Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!

Szomorú örökös # 2025.04.21. 16:42

Majordomus

Nem lehet hogy te vagy a házban az ÜTH?
Szerintem ő az, csak éppen még nincs tudatában annak, hogy mit is jelent ez a rövidítés.
Már én is írtam rá ezt a jelzőt, de nem árultam el a jelentését! :D

Majordomus # 2025.04.20. 11:17

Mzpx
.
Leírnád,hogy milyen törvényeket (ismétlem törvényeket!) sértett meg a közös képviselő?
Ráadásul úgy,hogy mindenre közgyűlési felhatalmazása volt?
.
Nem lehet hogy te vagy a házban az ÜTH?

Szomorú örökös # 2025.04.20. 06:14

mzperx

Én jogkövető vagyok míg te úgy érzékelem nem.
Én szabályosan a jog eszközeivel intézem az ilyen ügyeket és nem azonnali eredményt várok, hanem türelmes vagyok. Te viszont máris eltiltanál mindenkit mindentől, ha TE megállapítod, hogy SZERINTED törvénysértés történt. Sőt jelen esetben egyáltalán nem törvénysértés az, amit te annak gondolsz (árajánlat kérdése). És a többiről sem állapították még meg, hogy az, csak egyedül te gondolod annak.
Mondom én, sokkal rosszabb vagy, mint Tényi elvtárs! :-D

Én problémának érzem a törvénysértést, úgy érzem te nem.
Óriási tévedésben vagy megint! A törvénysértés az törvénysértés, de nem te fogod megállapítani, hogy mi számít annak és mi nem.

mzperx # 2025.04.20. 05:56

Szomorú örökös
"Atyavilág! Te rosszabb vagy, mint a hírhedt Tényi elvtárs! :D :D :D"
Én jogkövető vagyok míg te úgy érzékelem nem. Én problémának érzem a törvénysértést, úgy érzem te nem.

Szomorú örökös # 2025.04.20. 04:27

mzperx

A te véleményed, hogy az jogszerű ha tevékenységi kör nélkül valaki ad árajánlatot majd hónap múlva felvesz egy kőművest és felveszi a tevékenységi kört. Szerintem nem.
Mindig elfelejted, hogy az árajánlat sohasem vérrel írt szerződés, hanem csakis egy árajánlat. Még egy elfogadott árajánlat sem kötelezi arra a vállalkozót vagy céget, hogy az adott munkát elvégezze, ha közben a körülmények alaposan megváltoztak. Nekem is volt már olyan munkám, amit az elfogadott árajánlat ellenére nem végeztem el mégsem. Az egyik ilyen volt, hogy nem számomra megfelelő fizetési feltételekkel akarták velem elvégeztetni a vállalt feladatot. Sőt olyan is akadt, hogy az adott árajánlatot visszavontam. Igaz utóbbi után a közös képviselő ezt nagyon nehezen akarta elfogadni és folyamatosan zaklatott, de ezzel csak megerősített benne, hogy jó döntést hoztam. :-)

Szomorú örökös # 2025.04.19. 17:25

mzperx

Csak ugye egy polgári peres eljárás 1 év és van belőle három.....Egy büntetőügy meg minimum 2 év amiből kettő van.
Atyavilág! Te rosszabb vagy, mint a hírhedt Tényi elvtárs! :D :D :D

Majd a hatóságok eldöntik.
Pontosan! Várd ki türelemmel a végét, nem lesz gyorsabb, te is leírtad.

Szomorú örökös # 2025.04.19. 17:18

mzperx

Ebből a villanyszerelés elég stabil van kamerafelvétel, két magánokirat,
SMS arról mit kellett volna elvégezniük, és dokumenttálva van mit csináltak.

És hiába stabil, még nincs jogerős ítélet az ügyben, próbáld meg így kezelni!
Ha jogerős ítélet nélkül bűnösként kezeled őket, akkor ők feljelenthetnek simán.
Azért a jog nem így működik, hogy te megvádolsz valakit és az máris bűnös.

A te véleményed, hogy az jogszerű ha tevékenységi kör nélkül valaki ad árajánlatot
majd hónap múlva felvesz egy kőművest és felveszi a tevékenységi kört. Szerintem nem.

Az, hogy te így gondolod, még nem jelenti, hogy igazad is van. A kamara eléggé odafigyel a kivitelezői regisztrációnál a szükséges végzettségekre. Miért nem bízol bennük? Ők azért nem kijátszhatók, elhiheted nekem!

A fő kérdés az volt hogyan lehetne gyorsabban végig menni az eljárásokon.
Sajnos ez nem egy-két hetes vagy hónapos történet sohasem.

mzperx # 2025.04.19. 17:04

Szomorú örökös

Majd a hatóságok eldöntik. Csak ugye egy polgári peres eljárás 1 év és van belőle három ami elég stabil mivel sorozatosan sérti meg a közös képviselet a törvényeket. Egy büntetőügy meg minimum 2 év amiből kettő van. Ebből a villanyszerelés elég stabil van kamerafelvétel, két magánokirat, SMS arról mit kellett volna elvégezniük, és dokumenttálva van mit csináltak.

A te véleményed, hogy az jogszerű ha tevékenységi kör nélkül valaki ad árajánlatot majd hónap múlva felvesz egy kőművest és felveszi a tevékenységi kört. Szerintem nem. Így folynak el a közpénzek is az országban...

A fő kérdés az volt hogyan lehetne gyorsabban végig menni az eljárásokon. A jegyző nem játszik mivel van önkormányzati tulajdon így átadja az ügyet a Fővárosi Kormányhivatalnak aki másik kerület jegyzőjének, az meg legyint és nem csinál semmit.

Szomorú örökös # 2025.04.19. 16:11

mzperx

A cégnek nincs hozzá képzetsége korrózióvédelemmel foglalkozik. Így referenciája sincs.
Ez valószínűleg nem igaz, mert akkor nem vehette volna fel a tevékenységet. Egyébként bőven elég, ha egy alkalmazottja van, aki végezheti ezt a tevékenységet és hát ezt te kívülről általában nem tudhatod, hogy a hatóságoknak megfelel-e. A referencia pedig nem kötelező. Úgyhogy a helyedben utána járnék rendesen, mielőtt elkezdek vádaskodni e téren, mert nehogy visszafelé süljön el a fegyver.

A közös képviselet elutasította azt, hogy kérjünk be plusz árajánlatokat, ezt ő hozta az ő pereputtya.
Ezt nem vitatom, te tudod, hogy mivel vádolod meg a közös képviselődet. De ahogy írták előttem, ha a többieknek jó, akkor kisebbségben vagy a házon belül. Sőt előbb-utóbb még bajba is kerülhetsz miatta a házon belül. A végén olyan szinten megkeserítheti a többség az életedet, hogy inkább a költözést kell választanod. Nem mindig éri meg ÜTH szerepét betölteni egy társasházban. :-)

Mint a villanyszerelők amelynél büntetőügy van.
És született már jogerős ítélet is, vagy csak eljárás van? Jogerős ítéletig ártatlanság vélelme áll fenn, tehát ha bárkit is nyíltan megvádolsz, később komoly bajod lehet belőle, ha mégsem ítélik el az illető céget. Ez a kormány részéről működik, mint karaktergyilkolás, de magán-vonalon általában csúnyán megütheti az ember a bokáját a hamis vádaskodásért.

mzperx # 2025.04.19. 15:26

Szomorú örökös

A cégnek nincs hozzá képzetsége korrózióvédelemmel foglalkozik. Így referenciája sincs. A közös képviselet elutasította azt, hogy kérjünk be plusz árajánlatokat, ezt ő hozta az ő pereputtya. Mint a villanyszerelők amelynél büntetőügy van. Már az anyagmennyiség is túl van számolva 200 m2-re elég szárazvakolat 70 m2 munkára.

Szomorú örökös # 2025.04.18. 19:09

mzperx

Idei közgyűlésen közös képviselő elfogadtatott egy 48 ezer forint m2 árú vakolást ami agyrém. Ez 3 millió forint. A cégnek aki az árajánlatot adta nem volt a tevékenységi körei között a vakolás az árajánlat adásakor. 2 hónappal utána került bele. Egyértelmű mutyi.
Szerinted az! Viszont egyrészt nem a közös képviselő fogadtata el, hanem a közgyűlési többség megszavazta.
Másrészt gyanús, hogy nem vagy tisztában jelenleg az építőanyag árakkal, ez ugyanis nem csak munkadíj lehet.
Harmadrészt pedig az árajánlat még semmit nem jelent. Akkor legyen meg hozzá a tevékenységi köre, amikor már a munkát végzi.
Nem mellesleg képzettsége is van hozzá, kivitelezői nyilvántartásban is van, ha a tevékenységet fel tudta venni...szóval mi is a probléma?

drbjozsef # 2025.04.18. 18:42

A kérdés miként lehetne eljárni egy ilyen közös képviselettel szemben?

Társasházi többség híján sehogyan sem. Ha a közösségnek (többségnek) jó így, akkor nincs más út, mint a Tht. szerinti jegyző, bíróság.

mzperx # 2025.04.18. 17:57

Üdvözlet.
Adott egy közös képviselet ahonnan 2023-tól elkezdtek csontvázak kidőlni a szekrényből.

Azzal kezdődött, hogy a covid után hatályon kívül helyezték a 502/2020. (XI.16.) Korm. rendeletet ami írásbelinek minősítette az emailt. Közös képviselet nem volt hajlandó visszaállni a postaláda útján kézbesítésre. Gyakorlatilag minden közgyűlés szabálytalanul lett összehívva 2022 május óta. Bár ugye idén január 1-től ismét írásbelinek számít az email a meghívók terén, de ehhez a feltételeket ugyan úgy nem teljesítette a közös képviselet.

Van még bőven probléma. Az előző két évben a lakók döntöttek a ház kétütemben történő elektromos hálózat felújításáról. Ennek a keretében a közös képviselet olyan munkát is elvégeztetett amire nem kapott felhatalmazást, sőt tiltó határozatot alkottak a lakók. Ennek kifizetését a közös képviselet és a számvizsgáló aláírta. 1,2 millió lett elcsalva a ház számlájáról.

Idei közgyűlésen közös képviselő elfogadtatott egy 48 ezer forint m2 árú vakolást ami agyrém. Ez 3 millió forint. A cégnek aki az árajánlatot adta nem volt a tevékenységi körei között a vakolás az árajánlat adásakor. 2 hónappal utána került bele. Egyértelmű mutyi.

Történt még hamis meghatalmazások elfogadása közgyűlésen és ezekkel az illető megszavazta magának az airbnb üzemeltetést. Ennél bírósági ítélet lesz hamarosan.

Lehetne még folytatni... A tulajdonosok tapsolnak a mutyikhoz és ahhoz ellopják a pénzüket. Én tettem feljelentést és indítottam ügyeket. Persze a gonosz és rossz nem az aki meglop mindenkit.

A kérdés miként lehetne eljárni egy ilyen közös képviselettel szemben? Valami gyorsabb módon mert egy bírósági ügy 1 év, egy nyomozás 2 év közben meg üzi a törvénysértéseket.

Majordomus # 2023.03.26. 21:49

Hát az a vevő is hülye aki közös helyiséget a közös képviselőtől akar megvenni!

Egy első éves joghallgató is körberöhögi!

Azért kamu mert amit leírtál az jogilag lehetetlen és életszerűtlen.

mancs2 # 2023.03.26. 17:53

Tisztelt drbjozsef köszönöm a választ.
Majordomusnak vajon miért tűnik kamunak? Ezen a fórumon is olvasható hasonló eset, pl.: „Avagy a bérbeadott közös helyiségek után járó bérleti díjat és közös költséget, illetve közös költséget a tulajdonként használt garázsok után nem, vagy nem a társasház részére szedte be, hanem saját céljaira fordította, egy esetben pedig a társasház közös helyiségét a társasház tudta nélkül értékesíteni próbálta, jóhiszemű harmadik személytől vételárat vett át.”
https://www.jogiforum.hu/…sra-iteltek/

Majordomus # 2023.03.24. 20:43

Erősen kamunak tűnik a dolog.
Magyarországon nincs okyan társasház ahol több tizmilliós munkákat tud megrendelni a közös képviselő.
Igény és szükség persze lenne rá,de a valóság az hogy egy liftfelújításra is hitelt kell felvenni.
.
Kamu 2
A társasházban vagy Intéző Bizottság van,vagy közös képviselő.
A kettő együtt sohasem.
.
Ahol a széfben nagy összeget tartanak, a képviselő egyedül értékesít vagyontárgyat,az SZB tudta nélkül,minden üzlet olyan hülye hogy készpénzben fizet bérleti és közüzemi díjat, az a ház a mesében van meg a te fantáziádban.

Ezekhez az adatokhoz hozzájutni is nehéz. Kamu az egész.
.

drbjozsef # 2023.03.24. 07:09

mancs2,

Előfordulhat- e jogszerűen, hogy ezen "ügyleteket" egyszemélyi döntéssel, az IB és SZVB tagjainak tudta nélkül végezte?
Jogszerűen nem valószínű, legalábbis a leírásod alapján.

Amikor az IB és SZVB tudomására jutottak fenti ügyletek, nekik tájékoztatni kellett volna a tulajdonosokat, és ha igenmennyi időn belül?
Haladéktalanul.
Vagy legalábbis közgyűlést összehívni.
Vagy, ha csak a felének a negyede igaz, akkor feljelentést tenni.

mancs2 # 2023.03.24. 06:58

Tisztelt fórumtagok!
Közös képviselő több módon károsította meg a lakástulajdonosokat:

1. A tulajdonosok hozzájárulása nélkül több 10 millió Ft-os nagyságrendben megrendel munkát, előleget utalt a leendő kivitelezőnek. A munkavégzés tulajdonosi döntés miatt lemondásra került, a kivitelező cég az előleget a közös képviselőnek adta vissza, ám ő nem utalta a ház számlájára.
  2. A ház tulajdonában lévő üzletek a bérleti díját és közüzemi számlákat személyesen neki fizették, azt a házi pénztárba nem fizette be.
  3. Az irodában lévő egyik széfhez csak neki volt kulcsa, onnan is jelentős összeget vett magához.
  4. A ház tulajdonában lévő nagy értékű vagyont értékesített, ellenértékét nem utalta a ház számlájára.

Előfordulhat- e jogszerűen, hogy ezen "ügyleteket" egyszemélyi döntéssel, az IB és SZVB tagjainak tudta nélkül végezte?
Amikor az IB és SZVB tudomására jutottak fenti ügyletek, nekik tájékoztatni kellett volna a tulajdonosokat, és ha igenmennyi időn belül?
Érdemi, segítő válaszokat előre is köszönöm.

Majordomus # 2023.02.12. 20:25

Hontila???

Szomorú örökös # 2023.02.12. 06:17

Majordomus

havi 800 ft miatt nem léptek az ügyben. Most meg a sötétben "beleestek a csapdába!

Persze, nekik tök kényelmes volt ilyen olcsón üzemeltetni a közösségi szolgáltatásokat.
Most, hogy bekeményedett a helyzet, nem akarják elhinni, hogy valóban drágább lett.
Megragadtak szerintem a középkorban a lakók. De sebaj, majd most szembesülnek vele.

Majordomus # 2023.02.11. 20:32

Ez így van,de havi 800 ft miatt nem léptek az ügyben.
.
Most meg a sötétben "beleestek a csapdába!"
.
Ezt ők is tudják.
Lásd,Hontila is hallgat 2 napja.

Szomorú örökös # 2023.02.11. 01:34

Majordomus

Biztos vagyok benne hogy ezt elmondta a közgyűlésen de nem fogták fel agyilag

Igazából a régi képviselő is hibás lehet abban, hogy már régen közös villanyóráról kellene működni mindennek ott. De nyilván nem tudjuk, hogy miért csináltatta meg a szolgáltatóval. Lehet a tisztelt lakók akadályozták benne, mert úgy gondolták, hogy minek az. És így kényszerhelyzet állt elő, kaputelefon és világítás meg kellett. :-O

Majordomus # 2023.02.10. 21:59

Sz.örökös.
Szerintem igazad van!
.
A lépcsőházzal együtt bőven túllépte a 210 kwattot,onnan 70 ft/kwatt áron számlázzák neki.
.
Biztos vagyok benne hogy ezt elmondta a közgyűlésen de nem fogták fel agyilag.
.
Szerintem a kérdező is rájött milyen butaságokat írt,ezért hallgat.

Szomorú örökös # 2023.02.10. 06:45

hontila

nem lehet bejutni az épületbe a bejárati kapun keresztül, csak ha a zár nyelvét benyomjuk kulccsal vagy valamilyen technikával.

Próbálták már a tisztelt lakók, hogy előveszik a kapukulcsukat és szakszerűen kinyitható vele a kapu? A kulcsot nem arra találták ki, hogy azzal kell feszegetni a zárnyelvet, hanem arra, hogy beleteszik a zárba és elfordítják, amivel könnyedén nyílik. Ha pedig vendég jön, feltalálták már a mobiltelefont. Rácsörög arra, akihez jött, az pedig lemegy és beengedi. Tavaly dolgoztam olyan házban, ahol kifejezetten ragaszkodtak hozzá, hogy az elektromos zár továbbra is maradjon kikötve, ahogy eddig is volt, mert ők személyesen szeretnének mindenkit lent beengedni, nem pedig gombnyomásra. Kaputelefon szerelőként csodálkozom mindig, hogy egyesek már a kaputelefont tartják egyetlen és elsődleges bejutási lehetőségként számon egy-egy lépcsőházba, pedig az mindig is csak egy kényelmi opció volt - persze csak ha kódos. Valamikor szerintem réges-régen ez nem így volt és érdekes, senki nem a közös képviselőt hibáztatta érte.

Szomorú örökös # 2023.02.10. 05:55

Már régen nem azt a világot éljük, hogy majd a tisztelt lakó fogja megmondani, hogy egy vállalkozó mennyiért fog neki dolgozni. Neki egyetlen dologban van döntési jogköre: akarja-e a megrendelt munkát elvégeztetni vele vagy nem. A vállalkozó arra vállalkozik, hogy azt a munkát árajánlat és a saját tudása alapján mennyiért fogja megcsinálni, de hogy hogyan, abba megint nem sok köze van beleszólni senkinek, hiszen az megint az ő döntési jogköre.

Nekem is tavaly próbálta megszabni egy tisztelt lakó, mit és hogyan csináljak meg neki. Nem elég, hogy ő vásárolta meg hozzá a számomra teljesen ismeretlen eszközöket, hanem még azt is meg akarta nekem szabni, hogy hol vihetem át a kábelt a falon, mert új lyukat természetesen nem fúrhatok hozzá. Azért megpróbáltam, de a végén ő keresett másik kollégát, aki megcsinálta neki, mert én bizony ott hagytam. Nagyon nem tetszett neki, de nagyon nem is bánom, mert nem volt soha egyszerű ügyfél.