Megtekintési nyilatkozat

Zöldövezeti11 # 2014.11.17. 18:49

petteri !

ha eladom neki közvetlenül a lakást, a közvetítő cég követelni fogja rajtam a jutalékot, amit a vevő nem akar megfizetni.
Hát a lakást mindig Te adod el. Te fizeted a közvetítőt. A közvetítő hirdet, bemutat, segít, de elvileg az ügyletnél nem feltétlenül kell ott lennie. A vevő az úr. Ha akarja el is küldheti a közvetítőt - jogviszonyban ő csak a megbízójával van az eladóval.
az persze egy más kérdés, hogy a pénz mindig a vevőtől származik.
Közben meg elfelejtettem a kérdésemet !!
Meg van . Tiszta jogi elvi kérdés.

Tehát a kéményseprő milyen jogon jelöli meg a fűtő berendezéseimet , van hozzá joga ? Milyen felhatalmazás alapján csinál ilyent ? Mert én akár rongálásnak is beállíthatom.
és panaszt teszek a jegyzőnél. A panaszom úgyis a derék mestereknél köt ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.17. 15:30

a jutalékot, amit a vevő nem akar megfizetni.
Azt neki nem is kell. Ő csak fizesse meg a vételárat.

Sherlock # 2014.11.17. 15:08

ezért ez a jog szerint úgy minősül, mintha köztük nem jött volna létre kapcsolat

Nem minősül úgy. Meg lehet próbálni, de a kispályás gazemberek le szoktak bukni. Részint nem elég tökösek, részint nem elég eszesek, hogy ezt megoldják.

petteri # 2014.11.17. 13:49

Egy lakást próbálok eladni, több közvetítőnél is bent van (kizárólagosság nélkül), és magam is hirdetem internetes portálokon. Jelentkezett egy vevő, első ízben ingatlanirodán keresztül, később közvetlenül velem tárgyalt. Tett számomra elfogadható ajánlatot is, de ki akarja kerülni a közvetítőt, mondván, hogy nem írt alá megtekintési nyilatkozatot. Összesen egyszer beszélt telefonon és egyszer személyesen az iroda emberével, ennek nincs nyoma, ezért ez a jog szerint úgy minősül, mintha köztük nem jött volna létre kapcsolat. Magam ezzel szemben szkeptikus vagyok, és attól tartok, ha eladom neki közvetlenül a lakást, a közvetítő cég követelni fogja rajtam a jutalékot, amit a vevő nem akar megfizetni.
Köszönöm a választ:
Péter