Az eladók háromszor ajánlották fel neked az adásvételi szerződés megkötését! Te ettől minden alkalommal elzárkóztál. Akkor most ki a komolytalan? A bank által kiutalt pénzből nem vehetsz másik lakást. Az is a komolytalan szándékodra utal, hogy ezen töröd a fejedet.
Ingatlan Adás - vétel
Tisztelt fórumozók!
Első ingatlanunkat szeretnénk megvásárolni, viszont a ház felét hitelből szeretnénk fizetni. Két hónapja érdeklődtünk a ház felől, viszont akkor a tulajdonosnak jeleztük, hogy egy jelenlegi hitel miatt nem tudjuk most a másik hitelt indítani. Azt mondta rendeben,sőt mivel a feleség ügyvéd ezért a munkadíjat az ingatlan értékébe beszámítja.Találkozásunkkor foglalót kértek ( ingatlan 10%*a),és a hölgy nem lett volt hajlandó beleírniaz adásvételi szerződésbe, hogy ez a negatív hitelbírálat esetén (kívülálló ok) visszajárna.Ezért nemet mondtunk, és azt mondtuk árulják tovább az ingatlant.Majd másnap jelezték hogy 20% előleg ellenében nem árulják tovább. Ebbe sem mentünk bele, gyanítottuk hogy szükségük van a pénzre. Eltelt két hónap, az ingatlant nem adták el. A bank elvégezte az értékbecslést az ingatlanon, viszont megint foglalót szeretnének a komolytalan szándékunkra hivatkozva (amit nem értek, mert 2 hónap után akkor nem fizetnénk értékbecslést ha nem lenne komoly a szándék) Itt már számunkra ők lettek komolytalanok (Azt gyanítjuk hogy a foglaló -mivel nem jár vissza - a részükről azonnal elkölthető!) A kérdéseim a következők lennének:
Ha az eladó beleegyezne újra az előlegbe azt letétbe lehetne-e helyezni?
Vegyük igénybe független ügyvéd segítségét?
A bank által utalt pénzből(amihez kell az adásvételi)megtudnék-e más ingatlant venni vagy másra felhasználni az összeget? (mert a tulajdonos attól tart, hogy míg a hitelbírálatomra vár addig vevőket szalaszt el, így őt kár érheti, ha másra költöm a pénzt)
A foglalón kívül mi lehet még komoly szándék?
Várom válaszukat
Köszönöm
A okos vevő ilyenkor kiköti a szerződésben, hogy erre az esetre visszajár a foglaló. HA ez nincs így benne a szerződésben, akkor tényleg nagyon kivételes, hogy visszajárjon a foglaló, bár nem lehetetlen azért. (Ha valamilyen előre nem látható, extrém körülmény miatt nem kapott hitelt, pedig ésszerűen várható az volt, hogy kap.)
Köszönöm szépen a gyors és korrekt választ! Logikailag én is így gondolom, de olvastam már annyi variációt ezügyben, hogy nem tudtam dűlőre jutni. Most már tiszta.
"A konkrét kérdés az hogy abban az estben ha a Bank nem ad Neki hitelt az Neki felróható ok? Tehát ebben az esetben a FOGLALÓ visszajár a részére vagy sem?"
Nem jár vissza. Pontosan ilyen ügyben perem is volt és a bíróság az eladónak adott igazat.
Tisztelt Szakértők!
Olyan kérdésem volna, hogy eladtam az ingatlanomat és már lassan 2 hónapja kötöttünk egy adás-vételi szerződést (Én vagyok az Eladó) a Vevővel. A szerződés megkötésekor átadásra került FOGLALÓ és mivel a Vevőm a vételár egy részét banki hitelből fizetné így húzódik a dolog. A konkrét kérdés az hogy abban az estben ha a Bank nem ad Neki hitelt az Neki felróható ok? Tehát ebben az esetben a FOGLALÓ visszajár a részére vagy sem? A szerződésben csupán annyi van leírva, hogy ha neki felróható okból nem jön létre a szerződés teljesítése elveszíti a foglalót....tehát arra nem tér ki, hogy ha nem kapna hitelt abban az esetben másképp történne-e a foglaló sorsa.
Teszem azt ha vissza járna akkor mi van azzal a 2 hónappal amíg Ő intézkedett.....vagyis Nekem ezzel "kárt" okozva hisz addig eladhattam volna az ingatlanomat?!
A válaszokat előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02