kisemmizhetnek e a szüleim a nővérem javára?

derill # 2005.06.19. 14:30

Doloressa és Budó helyesen vázolta a helyzetet, annyival egésziteném ki, hogy ez alapján a szüleid megkeserithetik az életedet, ha nem vagy hajlandó testvériesen osztozni a vagyonban, ugyanis megtehetik, hogy a haszonélvezeti jogukkal élnek, igy egyáltalán nem fogod tudni használni az ingatlanokat, amig ők életben vannak. Viszont mondjuk bérbeadják valakinek, és a teljes bevételt a testvérednek ajándékozzák. Ez esetben viszont a testvéred jóval nagyobb értékhez juthat, és még a kapcsolatod is rossz lesz a szüleiddel is és a testvéreddel is. Netán még az ajándék visszakövetelése is megállhat, ha a szüleid ugy nyilatkoznak, hogy azért adták az ajándékot, mert azt várták, hogy életük végéig rendszeresen látogatni fogod őket, gondoskodsz róluk (nem konkrét tartási szerződés formájában, hanem mondjuk ugy, hogy bevásárolsz nekik rendszeresen, hogy nekik ne kelljen cipekedni), de ez a feltételezésük utóbb meghiusult. Tehát könnyü okot keresni.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr. Bubo # 2005.06.18. 17:46

Alapelv, hogy tulajdont csak a tulajdonostól élehet szerezni, tehát, ha a szüleid már korábban a nevedre iratták az ingatlant, annak a tulajdonjogát már nagyon nehezen tudják maguknak visszaszerezni azért, hogy azt a nővérednek adják. A tulajdonost semmiképp nem leeht megkerülni, az ajándék visszakövetelésének igen szigorú feltételei vannak. Azért készülj fel az erőteljes érzemi zsarolásra, különösen, ha cserére akarnak rávenni....

doloressa (törölt felhasználó) # 2005.06.18. 17:44

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

linda22 # 2005.06.18. 16:26

Kedves fórumosok!
Segítséget szeretnék kérni ingatlannal kapcsolatos kérdésben Tőletek!
A szüleim tulajdonában álló 3 ingatlan (1 belterületi telek, 1 külterületi földművelésre alkalmas terület és 1 családi ház) közül 2-őt a nevemre írattak, tulajdoni joggal rendelkezem ezen ingatlanok felett. Ezt a lépést a szüleim azért tették meg, mert a nővéremnek(2-en vagyunk testvérek) felépítettek egy családi házat, én viszont akkor semmit sem kaptam, és így akartak "egálba tenni" minket. A tulajdonomban álló 2 ingatlan felett azonban a szüleim haszonélvezeti joggal rendelkeznek.
A problémám akkor merült fel, amikor a szüleim rajtam is segítettek és megvettek nekem egy 55m2-es lakást. Ez után viszont a nővérem megpróbálta befolyásolni a szüleimet, hogy most már akkor az egyik ingatlant, ami az én nevemen van, írassák Õrá a szüleim, mivel így nagyjából azonos lenne az örökségünk.
Ezt azonban én persze nem szeretném. A kérdésem az lenne, hogy a haszonélvezettel rendelkező szüleim átírathatják e a nővérem nevére az ingatlanom tulajdonjogát az én hozzájárulásom, aláíráson nélkül? Nem szeretném, ha a nyaghatalmú szüleim ezt a nővérem befolyásolására megtennék. Kérlek segítsetek, mert ebben az ügyben tehetetlen vagyok, és a szüleim is geyre jobban a nővérem felé hajlanak.
Válaszotokat előre is köszönöm.