. Emiatt már módosítani sem akarok, hanem elválni tőlük, mert ha én kínálnám egy betévedő érdeklődőnek olcsóbban, az részemről szerződésszegés, kerek-perec benne van a leírásban. De ők megtehetik és az "csak egy kis baki"?
A lakást amúgy 2 éve vettük (most munkahely-váltás miatt költöznénk el), és korábban is ők árulták. Azt a régi hirdetést szedte elő a kolléganőjük, de semmit nem változtatott rajta, hagyta az állapotot, az árat, mindent és egyszerűen újraindította. Ennek se látom értelmét, a főoldalukon ott a komplett, aktuális hirdetés, miért nem azt mutogatja?
Mi azóta beleöltünk 1,5 milliót, felújítottuk teljesen. Az ügyfelek mégis úgy lépnek be, hogy az ára 1 millióval olcsóbb, mint azt mi leszerződtettük, mert a nő ennyiért futtatja mai napig. Innentől kezdve ennek a nézelődőnek már csak pozitívum volt, hogy csomó minden új a lakásban, de az ára akkor is fix, az ami a (régi) hirdetésen szerepel, amit az ingatlanos mondott nekik előzetesen. Mert nem tudom elképzelni, hogy en esett volna szó róla, mielőtt idejöttek, főképp amilyen magyarázkodásba kezdett az ingatlanos, amint pénzre terelődött a szó. És ott a szemem előtt adta a lovat az ügyfél alá, bár elismerte, hogy kavarodás van a hirdetéseivel, de "ez a lakás régen is elég hasonló volt ám..." Mintha azt sugallná, ne kérjek érte többet, semmi értelme.
Elképesztő amit művelnek és úgy csinálnak, mintha ez semmiség lenne, tűrjem el, mert szerződésünk van.

vroy777 # e-mail 2015.05.08. 10:31

A szerződésben ki van kötve a 6 hónapos határidő, a kizárólagosságra vonatkozóan, és az is, hogy ha idő előtt felbontjuk, akkor kötbért kérnek. De az nem szerepel, hogy ne lehetne csomagot váltani (3féle van náluk), sőt, mint írtam, belefoglalták, hogy kérelem esetén kölcsönösen aláírt formában módosítható.
A főnök azt mondja, módosíthatunk, de ahhoz előtte szerződést kell bontani = fizessünk. De hát ez nem módosítás így, ez újra megkötés.
A 3 hónapja beírt fix árból mi már engedtünk, hogy kelendőbb legyen, ezt hivatalosan kértük 1 hónapja és ez alapján van meghirdetve a főoldalukon is. A kollégájuk viszont ebből az új árból von le még 1 milliót és úgy kínálja/kínálta. Nekem ne mondják, hogy ez egy baki, csak egy kolléga tévedése, ők a felelősek a dolgozójuk munkavégzéséért, akkor számoljanak vele, hogy én erre hivatkozva nem kérem tovább az együttműködést.
1 hete eszem emiatt az ideget és várom, hogy jelentkezzenek, milyen módon kompenzálnak, de megint nekem kell lépnem azt hiszem.

MACSKAJANCSI # e-mail 2015.05.08. 09:47

Kizárólagos megbízással kezdtem én is az értékesítési "akciót". 1 év alatt 4 érdeklődött hozott ez a közvetítő, ezért a kizárólagosságot módosítottuk nyílt közvetítésre.
Tanulván ebből, a további megbízásokat eleve nyílt közvetítésre kötöttük.

A legutóbbi semmit sem számol fel, kizárólag a sikeres eladás utáni jutalékot. Míg az előző maximum 1 évig tartó havi díjat is kér a hirdetések után, kiszállás stb.

Nyilvánvaló, hogy a megbízási szerződés aláírásakor alaposan át kell azt tanulmányozni.

Hallottam már olyanról, hogy vannak olyan közvetítők, akiknél szerződési kikötés meghatározott ideig a kizárólagosság.
(lehet, hogy nálatok is benne van a szerződésben)

A leszállított árral való kínálás pedig szerződésszegés, ami azonnali felbontási ok lehet, ha bizonyíték is van rá.
Pl. rögzítve lett a netes megjelentetés, hirdetés, a szerződéstől eltérő alacsonyabb árról.

Első megoldásként nyilván az együttműködés lehet a célravezető, de ha ez nem járható út, akkor marad a "sarokraállás"

Egy jogi nyelvezettel megfogalmazott levéltől elképzelhető, hogy jobb belátásra téríthető, ami a kizárólagosság azonnali feloldását jelentheti.

Szomorú örökös #   2015.05.08. 07:15

vroy777
Egy ismerősöm is egy ismert ingatlan iroda segítségét kérte szintén kizárólagos szerződéssel. Jó áron szerette volna eladni a lakását, majd mikor látta, hogy nem hoznak senkit, ráadásul ha az oldalukon az általa megadott paramétereket beírta, sokszor valahol a vége felé találta meg a hirdetését.

Aztán jött a fény az alagút végén, mert megjelent egy vevő, akit egyáltalán nem az iroda hozott, és azokat megkerülve szívesen megvásárolta volna. A szerződő fél bement az irodába és akkor még az is kiderült számára, hogy az ő ingatlanának értékesítése "pihentetve" volt. No ekkor végképp betelt a pohár és hatalmas cirkuszt csapott. A vége az lett, hogy a főnökkel sikerült megbeszélnie a költségek nélküli azonnali szerződésbontást, majd ezt követően gond nélkül eladta a lakását az érdeklődőnek.

Szóval mindent lehet, ha az ember egy kicsit a sarkára áll és utána néz a dolgoknak. Én is több irodánál - sehol sem kizárólagosan - árulom az ingatlanomat, bár sokan szerintem csakis bevitték a rendszerbe, de különösebben nem foglalkoztak eddig vele. Nem valószínű, hogy velük hosszabbítani fogok. Nálam a legfőbb hátráltató ok, hogy nem kívánom leengedni a béka hátsója alá az árat. Úgy gondolom, hogy akkor nyilván nem fogadnék fel ingatlanost, saját magam is simán el tudnám adni. Ők viszont úgy gondolják, hogy egy-két kudarc után természetes, hogy árat lehet csökkenteni. Nálam viszont ez nem így működik.