Önkormányzati lakásvásárlás


monalisa1 # 2007.02.21. 15:38

Lakcímet igazoló hatósági igazolvány van, az okmányiroda állítja ki. Tudtommal egyéb más ma már nincs - lehet hogy rosszul tudom.

SolnesM # 2007.02.21. 10:56

lisának pontosítás :

"Ma már "állandó lakcím" nincs,, ahogy ideiglenes se., tartózkodási hely van."
Van lakóhely, ez a korábbi állandólakás, ill. tartózkodási hely ez a korábbi ideigleines lakás. Az utúbbi 2 év után automatikusan megszünik - legalábbis felénk.

_Lala_ # 2007.02.19. 22:29

bérlőnek
hol azt

_Lala_ # 2007.02.19. 22:28

Minden önkormányzatnak rendeletet kellett alkotnia már jó régen a tulajdonában levő vagyontárgyak kezeléséről, hasznosításáról, értékesítéséről. Ebben meg kellett határoznia, hogy milyen feltételek esetén ad vagy nem ad valakinek bérbe lakást, ill. milyen feltételek mellett adja azt el akár a bérlő, akár másnak.
Ezek az önkormányzati rendeletek nem egyformák, hol ezt írták bele, hogy azt. Tessék szépen fellelni az adott önkormányzat idevágó rendeletét, és bőszen tanulmányozni.

monalisa1 # 2007.02.19. 21:43

A jelenlegi bérlő elhelyezéséről - aki a továbbiakban jóhiszemű, de jogcím nélküli - véleményem szerint az önkormányzat köteles gondoskodni, hiszen ők adják el a bérleményt a feje fölül.

Ma már "állandó lakcím" nincs,, ahogy ideiglenes se., tartózkodási hely van.

slacio # 2007.02.19. 18:29

(Nem akartam új topikot nyitni.)

Szóval: adott egy önkormányzati lakás bérlővel aki nem én vagyok. Ha ÉN szeretném megvásárolni ezt a lakást annak mi a menete?

Gondolom a bérlőnek le kell mondania a javamra a vásárlás jogáról.

Nekem jelezni kell az önkormányzatnál a vásárlási szándékom.

Az állandó lakcímem ide kell hogy bejelentve legyen vagy ez nem szükséges?

Vagy egész máshogy megy?

Válaszokat köszönöm!

Jolly # 2005.01.21. 18:53

Kétséges, hogy amit beadtál a lakásvásárlás címén értékbecsléshez, az a lelépéshez is jó. Csak félévig érvényes az értékbecslés, de lehet, hogy újabbat csinálnak vagy kevesebb értékűnek számolják fel a lakást, ha lelépést kér, de lehet, hogy elutasítják arra hivatkozva, hogy ön vásárolni akart.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy ha mondjuk 10 millióra van becsülve, akkor ön 5 milliót kap lelépési díjként. Egyébként ez az érték csakis a vételárhoz van kötve, nem pedig lelépéshez, ott biztosan másképp számolják, az ő érdekük, hogy minél kevesebbet fizessenek Önnek.

Azt ajánlom, hogy a lelépési díj kiszámításához keresse fel az Ön lakóhelyéhez tartozó kerületi önkormányzatban lévő lakásügyi osztályt, ott biztosan jobban tudnak Önnek felvilágosításokat adni.

Sok sikert ügye intézéséhez:

Jolly

Free Session # 2005.01.21. 11:19

A törvényben nagyjából úgy van leírva, hogy megszűntethető a bérleti szerződés közös megegyezéssel megszűntethető, és ilyenkor ad az önk. lelépési pénzt.

Jolly # 2005.01.20. 18:14

Ha nincs rajta a tiltólistán, megveheti. De ha eladja az így öröklakássá vált ingatlanját és többért, akkor a különbözet után szja-t kell fizetned. Ez megelőzhető, ha újabb ingatlant veszel. Rajtad múlik, hogy három lehetőség közül melyiket választod. A lelépési összegről nem hallottam, hogy az önkormányzat fizetne neked, leginkább "ingyen" vennék át.

Jolly

Free Session # 2005.01.20. 12:54

Hát ez nagy valószínűséggel kivitelezhetetlen lesz.. amit még próbálunk hogy megvesszük a lakást és öröklakásként értékesítjük. Csak tisztába szeretnék kerülni, hogy adott esetben élhetnék e ezzel a lelépési pénzes lehetőséggel az önk. felé.

Jolly # 2005.01.19. 17:50

Jobban jár, ha eladja az önkormányzati lakása bérleti jogát egy természetes személynek. Ön szabja meg a vételárat, kell hogy kevesebb legyen, mintha öröklakás lenne. Például ha tízmilliót érne, ha öröklakás lett volna, akkor mostani értéke hatmillió forint. Ez több, mint 50%!

Jolly

Free Session # 2005.01.19. 15:29

A következő lenne a kérdésem:

"meg akarok szabadulni" egy önk. lakástól a II. kerületben. Olvastam olyat, hogy közös megegyezéssel megszűntethető az önk. lakás bérlete és akkor az önk a lakás forgalmi értékének kb 50% át fizeti ki mintegy "lelépési" pénzként.

Az önkormányzattal csináltattam értékbecslést, mivel beadtam egy kérelmet lakásvásárlás címszó alatt. (Kaptam is árajánlatot)

Tehát az lenne a kérdésem, hogy mi a módja annak, hogy íly módon "egyezzek meg" az önk-al. Ez a lelépési pénz egy jog amivel bármikor élhetek, vagy csak egy lehetőség amit aztán az önk vagy bevállal vagy nem. A második esetben mitől függ hogy működik e ez a lehetőség?

köszi!