A jogerős fizetési meghagyás az elismerő nyilatkozat.
Üres a lakás? Hallatlan. Van egy aranyszelence, te meg azon bosszankodsz, hogy üres. Ugye nem közös képviselő vagy?
Közösköltség tartozás miatt végrehajtás
A jogerős fizetési meghagyás az elismerő nyilatkozat.
Üres a lakás? Hallatlan. Van egy aranyszelence, te meg azon bosszankodsz, hogy üres. Ugye nem közös képviselő vagy?
Hogyan lehet behajtani a társasházi közös költséget olyan tulajdonostól, aki nem a társasházban lakik ( az ideiglenes lakcímét nem adta meg ), a saját tulajdona pedig teljesen üres. Először ugye tértivevényes ajánlott levél fizetési határidővel, utána fizetési felszólítás. Ha az jogerőre emelkedik, végrehajtás. De egy teljesen üres lakásban nincs mit végrehajtani. Elismerő nyilatkozat a tartozásról persze nincs, nem is lesz, Jelzálogot kellene bejegyeztetni, idén ezt hogyan lehet ?
Az is hülye volt aki ezt kitalalta.
Nem hiszem hogy sokat tudnál arról, hogy a közös képviselök hogy éltek ezzel a lehetőséggel.
Ennek az lett a következménye, hogy én például nem 100 hanem 50.000 ft tartozásnál elinditom.a fizetési meghagyást, mert mire jogerős lesz éppen 100-al tartozik.
Érdekelne hogy szerinted a jelzálog bejegyzéssel hogy lehet,, össze-vissza,, élni?
„A két jogszabály ellentmond egymásnak”
Igazából nem. Csak a földhivatali jogszabály megnehezíti a társasház jelzálogának bejegyzését. Ami nem is baj, mert a közös képviselők eddig sem úgy éltek a lehetőséggel, amire azt kitalálták, hanem össze-vissza, a végrehajtást pedig úgy meg tudták vele kutyulni, hogy jobb is, ha most nem tudják csak úgy bejegyeztetni a jelzálogot.
Sajnos
Nem is lesz.
A két jogszabály ellentmond egymásnak; és a földhivatalok a rendeletet követik. Így a jelzálogot a közgyűlési határozat (vagy közös képviselői döntés) alapján nem jegyzik be.
Szerintem ez téves álláspont, ha ugyanis az alsóbb szintű jogszabály a törvénynek ellentmond, akkor az a rendelkezése semmis. De tudtommal ebben a témában még senki nem vitt végig közigazgatási pert, ezért nem hogy kiforrott bírósági gyakorlat nincs, hanem ismert bírósági döntés se.
MD,
Miért nem működik, amit én írok, ha egyszer a törvényt idéztem, Grave pedig kiegészítette a földhivatali szabállyal? Én nem látom, hogy ezek kizárják egymást.
Tény, hogy most már nem lehet csak úgy jelzálogot bejegyeztetni, de ez nem is baj, mert korábban iszonyúan meg tudták bonyolítani a végrehajtást a közös képviselők az össze-vissza bejegyzett jelzálogokkal meg a később elrendelt végrehajtásokkal.
Köszönöm szépen!
Így nem fogja megérteni!
Amit Gerbera beirtam az sajnos már nem működik.
Grave beirása jó, itt az a lényeg, hogy először egy Fizetési Meghagyást kell kibocsátani, ha ez jogerőre emelkedik, akkor lehet bejegyezni a jelzálogot!
Ez nem jó mert ha ellentmond perré alakul. Inkább a b verziót kövessétek.
vagy a tulajdonosnak a legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatát, melyben elismeri a társasházi közösköltség-tartozás, illetve a költséghátralék fennállását.
109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet - az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról
68/D. § A társasházakról szóló törvényben szabályozott társasházi közösköltség-tartozás, illetve a lakásszövetkezetekről szóló törvényben szabályozott költséghátralék biztosítékául szolgáló jelzálogjog bejegyzése iránti kérelemhez csatolni kell a követelés összegét megállapító végrehajtható okiratot vagy a tulajdonosnak a legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatát, melyben elismeri a társasházi közösköltség-tartozás, illetve a költséghátralék fennállását.
Társasházi törvény:
30. § (1) A közgyűlés a határozatával a legalább három hónapnak megfelelő közös költség összegének befizetésével hátralékba került tulajdonostárs külön tulajdonának és a hozzá tartozó közös tulajdoni hányadának jelzálogjoggal való megterhelését rendelheti el a hátralék megfizetésének biztosítékául.
31. § A közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a hátralékos tulajdonostárs külön tulajdonának és a hozzá tartozó közös tulajdoni hányadának jelzáloggal való megterhelését - a közgyűlés összehívása nélkül - akkor rendelheti el, ha erre őt a szervezeti-működési szabályzat felhatalmazza.
32. § (1) A jelzálogjog bejegyzésének elrendeléséről szóló közgyűlési határozatot, illetőleg a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke rendelkezését közokiratba vagy ügyvéd - jogkörén belül jogtanácsos - által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.
Van.
Kedves Fórumozók!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdést - egyik lakótársunk többszázezer forint közös költséggel tartozik.
Miután sikerült vele megállapodnunk, hogy milyen ütemezésben és hogyan törleszt, nem szeretnénk végrehajtást indítani ellene, viszont a biztonságunk érdekében szeretnénk jelzálogot bejegyeztetni az ingatlanára.
Van erre lehetőség?
Köszönettel,
András
nanestb
Magyarországon ingatlantulajdont csak természetes és jogi személy birtokolhat,illetve szerezhet meg.
A társasház ezek közül egyik sem.
Jogképes, de nem jogi személy.
Önállóan perelhető és perelhet, de ezért nem szerezhet ingatlantulajdont.
Amit Kbs írt, azért igaz, mert a közös tulajdon esetén a tulajdonosok természetes személyek és nekik lehet - közösen - ingatlantulajdonuk.
Közös tulajdonban lehet - de a társasházé nem. (Ahhoz is teljes egyetértéssel alapító okiratot kellene módosítani, hogy közös legyen.)
kbs
„24. § (1) A közös tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás (a továbbiakban együtt: közös költség) a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.”
Hm?
ragyasdezso
Igen, tudom. De ez alapító okirat módosítással megoldható. Vagy nem?
nanemaaa
A gondnoki lakás és a bérbe kiadott helyiségek nincsenek albetétesítve, ezért osztatlan közös tulajdonban vannak.
„A törvény nem zárja ki, hogy maga a társasház is rendelkezzen lakással az épületben. ”
De.
MD
Miért ne ajánlhatná fel a lakását a társasháznak? A törvény nem zárja ki, hogy maga a társasház is rendelkezzen lakással az épületben. Épp úgy, ahogy pl egyes házak a gondnoki lakást és az üzlet helyiségeiket sem adják magán tulajdonba, csak bérbe. Szerintem ez megoldható lenne, vadsuhanc eladná a lakást a társasháznak és ha maradni akar, akkor kivenné bérbe.
Vadsuhanc!
Mint mondtam a gyerekemre hagytam már aki fiatalon most tanulta az életnek az ilyen dolgait. Tudta, hogy a házkezelőt így hívják, bement a bankba és teljesen jogosnak érezte, hogy minden adat birtokában, jó helyre fizet. A teljes jogcímet feltüntette házszámszám emelet ajtó és ráíratta, hogy közös költség .
Vadsuhanc
Három évtized után is érnek meglepetések a szakmában.
Az ötleted uj.
Röviden: nem lehetséges.
Inkább azt ajánlanám, hogy kérj fizetési halasztást, és a lakás bérbeadásból törleszted a tartozást.
Bele fognak menni.
Peterdy
Kifizeted mégegyszer!
Lényeg hogy a Társasháznak tartozol a közös költséggel! Ha a cég megszünt ihatsz rá hideg vizet.
Ha nem, a befizetési bizonylattal kérheted vissza a pénzt.
Ne haragudj, nem akarlak megbántani de 2015 - ben hogy lehet valaki olyan birka, hogy nem a társasház számlájára fizeti a közös költséget?
Más kérdés, ha szándékosan megvezettek, és a kezelő szándékosan fizettette be a saját számlájára a pénzt. Ott már megáll a sikkasztás gyanúja és egy feljelentés esedékes a kezelő ellen.
Tisztelt Fórumozók !
Kérdésem, hogy van-e jogi alapja annak, hogy a társasházban lévő ingatlant átadjam a társasház kezelésébe ?
Röviden a részleteket mellőzve. A közös költség a lakásomra nem lett fizetve. A tartozás(som) nem vitatott. A felszólítást megkaptam a közös képviselőtől és a társasház ügyvédje is felhívott.
Jogilag lehetséges-e, hogy a lakásomat felajánlom a társasháznak, hogy annak bérleti díjából ( költségeket leszámolva )a közös költségeket törlesszem ?
Köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02