Már váromány síncs.
ingatlan tulajdonjog átírása
Smonika
mindenhol azt hallottam, hogy senkit nem lehet csak úgy kitagadni az örökségéből,
Ez igaz is, de itt nem örökségről van szó, hanem egy magántulajdonrólamivel azt csinál amit akar!
Ez különbség!
"én örököltem egy panelt, abban lakunk, a másik sógornőmék önkormányzati lakásban laknak a családjával, a fiatalabb sógornőm pedig még otthon lakik anyósommal, övé lett ugye a szóban forgó ingatlan."
Gondoskodni akart a harmadik gyermekének a lakhatásáról is. Ez az emberi oldala a dolognak!
Hát nem az anyagi oldala, hanem az emberi oldala miatt.
Hogy tud egy anya ekkora különbséget tenni a gyerekei között? Nem egyformán szereti őket, nem egyformán számítanak? Ezek szerint nem. Emiatt most a férjem nem áll szóba az anyjával.
Nekünk is vannak gyerekeink, de soha nem jutna eszünkbe az egyik javára dönteni ilyen fontos kérdésben, csak azért mert az egyik lakhatása már megoldott a másiké viszont még nem. (nem dúskálunk a javakban, én örököltem egy panelt, abban lakunk, a másik sógornőmék önkormányzati lakásban laknak a családjával, a fiatalabb sógornőm pedig még otthon lakik anyósommal, övé lett ugye a szóban forgó ingatlan.)
A legkevesebb az lett volna, hogy anyósom összehívja a három gyerekét, és megbeszéli velük. Szerintem mindkét idősebb testvér támogatta volna, de így, hogy kész tények elé állította őket, nem csodálom, hogy rosszul esett nekik.
Én gyűlölöm a békétlenséget, szeretném, ha kibékülnének, de a férjem nem fog kezdeményezni, az anyósom meg nem látja be, hogy ezt másképp is lehetett volna intézni.
Azt pedig nem tudtam, hogy a jog ezt engedi, hisz mindenhol azt hallottam, hogy senkit nem lehet csak úgy kitagadni az örökségéből, ahhoz nagyon komoly indok kell, pl bűnöző életmód, drogozás, alkoholizmus, stb.
Csodálkozom, hogy egy egyszerű ajándékozási szerződéssel ezt így el lehet intézni. Akkor minek a végrendelet, amit meg lehet támadni? Egyszerűen elajándékozom a vagyonomat kedvem szerint, és kész. A végrendeletet is életében írja még az ember.
Én ezt értem, csak azt nem, hogy akkor miért neked fáj?
Ok, csakhogy ezt nem anyósként, hanem édesanyaként cselekedte. Nem velem tolt ki, hanem a két gyerekével.
Hja, ezt majd akkor érted meg mikor te is anyós leszel. Külön műfaj.
Ok, köszönöm a választ.
Megérteném, ha rossz lett volna a kapcsolat közte, és gyerekei között, de nem így volt. Épp ezért érthetetlen a döntése, de ez már nem jogi téma.
Tudomásul kell venni.
Életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar. Akár el is ajándékozhatja annak akinek akarja,
Ekkor még nincs köteles rész! Éppen azért mert anyósod még el.
Tisztelt Szakértők, Fórumozók!
Az alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni.
Anyósomnak három gyermeke van, egy fiú és két lány, azaz a férjem és két sógornőm.
Apósom már nem él.
Anyósom az egyetlen ingatlanának a tulajdonjogát ajándékozási szerződéssel a fiatalabb sógornőm nevére íratta teljes mértékben. Más tulajdona nincs.
Kérdésem, hogy ezt megteheti-e, mi van ilyenkor a köteles résszel? A másik két testvérnek ezt el kell fogadni? Hisz anyósom még él, nincs szó egyenlőre öröklésről, és így már nem is lesz.
Mit lehet tenni ez esetben?
A válaszokat előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02