Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


társasházi ügyvéd

MajorDomus # e-mail 2019.09.16. 18:58

Nincs!
Közgyűlésen adjatok nekik felhatalmazást!
.
A státusza ettől még nem szünt meg,csak nem gyakorolhatja a tevékenységét. Az nem ugyanaz.
.
A közgyűlésen vonjátok vissza a megbízását!

NemTom2019 # e-mail 2019.09.16. 10:10

Tisztelt Fórumozok!

van arra lehetőség, hogy a Közös képviselő banki aláírási jogának felfüggesztését az SZB kérje a banknál (pl. tulajdonosok xx %-nak aláírásával)?

Ok: közös képviselő státusza jogilag "megszűnt" ,mert maga helyett másra bízta a kkv-séget, mert őt eltiltotta egy hivatal a tevékenysége végzésétől

rozitira # e-mail 2019.09.13. 19:19

Köszönöm válaszát.

Naha71 # e-mail 2019.09.12. 13:48

Köszönöm a választ! Erre számítottam. Az SZMSZ egyszer már elkészült, de akkor valamiért nem lett elfogadva ( nem a fizetéses rész miatt). Most újra megírom...

MajorDomus # e-mail 2019.09.09. 20:00

Szmsz nélkűl a T.tv az irányadó,vagyis tul.hányad szerint kell fizetni.pont.
Állits magad mellé 21 % tulajdonost és fogadjatok el egy szmsz-t!

MajorDomus # e-mail 2019.09.09. 19:57

Szmsz-nek lenni kell! Tíz lakás esetén már társasházi törvény hatálya alatt működtök.
.
Az szmsz elfogadásához 50+% tulajdoni hányad kell,az egyharmad kevés,de egyharmaddal ha kevesen járnak el a közgyűlésre,érvényre tudod juttatni az akaratodat.

Naha71 # e-mail 2019.09.08. 14:11

Tisztelt Fórum!
Egy 10 lakásos társasházban lakunk 1/3 tulajdoni hányaddal. Értelemszerűen minden felújítási, javítási, karbantartási, közüzemi számla harmadát mi fizetjük. Azt azonban méltánytalannak érzem, hogy a közös képviselő díjának, a banki és egyéb adminisztráció (fénymásolás, telefon, dosszié) költségeinek is harmadát várják el tőlünk. Pillanatnyilag a közös képviselő díjához a szomszédok albetétenként 700-1400 Ft-tal járulnak hozzá, nekünk ez 5200 Ft-ba kerül. Úgy gondolom, az ő munkája nem a lakás méretektől függ, hanem az albetétek számától. A társasházi törvény lehetőséget kínál rá, hogy az SZMSZ-ben rögzíthessünk a tulajdoni hányadtól eltérő fizetési módot. De, nekünk nincs SZMSZ-ünk. Valamint a többi tulajdonos ragaszkodik a tulajdoni hányad szerinti fizetéshez, hisz ez nekik így jobban megéri. Mit tehetünk ilyen esetben? Törődjünk bele? Háborúzni sem szeretnék havi pár ezer forint miatt, de ez a különbség évről-évre növekszik. Van ebből kiút?
Köszönettel!
H.

MajorDomus # e-mail 2019.09.06. 22:41

1.igen
2.ha a közgyűlés igy döntött akkor igen
3.2019-ben arra a szintre már el kellene jutni.hogy vízórát szereltetek be,hogy ne a más fogyasztását is velem fizettessék ki.
4.a fentiekből következik.hogy a közgyűlés a nem vízórás lakásra megállapit egy vizdijat.
5.az más kérdés hogy egy üres lakásra ez nem jogos,de azt sem jogos elvárni,hogy valaki ott álljon a lakás előtt és ellenőrizze hogy mikor használják és mikor nem.
6. 2 havi vizdijból simán beszereltetsz egy vízórát,és megoldottad a problémát.
7.a dokumentumokat jogosan kéred.azt meg kell kapnod.
Jelezd a képviselőnek,ha nem kapod meg 8 napon belül.a Jegyzőhöz fordulsz. Ez elegendő lesz.

rozitira # e-mail 2019.09.05. 10:21

Tisztelt Fórum!

A következö ügyben keresem:
Miután édesapám ez év júliusában meghalt,kiderült,hogy jelentös közös költség tartozása van. Testvéremmel közösen azt kiegyenlítettük és egyenlítjük ez év decemberéig még,így állapottunk meg a közös képviselövel.
Ami még tudomásunkra jutott a k.költséget illetöen, hogy azt a ház 2016.júliusától 15.999 forintról 24.000 forintra emelte vízóra hiánya miatt. A ház többi lakásában van vízóra, édesapámnak nem volt.

A 24 ezer forintos havi közös költséget jelenleg utaljuk rendesen.

Kérdésem a következö: a k.költség emelése jogos volt-e 2016-ban? Kötelezhetö volt-e édesapánk vízóra beszereltetésére?
Jelenleg az ingatlan (XXI.ker,60nm) lakatlan, kértük a házat,hogy ennek figyelembe vételével csökkenthetö lenne-e havi költség. Ök ebbe nem egyeztek bele.
Kértük a házat, hogy mind a havi k.költség lebontását, mind az Szmszt, mind a ház aktuális vízfogyasztását bizonyítottan küldjék el részünkre.
Ez sem történt meg.

Mit tehetünk? Számunkra a 24000 forint havi költség megalapozatlanul magas.

Válaszát elöre köszönöm!

Üdvözlettel, Gabriella

P.Mária. # e-mail 2019.09.03. 14:07

Köszönöm a gyors válaszát,pontosan úgy fogok tenni ahogy leírta.
a Biztósitóval már beszéltem és benne van a vizkár nekem de mivel a felső szomszédé a felelöség igy az önkormányzat kell rendezze a biztósitót felelöség biztósitásra.Amennyiben az önkormányzat nem hajlandó erre akkor a saját biztosítóm rendezi majd.
De ugye a biztósitó csak 1x fizet ugyanabból a problémából adodótt kárért évente.
Ezt a Társasház bitósitója már közölte.1x fizettek érte.Azóta a mostani a második beázás ugyanis az önkormányzat még nem intézte a saját biztósitójával a leázást és ugye közbe mig ülnek az önkormányzaton a seggükön addig ázok és várok és újra ázok és újra várok.
félelmetes hogy nulla empátia nincs a szomszédokban.
köszönöm a gyors választ mégegyszer.
Nagyon jó tanácsokkal látott el.
további szép napot :)
Mária

MajorDomus # e-mail 2019.09.02. 20:55

1.alap,hogy a bérlő magatartásáért a tulajdonos felel.ahogy az általuk okozott károkért is.
2.az önkormányzat nevében általában egy cég látja el a lakások kezelését.
3. Szó elszáll alapon mindenképpen irásban jelrzd a problémát a kezelő cegnek,ha ilyen nincs.mert kisvárosban lasz a polgármesternek.
Köss lakásbiztositást,ha van,egészitsd ki vizkárbiztositással még a felújitás előtt.
4.a legközelebbi leázásnál kérj a Jrgyzőtől birtokvédelmet.
5.a károkat folyamatosan dokumentáld,fotók,video.tanúk.
6. Végül pereld be az önkormányzatot kártéritésért.
Ez már elég ok lesz arra.hogy felmondják a bérleti jogviszonyukat.
Sok sikert

P.Mária. # e-mail 2019.09.01. 16:35

Tisztelt MajorDomus!

Problémám a következő!
Egy 6 lakásos társasházban lakom saját tulajdonu lakásban.
A felső szomszédok albérlök,önkormányzati a lakásuk.
Március óta most áztattak el 4x vizzel.
Elöször még nem voltam morcos ,megesik az ilyen.FElújjitás elött álltam a fürdöszobám plafonja és oldal fala teljesen elázott,és az elöszobám menyezet és oldal fala amit tavaly festettem ki.
Ez volt márciusban.
.kijavitottam amit lehetett a fürdö még mindig felújjitásra várt hisz apránként tudtam megvásárolni a felújjitáshoz a dolgokat.
Aztán jött a július. ismét ugyanugy ugyanott,aztn augusztus 14 ugyanőgy ugyanott.és szeptember 1.szintén ugyanaz
minden alkalommal lehivtam a szomszédot és kértem oldják meg a problémát.semmit se tettek aztán önkormányzathoz fordultam a közös képviselömmel,
kijöttek egyszer aztán kétszer és a mai elázatásomnál is biztos kijönnek.Azt igérték aug.14én hogy aug 26 ikai héten érkezik egy viz szerelö és feltárja a gondot.
Ez nem történt meg nem jött a szerelő.
az albérlök meg magasról letojják.
szeptember 21én állunk neki a fürdöszoba felújjitásának és sajnos ismét már az elöszobának is mert felholyagzott teljesen a sok beázástól már javitani kis festékkel esélytelen.
Mit tehetnék a továbbiakban?Az önkormányzat már 10 éve próbál megszabadulni a bérlüitöl mert csak lelakták a lakást. a kéményünket megbontottát és belecsatlakoztatták a kályhájukat,gázt lekötötték a vizet nem fizetik a közösköltségböl kell kifizetnünk mert a viz szolgáltató az egész ház fö óráját zárja el.Ezt az összeget évente az önkormányzat ha nem is teljesen de kifizeti a háznak.
Közölte az önkormányzat hogy nem tudják kitenni öket sehogy.Kérdeztem miért?A válaszuk hogy nem tehetik meg. (gyanitom attól félnek ami már megtörtént egyszer ez a család a médiához ment siránkozni ami által megkapták 20-25éve a felettem levö lakást amit soha egy festékkel sem próbáltak rendben tartani).az egész lakást egészen ellepte a fekete penész.szó szerint nem látni a falakat már a penésztöl.Ami gyanitom lassan hozzám is lejön.És nyilván ezer probléma van velük nem részletezem mert jó néhány napig sorolhatnám.
Mi a teendő ebben az esetben?
Sose voltam gonosz velük.még 2 vödör festéket is adtam nekik hogy fessenek ki legalább ahová elég,hengert mindent adtam nekik.próbáltam nem letépni a fejüket sem a sokadik beázásnál sem.Nem voltam agressziv.de ez tarthatatlan már amit müvelnek.Azért mindent én sem nyelhetek be.
Most viszont már tényleg nem tudok mit tenni.
Mit tehetnék?

üdvözlet
P.Mária

grabber91 # e-mail 2019.08.12. 15:57

Tisztelt fórum,

azzal kapcsolatban kérném a segítséget, hogy pincehelyiséget vásárolnék, mely jelenleg "raktár" jellegű. A környéken nagyon sok pincehelyiséget hasznosítanak, valamely módon (varroda, vegyesbolt, masszázsszalon...) Én szabadulós játékot építenék, mely szolgáltatói tevékenység, tehát önkormányzat felé nem jár bejelentési kötelezettséggel a kerület szabályai szerint.
Azt szeretném megtudni hogy a "raktár" jellegű pincében folytatható e szolgáltatói tevékenység jogilag. Tudomásom szerint több ilyen szabadulós játék működik "műhelyben" például, de senkitől nem tudtam biztos információt kapni arról. hogy "raktár" jellegű helyen ez a tevékenység működtethető e.

Vàlaszàt előre is köszönöm!

grabber91 # e-mail 2019.08.12. 15:57

Tisztelt fórum,

azzal kapcsolatban kérném a segítséget, hogy pincehelyiséget vásárolnék, mely jelenleg "raktár" jellegű. A környéken nagyon sok pincehelyiséget hasznosítanak, valamely módon (varroda, vegyesbolt, masszázsszalon...) Én szabadulós játékot építenék, mely szolgáltatói tevékenység, tehát önkormányzat felé nem jár bejelentési kötelezettséggel a kerület szabályai szerint.
Azt szeretném megtudni hogy a "raktár" jellegű pincében folytatható e szolgáltatói tevékenység jogilag. Tudomásom szerint több ilyen szabadulós játék működik "műhelyben" például, de senkitől nem tudtam biztos információt kapni arról. hogy "raktár" jellegű helyen ez a tevékenység működtethető e.

Vàlaszàt előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2019.04.26. 20:19

Nem. A hőszolgáltatóé!
Vedd fel az éjszakai zajokat,és vidd be a területvezetőségre!
.
Segiteni fognak!

Tarantino # e-mail 2019.04.26. 07:55

Tisztelt Fòrum!

Egy 10 emeletes tàrsashàz 1.emeletèn lakunk,ahol a lakàsunk alatt vam a tàvhő hőközpontja.
Sajnos a fűtèsi szezonban rendszeresen előfordul,hogy nem tudunk hajnalban aludni az onnan eredő zajok miatt.
Amikor èjszakànkènt bekapcsol a rendszer,akkor egy folyamatos kalapàlò hang ès zùgàs hallhatò.
Többször jeleztem a k.kèpviseletnek,akik semmit nem hajlandòak tenni az ügyben.
Rendszeresen arra hivatkoznak,hogy napközben nem hallhatò a zaj.
Mivel ez màr egy èletminősèg romlàssal jàr,hiszen nem tudunk pihenni,ìgy szeretnèm megkèrdezni,hogy mit tudunk tenni az ügy èrdekèben?
Nekem kell a tàvhőnèl intèznem bàrmit?
Szerintem ez a k.kèpviselet dolga.

Vàlaszàt előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2018.10.03. 00:21

Nem!
a lenti központ közös tulajdon,a felszálló vezeték is,az a társasház gondja és költsége!

a lakáskészülék viszont a te magántulajdonod,annak javitása,cseréje a te gondod.

ennek semmi közé a közös költséghez.

jelzem,egy modern készülékk 5-7 ezer ft,a szerelés max. 2.000 ft kiszállással.

a hálózat javitása,a központ cseréje közös költség.

EszterHalasz # e-mail 2018.10.01. 22:35

Tisztelt fórum,

Az alábbi ügyben kérnék egy kis segítséget illetve tanácsot:

Tavaly vettem egy felújítandó lakást. A lakásban lévő kaputelefont még anno vagy 10 éve szerelték be. Áprilisban már le akartam cseréltetni a készüléket. Majd pár hónapja a teljes kaputelefon-hálózat elromlott és a készülék elkezdett folyamatosan csörögni. Végülis a hétvégén leszereltem.

Szóltam a közös képviselőnek, hogy többek között nálam is rossz a kaputelefon. Ő megadta a villanyszerelő számát, aki anno az egész rendszert beszerelte. Állítása szerint az új készülék a szereléssel együtt 17000 Ft-ba kerül, amit nekem kell kifizetni.

Nem értem, miért is fizetek havi 15000 közös költséget? A villanyszerelő állítása szerint a készülékcsere nincs benne a SZMSZ-ben. De utána néztem és a szabályzat tartalmazza a Karbantartást, Üzemeltetés, Fenntartás és Felújítást.

Azt szeretném megtudni, hogy mi az a költség, ami ebben az esetben engem illet. A szerelési munka közös költség, a készülék pedig önköltség.

Előre is köszönöm!

KetrinKetrin # e-mail 2018.08.13. 13:43

Tisztelt Fórum!

Évek óta egy évben 1-2x feljött az alattam lakó, hogy ázik, teljesen ad hoc jelleggel. Nálam minden száraz. többször volt kint a gondok, a társasház vizszerelői, mindig mások, sosem találtak hibát. Most új lakó költözött alánk, egy fiatal srác. Egyik nap éjjel fél 1-kor nyomta csengőt,mint egy őrült, hogy ö ázik. Nyilván rég nem csináltunk semmi vizes dolgot akkor.
Máskor vasárnap 11-kor, amikor még aludtunk egy előző éjjeli rosszullét miatt. Kád körbeszigetelve, csempézve, zuhanyfügönnyel. Amúgy sem locsolunk ki. A srác anyja egy idegbeteg nő, aki folyamatosan zaklat, hivogat, hetek óta. Volt kint újra a ház vizszerelője, először azt mondták a wc gumiharangja hibás, kicseréltük, DE állítólag még mindig áznak. Fürdőszoba porszáraz a szerelők, vagy 10 percig folyatták a csapot, zuhannyal a csempét, stb minden tök száraz. A közös képviselő felé már azt mondták, hogy a kád körüli szigetelés, jelzem ami tesztelve volt vagy 10 percig. Kértem adják meg a telefonszámot,. mert nekem teljesen mást mondtak. természetesen nem adták, újra nem jöttek ki. Meg azt mondták be sem engedtem őket, szóval hazudozás volt. Levelet írtam a közös képviselőnek azután, hogy a nő olyan napon próbamunkán zavart 3x telefonon, amikor előre szóltam, ne keressen mert olyan helyen leszek. Erre már begurultam és közöltem ez már zaklatás, hogy olyankor is zavar amikor direkt kértem ne. Levelet írtam a közös képviselőnek mindent leírva mert a nő már birtokvédelemmel, stb femyegetőzött, meg, hogy én nem is akarom intézni stb. Közben folyamatosan hol vele, hol a gondnokkal, hol a közös képviselővel beszéltem, miközben kivizsgálásokra rohangáltam, és a stressz amúgy is súlyosbítja a betegségem, 3 hete másról sem szólnak a napjaim mint az ö beázásáról. Jelzem régebben én is beáztam a wc fütéscsővön folyt le a víz majd az előszobában, ahol nála is van az egyik folt. A fő beázás a wc és fürdőszoba közti plafonon van nála ill az oldalfalon. Újabb szerelő jött ki, aki újra átnézett mindent a gondnok kiséretében. Az eredmény nálam csontszáraz minden. Még a wc mögötti burkolat is le lett bontva ott is porszáraz minden. Azt találta ki, hogy a wc és fürdőszoba közti fütéscső lehet a hibás, szét kell verni a betont a wc-ben és a fürdőben nálam. jelzem csak feltételes a hiba, azt javasolta várjuk mega rendszer vizzel való feltöltését, és utána újra hiba megállípitás. Ok. Majd 10 perc múlva hivott, hogy ezt most azonnal kell elvégezni!! Mivel ez most pénteken volt, és hozzám vendégek jöttek du-tán, amúgy is egy ilyen nagy munka nagy kosszal, kipakolással stb jár nyilván nem egyeztem bele.A közös képviselőt is hívtam, az hívta a szerelőt, majd újra hivott, hogy márpedig nem várják meg a feltöltést, és, hogy kiderüljön valóban ott-e a hiba, hanem addig kell megcsináltatni mig le van engedve a rendszer. Most kedden jönnek elvileg szétbombázni a lakásom. Mivel van egy nagyon stressz érzékeny cicám neki is nyugtatót kellett vennem be kell nyugtatóznom, fél napig pakoltam ki a fürdőszobát stb. És még nem tudom, hogy viseli a cicám a nagy zajt felfordulást, a gyermekem stb. Kérdésem: ha nem találják nálam a hibát és az összes zargatás, és kellemetlenség hiábavaló volt, mert máshonnan áznak, (panelnál ahogy mondta a szerelő van olyan , hogy egy emeletet pl kihagy az ázás, úgy folyik el) kinél kérhetek kártérítést a sok idegesség, és a nekem okozott kár miatt??? Köszönöm előre is, bocsi ha hosszú volt!

MajorDomus # e-mail 2018.06.04. 21:55

És az alattad lakó szennyvize hová folyik ?

MajorDomus # e-mail 2018.06.04. 21:55

És az alattad lakó szennyvize hová folyik ?

MajorDomus # e-mail 2018.06.04. 21:52

Akkor az a külön tulajdonod leágazó vezetéke!

V.B.Judit # e-mail 2018.06.04. 09:39

Tisztelt Jogi Fórrum!

A segítségét kérném, hogy a társasház alapitó okiratában szereplő: a közös tulajdonban maradó részek 12. pontja szerint a "Csatorna alap és ejtővezeték a külön tulajdon leágazó vezetékéig" értelmezése miatt.
Ez a vezetékszakasz csak ezt a lakást érinti, melyet az alattunk lakó lakásából lehetne megjavítani, mert a ház alatt a földszinti aljzat alatt van a hiba.
Kérem szíveskedjen segíteni, mert a lakók között azóta is vita van, hogy közös vagy magán tulajdon.

Köszönettel:
V.B.Judit

MajorDomus # e-mail 2018.06.01. 22:34

Akkor igen!

tekintettel arra,hogy 60 napon belül senki nem támadta meg, a hozott határozatok jogerősek!

Balaton1 # e-mail 2018.06.01. 10:31

Tisztelt MajorDomus, köszönöm választ, én nem voltam pontos. Ez egy tavalyi eset, a közös képviselő június 6-án hívta össze a közgyűlést június 15-re. így értettem, hogy törvénysértő és/vagy szabályos volt-e az adott közgyűlés.