Árverésen vásárolt ingatlan - közös költség?

gerbera317 # 2016.08.23. 10:02

Ha árverés hatályával vásárolsz ingatlant, akkor kifizeted a vételárat, és viszed az ingatlant, a vételárat pedig a végrehajtó osztja fel a végrehajtást kérők között. Az árverési vevő és az adós hitelezői között semmilyen jogviszony nem keletkezik, mögöttes helytállásra az árverési vevő nem kötelezhető.

Krysz29 # 2016.08.23. 07:35

Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne, hogy kinéztem egy árverési ingatlant. A lakás panelprogramos, lakástakarék pénztári tagságot kötött az adós még anno, remélem jól irom :) Közös képviselet könyvelőjével történő beszélgetés alkalmával azt mondta, 200.000ft-ot kellene befizetni az ltp miatt, akkor lehet lezárni, és összességébe 1 millió ft a közös költség, ezen összeg befizetése után adna nullás igazolást. De! Ez nem csak az adásvételi szerződéses vásárlásra vonatkozik? Árverési hírdetmény szerint tehermentes és beköltözhető.Tudomásom szerint a nyertes összegből rendezik a tartozásokat. Remélem tudtok segíteni ezen kérdésemben, mert ha ezt az 1 millió ft-ot a licit összegen felül be kell nekem fizetni az adós helyett, már nem éri meg a vétel. A másik kérdésem, hogy ha albérletbe adta ki az adós a vásárolandó ingatlant, és a bérlő nem költözik ki, ugyanúgy kilakoltatható, mint az adós normál esetben? Köszönöm

MajorDomus # 2016.04.25. 20:25

A lényeg, hogy a vevő nem örökli a tartozást, s az árverezéssel az adósság nem szűnik meg.

gerbera317 # 2016.04.24. 22:05

@Zagama

A közös költség annak a tartozása, aki felhalmozta. Az árverési vevő a tulajdonjoga bejegyzésétől köteles a közös költséget fizetni.

Az árverési vételárat 15 napon belül kell megfizetni, a végrehajtó ezt meghosszabbíthatja 60 napra (az nem 75!). A 15 napon túli teljesítés esetén a törvényes késedelmi kamatot is meg kell fizetni.

Miféle "rossz törvényalkalmazás" miatt akarsz te jogorvoslatot?

MajorDomus # 2016.04.24. 20:21

Az adóst!
Az árverezéssel nem szűnik meg a közös költség tartozása.

Zagama # 2016.04.24. 20:10

Az előző témához kapcsolódóan:
a VH 60 napot adott a kifizetésre.
A törvény 15 napot ad és a VH adhat 60 nap haladékot. (Ez nekem 75 nap) két kérdésem van:

1. ha nem ér be a hitelem akkor kérhetek-e jogi orvoslatot a rossz törvény alkalmazás miatt?
  2. a VH nem mondott semmit a kamatról, pedig a törvény a 60 napra előírja a kamat fizetésének a kötelezettségét. Itt ez a vételár része és megtörténhet, hogy ennek a be nem fizetése miatt elveszthetem a pénzem? Sajnos rossz taasztalataim vannak a végrehajtóval, már többször állított olyat ami nem úgy lett. Mi lenne a helyes eljárás ebben a helyzetben?
Zagama # 2016.04.24. 19:56

Kedves KBS,

Én jelenleg egy árverés hatályával, de árverésen kívüli tulajdonszerzési ügyben vagyok vevő. A lakáson van közösköltség tartozás, és ez az összeg már végrehajtás alatt van, ugyanannál a végrehajtónál, viszont ez az összeg a tulajdoni lapon nem szerepel. A VH elmondása szerint én tehermentesen kapom az ingatlant,de vajon megteheti-e, hogy ezt az összeget a végére téve, ezt nem fizeti ki. Ha igen, akkor kit terhel ez a tartozás. A VH már fizetett is kisebb összegeket a közös képviselőnek, de még maradt fenn bőven.
Az SZBSZ ben nem tudom hogy mi szerepel, de egyértelműen a fentiek tudatában van a VH is és a közös képviselő is.

Köszönettel
Üdv
Zagama

MajorDomus # 2014.06.04. 20:01

Kbs

Egyszer adtam el egy házfelügyelöi
lakást,közös tulajdonbol.
Új alapító okirat miegymás, 3 hónapomba
került.borzalom.

Fordítva lehetetlen !

Mufurc_nagyon # 2014.06.04. 05:00

Kedves Tématársak!

Szóval meg lehet csinálni, de nem éri meg;-)))

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.03. 21:03

A kérdés szerintem az, hogy kerülhet a maradék tulajdonosok közös tulajdonába, önálló albetétként az elárverezett lakás.
Leginkább sehogy. Árverezésen nem licitálhatnak konzorciumok. Persze, meg lehetne csinálni, hogy egy tulajdonostárs licitál, és aztán tulajdoni hányadot juttat a többieknek, majd módosítják az alapító okiratot. Csak éppen ezer buktatója van, értelme meg semmi.

MajorDomus # 2014.06.03. 20:14

Zsófi

a Társasház tulajdont nem szerezhet ,
a tulajdonosai együttesen viszont igen,
mint természetes személyek,így osztatlan közös tulajdon lesz, de mire ezt keresztülviszed,a postás kíhozza az első nyugdijadat!

hidd el,még fordítva sem egyszerű.

Mufurc_nagyon # 2014.06.03. 18:46

Kedves B.Zsófi!

Lovagolunk, ügetünk.

A kérdés szerintem az, hogy kerülhet a maradék tulajdonosok közös tulajdonába, önálló albetétként az elárverezett lakás.

Csak nem akarják érteni a szándékot a tudorok.
Lehet tudják, csak nem mondják és ismételgetik a végtelenségig, hogy a társasház nem lehet tulajdonos;-)))

{autodidakta}

B.Zsófi # 2014.06.03. 09:28

Abszolút értem az érveket, plusz a Ttv. 3. §-ban külön nevesítik, hogy csak korlátozott jogképessége van. Az abban foglaltak viszont nem térnek ki arra, hogy tulajdont szerezzen a lakáson. A megerősítéseitekre viszont szükségem volt, így még egyszer köszönöm!

MajorDomus # 2014.06.02. 22:24

És a kör bezárult.

Zsófi .
késő van már,
hosszú volt a napom,de az a lényeg hogy a Társasház nem jogi személy csak jogképes
önállóan perelhet és perelhető jogokat és kötelezettségeket vállalhat,de mivel sem természetes sem jogi személy , így tulajdont sem szerezhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.02. 21:05

Mi az akadálya annak, hogy egy különálló tulajdon közös tulajdonba kerüljön.
Alapító okiratot kellene hozzá módosítani. Egyhangú és teljes egyetértéssel.

De nem is ez volt a kérdés, hanem, hogy átveheti-e a társasház végrehajtást kérőként. És annak ennél is komolyabb akadálya van: az, hogy végrehajtást kérő lehet a társasház, de tulajdonos nem.

B.Zsófi # 2014.06.02. 19:19

Nagyon köszönöm a segítséget, így már közelebb kerültem a megoldáshoz!

Mufurc_nagyon # 2014.06.02. 18:34

Kedves KBS!

Természetesen én kis agyvérszegény bamba lény nem érthetem.
Ezért kérek ebben segítséget.
Tehát a társasházban a nem egyéni tulajdonban lévő (mondjuk) albetétek a tulajdonosok közös tulajdona.
Mi az akadálya annak, hogy egy különálló tulajdon közös tulajdonba kerüljön.

Hisz a tetőtér beépítése esetén a fordítotja már igen sokszor megtörtént;-))) kis hazánkban.

Úgyi el sem lehet adni olyat ami nem áll a tulajdonunkban;-)))

{autodidakta}

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.02. 15:52

A társasház nem személy egyáltalán. Sem nem természetes, sem nem jogi. Így aztán tulajdona sem lehet. A társasház közös tulajdonban lévő részei sem a társasház tulajdonában állnak, hanem a tulajdonostársakéban.

(Hogy Mufurc ezt nem érti, azt én megértem. Nem háziforradalmárnak való dolgok ezek.)

B.Zsófi # 2014.06.02. 07:49

Ezzel mind egyetértek. De mivel tudom megindokolni, hogy a társasház nem jogalany? Egy konkrét jogszabályhelyet tudnátok mondani?
Köszönöm!

Mufurc_nagyon # 2014.06.02. 05:29

Kedves Jogtudorok!

MD állítása szerint csak természetes és jogi személy szerezhet ingatlan tulajdont.
Szerintem valami sántít.
Hisz a th. közös tulajdon és különálló tulajdon összessége.
Ez már "filozófiai probléma". Érdekelne az elméleti szakemberek véleménye.

{autodidakta}

MajorDomus # 2014.06.01. 22:23
  1. nem
  2. nincs

3.Nincs
4 az, hogy Magyarországon csak természetes és jogi személy szerezhet ingatlan tulajdont, a Társasház pedig egyik sem !

B.Zsófi # 2014.06.01. 21:24

Kedves Fórumozók!

Árveréssel kapcsolatos kérdésem merült fel.
Közös költség, ill. más (banki) tartozás miatt árvereznek egy tsasházi lakást. Kérdésem az lenne, hogy felléphet-e árverési vevőként maga a társasház (közösség) és megveheti-e a külön tulajdonba tartozó lakást? Amennyiben nem zárja ki semmi, akkor van-e neki elővásárlási joga az új Ptk. alapján? (Elvileg a közösség nem minősül tulajdonostársnak.)
Ezt követően - ha megvették- az ingatlant be akarják olvasztani közös tulajdonba.
Van lehetőség a fentiekre? Amennyiben nem, mi zárja ki?
Köszönöm a segítséget!

Mufurc_nagyon # 2013.10.04. 08:34

Kedves Vaktor!

A th. pénzügyi helyzetének isemrete mennyit ér meg Önnek?
1/2/5/10 1/1000 DOKUMENTUMOT;-)

{autodidakta}

Vaktor # 2013.10.04. 07:52

Köszönöm a válaszokat mindenkitől.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.04. 07:18

Mufurcnak ezúttal igaza van - de mégsincs. Az árverési vevőt nem terheli az előző tulajdonos által felhalmozott közös költség tartozás. Ha azonban az előző tulajdonostól nem hajtható be a tartozás, és anélkül a társasház nem tudja fizetni a közös költségeket, akkor azt a többiekkel együtt arányosan az árverési vevőnek is meg kell fizetnie.
Csak nagyon nem mindegy, ugye, hogy egyedül kell megfizetnem egy tartozást, vagy 68/10000-d részében. Ha egyáltalán. (Mert könnyen előfordulhat, hogy a tulajdonostársak ezt a hiányzó összeget már eddig megfizették.)