Ingatlan Adás - vétel


drbjozsef # 2020.10.03. 07:41

agi40,

Ha lejárt a határidő, és nem fizettek, akkor egy tértis levélben póthatáridő (mondjuk 8 vagy 15 nap) tűzésével felszólítod őket a szerződés szerinti teljesítésre.

A bírósági gyakorlat szerint a hitelkérelem elutasítása a vevő érdekkörében felmerülő ok, ezért ha a póthatáridőre sem fizetnek, elállhatsz a szerződéstől, a foglalót megtarthatod, a többit vissza kell fizetned.

Ha a pénzt elköltötted, és az elállás nem opció, akkor sajnos nincs túl sok lehetőséged. Várhatsz. Ha a várakozás, vagyis végeredményben az ő késedelmük miatt kár ér, akkor azt követelheted tőlük. Ha nem kötöttetek ki kötbért a szerződésben, akkor csak a tényleges károdat. A felújításod csúszása az nem nagyon az.

agi40 # 2020.10.03. 07:13

Tiszteletem!
Eladtam a lakásomat és a vevőm az utolsó részletet -3 mill.- pénzintézeti kölcsönből szeretné finanszírozni. A szerz.kötéstől és a foglaló lerakásától 90 napon belül igérte a teljes kifizetést. A foglaló lerakása után egy héten belül átutalta részemre a saját erőt. A Földhivatalnál a széljegyet bejegyezték részére. A végső fizetési határidő október 15-én lejár.Nagy a hallgatás,nem veszik fel a telefont,nem kommunikálnak,de gondolom őket is zavarja ez a helyzet.Még elbírálás alatt van a kölcsönigénylésük. Én mint eladó nagyon várom a maradék pénzt,mert az általam vásárolt ingatlanon még kellene némi javítást végezni.........Ha nem történik meg a fizetés határidőig mi a teendőm? Hogy jutok a pénzemhez? Kihez forduljak? Mi a szükséges lépések sorrendje? Kihátrálni nem kívánok,hiszen az általuk eddig adott pénzen vásároltam ingatlant.
Kérem adjanak tanácsot! Köszönettel!

drbjozsef # 2020.10.03. 07:00

Frankline,

Ha találsz vevőt, kitaláljátok, megállapodtok, akkor kb. mindegy mi az ügymenet telekmegosztás szempontból.

Elmentek ügyvédhez és megkötitek a szerződést.

Lehet, hogy a részének megfelelő hányadot eladsz neki, osztatlan közös tulajdonosok lesztek, és utána indítjátok el a telekmegosztást közösen.

De ha már megállapodtatok, azt is írásba lehet foglalni, hogy te megosztod a telket, és már a külön telket veszi meg tőled.

A tényleg nem rövid ügyintézés miatt az előbbi talán egy kicsivel nagyobb biztonságot ad, hiszen már a kezedben a pénz előtte, viszont a több szerződés, több papírmunka miatt szerintem valamennyivel drágább.

Bár a második esetben is kérheted előre, mondjuk letétbe a vételárat.

Frankline # 2020.10.02. 18:07

Üdv !
A telkem felét adnám el, de nem szeretném előre végigcsináltatni a telekalakítás procedúráját, csak akkor, amikor már van rá biztos vevő. (Ennek okai: jobb lenne a vevővel közösen dönteni, hogy mennyit venne meg belőle, hol legyen a telekhatár. Valamint, hogy az üres telekre a telekadó brutál magas lenne, ha nem sikerülne eladni.)

Hogyan érdemes ilyen esetben lebonyolítani az eladást, milyen szerződést kellene kötni, ami a hosszas telekalakítás alatti elállás esetére valami kötbérrel biztosítana ? Lehetséges az egészet egyetlen adás-vételi szerződéssel, vagy kell pluszba valami előszerződést kötni ?

Utána érdeklődtem a telekmegosztás procedúrájának és a szakik 250 ezer körüli költséget és akár több mint 2 hónap átfutást mondanak. (ez reális ?)

Köszönöm előre a szíves segítséget !

MajorDomus # 2020.09.28. 17:02

Gondolom az önkormányzat szívózik?!

Frankline # 2020.09.27. 16:59

Pl bürokratikus szivatásból.
Van egy másik építési telkem, ahol nem engednék, hogy építsek, amíg nem adok le az utcafrontból 300nm-t. Ott sem lenne semmi köze az építésnek a telekalakításhoz, nem befolyásolná a házelhelyezést, meg semmit, mégis akadékoskodnak mindenkivel, aki ott épít. (És le is adják, saját költségen telekalakítást csinálnak. Közérdeknek nyoma sincs és nem is kisajátítás!) Ebből gondoltam, hogy talán ilyen esetben is van valami vicces ok kötekedésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.27. 15:05

Miért lenne?

Frankline # 2020.09.27. 12:42

Üdvözlet !

Köszönettel vennék hozzáértő tanácsot:
E-naplós családi ház felújítás zajlik a telkemen.
El szeretném adni a telek hátsó felét a szomszédomnak.
A helyi szabályzat nem akadály, meg lehet tenni, a beépíthetőség ettől nem változik egyik telken sem és semmilyen más előírásba nem ütközik. (A szomszédnak is van már háza, csak nagyobb kertet szeretne.)

Az a kérdésem, hogy az építkezés akadályozó tényező e, vagy nyugodtan eladhatom ?

drbjozsef # 2020.09.21. 07:54

mamcapapca,

Egyenes ági rokonok között minden ügylet illetékmentes.

Akár pénzt ajándékozol nekik, akár ingatlant. Ingatlan esetén kellhet ügyvéd, és földhivatali eljárás, az 10-100ezer forint közötti az ingtlan értékétől függően.

Ha a gyerekeidnek ajándékozod, és utána ők 5 éven belül eladják, vaskos SZJA-t fognak fizetni.

Ha neked régebben van a tulajdonodban, mint 5 év, akkor neked már nem kell adót fizetned az eladás után.

Egyszóval szinte bizonyos, hogy a jobbik eset az, hogy Te eladod az ingatlant, és a pénzt nekik adod.

mamcapapca # 2020.09.21. 07:33

Milyen adóügyi vonzata van? HA eladom az ingatlanom és a két gyerekemnek elfelezem az árát, amit házvásárlásba fektetnének.Vagy ajándékozzam nekik és ők adják el és osszák szét egymás között.
Hogy úszom meg kevesebb ráfizetéssel?

wers # 2020.09.21. 05:55

Egy biztos jól járna, az ügyvéd, ő kapna szép feladatot gondolom megfelelő javadalmazással. Neki tényleg érdemes ezzel bíbelődni.

wers # 2020.09.21. 05:53

Akkor nagyon áron alul kellene eladniuk. Vagyis az elsőnek mindenképpen, bizonytalan a másik rész sorsa.

A második már jobb alkupozícióban lenne.

Ebben az esetben KBS mondása után szabadon, mindannyian megérdemelnék egymást - bíbelődjenek. (eladók is vevő is)

drbjozsef # 2020.09.21. 05:47

Van az a pénz, amiért hajlandó lennék én bíbelődni az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével.

wers # 2020.09.21. 05:43

Ha az egyik eladó tart a másik elállásától, úgy kösse a szerződést, hogy a saját részét külön is el tudja adni, külön, a foglaló fele őt illesse összegszerűen (gyakorlatilag két résztulajdon eladásáról rendelkezzenek egy szerződésben, de akár kettőben is),

Ha egy vevőjelölttel ilyent akarnak aláíratni, így akarnak szerződni, fusson el gyorsan és nagyon messzire. (na jó, messze nem kell)

drbjozsef # 2020.09.21. 04:40

thms,

Semmit sem változtat.

Szerinted a vételi szándéknyilatkozat elfogadása nem szerződés? Ha nem, akkor micsoda? Papucs orrán pamutbojt?

Annak aláírásával az eladónak a végleges szerződés megkötésére kötelezettsége keletkezik. Jogszerűen csak nagyon szűk körben lehet tőle elállni. Ha a vevő mégis ezt teszi, a foglalóját elveszti - minimum, mert ha az eladó perel, a bíróság majd megkötteti a szerződést. Ha az eladó eláll, duplán visszafizeti a foglalót - minimum, mert... ugyanaz.

Keress rá az "ajánlati kötöttség" szókapcsolatra.

Ha az egyik eladó tart a másik elállásától, úgy kösse a szerződést, hogy a saját részét külön is el tudja adni, külön, a foglaló fele őt illesse összegszerűen (gyakorlatilag két résztulajdon eladásáról rendelkezzenek egy szerződésben, de akár kettőben is), és akkor az sem lesz egyetemleges. Persze, ha a vevő egy egész ingatlant akar, akkor hülye lenne így aláírni, de hát ez már legyen a ti bajotok...

wers # 2020.09.21. 04:32

:) az egyik valamit = valaki

wers # 2020.09.21. 04:24

A szituáció tényleg még fikció, de nagyon hamar valósággá válhat.

Hát ne váljon. Ha tudom, hogy ott el fogok esni, akkor nem arra megyek.

Miért akar valamit aláírni valamit, amit be sem akar tartani? Kivel akar szórakozni?

thms # 2020.09.20. 22:30

A szituáció tényleg még fikció, de nagyon hamar valósággá válhat. Ezért kérdeztem, hogy felmérhessem ennek a helyzetnek a jogkövetkezményeit, előre.

A foglalót a vevők azzal egyidejűleg fizetnék meg, hogy az eladók a vevők vételi szándéknyilatkozatát elfogadják, ami idővel a végszerződés elkészítése előtt történik. (Nyilván végszerződés aláírása után már nincs olyan, hogy "meggondolom magam".)

A kérdés az, hogy mi történik a foglalóval, ha a végszerződés aláírása előtt, de a foglaló megfizetése után az egyik eladó meggondolja magát.
Kinek, mikor és mennyit kell fizetnie az eladók közül? És milyen jogszabályhelyek alapján (hogy konkrétumok alapján ütközhessenek a vélemények)?

MajorDomus # 2020.09.19. 18:13

Érdekes lenne....
Ez nem babaruha.

drbjozsef # 2020.09.18. 18:47

thms,

Kifejtettem kettővel feljebb.

Nem kell visszafizetni a foglalót, mert nem lehet jogszerűen elállni a szerződéstől.

thms # 2020.09.18. 18:17

Miért rossz a kérdés?
Mi alapján írja, hogy a vétlen eladónak nem kell visszafizetnie a foglalót (egyszeresen)?
Kérem, hogy írjon jogszabályhely(ek)et és egy kicsit részletesebb kifejtést? Előre is köszönöm!

MajorDomus # 2020.09.17. 16:06

Nem költői hanem pénzügyi kérdés.
Ha a szerződés aláírása után! lett mentálisan sérült,az szerintem a szerződést és a pénz átvételét már nem érinti.

Emma2002 # 2020.09.17. 14:36

Köszönettel vettem az építő gondolatokat. Emmát nem kell meggyőzni, mert ő is így tudja. Azonban még mindig az a kérdése:
Van-e felelőssége a szerződést előkészítőnek, ha az eladót szerződés aláírását követően - szakorvosi javaslat alapján - azonnal gondnokság alá helyezték ?
Igazolhatja-e több millió forint átvételét ? - egy mentálisan segítségre szoruló ember esetében.
Ez már csak költői kérdés.
(A lelkiismerettel pedig, nem ez a fórum foglalkozik.)

Jó egészséget és további eredményes fórumozást kívánok !

drbjozsef # 2020.09.17. 05:09

Ha fikciórol is beszél, akkor is kijelentő mondatokat írt.

Az adásvételi szerződést ügyvéd írja és ellenjegyzi,

Innentől minden más csak rizsa. HA ez történik, akkor megkötötte a szerződést, pont. Nincs meggondolom magam.

MajorDomus # 2020.09.16. 19:10

Itt az a kérdés: mi lenne ha megkötném magam és mégsem irnám alá a szerződést.