Ingatlan Adás - vétel


gerbera317 # 2020.10.14. 08:20

@denesh
Nem kellenek ehhez speciális jogi ismeretek. Szerződésben megegyeztek, hogy bérbe vagy használatba veszed az ingatlant, kaucióként pedig leteszel 70 százalékot azzal, hogy a végén az ingatlant meg is vásárolod. A vételárba a kaució beleszámít. És a használatba vétel feljogosít arra, hogy felújítást kezdj az ingatlanban.
De akár az adásvételi szerződésben is lehet ezt rendezni. Foglaló a 70 százalék, és előzetesen birtokba veheted és felújíthatod az ingatlant. A többi már csak részletkérdés. Azért ilyen elnagyoltan, mert a felek abban állapodnak meg, amiben csak akarnak. Én is hasonló módon vettem a jelenlegi lakásomat, úgyhogy működik. Csak közös akarat kell hozzá, meg hogy a végén tényleg ki legyen fizetve a vételár.

denesh # 2020.10.14. 08:08

@gerbera317 érdekes, amit írtál, kíváncsi lennék a részletekre. Sajnos jogi dolgokban nagyon tájékozatlan vagyok.

@kovács_béla_sándor
Az első vételár részlet az ingatlan értékének 70 százaléka lenne, tehát nehéz lenne egy-két hét alatt akkora kárt okozni. Persze nem lehetetlen.

Részben megértem az eladó aggodalmát, ezért szeretném valahogy biztosítani a szándékaim felől.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.14. 07:54

Éppenséggel az eladó tart attól, hogy ottmarad az első vételárrészlettel, és egy szétbarmolt lakással, aminek a rendbehozatalát a részlet nem fedezi.

gerbera317 # 2020.10.14. 07:40

Szeretném a felújítást (...) birtokba vétel előtt megkezdeni
Ha elkezded a felújítást, akkor azzal birtokba vetted az ingatlant. Itt gyakorlatilag azt szeretnéd, hogy birtokon belülre kerülj az adásvétel előtt.
Vedd erre irányuló szerződéssel bérbe vagy használatba az ingatlant, és a szerződésben rendelkezzetek a felújításról is. Meg persze a biztosítsd magadat, hogy a végén meg is vásárolhatod az ingatlant.

denesh # 2020.10.14. 07:03

Köszönöm, hogy hozzá szóltatok. Igen, a vevőmnek nem biztos, hogy megfelel, ő is költözne, lakást adott el. Arra voltam kíváncsi, hogy van-e valami módja, hogy ezt a felújítást szerződésbe foglaljuk, megnyugtatóan az eladó számára. Tisztességes szándékból, érthető okkal szeretném így csinálni, 2 kis gyereket így nem vihetek oda. Ezt nyilván az eladó nem köteles elhinni:) Egyébként 1-2 hetes munka lenne, burkolatcsere, festés..

drbjozsef # 2020.10.14. 06:13

denesh,

Ha tart attól, hogy gubanc lesz, nem nagyon van mivel meggyőzd. Neki az a biztosíték, ha a teljes összeg a kezében van.

Esetleg a lakásod eladásakor kellene úgy eljárni, hogy engedsz az árból, de még 2 hónapot ott lakhass az adásvétel után, egy jelképes pár milliós utolsó részlet visszatartásával. Így ki tudod fizetni a vételt, és felújíthatsz.

Ez persze a vevődnek kockázat (vagy nem is felel meg), szóval ugyanott vagy nagyjából.

Szomorú örökös # 2020.10.14. 05:20

denesh

Egyébként 3 testvér tulajdona a ház, és csak egyikük nem akar belemenni ebbe.

Ez már bőven elég. Én se mennék egyébként bele...

denesh # 2020.10.14. 05:13

@wers köszönöm a választ! Ügyvéddel még nem beszéltem. Én is úgy gondoltam, hogy inkább nekem kockázatos. A birtokba vétel szót lehet, hogy rosszul használtam. Arra gondoltam, hogy felújítanék még azelőtt, hogy az adás-vétel lezárul, az eladó meg rendes lesz és beenged. Egyébként 3 testvér tulajdona a ház, és csak egyikük nem akar belemenni ebbe.

wers # 2020.10.14. 04:58

Az eladó nem akar ebbe beleegyezni, attól tartva, hogy rosszul járhat emiatt.

Ha ez a meggyőződése, akkor nem sokat tehetsz. Szerintem inkább neked van kockázatod, mert amit beépítesz azt ott kell hagynod. Az ő kockázata, ha nagyon mást teszel a lakással, mint ami neki tetszene. Akkor kárt okozol neki.

Ez a "még birtokba vétel előtt" valóban érdekes, hogy tudnád felújítani, ha nem mehetsz be?

Ügyvéded mit mondott? Vagy csak egyedül játszol a gondolattal?

denesh # 2020.10.13. 20:46

Üdv mindenkinek!
Tanácsra lenne szükségem...
Lakás eladása és ház vásárlása van folyamatban. A megvásárolandó ingatlant nagyrészt az eladott lakás vételárából fizetném, kisebb részben megtakarításból és hitelből. A kiszemelt ingatlan felújítandó. Szeretném a felújítást már az adásvételi szerződés megkötése és az első vételár részlet kifizetése után, de még a teljes kifizetés és birtokba vétel előtt megkezdeni, hogy a jelenlegi, már eladás alatt lévő lakásunkból egyből oda költözhessünk, ne kelljen albérletben laknunk, amíg beköltözhető állapotba hozzuk a házat. Az eladó nem akar ebbe beleegyezni, attól tartva, hogy rosszul járhat emiatt. Kérdésem az lenne, hogy hogyan nyugtathatnám meg, milyen biztosítékot adhatnék arról, hogy nem éri kár? Köszönöm a segítséget!

Grave7 # 2020.10.13. 19:54

@stefil: Minden év november 15-től következő év április 30-ig "téli moratórium" van. 2020-ban a koronavírus veszélyhelyzet miatt a július 2-től számított 60. napig nem is lehetett birtokba adást lefolytatni. Ha ezek nem lettek volna, és a barátod határidőben kérte a birtokba adást, akkor a végrehajtó is intézkedett volna.

A barátod kötött biztosítást a házra?
Amit biztosan tehet: feljelentést tesz a ház felgyújtása miatt.

stefil # 2020.10.13. 19:25

Üdv Mindenkinek!
Kis segítségre lenne szükségem.Jó barátom árverésen vásárolt ingatlant. kifizette nevére írták viszont a végrehajtó aki intézte az ügyet lassan egy éve nem adta bírtokba (gondolom a bentlakót nem tudta kitenni).A barátom be sem mehetett az ingatlanba A napokban a bentlakó egyszerüen felgyújtotta az egész házat.Mi van ilyenkor? A barátom nem egy leégett házat vett. A végrehajtó azt mondja már nem az ő ügye. Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2020.10.07. 10:26

Bea88,

Adjatok nekik konkrét ajánlatot, amennyit még megér nektek a ház, beszéljék meg, ha három nap múlva ott lesznek az ügyvédnél és aláírják, megkapják kp a vételárat, ha nem, aviszontlátásra. Ennél többet nem tehettek.

Én se mennék bele a külön egyezkedésbe. Azt oldják meg egymás között.

Bea88 # 2020.10.07. 08:02

Köszönöm szépen a válaszokat. Nem fizetünk semmit, főleg, hogy az exasszony is színre lépett, kevesli a kialkudott összeget, így lehet, hogy kútba esik az egész. Egy évekig tartó pereskedést köztük meg biztosan nem fogunk megvárni.

drbjozsef # 2020.10.06. 10:58

Mi mindenképpen szerettük volna azért írásban is látni, hogy nekünk adja majd el a házat, ebbe bele is ment, pár nap múlva aláírunk egy adás-vételi szándéknyilatkozatot. Ma hívott minket az ingatlanos, hogy az előzetes megbeszéléssel ellentétben azért csak tegyünk le pár százezer forintnyi készpénzt, hogy biztosan ne adja el az öreg másnak.

A két mondat ellentmond egymásnak.

Ha az öreg hajlandó aláírni a szándéknyilatkozatot, akkor felesleges a letét. Hiszen lesz szerződésetek, ami érvényesíthető. Persze, érdemes ügyvéddel csinálni.

De ha "ne adja el másnak az öreg" miatt kellene a biztosíték, akkor miért írna alá ilyet az öreg?

Kamuzik az ingatlanos. Pénzt akar, hogy megtarthassa a jutalékára akkor is, ha kútba esne az üzlet.

wers # 2020.10.06. 09:51

Ez mindenképpen ügyvédköteles. Szerintem itt nehéz lesz teljes körű választ adni.

Bea88 # 2020.10.06. 09:38

Üdvözletem,

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni. Készpénzre szeretnénk vásárolni egy ingatlant egy pest megyei városban. Az ingatlan jelenleg 1/2-1/2 tulajdonban van egy volt házaspár tagjai között. A férj pár hónapja meghalt, az édesapja örökli a tulajdoni hányadát, a hagyatéki tárgyalás várhatóan idén már nem lesz meg. Az exfeleség állítólag ügyvédi letétbe helyezett egy nyilatkozatot még tavaly, hogy a (már elhunyt) férj javára lemond a tulajdoni hányadáról, amennyiben X összeggel kifizeti. Az örökös édesapa megígérte, hogy a hagyatéki tárgyalásig ezt rendezi. Mi kikötöttük, hogy csak akkor érdekel minket az ingatlan, ha 1/1 tulajdoni hányadot tudunk megvenni. Foglalót nem kértek, azt mondták, várjuk meg, amíg lemegy a hagyatéki, ráérünk akkor fizetni, ha ott minden rendben lesz. Mi mindenképpen szerettük volna azért írásban is látni, hogy nekünk adja majd el a házat, ebbe bele is ment, pár nap múlva aláírunk egy adás-vételi szándéknyilatkozatot. Ma hívott minket az ingatlanos, hogy az előzetes megbeszéléssel ellentétben azért csak tegyünk le pár százezer forintnyi készpénzt, hogy biztosan ne adja el az öreg másnak. Milyen eljárást javasolnának ebben az esetben? Az ingatlant mindenképpen szeretnénk megvenni, de nem szeretnénk ilyen kusza tulajdoni viszonyok mellett előre készpénzt fizetni bármilyen hivatalos szerződés nélkül, majd utána rohangálni a behajtása után, ha nem jön össze az üzlet. Segítségüket előre is köszönöm!

wers # 2020.10.06. 05:19

a vevő szerint nem felel meg az 1960-ban épült ingatlan az akkori építésügyi szabályoknak

Konkrétan? Milyen szabálynak nem felel meg az a 60 éves épület?

zoltec # 2020.10.05. 16:13

Egy hónappal ezelőtt kötöttünk egy ingatlan adás-vételi szerződést egy vevővel,foglalót kifizették 3 örökösnek.Két héttel ezelőtt a teljes ár kifizetésekor,szerződést és árat módosítottunk ,mert bele lettek írva a szemmel látható hibák a szerződésbe.A vevő elkezdte a ház felújítását.Most azonban kaptunk egy levelet,hogy igazságügyi műszaki szakértő vizsgálja meg a házat,mivel a vevő szerint nem felel meg az 1960-ban épült ingatlan az akkori építésügyi szabályoknak.Mire lehet ilyen esetben számítani? Peren kívüli megegyezés,pénzvisszafizetés, vagy bírósági per? Kinek mennyi esélye lehet egy ilyen helyzetben ha perre kerül sor?Mi örökösök nem tudunk rejtett,eltitkolt hibákról.Természetesen szerepel a szerződésben a megtekintett állapot,és a szemmel látható hibák felsorolása.

gerbera317 # 2020.10.04. 17:29

Eh, csak nem tudja helyén kezelni, hogy a xar telefon átfogalmazta a mondatomat. A rosszindulatot viszont tényleg nem tudom, honnan akasztotta le.

MajorDomus # 2020.10.04. 17:11

Ez nem szociális intézmény ahol jóindulatot sugárzunk.

.
gerbera válasza nyers,de lényrgretörő és igaza van.
Kihátrálni nem kivánsz,de nem is tudsz.
.
Nincs meg a vevőtől kapott pénz,hogy a foglaló kivítelével visszaadd neki a vételárat.
.
Térdre,imához....

agi40 # 2020.10.03. 18:11

Drbjozsef.... nagyon köszönöm.

Kovács Béla Sándor...... én is így gondoltam,sajnos.

gerbera317......legalább te érted,amit írtál? Egyébként az egész beírásod rosszindulatú.

Köszönettel!

Frankline # 2020.10.03. 09:07

drbjozsef# 2020.10.03. 09:00 Nagyon köszönöm !

gerbera317 # 2020.10.03. 07:43

Hogy jutok a pénzemhez?
Ez nem látnok-fórum. Egyébként pedig 'hogyan'.
Mivel elköltötted a vételár eddig megkapott részét, nem tudsz foglaló-nyerészkedéssel elállni. Csak előre tudsz menekülni, visszafelé nem. De nem ez ez rá akkor, amikor a fizetési határidő ténylegesen is eltelt?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.03. 07:41

Kihátrálni nem kívánok
Akkor vársz és szurkolsz.