És mi a kérdés?
Lakás ajándékozás szerződés visszaállítása
Az tényleg más.
De a kérdező kifejezetten a régi Ptk. érvénytelenségi szabályára hivatkozott. Mondjuk, pont ezért nem igazán értem, mit is akar.
:) értem mire gondolsz, de ez nem szerződés érvénytelensége, hanem ajándék visszakövetelése.
Én nem értem, mit kérdez. (De a te válaszod nem jó.)
A bíróság ítélettel dönt a tulajdonjogról. A jogerős ítéletig a jelenlegi tulajdonviszony áll fenn.
Tisztelt Szakértő!
Szerződésekkel kapcsolatosan az lenne a kérdésem,hogy
A Régi ptk,234-237 szakaszai,hogy értelmezhetőek?
Konkrétan a kérdésem az,hogy minden szerződésre általánosan értelmezhetőek a ptk 234-237 közötti pontok?
235. § (1) A megtámadható szerződés a megtámadás következtében megkötésének időpontjától kezdődő
hatállyal érvénytelenné válik.
237. § (1) Érvénytelen szerződés esetében a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet kell visszaállítani.
(2) Ha a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet nem lehet visszaállítani, a bíróság a szerződést a
határozathozatalig terjedő időre hatályossá nyilvánítja.
Megtámadott átajándékozási szerződést,amit már jogi útra tereltek,azaz tárgyalás alatt van,szerződés érvényességét döntéshozásig külön el kell bírálnia a bírónak,vagy ha nem tett erre semmilyen lépést,nem jelezte a felek felé,nem vizsgálta az eredeti állapot visszaállíthatóságát,akkor nem történt meg a hatályosítás? Azaz még mindig érvénytelen a szerződés? Ha érvénytelen akkor a tulajdonjog átjegyzését a földhivatal nem végezheti el?
Köszönöm megtisztelő válaszát!
DL
"Szeretnénk ezt az ajándékozási szerződést megszüntetni, és visszaállítani az eredeti állapotot, vagyis a haszonélvezeti- és a tulajdonjog is az édesanyám nevére szálljon vissza, miközben én önkaratomból lemondok az ajándékról."
Így ahogy leírtad, ez is egy lehetséges megoldás. Csak megfelelően (ügyvéd vagy közjegyző által) írásba kell foglalni az ajándék visszaadásáról szóló megállapodást!
Tisztelt Jogi Fórum!
Másfél évvel ezelőtt édesanyám a nevemre ajándékozta a lakást. Jelenleg az ő nevén van a haszonélvezeti jog, az én nevemen a tulajdonjog.
Szeretnénk ezt az ajándékozási szerződést megszüntetni, és visszaállítani az eredeti állapotot, vagyis a haszonélvezeti- és a tulajdonjog is az édesanyám nevére szálljon vissza, miközben én önkaratomból lemondok az ajándékról.
Az lenne a kérdésem, hogy erre van-e lehetőség? Ha ez lehetséges, akkor milyen jogi keretek között lehet ezt a lépést megtenni, és hozzávetőlegesen milyen költségvonzattal jár?
Válaszukat megköszönve:
Attila
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02