Árverésen vásárolt ingatlan - közös költség?

Vaktor # 2013.09.30. 10:46

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Árverésen szeretnék egy ingatlan (társasházi lakás) vásárolni, amely beköltözhetően és tehermentesen lesz birtokba adva.

Egyelőre bizonytalan vagyok, mivel az ingatlan nem tekinthető meg, nem tudom a társasházi elmaradásokat ellenőrizni.

Meg tudják erősíteni, hogy az árverésen vásárolt társasházi lakás esetén az esetleges közös költség tartozást nem lehet rám terhelni?

A tulajdoni lap szerint a társasház nem kapcsolódott be a végrehajtásba, tehát tartozás esetén ez mindenképpen a közös képviselő mulasztása.

Köszönöm!

Vaktor # 2013.09.30. 12:14

Eszerint egyértelmű hogy nem, mégis láttam a fórumon különböző véleményeket a társasházi közös költséggel kapcsolatban:

137. § (1)359 A végrehajtás alá vont ingatlant megszerző új tulajdonos tulajdonjogát csak a következő jogok terhelhetik:

1. a telki szolgalom,
  2. a közérdekű használati jog,
  3. az ingatlannyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti jog,
  4. a törvényen alapuló haszonélvezeti jog akkor is, ha nincs az ingatlannyilvántartásba bejegyezve.

(2)360 Nem terheli az ingatlant megszerző tulajdonos tulajdonjogát a haszonélvezeti jog - függetlenül attól, hogy az ingatlan-nyilvántartásba be van-e jegyezve -, ha annak jogosultja a végrehajtást kérő követelésének kielégítéséért felelős, vagy ha azt a jelzálogjog keletkezése után szerződéssel létesítették.

Mufurc_nagyon # 2013.10.01. 08:54

Kedves Vaktor!

A tulajdoni lapon megtalálja a kk. tartozás miatt bejegyzett terhelést.
Amennyiben ezt a képviselet nem tette meg, akkor szerintem az ingatlant terhelő jövőveli költségek (a th közmű tartozásai, felujítási költség ) terhelik Önt.

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Vaktor # 2013.10.01. 09:10

Kedves Mufurc_nagyon!

A tulajdoni lapon nem szerepel a társasház, tehát nem kapcsolódott be a végrehajtási eljárásba.

A törvény alapján nem terhelhető az új tulajdonosra a korábbi adós semmilyen tartozásra, mert annak nem jogutódja az árverési vevő.

Minden esetre az, hogy a társasház nem kapcsolódott be az eljárásba, komoly fegyvernek tűnik a kezemben a közös képviselő ellen, ha mégis be akarná rajtam hajtani a közös költség elmaradását.

MajorDomus # 2013.10.01. 18:16

vaktor

az árverési vétel,eredeti szerzésmód,azaz neked a közös költség hátralékhoz -sajnos-nincs közöd,akkor sem ha a képviselő bejegyeztette a lakásra a vh jogot,,mert a végrehajtó- az általad beidézettek kivételével-letörli a vh lapot,s, ,tisztán,,adja át neked az ingatlant.

azért sajnos,mert 100 ilyen esetünk van a házakban s a vh jog bejegyzés ellenére sem jutunk hozzá a hátralékhoz.

Mufurc_nagyon # 2013.10.02. 06:14

Kedves MD!

Én úgy tudom, hogy a tulajdoni lapon szereplő terhelések, nagyságuk arányában részesülnek az árverés bevételéből.
Persze vannak olyan tartozások, amelyek kizárják a többit.

Csak úgy csendben. A th. tartozásai nem szerepelnek a tuéajdoni lapon;-)

{autodidakta}

Vaktor # 2013.10.02. 08:53

Köszönöm a válaszokat!

Ahogy írtam, ez esetben a közös költség tartozás nem szerepel a tulajdoni lapon vagy az árverési hirdetményben, tehát a társasház nem kapcsolódott be a végrehajtási eljárásba, de ettől függetlenül vélhetően komoly elmaradások vannak, amit nem szeretnék magamra vállalni.

A lényeg, hogy birtokba adás után a közös képviselőnek ki kell állítania nekem mint árverési vevőnek és új tulajdonosnak egy nullás igazolást. Jól értem?

Mit tudok tenni, ha erre nem lesz hajlandó?

Köszönöm!

Mufurc_nagyon # 2013.10.03. 06:25

Kedves Vaktor!

Értékelje az alacsony vételár és a feltételezett tartozás lehetőségének kockázatát.

Ha nem éri meg, akkor el kell állni a vásárlástól;-)

{autodidakta}

Vaktor # 2013.10.03. 12:39

Kedves Mufurc!

Akkor ez továbbra sem teljesen egyértelmű. :-)

Törvény szerint nem kaphatom meg a tartozást a nyakamba, de a hozzászólások alapján a gyakorlat különbözhet..

Hogy lehet ez?

MajorDomus # 2013.10.03. 16:23

vaktor
a helyzet teljesen világos,és egyértelmű.
ha árverési vevő vagy,a közös költség hátralékhoz semmi közöd sajnos.

tiszta tulajdoni lapot kapsz a Földhivatalban,mert a végrehajtó ,,fertőtleníti,,
a képviselő köteles kiadni a nullás igazolást,mert a törvényt, elvileg ő is ismeri.

arra vigyázz,hogy haszonélvezettel ne legyen terhelve,mert attól nem szabadulsz.

Mufurc_nagyon # 2013.10.04. 07:11

Kedves MD!

Egyrészt nem minden ütk. viselkedik az ismereti szintjének megfelelően.
Másrészt a th. 1 milka tartozása a közüzem felé nem jelenik meg az önálló-ingatlan tulajdoni lapján.

Úgy e a tulajdonosok a közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint.

{autodidakta}

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.04. 07:18

Mufurcnak ezúttal igaza van - de mégsincs. Az árverési vevőt nem terheli az előző tulajdonos által felhalmozott közös költség tartozás. Ha azonban az előző tulajdonostól nem hajtható be a tartozás, és anélkül a társasház nem tudja fizetni a közös költségeket, akkor azt a többiekkel együtt arányosan az árverési vevőnek is meg kell fizetnie.
Csak nagyon nem mindegy, ugye, hogy egyedül kell megfizetnem egy tartozást, vagy 68/10000-d részében. Ha egyáltalán. (Mert könnyen előfordulhat, hogy a tulajdonostársak ezt a hiányzó összeget már eddig megfizették.)

Vaktor # 2013.10.04. 07:52

Köszönöm a válaszokat mindenkitől.

Mufurc_nagyon # 2013.10.04. 08:34

Kedves Vaktor!

A th. pénzügyi helyzetének isemrete mennyit ér meg Önnek?
1/2/5/10 1/1000 DOKUMENTUMOT;-)

{autodidakta}

B.Zsófi # 2014.06.01. 21:24

Kedves Fórumozók!

Árveréssel kapcsolatos kérdésem merült fel.
Közös költség, ill. más (banki) tartozás miatt árvereznek egy tsasházi lakást. Kérdésem az lenne, hogy felléphet-e árverési vevőként maga a társasház (közösség) és megveheti-e a külön tulajdonba tartozó lakást? Amennyiben nem zárja ki semmi, akkor van-e neki elővásárlási joga az új Ptk. alapján? (Elvileg a közösség nem minősül tulajdonostársnak.)
Ezt követően - ha megvették- az ingatlant be akarják olvasztani közös tulajdonba.
Van lehetőség a fentiekre? Amennyiben nem, mi zárja ki?
Köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2014.06.01. 22:23
  1. nem
  2. nincs

3.Nincs
4 az, hogy Magyarországon csak természetes és jogi személy szerezhet ingatlan tulajdont, a Társasház pedig egyik sem !

Mufurc_nagyon # 2014.06.02. 05:29

Kedves Jogtudorok!

MD állítása szerint csak természetes és jogi személy szerezhet ingatlan tulajdont.
Szerintem valami sántít.
Hisz a th. közös tulajdon és különálló tulajdon összessége.
Ez már "filozófiai probléma". Érdekelne az elméleti szakemberek véleménye.

{autodidakta}

B.Zsófi # 2014.06.02. 07:49

Ezzel mind egyetértek. De mivel tudom megindokolni, hogy a társasház nem jogalany? Egy konkrét jogszabályhelyet tudnátok mondani?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.02. 15:52

A társasház nem személy egyáltalán. Sem nem természetes, sem nem jogi. Így aztán tulajdona sem lehet. A társasház közös tulajdonban lévő részei sem a társasház tulajdonában állnak, hanem a tulajdonostársakéban.

(Hogy Mufurc ezt nem érti, azt én megértem. Nem háziforradalmárnak való dolgok ezek.)

Mufurc_nagyon # 2014.06.02. 18:34

Kedves KBS!

Természetesen én kis agyvérszegény bamba lény nem érthetem.
Ezért kérek ebben segítséget.
Tehát a társasházban a nem egyéni tulajdonban lévő (mondjuk) albetétek a tulajdonosok közös tulajdona.
Mi az akadálya annak, hogy egy különálló tulajdon közös tulajdonba kerüljön.

Hisz a tetőtér beépítése esetén a fordítotja már igen sokszor megtörtént;-))) kis hazánkban.

Úgyi el sem lehet adni olyat ami nem áll a tulajdonunkban;-)))

{autodidakta}

B.Zsófi # 2014.06.02. 19:19

Nagyon köszönöm a segítséget, így már közelebb kerültem a megoldáshoz!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.02. 21:05

Mi az akadálya annak, hogy egy különálló tulajdon közös tulajdonba kerüljön.
Alapító okiratot kellene hozzá módosítani. Egyhangú és teljes egyetértéssel.

De nem is ez volt a kérdés, hanem, hogy átveheti-e a társasház végrehajtást kérőként. És annak ennél is komolyabb akadálya van: az, hogy végrehajtást kérő lehet a társasház, de tulajdonos nem.

MajorDomus # 2014.06.02. 22:24

És a kör bezárult.

Zsófi .
késő van már,
hosszú volt a napom,de az a lényeg hogy a Társasház nem jogi személy csak jogképes
önállóan perelhet és perelhető jogokat és kötelezettségeket vállalhat,de mivel sem természetes sem jogi személy , így tulajdont sem szerezhet.

B.Zsófi # 2014.06.03. 09:28

Abszolút értem az érveket, plusz a Ttv. 3. §-ban külön nevesítik, hogy csak korlátozott jogképessége van. Az abban foglaltak viszont nem térnek ki arra, hogy tulajdont szerezzen a lakáson. A megerősítéseitekre viszont szükségem volt, így még egyszer köszönöm!

Mufurc_nagyon # 2014.06.03. 18:46

Kedves B.Zsófi!

Lovagolunk, ügetünk.

A kérdés szerintem az, hogy kerülhet a maradék tulajdonosok közös tulajdonába, önálló albetétként az elárverezett lakás.

Csak nem akarják érteni a szándékot a tudorok.
Lehet tudják, csak nem mondják és ismételgetik a végtelenségig, hogy a társasház nem lehet tulajdonos;-)))

{autodidakta}