állandó lakcím mire jogosít?


Majordomus # 2023.08.31. 19:57

Hm. Ezt jó tudni. Márciusban kipróbálom. Akkor is lesz bérlőváltás.

osztap # 2023.08.31. 06:20

érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal

Magyarul két tanú neve, lakcíme, aláírása legyen ott a bérleti szerződésen. (Van még pár másik lehetőség (közjegyzői okirat, stb.), de ez a legegyszerűbb.) Azzal a bérlő befárad az okmányirodába, és bejelenti a lakcímet maga. Akkor szállásadói hozzájárulás nem kell. https://www.nyilvantarto.hu/…ditasa.xhtml

drbjozsef # 2023.08.30. 20:03

Szállásadó általi hozzájárulásra nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani.

Majordomus # 2023.08.30. 19:12

Augusztustól adtam ki az egyik lakást,az okmányirodában kérték a hozzájáruló aláírásomat.....

kovacsl # 2023.08.30. 07:49

Köszi így már érthető. Bérleti kell mindenképpen és szállásadó hozzájárulás nem.

Közben Okmanyirodàban kérték a hozzájárulást felvilágosítottam őket nem kell hozzájárulás mert van bérleti mire mondtàk akkor meg kell nézni nem korlátozza-e tulaj mire mondtam olyat nem lehetne de nincs is. Kész is :)

drbjozsef # 2023.08.30. 07:36

A szállásadó, esetedben a bérbeadó hozzájárulása kell a bejelentkezéshez. KÜLÖN pluszban nem kell most a beleegyezése, hiszen a bérleti szerződés aláírásával ezt megadta. (még akkor is, ha beleírná, hogy nem jelentkezhetsz be, mert az a része jogszabályellenes, ezért semmis)

drbjozsef # 2023.08.30. 07:33

Igen tartózkodási hely bejegyzésére gondoltam csak. Vagy lakcímet is kéne?
Attól függ. Kelleni nem kell, teljesen megfelelő a tartózkodási cím, ha az előzőt várhatóan nem végleges jelleggel hagytad el. A valóságban tökmindegy, mi az indok.

Egyébként ezek szerint nem kell semmilyen papir bármilyen címet bediktálhatok ha nem kell a bérbe adó hozzájárulása?
Bármilyen címet? Nem értem. A béreleti szerződésben nincs cím? Kibéreltel egy lakást "bárhol" vagy "valahol" ?

kovacsl # 2023.08.30. 06:17

Igen tartózkodási hely bejegyzésére gondoltam csak. Vagy lakcímet is kéne? Az ingatlanon megmaradt a régi is csak nem ott lakom mostantól.

Egyébként ezek szerint nem kell semmilyen papir bármilyen címet bediktálhatok ha nem kell a bérbe adó hozzájárulása?

Majordomus # 2023.08.29. 21:13

03. Ez igy van. Gyakorlatból tudom.

Egyébként van olyan hogy tartózkodási hely.
Ezzel mindent átvehetsz.

kovacsl # 2023.08.29. 14:15

Köszönöm

drbjozsef # 2023.08.29. 13:34

kovacsl,

  1. Igen, kellene, de már az állandó lakcímen sem kell életvitelszerűen lakni, nincs szankciója a mulasztásnak
  2. Nem nagyon. A leveleket, főleg az esetleges hivatalosakat megkapni nem ártana, mert a kézbesítési fikció továbbra is megvan.
  3. A bérleti szerződéssel nem kell a szállásadó külön hozzájárulása. Kérdezd a kormányablakot vagy a guglit, lehet-e online.
kovacsl # 2023.08.29. 12:28

Sziasztok

Egyelőre elköltöztem egy béleménybe otthonról.

  1. Fel kéne vezetettnem mint tartózkodási hely a lakcimkartyámra az új címet is ilyenkor?
  2. Van ennek bármi előnye hátránya a postàn kívül?
  3. Ja és hogy kell? :) online lehet? Csatoljam fel a bérleti szerződést is a házra amit bérelek? Köszönöm a segítséget
Majordomus # 2022.10.27. 19:05

És ez meg is áll,mert elvileg mind a 4 tulajnak alá kell írnia.

Engem egy hétig szivattak,mert a feleségemnek hadzonélvezeti jogot tettem a lakásomra,a csóró bérlő kétszer mászkált,mert még a haszonélvezőnek is alá kellett írnia a bejelentőt!

Szóval fogadd meg Osztap és drb... tanácsait!

drbjozsef # 2022.10.27. 10:36

Vanda,

Lakcím bejelentés esetén, ha a tulajdonosok közül egy aláírja a bejelentőlapot, akkor a hivatalnak igazolnia kell az aláírónak, hogy a többi tulajdonostárs is beleegyezett :

Ha a lakcímbejelentéssel érintett ingatlannak több szállásadója van, a szállásadók hozzájárulását a lakcímbejelentés során eljáró szállásadó írásbeli nyilatkozatával igazolja.

Úgyhogy azon túl, hogy fiktiváltatod a lakcímet megint ahogy osztap írja, azon túl említsd meg az aláíró tulajdonostársadnak, hogy ha mégegyszer visszajelenti az illetőt, akkor rendőrségen feljelentést fogsz tenni ellene hamis magánokirat felhasználása bűncselekménye miatt.

osztap # 2022.10.27. 08:35

Vanda,

Arra vagyok kíváncsi igazából, hogy mennyire álljunk bele egy vitába, bejöhet e hozzánk a végrehajtó vagy elkuldhetem a valós lakcimére a problémás személynek és minket onnantól bekenhagy (ha arra kerülne a sor)?

A helyedben bizony beleállnék, és fiktiváltatnám az adós lakcímét. Ha megint bejelentik, megint fiktiváltatnám. Azt felejtsd el, hogy azt mondod a végrehajtónak, hogy az adós nem itt lakik, hanem Kukutyinban, erre a végrehajtó veszi a kalapját, elnézést kér a zavarásért, és elmegy. Szerinted nem lenne minden háznál valaki, aki azt mondaná, hogy az adósnak hiába van itt a bejelentett lakóhelye, nem is itt lakik, menjen a végrehajtó máshová?

Amint drbjozsef és KBS írta, a végrehajtónak elég valószínűsítenie, hogy az ingóság az adósé. Az elég jó valószínűsítés, hogy az adós lakóhelyén van az ingóság. Tehát foglalhatja a tévét, mikrosütőt, számítógépet, aranyláncot, HACSAK nem tudod ott helyben igazolni, hogy az nem az adósé, például a nevedre szóló számlával. Ha nincs, akkor később indíthatsz ugyan végrehajtási igénypert, de ott is neked kell bizonyítani, hogy az ingóság a tied. Fogod tudni bizonyítani?

Vanda # 2022.10.27. 07:03

Drbjozsef
4 tulajdonosa van az ingatlannak, ebből kettő nem engedte hogy a személy bejelentését, mi voltunk akik előzőleg ki is jelentettuk, a másik két tulajdonos viszont megengedte neki, ők is jelentették vissza.
Arra vagyok kíváncsi igazából, hogy mennyire álljunk bele egy vitába, bejöhet e hozzánk a végrehajtó vagy elkuldhetem a valós lakcimére a problémás személynek és minket onnantól bekenhagy (ha arra kerülne a sor)?

Szomorú örökös # 2022.10.27. 07:03

drbjozsef

és más okirata sincs, ami alapján jogosan jelentkezhet be, például bérleti szerződés

Ezt a véleményemet még mindig fenntartom, mi szerint nem véletlen kötik a kormányablakban az ebet a karóhoz és szállásadói aláírást követel, ugyanis ha van egy bérleti szerződés az illető kezében, azt sehogyan se tudják ellenőrizni, hogy érvényes-e még, ugyanis sem a megkötését, sem a felmondását-megszüntetését nem kell nyilvánosan regisztrálni egyetlen hivatalos helyen sem. Így ha valaki odavisz egy szerződést - ami special már nem érvényes, mert közben felmondás is született vele kapcsolatban - azt a kormányablak nem tudja megállapítani, hogy hiteles-e és bejelenti simán szerintetek az ingatlanba. Szerintem meg teljesen jogosan teszik, ha csakis ez alapján nem teszik meg és ez így van-volna jól.

Vanda # 2022.10.27. 06:59

Kovács Béla Sandor
Köszönöm, igen az lett volna a kérdés. Az ingatlanban semmilye nincsen, se vagyontárgy, se semmi egyéb.

Szomorú örökös # 2022.10.27. 06:51

drbjozsef

Már ha biztosak vagytok benne, hogy egyik szállásadó sem írta alá neki a bejelentőt

Márpedig csak volt, aki aláírta:

Vanda 2022. 10. 27. 04.28
újra visszajelentkezett a tudtunk nélkül, a másik két tulajdonos engedte neki.

drbjozsef # 2022.10.27. 06:25

Vanda,

Fiktiváljátok újra a lakcímét, valamint tegyetek feljelentést hamis magánokirat felhasználásáért. Már ha biztosak vagytok benne, hogy egyik szállásadó sem írta alá neki a bejelentőt (és más okirata sincs, ami alapján jogosan jelentkezhet be, például bérleti szerződés).

Annyival azért kiegészíteném KBS-t, hogy ha a lakcíme odaszól, akkor a végrehajtó ott bármilyen vagyontárgyat lefoglalhat, ami VÉLELMEZHETŐ, hogy az adósé. Ennek ellenkezőjét annak kell igazolnia, aki a tényleges tulajdonosa az adott ingóságnak. Ha a végrehajtó igazolás hiányában olyat is lefoglal, ami nem az adósé, akkor a tulajdonosnak kell igénypert indítania.
(Egyébként a végrehajtó feltehetőleg nem viszi el az ingóságot, csak lefoglalja, de ha vállalják, a lakók őrizetében hagyja azzal, hogy nem adhatják el, és vigyázniuk kell rá.)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.27. 05:00

Ha az a kérdésed, akkor a végrehajtó természetesen csak az adós vagyontárgyaot foglalhatja.

Vanda # 2022.10.27. 04:28

Jó napot kívánok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Az lenne a problémánk, hogy van egy osztatlan közös tulajdonban lévő családi ház.
Van egy személy aki ide van bejelentve állandó lakcimmel, de nem itt lakik, nem tulajdonos. Ennek a személynek nagyon sok lejárt tartozása van, valószínűleg végrehajtóig, behajtóig is eljutnak vagy már el is jutottak az ügyei.
A tulajdonosok közül kettő már egyszer kijelentette innen, de újra visszajelentkezett a tudtunk nélkül, a másik két tulajdonos engedte neki.
A kérdésem az lenne, hogy ha végrehajtó, behajtó kopogtat van félni valónk, vagy nincs semmilyen következménye, hogy ide van bejelentve állandó lakcimre?
Próbáltam utána olvasni, de sajnos nem találtam egyértelmű választ. Nagyon megkoszonnem ha tudnának segíteni.

MajorDomus # 2015.07.29. 20:08

A bizonytalanság okkal kelt félelmet.

MajorDomus # 2015.07.28. 20:27

Ezen az alapon keresheti a következő (Lakással rendelkező) szerelmet.

MajorDomus # 2015.07.28. 20:00

biborka

Most a párodhoz ragaszkodsz vagy a lakásához?

Ha az első nincs, a második minek?