Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!

MajorDomus # e-mail 2019.12.12. 22:32

Viszont nem fog,mert Júlia ellentmond,ezért automatikusan perré alakul az ügy,s ekkor kerül a társasház (a képviselő) igen nehéz helyzetbe!
.
Mint felperes a társasházé a bizonyitási teher,neki kell a követelés jogszerűségét bizonyitania,olyan apróságokkal mint az elfogadott költségvetés amiben szerepel a beruházás,a közgyűlési meghívó amiben ott a napirendi pont és a határozati javaslat,a közgyűlés jegyzőkönyve,amiben szerepel a közgyűlési határozat a munka elfogadásáról.

MajorDomus # e-mail 2019.12.12. 22:24

Na igy elmegy.
2. a közös tulajdonban épitkezni (ez beruházás) kizárólag közgyűlési felhatalmazás alapján lehet,ilyen milliós összegű beruházást fel kell venni a társasház költségvetésébe!
3.a közös képviselő csak a közös költség tartozásra tehet jelzálogjogot,de csak akkor,ha a Fizetési Meghagyás már jogerőre emelkedett!

MajorDomus # e-mail 2019.12.12. 22:18

Nem tudom miért de elszáll a bejegyés ha irok egy fél oldalt.
Na leirom több részletben!
Júliának igaza van!
.
A közös képviselő több hibát is elkövetett!
1.kizárólag a társasház felé fennálló tartozást jogosult sőt köteles követelni és behajtani,nem Kiss Barna és Kő Ede tulajdonotásrsak által megelőlegezett beruházás értékét.

MajorDomus # e-mail 2019.12.12. 22:12

Legfelsőbb Bíróság határozata

A Legfelsőbb Bíróság BH2007.167 számú jogesetében kifejtette, hogy a társasházi közös tulajdon tárgyát képező ingatlanrész – legyen akár egy felszíni parkoló, vagy akár mélygarázs – nem minősül más tulajdonában álló dolognak.

A bíróság ebből az okból kifolyólag azt sem tartja lehetségesnek, hogy a társasházi közös tulajdonban álló teremgarázsra használati jogot jegyezzenek be az ingatlan-nyilvántartásban. Használati jogot ugyanezen logika mentén akkor sem lehetne bejegyezni, ha a teremgarázs külön albetétként nem társasházi közös tulajdonban állna, hanem a tulajdonostársak osztatlan közös tulajdonának tárgyát képezné.

Felszini parkoló nem lehet magántuladonban s azt az ingatlannyilvántartásba bejegyezni nem lehet!

Szomorú örökös #   2019.12.12. 20:32

Julia82

van-e joga egy egyszerű lakónak ilyen komoly munkát elvégeztetni saját szakállára mindenki tudta nélkül, lakógyűlés és jegyzőkönyv nélkül, majd ráírni a közös képviselőre, hogy hajtsa be a többieken az összeget, mert kéri a pénzt a vállalkozó.

Ez nem egy egyszerű helyzet. A leírásból azt veszem észre, hogy ez egy eléggé fontos kérdés volt és azonnali beavatkozásra várt, talán nem volt idő rá, hogy lakógyűlés döntsön a sorsáról. Nem beszélve arról, hogy ezt írtad:

Ha lett volna lakógyűlésünk és bemutatnak 2 árajánlatot, majd eldöntjük van-e keret rá, az úgy rendben lett volna.

Szóval ez alapján nekem az jön le, lett volna lehetőség az egész történet megvétózására, ha lakógyűlés elé kerül a dolog. És neked ez fáj legjobban, hogy nem jött össze. Azt kell megvizsgálni, hogy szükség volt-e erre a feljáró fűtésre vagy nem - függetlenül attól, hogy jelenleg ki is használja.

Egyébként is az első hozzászólásban kissé zavaros volt a tényállás:

A lakáshoz tartozik egy mélygarázs, ahol 2 tulajdonos vásárolt 4 beállóhelyet

Aztán jött a következő magyarázat:

A garázsszinten lévő 4db beálló közös társasházi tulajdon, az említett két lakó kizárólagos használati jogával.

Tehát akkor most el kéne dönteni, hogy melyik állítás az igaz.

Egyébként meg ha szükség volt a feljáró fűtés kialakítására - nyilván te letojod, mert nem használod - akkor sem feltétlen az árakat kell nézni, hanem az árajánlat tartalmát, azaz hogy mi van benne. Lehet, hogy a független cég feleannyiért vállalta volna, viszont aztán javításra ráköltöttetek volna még egyszer annyit. Megéri? Szerintem nem.

Én emlékszem olyan sztorira, amikor a szennyvízcsatorna dugulása miatt úszott a sz...rban a társasház, aztán amikor vitte volna a dugulás elhárítót a kk. akkor egyből jöttek, hogy „nem úgy van az! árajánlatot kérünk több helyről és majd eldöntjük, melyiket válasszuk.” No ennél a pontnál a kk. azt mondta, hogy akkor csak fürödjenek a trutyiban nyugodtan, ő megteszi, amit kérnek, de egyetlen ellenvetést sem akar hallani. :-D

Julia82 # e-mail 2019.12.12. 19:54

Értem, de a lényeg nem az, hogy kinek a költsége, hanem az, hogy van-e joga egy egyszerű lakónak ilyen komoly munkát elvégeztetni saját szakállára mindenki tudta nélkül, lakógyűlés és jegyzőkönyv nélkül, majd ráírni a közös képviselőre, hogy hajtsa be a többieken az összeget, mert kéri a pénzt a vállalkozó. Majd mindezek után még fenyegetni jogi következményekkel a mit sem sejtő lakótársakat. A probléma ezzel van!
Ha lett volna lakógyűlésünk és bemutatnak 2 árajánlatot, majd eldöntjük van-e keret rá, az úgy rendben lett volna. De Karácsony előtt pár héttel levelet kiküldeni az embernek, hogy fizess ki azonnal több százezret vagy jelzálogot tetetünk a lakásodra .....

drbjozsef #   2019.12.12. 18:34

Ennyi.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2019.12.12. 18:26

Julia82

A felszíni beállók külön helyrajzi számmal a lakók saját tulajdonai.....A garázsszinten lévő 4db beálló közös társasházi tulajdon, az említett két lakó kizárólagos használati jogával.

Azt hiszem, hogy akkor el is dőlt a kérdés. Gyanús, hogy a garázs-feljáró fűtésének költsége egyértelműen társasházi költség, amelyben a lakóknak egyformán kell kivenni a részét. Ugyanis csakis használati jog van rajta, amit bármikor a társasház közgyűlése szerintem simán megszüntethet és akkor gyakorlatilag bárki használhatja a mélygarázst, ha jogosultságot szerez rá. Egyébként is bolond lenne ekkora költségű beruházást kifizetni az, akinek csak használati joga van rajta. Innen kezdve már kicsit más a leányzó fekvése, ugye?

Kicsit ez olyan, mint a haszonélvezeti jog szerintem, ahol a nagyobb beruházások költségét nem a haszonélvező,m hanem a tulajdonos kell, hogy viselje.

Bár ez az én laikus véleményem, de majd MajorDomus szerintem megmondja a tutit.

Julia82 # e-mail 2019.12.12. 17:07

Kedves drbjozsef,

A felszíni beállók külön helyrajzi számmal a lakók saját tulajdonai, így nem kellett engedély hozzá. A garázsszinten lévő 4db beálló közös társasházi tulajdon, az említett két lakó kizárólagos használati jogával.

drbjozsef #   2019.12.12. 09:42

Julia82,

Első körben hagy kérdezzem meg : ha nem volt közgyűlés, akkor pontosan hogyan oldottátok meg a felszíni parkolásgátló rendszerek telepítését?

A mélygarázs külön helyrajzi számot kapott, és a 2 lakó különtulajdonában vannak, vagy a társasház tulajdona és csak használatuk van rá? Ugyanez a felszíni parkolóknál?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Julia82 # e-mail 2019.12.12. 08:57

Tisztelt Jogászok,

Szeretném a segítségüket kérni abban, hogy milyen irányban tudunk elindulni az alábbi esettel kapcsolatban?:
8 lakásos új építésű társasház egy közös képviselő céggel szerződésben. Lakógyűlés az alapításon, megbízáson kívül nem volt 3 év alatt (lassan 4)! A lakáshoz tartozik egy mélygarázs, ahol 2 tulajdonos vásárolt 4 beállóhelyet, a többieknek felszíni parkolóhelyeik vannak. Rendszeres kiabálás, hangos szitkozódás hallatszott minden évben amiatt, hogy az említett két lakó télen nem tud kiállni a garázsból, mert a lejáró tükörsimára van fagyva és azt fel kell olvasztani minden reggel. Onnantól télen egyszerűen elfoglalták a többi lakó felszíni beállóit, mert nekik joguk van parkolni! Ezt a helyzetet megoldottuk parkolásgátló eszközök telepítésével. Látszólag dúlva-fúlva, ordibálva elfogadták a dolgot, de most jön a csavar!
Múlt hónapban érkezett egy ajánlott levél a közös képviselőtől, hogy haladéktalanul fizessünk be egy jelentős plusz összeget a társasház számlájára, mert a két lakó megcsináltatta a garázslejárót fűthetőre és ennek a ránk eső költségeivel tartozunk! Erről az egészről nem értesültünk, sőt a többi lakóval egyeztetve, nem volt a tudtunk nélkül megtartva lakógyűlés sem, valamint más sem tudott semmit az egészről! A lakók többsége szó nélkül átutalta a ráeső több százezer forintot, mi ezt nem voltunk hajlandóak megtenni! Úgy gondolom, hogy egy mezei lakónak és egy közös képviselőnek sincs joga arra, hogy jelentős összegű munkálatokat végeztessen el értesítés nélkül a házon! Kiderült az is, hogy a munkát az egyik lakó testvérének a cége végezte (kértem árajánlatot egy független cégtől, ami kevesebb mint a fele lett)
Múlt héten érkezett egy újabb levél, hogyha nem fizetünk akkor fizetési meghagyást tesz a jegyzőnél, valamint jelzálogot fog bejegyeztetni a lakásunkra! Hova tudunk fordulni és mit lehet csinálni hivatalos úton egy ilyen képviselővel? Van joga ezeket az intézkedéseket megtenni?

Köszönöm a segítséget előre is!

MajorDomus # e-mail 2019.11.26. 23:13

Szerintem előbb olvasd el a közgyűlési határozatot!
Nem biztos hogy a képviselő találta ezt ki.

rathmatyi # e-mail 2019.11.26. 18:26

Nem is várom el, hogy folyton otthon üljön, nem is várhatók, de azt talán igen, hogy ne kelljen "könyörögni", hogy bármikor bemehessek a "saját" udvaromba. Pont ezért kértem kulcsot, de nem ad...

drbjozsef #   2019.11.26. 09:22

Hát ki a fene akarja, hogy otthon üljön napi 12 órában? Ő.
Ha nem akar, akkor ad kulcsot.

Azt írtam a _közösség_ alkalmazottja. Igaz, Mt. értelemben nem az.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.11.25. 21:35

Valóban nem király,de a közösség döntését hajtja végre.
Azt viszont bem várhatod el tőle,hogy napi 12 órában otthon üljön,jogy te mikor akarsz anyagot szállitani. Ezért kell egy kompromisszum. A közös képviselő egyébként nem alkalmazottja a társasháznak,nem is lehet.

drbjozsef #   2019.11.24. 17:03

rathmatyi,

Mondd meg neki, hogy oké, nem ad kulcsot, de akkor ad egy mobil számot, és leszarod, hogy nincs otthon, ha telefonálsz egy órán belül legyen ott kinyitni.
Ha ragaszkodik az előző nap szóláshoz, akkor ezen túl minden este telefonálj rá, hogy holnap kelleni fog 8:00 és 20:00 között. Sajnos pontosabban nem tudod, hiszen ez egy építkezés, bármikor előfordulhat anyag beérkezés.
Ha nem ad így se kulcsot, akkor mondd meg, hogy a következő esetben, amikor szólsz, és nem jön, akkor felfúrod a zárat, és a saját költségén kell helyreállítania majd. Akár többször.

A közös képviselő a közösség alkalmazottja, nem a király.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rathmatyi # e-mail 2019.11.24. 12:25

Itt az a probléma, hogy akkor se adná oda, mert attól fél, hogy odaadom a szomszédoknak akik lemásolják. Bármit mondunk neki, mintha a falnak beszélnénk...Azt is mondtuk neki, hogy akkor hagyja nyitva a felújítás idejére, de abba se ment bele...

MajorDomus # e-mail 2019.11.24. 10:43

Egyszerű.
Az épitkezés/felújitás időtartamára 10,000 ft kaució ellenében átvesztek egy kulcsot,ha végeztetek akkor visszaadjátok.

rathmatyi # e-mail 2019.11.23. 21:30

Köszönöm! Ha mennénk és rögtön beengednének nem lenne probléma. De mindig hívogatni kell a hölgyet, akinél a kulcs van. Aztán vagy otthon van, vagy nincs. A másik szomszéd meg azzal jön (aki kitalálta), hogy előző nap kell szólni. Ez kb. olyan, hogy kérvényt nyújtsak be, hogy bejussak a közös udvarba...meg van olyan amikor pont úgy jön ki, hogy oda tudunk menni pakolni, de azt előző nap nem tudjuk...vagy szól a köműves, hogy kellene még 3 zsák anyag (25 kg/zsák) és azt egy óra múlva ooda viszem neki...

MajorDomus # e-mail 2019.11.23. 21:13

Igen.
Ahhoz viszont nincs,hogy téged a közös tuajdon használatábol kizárjon,mert az 1/96-od részben a te tulajdonod.
.
Magyarul: nem köteles kulcsot adni,de minden alkalommal köteles beengedni,mikor te azt igényled pld. áruszállitásra.

rathmatyi # e-mail 2019.11.23. 15:33

Tanácsot szeretnék kérni. Adott egy 96 lakásos társasház. Van egy osztatlan közös tulajdonú udvar. A lakógyűlés úgy döntött, hogy két sorompóval lezárja, arra hivatkozva, hogy ne tudjanak ott parkolni. A lépcsőház ahol lakok, előről se közelíthető meg úgy autóval, hogy a bejárathoz lehessen állni, mert lépcső van, vagyis minimum 30 métert kell sétálni a bejárathoz. Az udvar felől oda lehetne állni, de azt ugye sorompó zárja le, a sorompó kb 50 m-re van a bejárattól és a 96 lakásból 1 embernek van hozzá kulcsa. Mindig úgy kell kinyittatni, ha be akarunk jönni. Ez a hétköznapokban nem zavar, de most teljes lakásfelújítás van és azért van anyag bőven amit fel kell pakolni. A közös képviselő viszont nem akar a sorompóhoz kulcsot adni. Azt szeretném megkérdezni, hogy ehhez joga van? Köszönöm

Szomorú örökös #   2019.10.30. 05:55

MajorDomus

Ez most hogy jön ide?

Hapciusz tipikusan az a figura, amit Pattogi úr alakított a „Szomszédokban”! Akinek gyakorlatilag soha semmi nem felel meg, a lételeme, hogy veszekedjen a közös képviselővel. Akit a ház demokratikusan megválaszt aláírónak, számára az is csak „vén buzi tata”. Érdemes elgondolkodni, hogy mennyire kell őt komolyan venni bármilyen kérdésben. Csoda, ha ez még nem tűnt fel. :-)

MajorDomus # e-mail 2019.10.29. 21:21

Ez most hogy jön ide?

Szomorú örökös #   2019.10.27. 06:23

Hapciusz

nem szavaztunk meg soha semmilyen szvb-t, csak egy banki aláírót, egy vén buzi tatát

Talán érdekes lenne, ha ezek után a „tata” véleményét is megkérdeznénk rólad. ;-)

Szomorú örökös #   2019.10.27. 06:20

MajorDomus

Ha a képviselőben nem a fizetett ellenséget látnád,akkor mind a ketten jobban járnátok.

Engem ez a Hapciusz valahogy Pattogi úrra emlékeztet a Szomszédokból. :-D

https://www.youtube.com/watch?…