Társasház kötelező vízóra csere


MajorDomus # 2018.05.02. 21:52

Hurrá!

OSUDF # 2018.05.02. 12:38

Update, kérésre:

A helyzet az, hogy a társasház felügyelet előbb tagadta, majd elismerte, hogy valóban rendelkezik tartozással a vízművek irányába. Ígéretet tett, hogy a tartozást rendezi, majd jóvá írja a vízóra hitelesítését, és ezzel együtt csökkenti a közös költség mértékét a megfelelő szintre.
Vagyis röviden: ha szembesítik őket a sumákkal, akkor azért visszatáncolnak.

Köszönet még egyszer minden válaszért és segítségért!

MajorDomus # 2018.04.18. 18:19

Majd ird meg mi lett!

OSUDF # 2018.04.18. 11:11

Hálás köszönet, megpróbálkozom az ötlettel, hátha. Még egyszer, köszi minden ötletet és tippet!

MajorDomus # 2018.04.17. 18:21

Dehogynem!
utánajársz,miért nincs kifizetve a vizdij!
kezdeményezed a társasházkezelő felelősségrevonását,ha az jogos!

ha azért nem fizeti ki,mert a hátralékok miatt nincs pénze a háznak,az nem az ő sara,ha bizonyithatóan mindent megtett a tartozások beszedése érdekében.

oliga hivatkozása jó,de a tanácsa nem,mert a képviseletet és a társasházat semmire nem kötelezi a te dokumentált óraleolvasásod.

a biróságon sem nyersz a társasházzal szemben ,ha nincs szerződésed,hogy miért nincs ax ott nem releváns. Ma volt éppen ilyen perem.

az szmsz és az Alapitó Okirat,valamint a kgy jegyzőkönyvek alapján dönt a biróság,meglehetősen gépiesen .

akkor vagy nyerő helyzetben,ha a vizóráid le vannak plombázva,és a kezedben van a Kapcsolási Lap. Sűrgősen irj a Vizműnek, kérd a szerződés megkötését. Erre köteles válaszolni.
ha megkapod az elutasitó levelet,azzal az indoklással,hogy a főmérőn tartozás van,ezért sajnos....
akkor azonnal indits polgári pert a társasház ellen,jogalap nélküli gazdagodás miatt, természetesen miután pontosan befizetted a vizóra nélküli közös költséget!
meg fogod nyerni!

OSUDF # 2018.04.17. 17:28

Oligaliga!

Köszönöm a gyors választ! De akkor most jól értem, hogy a társasház kezelőnek igazából megéri tojni a vízmű tartozásra, mert így kb. kétszer annyi közös költséget követelhet, és a lakó nem tehet ez ellen SEMMIT?

oligaliga # 2018.04.17. 16:59

Sajnos a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendelete szerint egyszerre kell fennállnia az alábbi feltételeknek:

  1. az elkülönített vízhasználatra vonatkozó írásbeli igénybejelentés,
  2. a mellékvízmérőnek és a vízmérési helynek a víziközmű-szolgáltató által jóváhagyott terv szerinti kialakítása és plombával vagy a leszerelést megakadályozó zárral történő ellátása,
  3. a felhasználási hely vízfogyasztásának bekötési vízmérővel történő mérése, és a hatályos közszolgáltatási szerződés megléte,
  4. a bekötési vízmérő szerinti felhasználó mellékszolgáltatási szerződés megkötéséhez történő hozzájárulása,
  5. a bekötési vízmérő szerinti felhasználási helynek és a szerződni kívánó elkülönített vízhasználónak nincs lejárt határidejű számlatartozása a víziközmű-szolgáltató felé és ilyet a víziközmű-szolgáltató az adott elkülönített felhasználói hely vonatkozásában sem tart nyilván,
  6. víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett felhasználó esetén a hozzájárulás megfizetése és a megfizetés víziközmű-szolgáltató felé történő igazolása.

Ha a tulajdonossal azért nem köt szerződést a vízmű, mert a társasháznak tartozása van, a tulajdonos nem sokat tehet. Amit én tennék: amíg nem lehet mellékszolgáltatási szerződésem, a vízóra nélküli díjat fizetem, emellett dokumentáltan leolvasom a mérőt. Amint a társasháznak nincs vízdíj tartozása, megkötöm a mellékszolgáltatási szerződést, és a különbözetet kártérítésként érvényesítem a társasház felé.

OSUDF # 2018.04.17. 15:46

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi helyzet kapcsán szeretnék segítséget kérni: Fél éve nagyjából eladtam társasházi lakásomat. Amikor az adásvételhez szükséges igazolásokat szereztem be, kiderült, hogy a társasház kezelő hibásan vezette az adatokat, ugyanis a lakás vízórásként volt bejegyezve náluk, miközben nagyjából 10 éve már lejárt vízmérők miatt a vízművek szerződést bontott velem. Némi befizetés és egyéb, ide nem tartozó problémázások után a társasház kezelő kiadta az igazolást, hogy nincs feléjük fennálló tartozásom, és szóban hozzátették, hogy ha újra hitelesítteti az új tulaj a vízórákat, akkor megint visszakerül a lakás a vízórás státusba, a csökkentett közös költséggel egyetemben. A helyzet viszont az, hogy a vízórák cseréje megtörtént, a vízművek viszont nem hajlandó szerződni az új tulajdonossal, mivel a társasháznak több százezres tartozása van a vízművek felé - a közös képviselet viszont továbbra is az emelt közös ktg-t szeretné fizettetni az új tulajdonossal, mivel nem rendelkezik vízórákkal. Ez esetben mi a teendő, mit lehet tenni? Jogos az bármilyen formában is, hogy a társasház tartozása miatt többet kelljen fizetnie, és vízóra nélküliként kell tartania a lakást egy olyan embernek, akinek papírja van arról, hogy nincs tartozása, a vízórákat beszereltette, a hitelesítésre készen állna?

oligaliga # 2018.04.09. 04:34

Kovasati

A mérő hitelességének lejáratáról és a mérőcsere várható időpontjáról a szolgáltató által küldött felhívásból fogsz értesülni. Ha a megadott időpont nem jó, egyeztethetsz a szolgáltatóval egy másikról.

kovasati # 2018.04.08. 07:50

Üdv!

Ha az almérőm hitelessége lejár, akkor kapok előtte értesítést vagy nekem kell sasolnom mikor jön el a csere ideje?

SaireyVMK # 2018.01.30. 18:46

Igen ez így van.
De azt(a főmérő és a mellékmérő közti különbséget) mindenképpen kifizetteti a szolgáltató a társasházzal. Elvégre a főmérő és a mellékmérők közötti méretlen szakaszokon is lehet elfolyás,csőtörés. Ami valós vízfogyasztás. Szóval az így is úgyis megvan. Csak legalább a társasház egészét érinti,nem pedig egyetlen embert, úgyhogy én is egyetértek azzal,hogy inkább legyen mindenkinek hiteles mérője.

nonolet # 2018.01.30. 18:20

Igazságos csak a valóságot jól közelítő módszer lehet...

Lehetne! de olyan nincs.

Ezért fel kell rakni mérőket és kész!
A probléma nagy része letudva.

(a főmérőhöz képesti eltérés gondja még mindig megmarad)

SaireyVMK # 2018.01.30. 17:57

Mert ha mondjuk nagyjából azonos méretű lakások vannak az adott panelban ,akkor lakásonként egyenlő mértékben osztják el.Vagy lehet m2-alapon is kalkulálni,ha mondjuk az egyik 40nm a másik 60 akkor 2:3 arányban,vagyis a kisebbnek 12m3 a nagyobbnak meg 18m3-t számláznak. De igazából ezekre konkrétum nincs. Általában a fixdíjas dolgokat szokták a társasház szabályaiba bevenni,mivel a jogszabályokban is fix összeg van méretlen szakasz számolásánál. Csakhogy társasháznál mindig van 1 főmérő ,ezért én kicsit túlzónak találom a fixdíjast. Bár lehet,hogy azzal még jobban is jár az adott lakás tulajdonosa(extrém esetekben).

Másrészt azt követni,hogy az egyik lakásban 4-en a másikban meg csak ketten laknak, de aztán oda ahol elvileg csak ketten laknak minden nap feljár még 4 emberke fürdeni meg mosni , vagy épp a 4 tagú család víztakarékos életmódot él, míg a 2fős lakásban állandó vízpazarlás vízfolyatás folyik. Szóval ezeket lakószám alapján nem lehet meghatározni. Bár az is iránymutató lehetne.
De a leglogikusabb szerintem az,ha tudjuk,hogy mindkét lakásba egyforma méretű vezeték van bekötve,tehát a maximálisan fogyasztható víz mindkét helyen állandó. (Kivéve ez alól a kialakítás miatti többvezetékes, több mellékvízmérős ,lakásonkénti 2meleg és 2hideg vízmérővel rendelkező)

Igazából mindez csak spekuláció. Leginkább hidegvíznél lehet alkalmazni. Meleg vízmérőnél már macerásabb a helyzet.

nonolet # 2018.01.30. 17:34

"vagyis az adott két lakásban egyenlő megosztás esetén "

Miért pont egyenlő?!!!

SaireyVMK # 2018.01.30. 17:19

Bár már több mint 1 éves a hozzászólás,de azért kijavítanám az előttem írót. Ha a mellékmérő nem hiteles,akkor sem a szolgáltató,sem a társasház nem kell,hogy elfogadja a vízmérőről olvasott értéket,mint fogyasztás. Jogilag felmondhatják az ilyen nemű számlázást és automatikusan (a társasházban meghatározott szabályzat alapján és értékben) átalánydíjat kérhetnek a lakótól.

Ez általában annyit tesz,hogy ha nem hitelesíti a lakó,akkor a társasház egy havi fix összeget fizettet a lakóval. Ez az összeg általában jóval nagyobb a tényleges fogyasztásnál.

Más kérdés,hogy szerintem ez nem feltétlenül egy jó megoldás. A másik lehetőség az lenne,hogy a főmérőn mért fogyasztásból levonnák a hiteles mellékmérők fogyasztását és a fennmaradó mennyiséget egyenlő mértékben(vagy m2 arányosan) elosztanák a vízmérővel nem rendelkezők és a nem hiteles vízmérővel rendelkezők között. Ez már csak azért rossz,mert a mellékmérők által nem mért szakaszon egy esetleges folyás/csöpögés/ csőtörés következményeképp elég sokat kellene fizetnie.

Utóbbira egy példa:
Adott egy 10lakásos panel,ahol 8 hiteles mellékmérővel rendelkező lakás van,illetve 2 db olyan lakás amelyben nincs/vagy nem hiteles/.
Adott időintervallum alatt(legyen 1hónap) a

  • főmérőn leolvasott fogyasztás: 100m3
  • A 8db mellékmérőn összesen: 70m3

Tehát 100-70=30m3 amit 2 lakásra osztanának el, vagyis az adott két lakásban egyenlő megosztás esetén 15-15m3-t kellene kifizetni.

MajorDomus # 2016.11.18. 20:19

Külön csekken befizeted a vizórád által mért fogyasztást a társasház számlájára. Megvan a kizárás òra állása, és a mostani ora állás. A kettő közötti különbözet az új fogyasztásod.
A legközelebbi közgyűlésen felelősségre vonod a közös képviselőt.
Az Szmsz-ben rendelkezni kellett a vízóra nélküli közös költségre is.

Koroib # 2016.11.18. 09:17

Társasházban lakom. Van mellékvízórám, de a szolgáltató most közölte,hogy a hitelessége 2015. december 31-én lejárt, ennek ellenére ez év október 31-ig átalánydíjat számlázott (azelőtt is mindig így számlázott),de a szerződést megszüntette, mivel nem hitelesítettem az órám az 1991. évi XLV. tv. IV. Fejezet 7. § (5) bek. értelmében. A közös képviselő nem hajlandó elvállalni, hogy az óraállásom alapján neki fizessem a vízdíjat. Szerződésem nincs a szolgáltatóval, viszont a vizet használom, az óra méri. Ilyenkor mi van, mi a teendőm?

koboldocska (törölt felhasználó) # 2016.11.08. 06:37

MD ismét nem okozott csalódást. Értelmezhető úgy, teljes mértékben egyetért ezzel a módszerrel? Milyen jogszabály biztosítja azt a jogot, hogy a szolgáltató által elismert tényt a zárógyűrű és az óra sértetlenségét bizonyító értékelést felülvizsgálja? Mi jogosítja fel a lakásszövetkezetet, hogy saját tulajdonommal való önrendelkezési jogomat korlátozza?

MajorDomus # 2016.11.07. 21:25

Hát akkor ne cseréltesd ki.

Leszel vizóra nélküli tulajdonos.

koboldocska (törölt felhasználó) # 2016.11.07. 15:49

Jelenleg is aktuális :-s

Vízművekkel szeretném a mellékvízmérő cseréjét elvégeztetni. Lakásszövetkezettől írásban kértem tájékoztatást az eljárás rendjéről. Szokás szerint érdemi válasz helyett személyeskedés, majd többszöri levélváltás után a válasz: csak akkor írja alá a mellékvízmérő szerződést, ha az órát bevizsgáltatja. Milyen alapon bírálja felül a Vízművek képviselője által kiadott nyilatkozatot, mely szerint:
"
A felek nyilatkoznak arról, hogy a biztonsági záróelem állapota, valamint a kiszerelési mérőállások a valóságnak megfelelnek. "

Visszatérve MD válaszára:

Ha megengedi hogy mindenki saját maga cseréltesse az órát, akkor neki ez nem üzlet.

Az az üzlet, hogy aki nem bírja idegekkel a bozótharcot, feladja. Elvileg megengedi, de minden eszközt bevet, hogy a tulajdonost eltántorítsa másik kivitelezőtől, még ha az a Vízművek is.

MajorDomus # 2016.04.07. 18:56

Van nálatok Számvizsgáló Bizottság?

koboldocska (törölt felhasználó) # 2016.04.07. 15:42

Tisztelt Rexor!

Márpedig köti :-(
Néhány éve, mikor a flexibilis gázcsövek cseréjét írta elő a Gázművek, néhányan Gázművek által minősített/hitelesített szerelővel kicseréltettük, gondoltuk "egyfüst alatt" kicseréltetjük az elzárószelepet is. Aztán mikor elérkezett a kötelező felülvizsgálat kk. kedvence jött ellenőrizni, és közölte, hogy nem szabványos az elzáró, ki kell cserélni. Amennyiben nem engedjük és főleg nem fizetjük, elzáratja a gázt nem biztonságos vételezés miatt, és a többi tulajdonost tájékoztatja, hogy miattunk nincs gázellátás a házban.
Vízóracseréről szóló tájékoztatásban meg az (is) van, hogy ellenőrzéskor szemrevételezik az elzárószelepet, és amennyiben szükségesnek tartják, azt is ki kell cserélni. :-( Biztos elhatalmasodott az üldözési mániám ;-)

Rexor # 2016.04.07. 06:54

Szerintem a közös képviselő ehhez nem kötheti az aláírást. Eléggé átlátszó, hogy itt a közös képviselő magának akar bizniszt generálni.

koboldocska (törölt felhasználó) # 2016.04.07. 05:54

Tisztelt MajorDomus!

Nem a ház fizeti az óracserét.

Ha nem érted az nem baj, de azért nem kellene a képviselőre köpködni.
Ezt véltem személyeskedésnek.
Nem szükséges elhinni, de nem minden alap nélküli a kétkedés. (Itt a fórumon is olvastam már hasonló gondokról.) Nálunk a fűtéskorszerűsítés is lakásmérettől (radiátorszámtól) függően 15-20 ezer Ft-tal többe került, mint a szomszédos házban. Az elvégzett munkáról sem számlát, sem elszámolást nem kaptunk. Gázfelülvizsgálat/elzárócsere során sem a Gázművek, vagy az általa minősített cég végezte, erről ugyan számla készült: "közvetített szolgáltatás" megnevezéssel.
A mostani tájékoztatóban így van szó szerint "saját hatáskörben", "saját kivitelezés"-ben.
Álláspontom szerint nincs jelentősége, hogy mit kezdek 8 éves lejárt vízórával.

MajorDomus # 2016.04.06. 19:04

Itt valami nem stimmel!
Nem a társasház fizeti az órák cseréjét?

Amennyiben magántulajdon, akkor a vizórát bármilyen vállalkozó cserélheti akit kiválasztasz.
Csak a plombazast is intézze a vízművel.
Az óra leadása, mint írtam azért kell, hogy az elszámolást a vízművel le tudja zárni.

Nem èrtem egyébként hogy mit kezdenél egy 8 éves lejárt vizorával.

Nem személyeskedés, csak nem szeretem az ilyen
"Természetesen" a közöskincs nem közülük választ, saját hatáskörben/vállalkozásban óhajtja a cserét elvégezni.
Megjegyzéseket!

Mit jelent a saját vállalkozás itt? Az ő cége csinálja?

Ha megengedi hogy mindenki saját maga cseréltesse az órát, akkor neki ez nem üzlet.