Társasház kötelező vízóra csere


oligaliga # 2018.04.09. 04:34

Kovasati

A mérő hitelességének lejáratáról és a mérőcsere várható időpontjáról a szolgáltató által küldött felhívásból fogsz értesülni. Ha a megadott időpont nem jó, egyeztethetsz a szolgáltatóval egy másikról.

OSUDF # 2018.04.17. 15:46

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi helyzet kapcsán szeretnék segítséget kérni: Fél éve nagyjából eladtam társasházi lakásomat. Amikor az adásvételhez szükséges igazolásokat szereztem be, kiderült, hogy a társasház kezelő hibásan vezette az adatokat, ugyanis a lakás vízórásként volt bejegyezve náluk, miközben nagyjából 10 éve már lejárt vízmérők miatt a vízművek szerződést bontott velem. Némi befizetés és egyéb, ide nem tartozó problémázások után a társasház kezelő kiadta az igazolást, hogy nincs feléjük fennálló tartozásom, és szóban hozzátették, hogy ha újra hitelesítteti az új tulaj a vízórákat, akkor megint visszakerül a lakás a vízórás státusba, a csökkentett közös költséggel egyetemben. A helyzet viszont az, hogy a vízórák cseréje megtörtént, a vízművek viszont nem hajlandó szerződni az új tulajdonossal, mivel a társasháznak több százezres tartozása van a vízművek felé - a közös képviselet viszont továbbra is az emelt közös ktg-t szeretné fizettetni az új tulajdonossal, mivel nem rendelkezik vízórákkal. Ez esetben mi a teendő, mit lehet tenni? Jogos az bármilyen formában is, hogy a társasház tartozása miatt többet kelljen fizetnie, és vízóra nélküliként kell tartania a lakást egy olyan embernek, akinek papírja van arról, hogy nincs tartozása, a vízórákat beszereltette, a hitelesítésre készen állna?

oligaliga # 2018.04.17. 16:59

Sajnos a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendelete szerint egyszerre kell fennállnia az alábbi feltételeknek:

  1. az elkülönített vízhasználatra vonatkozó írásbeli igénybejelentés,
  2. a mellékvízmérőnek és a vízmérési helynek a víziközmű-szolgáltató által jóváhagyott terv szerinti kialakítása és plombával vagy a leszerelést megakadályozó zárral történő ellátása,
  3. a felhasználási hely vízfogyasztásának bekötési vízmérővel történő mérése, és a hatályos közszolgáltatási szerződés megléte,
  4. a bekötési vízmérő szerinti felhasználó mellékszolgáltatási szerződés megkötéséhez történő hozzájárulása,
  5. a bekötési vízmérő szerinti felhasználási helynek és a szerződni kívánó elkülönített vízhasználónak nincs lejárt határidejű számlatartozása a víziközmű-szolgáltató felé és ilyet a víziközmű-szolgáltató az adott elkülönített felhasználói hely vonatkozásában sem tart nyilván,
  6. víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett felhasználó esetén a hozzájárulás megfizetése és a megfizetés víziközmű-szolgáltató felé történő igazolása.

Ha a tulajdonossal azért nem köt szerződést a vízmű, mert a társasháznak tartozása van, a tulajdonos nem sokat tehet. Amit én tennék: amíg nem lehet mellékszolgáltatási szerződésem, a vízóra nélküli díjat fizetem, emellett dokumentáltan leolvasom a mérőt. Amint a társasháznak nincs vízdíj tartozása, megkötöm a mellékszolgáltatási szerződést, és a különbözetet kártérítésként érvényesítem a társasház felé.

OSUDF # 2018.04.17. 17:28

Oligaliga!

Köszönöm a gyors választ! De akkor most jól értem, hogy a társasház kezelőnek igazából megéri tojni a vízmű tartozásra, mert így kb. kétszer annyi közös költséget követelhet, és a lakó nem tehet ez ellen SEMMIT?

MajorDomus # 2018.04.17. 18:21

Dehogynem!
utánajársz,miért nincs kifizetve a vizdij!
kezdeményezed a társasházkezelő felelősségrevonását,ha az jogos!

ha azért nem fizeti ki,mert a hátralékok miatt nincs pénze a háznak,az nem az ő sara,ha bizonyithatóan mindent megtett a tartozások beszedése érdekében.

oliga hivatkozása jó,de a tanácsa nem,mert a képviseletet és a társasházat semmire nem kötelezi a te dokumentált óraleolvasásod.

a biróságon sem nyersz a társasházzal szemben ,ha nincs szerződésed,hogy miért nincs ax ott nem releváns. Ma volt éppen ilyen perem.

az szmsz és az Alapitó Okirat,valamint a kgy jegyzőkönyvek alapján dönt a biróság,meglehetősen gépiesen .

akkor vagy nyerő helyzetben,ha a vizóráid le vannak plombázva,és a kezedben van a Kapcsolási Lap. Sűrgősen irj a Vizműnek, kérd a szerződés megkötését. Erre köteles válaszolni.
ha megkapod az elutasitó levelet,azzal az indoklással,hogy a főmérőn tartozás van,ezért sajnos....
akkor azonnal indits polgári pert a társasház ellen,jogalap nélküli gazdagodás miatt, természetesen miután pontosan befizetted a vizóra nélküli közös költséget!
meg fogod nyerni!

OSUDF # 2018.04.18. 11:11

Hálás köszönet, megpróbálkozom az ötlettel, hátha. Még egyszer, köszi minden ötletet és tippet!

MajorDomus # 2018.04.18. 18:19

Majd ird meg mi lett!

OSUDF # 2018.05.02. 12:38

Update, kérésre:

A helyzet az, hogy a társasház felügyelet előbb tagadta, majd elismerte, hogy valóban rendelkezik tartozással a vízművek irányába. Ígéretet tett, hogy a tartozást rendezi, majd jóvá írja a vízóra hitelesítését, és ezzel együtt csökkenti a közös költség mértékét a megfelelő szintre.
Vagyis röviden: ha szembesítik őket a sumákkal, akkor azért visszatáncolnak.

Köszönet még egyszer minden válaszért és segítségért!

MajorDomus # 2018.05.02. 21:52

Hurrá!