Ingatlan Adás - vétel


lajcsó # 2019.08.02. 06:34

"l)lakóház építésére alkalmas telektulajdon: az építésügyi szabályoknak és a településrendezési tervnek megfelelően kialakított, lakóépület elhelyezésére szolgáló, beépítetlen földrészlet vagy olyan földrészlet, amelyen az f) pont szerinti szerkezetkész állapotot el nem érő, lakóház céljára létesülő építmény áll;" (Illetéktörvény)

ucandoit # 2019.08.25. 08:59

Üdv!

Egy ingatlant szeretnék vásárolni melynek 2 tulajdonosa van .
Az egyik tulajdonos elhunyt 1,5 éve ( de még a nevén van amit nem értek hogy miért) a másik pedig már sokszor nem beszámítható de nincs gyámság alatt.
Ők házastársak voltak - tehát gondolom(?) az élő házastárs örökölné, a lényeg hogy a család(gyerekek is) el szeretnék adni az ingatlant, viszont nem tudom ilyenkor mi a megoldás?
Hogy lehet azt megoldani, hogy mielőbb 1/1-ben az élő házastárs legyen a tulajdonos ?
Kell póthagyaték? - Van gyorsabb megoldás esetleg?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.25. 10:03

Kell póthagyaték? ” Kell. Feltéve, hogy egyáltalán befejeződött már a hagyatéki eljárás.

De a másik tulajdonossal is kockázatos szerződni, ha hiányzik vagy legalábbis csökkent a belátási képessége, és nem áll gondokság alatt.

drbjozsef # 2019.08.25. 10:05

ucandoit,

Ha ez az ingatlan a házaspár utolsó közös lakhelye volt, akkor - végintézkedés hiányában - az özvegy nem örököl belőle, a leszármazók öröklik az elhunyt részét. Ha nem az volt, akkor az özvegy egy "gyerekrésznyit örököl" (pl.: ha két gyerek volt, akkor 1/3-ad részt az özvegy és a két gyerek is).

Az, hogy nincs bejegyezve, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem volt a hagyatékban, lehet adminisztrációs probléma is. A gyerekek minden bizonnyal örökösök voltak, nézzétek meg velük a hagyatéki végzést. Ha benne van, akkor csak a bejegyzést kell intézni, ehhez az azt kiállító jegyzőt érdemes megkeresni. Ha nincs, akkor nem kerülhető ki a póthagyatéki eljárás, de ez nem olyan hosszú, mint a normál, tárgyalás nélkül, csak a papírok alapján elintézheti a közjegyző.

Egyébként pedig, ha tisztázod velük az öröklés rendjét, akkor az örökösökkel szerződhetsz akár most is, minden további nélkül, csak a tulajdon bejegyzésed fog csúszni. Ilyenkor kockáztatsz valamennyi pénz előlegként, és a többit letétbe helyezheted, hogy intézzék el ők a hagyatékot. Akkor esetleg csipkedik magukat. A tiszta az, hogy akkor szerződsz velük, ha már tényleg ők vannak bejegyezve, de jogilag anélkül is lehet, csak egy kicsit rizikósabb neked.

ucandoit # 2019.08.25. 10:14

Közben kiderült, hogy nem is gyerekek, hanem csak rokonok akik segítenek nekik .Akkor egyértelműen a másik házastárs az örökös. Ez változtat valamit?

drbjozsef # 2019.08.25. 11:35

Változtat.
Hogy inkább felejtsd el a dolgot, te is alig tudsz valamit, ők meg egy lehet csökkent cselekvőképessel íratnák alá a szerződést.

Gábor19860821 # 2019.08.28. 16:27

Tisztelt Szakértők!

Abban szeretném a segítséget kérni hogy a páromra akarok íratni a házból 1%-ot,de ő aktív bar listás.Fizetését is tiltják.A Falusi csok-ot szeretnénk igénybe venni ugyanis jön a harmadik baba.Jelzáloghitel van a házon amit rendesen fizetünk is.Kérdésem az lenne ha ráiratom a házat akkor a végrehajtó mit csinálhat ilyen esetben?
Köszönöm a segítséget!Üdvözlettel Gábor

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.28. 16:58

Lefoglalja az illetőségét. Amitől a jelzálogos esetleg megijed, és felmondja a kölcsönt. Vagy legalábbis bekapcsolódik a végrehajtásba, aminek már ára van.

A jelzálogjogosult javára nincs elidegenítési és terhelési tilalom is bejegyezve?

Gábor19860821 # 2019.08.28. 19:21

Az mit takar hogy lefoglalja az illetőségét? A terhelési tilalmat nem tudom de Fundamentás a lakáshitelek.

drbjozsef # 2019.08.28. 19:49

Gábor19860821,

Hát nézd meg a tulajodni lapon, ügyfélkapuval ingyenes.

Lefoglalja : bejegyzik rá a végrehajtási jogot. Amit, ha úgy alakul, érvényesít is, és elárverezi az 1%-os részét.

A legtöbb lakáscélú hitelszerződésben benne van, hogy a fedezet végrehajtás alá kerülése esetén a szerződést felmondhatják, és meg is teszik.

patkotamas # 2019.09.02. 16:13

Tisztelt szakértők!

Vásárolni szeretnék egy ingatlant, ez az ingatlan korábban bővítve lett, de ez nem lett bejegyeztetve.
Hitelre lenne vásárolva, gondolom a bank ilyenkor kijön felbecsülni stb. hogy mire is ad hitelt, és itt ki is bukna a dolog.
Tudnának segíteni hogyan-merre kell elindulni a bővítés bejegyeztetéséhez?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2019.09.03. 07:13

patkotamas,

Érdeklődj a helyi önkormányzat építési osztályán.

És amíg nincs rendbe rakva, meg ne vedd. Intézze el az eladód.

Sőt ne is Te érdeklődj, hanem ő.

delkutigyongyi # 2019.09.03. 13:57

Tisztelt Uram!

Édesanyám után ez éven örökölt ingatlant ha tárgyévben adom el és az árát a házamon lévő jelzálogkölcsön törlesztésére
fordítom , akkor is kell adót fizetnem?
Úgy tudom 5 év elmúltával adómentes az ingatlan eladása de ebben az esetben mi a helyzet?

Tisztelettel : Gyöngyi

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.03. 14:11

Közömbös, mire költöd az árat. Az viszont nem, hogy mennyiért adod el.

pugnator # 2019.09.03. 16:35

Udv!

Ha van egy 10m erteku ingatlanom es azon visszterhesen haszonelvezetet alapitok egy 55 eves szemely szamara,akkor annak elvileg 3M az erteke ((10m/20)×6). Ezert kerhetek en 6M-Ft is attol akinek a reszere alapitom?
Hogy adozok en ezutan, ha tobbet kerek?
Mert ő 4% gondolom.

Koszonettel

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.03. 17:17

Mikor szerezted azt az ingatlant? (Az értékét rosszul gondolod, az csak egy közkeletű tévedés.)

pugnator # 2019.09.03. 18:00

Egy honapja,most van a foldhivatalnal bejegyzes alatt

drbjozsef # 2019.09.04. 05:36

delkutigyongyi,

Adót fizetned kell, de csak az eladási ár és a hagyatéki végzésben meghatározott érték különbözete után. Értelemszerűen ha ez negatív (olcsóbban adod el), akkor nem kell adót fizetni.

drbjozsef # 2019.09.04. 05:43

pugnator,

Az az életkortól függő képlet az illetéktörvényben van, és csak annak körében számít.
Vagyis a haszonélvezet szerzője az alapján fog illetéket fizetni : a hivatal megbecsüli a forgalmi értéket, és a képlet alapján fizet a szerző 4% illetéket.

Hogy a visszterhes alapításkor mennyi lesz az ellenérték, azt csak egy dolog határozza meg : az hogy miben tudtok megállapodni. Nem szabályozza ezt semmi, se a haszonélvezet alapításakor, se annak megváltásakor. Ha megfizeti, kérhetsz 10 milliót is. Ha elfogadod, fizethet 1 milliót is. Ahogy meg tudtok egyezni.

pugnator # 2019.09.04. 08:15

drbjozsef,

Koszonom!

Én hogy adozok?

Teoretiusan,tehat ha 10m az ingatlan forgalmi erteke, en a hasznalati jogot 7m -ert adom, a hivatal 3mban allapitja meg akkor en a kulonbozet, 4m utan adozok 15% -ot? ( A hasznalati jogot kapo pedig 3m utan 4%)
Gondolom kell adoznom... :)

Koszonom szepen

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.04. 08:28

A személyi jövedelemadó önbevallásos. Ha szerinted nincs jövedelmed az ügyletből, akkor nincs miután adóznod, nincs mit bevallani sem.

benyus8484 # 2019.09.26. 10:32

Tisztelt szakértők!
Próbálom összeszedetten leírni de elég bonyolult a helyzet!
2005-ben vásároltam egy használt budapesti lakást az Otp fészekrakó program keretein belül 8.000.000 Ft-ért amiből 800 000 volt az Önerő.Az adóstárs barátnőm lett (közjegyző előtt aláírt, azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsoltaval vettük fel)
Mivel akkor 5.000.000 Ft ig lehetett forint alapúba hitelt kérni így ez lett az én nevemen mint Adós és ő lett az adóstárs. A maradék 2.200.000 pedig svájci frank alapú lett ahol ő az adós és én a kezes. A dolog innen kacifántos. Mert a brokerceggel aki intezte a hitelt utánajárt a banknál hogy tudnám átvállalni az ő hitel részét majd a tulajdonrészét,mivel ő csak névlegesen szerepelt a történetben.A bank közölte hogy semmi probléma adjuk be kb 1,5 ev múlva hogy megszakadt az élettársi kapcsolat,majd kértek előszerződést amiben 1.000.000 ft volt papíron hogy annyiért veszem meg a részét és átvállalom a teljes hitel törlesztését. Majd konkrétan a közjegyzői időpont előtt beközölte a bank hogy nem lehet mert államilag támogatott hitel és ugye kötnünk kellett hozzá kettő Ltpt 5 évre és hogy addig nem tudom átvállalni mert az Ltpt nem lehet áttenni. Oke abban maradtunk hogy várunk,teltek az évek. Közben barátnőm kiköltözött Írországba úgy hogy nem is szólt. Idő volt mire megtaláltam. Utána egyszer volt itthon akkor akartunk csinálni közjegyzői meghatalmazást de sajnos megszívatott a közjegyző de ez hosszabb történet. Utana szintén evek teltek el hogy majd ekkor még akkor jön de nem így lett. Utana elkezdtem intezni a meghatalmazást hogy azt kiküldve ő a Magyar Követségen közjegyző előtt hitelesítve aláírja és tudok intézkedni. Akkor kikerve a tulajdoni lapot szembesültem azzal hogy az ő másik ingatlanjára lett téve egy végrehajtási jog de mivel itt is 1/2 arányban tulajdonos így itt is rátették az ő felére. Kifizetve ki volt már évek óta csak mivel nem tartozkodott itthon a végrehajtó felé azota se lett kérve a levétel. Ezzel elment újabb 1 év de most végre lekerült róla. Jelenleg ott tartunk hogy voltam a bankban ott megbeszéltük hogy mi kell a meghatalmazásba pontosan és akkor atvallalnam a részét. Ehelyett most azt ajánlottak hogy váltsam ki a hiteleket és végtörlesszek,mert hogy az adós én vagyok így meg tudom nélküle is oldani. Még az én részemet értenem is de az ő részét ahol ő az adós es én az adóstárs azt én hogy végtörleszthetném? De ha sikerül is ha mastnem meghatalmazással akkor az egész fennmaradó tartozás átkerül a nevemre oke de attól a tulajdoni hányad marad 1/2-1/2. Igen a következő lépés az adásvételi csak kérdés hogy abba milyen összeg kerüljön? Mert anno 8 millióért vettük ebből 7,2 millió hitel volt. Most ér kb 28 milliót es van rajta 3,5 millió hitel még. Arról van ügyvédi papírom hogy az önerőt én tettem bele és biztosítékként bele lett foglalva hogy ő nem fizet törlesztést csak én vagyis édesapám lett megnevezve de fizikalisan én fizettem az én bankszamlamrol vonták mindkét összeg törlesztését és 5 évig az Ltp-ket is. Mindig normalisan volt fizetve és gyakorlatilag a 14 év alatt kb 12 000 000 már befizettem plusz az önrész plusz a maradekot is vegtorleszteni szeretném. Ilyen esetben mi a realis adásvételi ár az 1/2 részre? Mert ugye vagyonszerzési illetek 4 % ami ha a 28 milliós ingatlan felére számoljuk elég sok.amit meg olvastam hogy az azonosnemuek bejegyzett élettársi kapcsolatára ugyanazok az illetekek vonatkoznak mint a házastársakra. Ebben az esetben kérhetném az illetekmentesseget annak ellenére hogy a hitelfelvetel után rá 2 évre már beadtuk,hogy megszakadt az elettarsi kapcsolat de az ingatlan rá 10 évre se sikerült átíratni az adóstárs elerhetetlenesege miatt?Remélem sikerült valamennyire érthetően leírnom. Köszönöm előre is a segítséget! Beatrix

lajcsó # 2019.09.27. 06:56

Az adásvétel tárgyát képező ingatlan vételárát a felek szabadon állapítják meg.
Ha valóban illetékmentes a szerzés és a következő 5 évben nem szándékozod eladni, akkor nincs túl nagy jelentősége a forgalmi értéknek.

benyus8484 # 2019.09.27. 09:04

Köszönöm a válaszát!Nem szándékozom eladni 5 éven belül,de azt az infot kaptam hogy mivel a bank elronotott hitelatvállalasi akciója miatt már 10 éve beadtuk a közjegyzői papírt hogy megszűnt az élettársi kapcsolat így nem vehető igénybe az illetékmentesség. Ha például beírunk 6.000.000 Ft-ot annak mennyi az esélye hogy elfogadja a Nav? Pénzmozgás ugye nem lesz, van egyéb tennivalóm vagyonosodási illetek fizetésén kívül?

lajcsó # 2019.09.27. 10:27

Az illetékkedvezmény szempontjából az élettársi vagy házastársi vagyonmegosztás nincs időkorláthoz kötve.