Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Hapciusz # 2021.03.03. 18:45

Majordomus,
Mi is intezhetjuk a károkat a biztositónál, ha egymasnak okozunk kárt, ez oké. De nálunk a maffia mèg azt is kikötötte hogy csak nekik szólhatunk, ha valami van. Gondolom a sajat biztositós szakijukkal akartak üzletelni.
De mentek a lecsóba, vègre.

MajorDomus # 2021.03.03. 18:35

Nem.
Ez azt jelenti,hogy a társasház teljes területe,minden albetét (lakások+üzletek+garázsok+közös területek) biztositott.
Vagyis senkinek nem kell rgyenként biztositást kötnie a saját ingatlanára,csak a kigészitő ingóságbiztositást.
.
Ebből következik,hogy minden tulaj ügyfélnek számit,vagyis a biztositási kötvény másolatával a kezében,a szerződésszám ismeretében a lakásában keletkezett károkat önállóan intézheti és a kártéritést az általa megadott számlaszámra utalja a biztositó.

Ha nem a közös rendszerről károsodott-például leázás- amit nekem kell úgye megoldani,akkor sok esetben nem is tudok a káreseményről,csak a biztositó által megküldött kifizetési értesítőből.

Egyébként nem is értem,hogy miért kellene nekem abba belefolyni,ha Mariska néni leáztatja Józsi bácsit.és a biztositónál rendezik az ügyet.

Hapciusz # 2021.03.03. 05:59

Majordomus,
A kollektív biztositason a th biztositason beluli felelossegbiztositast èrted?

A károsult tulajdonos nyilvan szolhat egyenesen a biztositonak, egyszer kèrtem jogszabalyi hivatkozást a biztositotol, mikor a kkepviselotol vártak bejelentest. Kussoltak, elinteztek nèlkule is, amit bejelentettem. Az csak egy cetli egy jegyzokonyvben, hogy őkelme jelenthet a biztosító fele.

MajorDomus # 2021.03.01. 18:27

Az igazság (és a gyakorlat)a kettő között van.
.
Alapkérdés: a háznak közös,vagy kollektív biztosítása van e?

Azért nem mindegy,mert kollektív biztosítás esetén a közös képviselőt nem is kell
igénybe venni.
.
Lefotózod a káreseményt,a biztosító honlapjáról letöltött kárbejelentő lapot szépen kitöltöd csatolod a fotókat és emailban beküldöd az ügyfélszolgálatnak.

50.000 ft-ig fotót sem kérnek.
A kárszakértő felveszi veled a kapcsolatot és helyszíni szemlét tart,ez annak függvénye, mekkora a kár. A kárbejelentőn feltüntetett számlaszámodra utalják a pénzt.

Sz.örökösnek abban igaza van,hogy jobb házakban ki van függesztve a biztositási kötvényszám. Én például minden lakásnak másolatban megküldöm.

Más a helyzet a közös biztositásnál,mert ott csak a közös képviselő igazolásával lehet a kárbejelentőt benyújtani.

Szomorú örökös # 2021.03.01. 17:38

Barkibarmikor

Azért ne dőlj be minden válasznak. Nehéz lesz kizárólag neked egyedül intézni bármit is a biztosítónál, mivel név szerint azon a biztosítási kötvényen nem te szerepelsz, hanem a társasház és nagy valószínűséggel a közös képviselő nélkül nem fognak bent szóba állni veled.

Viszont normális társasházakban faliújságon vagy más hirdetési felületen fel van tüntetve a ház biztosítási kötvényének a száma és az üzletötő neve, aki ezzel kapcsolatban tud neked segíteni. Valahogy ezt kéne kideríteni, majd ő utána már hivatalból is megkeresi a közös képviselőt.

Hapciusz # 2021.03.01. 11:29

bárkibármikor,

ha van a társasháznak felelősségbiztosítása, akkor szépen jelzed a biztosítónak akár e-mailben vagy telefonon és küldöd a fotókat. Add meg a kötvényszámot, ha tudod.

Bírom, mikor egyes kképviselők kisajátítják azt a jogot, hogy csak a tesükön keresztül lehet szólni a biztosítónak. Aztán szimpátia függvénye, hogy tesz is rá...

drbjozsef # 2021.03.01. 09:34

Barkibarmikor,

A tértivevényes leveledet átvette, de az abban általad írt határidőig nem válaszolt?

Barkibarmikor # 2021.03.01. 09:12

Üdvözlöm,
az alábbi ügyben kérem a segítségét:
A társasház pincehelyiségét elöntötte a szennyvíz, ami sajnos napokig állt (nem vették észre/időbe telt az intézkedés).
A közös képviselő felé jeleztem, hogy jelentős károm keletkezett a pincében tárolt holmiban, fotókkal dokumentálva, ahogy kérte, mert szeretnék élni a biztosítási kárigényemmel.
Azonban egy hete nem válaszol a leveleimre, telefont nem veszi fel.
Milyen lehetőségem van a kárigény érvényesítésére?
Köszönettel,
Veronika

drbjozsef # 2020.09.12. 09:51

A úthoz hozzá tartozik a tisztelet.

MajorDomus # 2020.09.11. 18:09

Csak kevesen látják be ha hibáznak,és az tiszteletreméltó.

drbjozsef # 2020.09.11. 06:40

Az okos gondolatok jók.

MajorDomus # 2020.09.10. 18:45

Na,ez már okos gondolat.

hortom # 2020.09.10. 07:35

Köszönjük a visszajelzést és az útmutatást!
Tanulunk belőle.

hortom

MajorDomus # 2020.09.09. 18:12

Egyetértünk.

nanemaaa # 2020.09.09. 07:10

hortom
Azért ez elég fura felfogásra vall. Lehetne 50 lakásod is, a közös képviselőnek ahhoz se lenne köze, hogy melyikben akarsz lakni, és a többivel mit csinálsz. Azt sem kérheti számon, hogy melyik nap laktál a lakásodban és melyikben nem. A közös képviselő a társasház érdekeiben jár el, nem komornyik. A lakás tulajdonosa, vagy annak törvényes képviselője meg vélhetőleg cselekvőképes felnőtt személy, aki nem csak a jogait, de a kötelességeit is ismeri. A lakás nem használása következtében vélhetőleg az önálló almérővel rendelkező közüzemi számláid terén spóroltál, mert azokat nem kellett fizetni. Viszont közös költséget, netán takarítási díjat akkor is kell fizetni, ha nem te fogod behordani a lépcsőházba a sarat a lábadon. A szemétszállítási díjat meg neked kellett volna lemondanod, elvégre te tudhattad kizárólag, hogy fogsz-e a lakásban lakni. Hülyén nézne ki, ha ezt a közös képviselő teszi meg, mondván, már két hete nem látott téged a házban. Akkor meg ezért lennél felháborodva.

MajorDomus # 2020.09.08. 19:57

hortom
Nincs igazad,ráadásul a más szemében keresed a szálkát és nem látod a magadéban a gerendát.
.
A társasház éves költségvetése 60 lajásra van lebontva(egy 60 lakásos társasházban).
H ebből 30 lakásban nem lakik senki
a költségek akkor is nagyrésxt ugyanazok.
..
A közös képviselőnek ezért igaza van.
.
Az hogy jóindulattal próbált beked segiteni,és te ezt ellene akarod forditani,az gerinctelenség.
.
Mi köze van neki ahhoz:,hogy te mikor és meddig használod a lakásodat?
..
Ha nem segitett volna,nem is tudnál erről a lehetőségről.

Szomorú örökös # 2020.09.08. 18:18

hortom

Mivel ekkor már kaptuk tőle éves beszámolót emailben, írtunk neki egy összefoglaló, számadatokat tartalmazó emailt (hogy az elmúlt 3 évben mennyi többletkiadásunk keletkezett az ő mulasztása miatt, és arra kértük, hogy ezt valahogy kompenzálja), amit válaszra sem méltatott.....a közös képviselő mennyiben tartozik felelőséggel a lakók „nem tájékoztatása” miatt keletkezett kárért?

Laikus véleményem szerint van egy része, amelyről ő tehet, de jelentős részéről csakis ti, mivel nem jártatok utána. Nem mindenható a közös képviselő, nem fog mindig mindent elintézni a lakók helyett, ő csakis a ház közös ügyeiért felel, a ti egyéni, a csak a ti lakásotokat érintő dolgaitokért nem. Van, amit a lakó is elintézhet személyesen - ilyen pl. a szemétdíj fizetésének felfüggesztése is az üresen álló lakás esetében. Az ilyenekért felelősségre vonni a közös képviselőt eléggé tisztességtelen gondolat.

Az már más kérdés, hogy üresen pangani hagyni egy lakást ma már nem kis luxus, főleg hogy költségei vannak egy társasházban, ezt kell megérteni. A törvény alapján nem lehet bizonyos költségeket megúszni.

hortom # 2020.09.08. 17:41

Tisztelt Szakértők!

Olyan gondom lenne, hogy 2016-ban lakásfelújításba kezdtünk a társasházi lakásunkban, ezért kiköltöztünk.
Erről szóban tájékoztattuk a közös képviselőt, és azt is megbeszéltük, hogy milyen feltételek mellett végezhetjük a felújítási munkát.

Közben megváltoztak a terveink, így a felújítás végén (2016. március) még sem költöztünk vissza a lakásba, amit szintén jeleztünk a közös képviselőnek, ugyancsak szóban.

Egyúttal érdeklődtünk tőle, hogy az üresen álló lakásnak hogyan csökkenthetnénk a közös költségét, miből épül az fel, milyen összegben és abból mi az, ami alól mi mentesülhetnénk. Azt mondta, nincs ilyen lehetőség.
Mivel másik városba költöztünk, így csak évente 2-3-szor jártunk a lakásban, ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Ezen alkalmak során is igyekeztünk elérni, hol telefonon, hol SMS-ben, de sikertelenül.

2018. szeptemberében egy személyes találkozás alkalmával végül említette, hogy ha üres a lakás, akkor szemétdíjat nem kellene fizetnünk. Csak jelezni kell a szolgáltatónak. Ezt a következő hónaptól egyszerűen sikerült is elintézni. Ott azt a tájékoztatást adták, hogy ezt a közös képviselő egyetlen telefonhívással már réges-régen megtehette volna hivatalból.
Mivel ekkor már kaptuk tőle éves beszámolót emailben, írtunk neki egy összefoglaló, számadatokat tartalmazó emailt (hogy az elmúlt 3 évben mennyi többletkiadásunk keletkezett az ő mulasztása miatt, és arra kértük, hogy ezt valahogy kompenzálja), amit válaszra sem méltatott.

A kérdésünk az, hogy a közös képviselő mennyiben tartozik felelőséggel a lakók „nem tájékoztatása” miatt keletkezett kárért? Lehet ennek valamilyen módon érvényt szerezni? És ha igen, mi módon, kihez fordulva?

Válaszukat előre is köszönjük!
hortom

MajorDomus # 2020.06.21. 14:21

Ez igaz is.
Semmi közöd a közös képviselőhöz,
a tulajnak jelezd a gondot.
.
Ax hogy te ázol,a 10.emelet meg nem nem jelent semmit. Attól mé simán ázhatsz a sérült esőlefolyó tól ha éppen a 9.em.feletti födémnél van a sérűlés.
.
Ebben az esetben nehéz a képviselőnek kiráznia a gondot a nyakából.

zs1234 # 2020.06.21. 14:16

Köszönöm a tanácsokat.
Azért minden esetre a kapott cikkelyeket továbbítottam a tulajdonos felé.

drbjozsef # 2020.06.21. 09:15

zs1234,

Bérlőként te a tulajdonossal állsz jogviszonyban. Mondd meg neki, hogy a lakástörvény, a Ptk., és a szerződésetek szerint is az ő kötelessége a bérlet időtartama alatt a lakás rendeltetésszerű használatának biztosítása.

A tulajdonos meg rugdalja a közös képviselőt. Ha esőzéskor ázol, akkor az beázás, nem a feletted lakó mosógépe. Derítse ki a hibát. Ha az derül ki, hogy mégis a szomszéd a hibás (akár mert mégis a mosógép, akár mert valamit átépített a lakásban például, és elbarmolta a strangot vagy a vízlevezetőt), akkor ő, vagy az ő lakásbiztosítója fogja fizetni a végén a számlát. Ha nem, akkor meg a társasház (vagy a biztosítója, ha van).

zs1234 # 2020.06.21. 07:33

Mi a 9-ik emeleten lakunk, a paneltömb egyik szélén lévő lakásban. Felettünk van még egy emelet.
A mi szintünkön beázást csak mi tapasztaltunk. A felettünk lakó sem tapasztalt beázást.
Állítólag a közös képviselő is végignézte a többi lakást is a többi emeleten, hogy máshol is volt-e beázás, de elmondása szerint nem tapasztalt ilyet.
A beázást a pár nappal ezelőtti esőzéskor történt, a konyhában falon elhelyezett konnektor környékéről a plafon felől. Emiatt az a konnektort villanyszerelővel le is kellett szereltetnünk.

Szomorú örökös # 2020.06.21. 04:26

Zs1234

A levél átadása kinek a részéről történjen? A tulajdonosok vagy a bérlők (mi lakunk a lakásban bérlőként)

Alapvetően szerintem a tulajdonosnak kell a közös képviselővel ezt rendezni, mivel ti nem vagytok semmilyen jogi viszonyban vele. Ti a tulajdonossal kötöttetek bérleti szerződést, gyakorlatilag a közös képviselőhöz nem sok közötök van, mivel nem tulajdonosok vagytok a társasházban.

MajorDomus # 2020.06.20. 19:19

Zs1234
.
Mielőtt a közös képviselőt akarod
keresztre feszíteni,előbb ki kellene deritened hogy mitől, vagy kitől ázik a lakás.
.
A beirásodból csak ez nem derült ki. Tizediken laksz és a tető ázik be vagy a mésodikon a fürdőszobád? Nem mindegy.
.
A közös képviselő nagy valószinűséggel tudja mi a gond,és elképzelhető hogy tényleg
nem rá tartozik.
.
Ird le konkrétan mi a gond???

drbjozsef # 2020.06.20. 14:17

zs1234,

Ha úgy érzed, muszáj paragrafusokkal dobálóznod, akkor az alábbiakat írhatod bele.

2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról
...
1.§(2) Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van.
...
24.§(1) A közös tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás (a továbbiakban együtt: közös költség) a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.
...
43.§(1) A közös képviselő vagy az intézőbizottság jogkörében eljárva köteles:

  1. minden szükséges intézkedést megtenni az épület fenntartásának biztosítása érdekében

A beázás kívülről jön, akár tető, akár strang, akármi, biztosan a közös tulajdont érinti, az épület állagát biztosan rongálja, a közösségnek kell fizetnie, a közös képviselőnek kell intézkednie.