örökösök a felújitásban


ancsa.s # 2006.03.07. 08:04

Kösz a választ.

Akkor mindegy, mert Budapesten is fogadni egy ügyvédet (hogy aláírja előtte a meghatalmazást) meg vidéken is (hogy megírja a szerződést), arra végképp nincs elég pénzünk, még akkor se ha később esetleg be lehetne rajtuk valahogy hajtani. Attól még előre ki kellene fizetnünk nekünk.... Kimozdulni Bp-ről meg ezért se lenne hajlandó.
Komolyan nem tudom, mit kellene csinálni....

Köszi mindenkinek a válaszokat, azt hiszem több kérdésem nincs, - legalábbis egyelőre.

ObudaFan # 2006.03.06. 18:30

A meghatalmazást is csak ügyvéd előtt írhatja alá. Az ügyvéd hitelesíti. A vevő nevére nem szólhat.

ancsa.s # 2006.03.06. 07:13

Köszönöm a választ!

Végül is nekünk anyuval mindegy, hogy lemondanak az örökségől vagy odaajándékozzák nekünk /a pontos kifejezés csak az ügyvédeknek fontos, nekünk csak az a lényeg, hogy így-vagy úgy a miénk legyen a ház 100%-ban és ne idegeneké :-)/

A meghatalmazást is csak ügyvéd előtt írhatja meg/alá? A meghatalmazás szólhat pl. az én nevemre, vagy az ügyben kivülálló részére kell szólnia? Kell hitelesíttetni? Van rá szabványszöveg, szabvány nyomtatvány vagy ilyesmi?

ObudaFan # 2006.03.03. 17:30

Ez a vonat nem ment el. A hagyatékátadó végzésnek nincs anyagi jogereje, a tulajdoni igények meg el sem évülnek. A hagyatékátadó végzés ellenére lehet tulajdoni pert indítani annak megállapítására, hogy különvagyoni ingatlan volt, és anyuka 100% tulajdona, és kérni ennek az ingatlan-nyilvántartásban a bejegyzését. Célszerű perfeljegyzést kérni a tulajdoni lapra.

Ennek hiányában sem csak akkor lehet a tulajdonrészt megváltani, ha akarják, mert közös tulajdon megszüntetési perben ezt lehet kérni.

Lemondásról már nem lehet szó, mert az öröklés bekövetkezett, eladhatja, vagy elajándékozhatja a tulajdoni hányadát bármelyik tulajdonostárs, ehhez viszont természetesen ügyvéd szükséges. Ha az ügyvéd hajlandó elmenni hozzá, vagy egy jelöltjét elküldeni, akkor előtte aláírhatja a szerződést, vagy egy meghatalmazást valakinek arra, hogy a szerződést aláírja.

ancsa.s # 2006.03.03. 16:33

Kedves Ildikó!
Köszönöm a válaszát! Igen, az a vonat már elment, ami a fellebbezést illeti... A probléma ott kezdődött, hogy az akkori ügyvéd rosszul tájékoztatta anyut, amikor azt mondta, hogy az akkori hagyatéki végzésben szereplő x forint az örökrésze a másik három gyereknek. Az ügyvéd azt mondta, hogy ez az x forint x forint marad az idők végezetéig (nem éri el a 20ezret) és semmi nem fogja növelni, se kamat, se a ház értéknövekedése, semmi. Most, mikor anyu a felveendő kölcsönből ki akarná fizetni az örökösönek ezt a 3*20ezer forintot, akkor szembesült vele (amit én régóta sejtettem) hogy ez az összeg bizony nőtt, és a ház mindenkori értékének megfelelő része jár nekik....

Másrészt úgy gondolom, hogy "megváltani" is csak akkor lehetne a tulajdonrészüket, ha ők is akarnák. Õk pedig nem akarnak semmit. Nem érdekli őket semmi. Hagyjuk őket békén mindennel.

Egy másik kérdés is eszembe jutott. Az egyik gyerek még talán hajlandó lenne aláírni egy örökségről való lemondást, de nem hajlandó kimozdulni Pestről vidékre. (Vicces, de így van). Egy ügyvéd viszont azt mondta, hogy egyrészt csak az összes örökös egyszerre mondhat le (szerintem ez butaság) másrészt CSAK ügyvéd előtt (tehát el kell jönniük a mi esetleges vidéki ügyvédünk színe elé, és ott aláírni kb. 1 perces munkával a papírt.) Erre nem hajlandóak semmi körülmények között, csak az egyikük, ha a helyébe visszük a papírt. A kérdés: tényleg kötelező-e ügyvéd jelenlétében és egyszerre aláírni a papírokat? Vagy elvihetem-e a lakására és ott aláírja, esetleg utána hitelesíteni? (Mi lenne ha a világ 4 sarkában élnének magatehetetlenül?)
Köszönöm a választ előre is.

ildikó31 # 2006.03.03. 12:34

Még annyit az előző befejező mondathoz, hogy a 2/6-od tulajdoni hányad értékéből le kell vonni az erre eső özvegyi haszonlévezeti jog értékét.


ildiko31

ildikó31 # 2006.03.03. 11:02

Kedves ancsa.s!

Természetesen nem jár többlethasználati díj a többi örökösnek, mert az édesanyjának özvegyi haszonélvezeti joga van az örökölt tulajdoni hányadokra.

Azok a kifejezései, hogy nekik semmi közük hozzá, meg hülye törvények remélem csak „nyelvbotlások” voltak.

Az, hogy az édesanyja vásárolta az ingatlant, még a házasságkötésük előtt, azt jelenti, hogy az az édesanyja különvagyona. A külön vagyon nem lesz közös vagyon. A közjegyzőnél, az édesapja halálakor kellett volna a hagyatékátadó végzés ellen fellebbezeni, vagy esetleg a hagyaték átadása előtt a különvagyont megemlíteni. De mind1. Ez a vonat már elment.

Jelenlegi esetben marad a tulajdoni arányok megváltása. Akkor ha jól értettem mindenkinek, Önnek és másik házasságból született gyermekeknek 1/6 -1/6 - 1/6-od tulajdoni aránya van.
Kedves ancsa.s. 2/6-od tulajdoni hányadot kellene fizetni


ildiko31

ancsa.s # 2006.03.03. 10:49

Természetesen van haszonélvezeti joga anyunak (még szép!) A tulajdoni hányadra meg nem adnak annyi kölcsönt, ami elég lenne.... :-( Felújított állapotban se ér többet a ház, mint 4 millió. (Nagyon vidéki faluban vagyunk) Szóval az ennek az arányos részére kapott kölcsön, hozzávéve anyu életkorát és a nyugdíja mértékét stb., max egy festésre elég.

Ezek szerint a mi esetünkben nincs olyan, hogy túlhasználati díj...Egy másik kérdező topikjában olvastam, hogy ha valakinek haszonélvezeti joga van egy ingatlanra, az egyrészt erősebb jog, mint a tulajdoni, másrészt azt enged be a lakásba lakni, akit akar. Ez mindenesetre jó hír a sok rossz között. Most megyek lottót venni, mert nagyjából csak abból lesz pénzünk felújításra, ha nyerünk :-)

ObudaFan # 2006.03.02. 21:11

Jelzálogjoggal meg lehet terhelni egyes tulajdoni hányadokat is, persze a bank nem köteles ebbe belemenni.
Túlhasználati díj - feltéve, hogy haszonélvezeti joga nincs édesanyádnak - azt jelenti, hogy a többi örökös is használhatná tulajdoni hányada arányában az ingatlant, de csak ti használjátok, ennek értékét tehát nekik meg kell téríteni.

ancsa.s # 2006.03.02. 11:35

Micsoda?????

Mi az, hogy "túlhasználati díj" ? Soha nem is hallottam ilyenről!
Talán azt jelenti, hogy túl sokáig használtuk a saját lakásunkat (aminek az 50%-a anyámé és a maradék 50 oszlik meg köztem és a 3 örökös között). Netán anyám túl sokáig él, és "szegény" örökösök nem jutnak hozzá a -csak a törvény szerint jogos- jussukhoz???

Ha nem örököltek volna, akkor is nekünk kéne felújítani, ez igaz. De akkor kapnánk rá kölcsönt! Most is kapnánk, ha MINDEN tulaj hozzájárul a jelzáloggal való megterheléshez. De NEM járulnak hozzá, mert nekik tökmindegy. (szó szerint ezt mondták, és hogy nekik se segít senki, minek segítsenek ők másokon).

Most írok nekik "hivatalos" levelet a perről, lehetőségekről, olyat, amit nem tudnak letagadni, hogy megkapták.

ObudaFan # 2006.03.01. 21:42

Mondjuk ha nem örököltek volna, akkor is nektek kellene felújítani, ha bent akartok élni. És ha ők nem élnek bent, akkor még túlhasználati díjat is követelhetnek.

ancsa.s # 2006.03.01. 15:43

Kösz a választ. Pereskedéssel
már "fenyegetőztünk", fel se vették. :-(
Ha meg összedől a ház, akkor hol lakunk?? Na jó, hát ha nincs mit tenni a hülye törvények miatt, mert olyanok is örökölnek valamiből, amihez semmi közük, mert az apám első házasságából születtek, a házat meg eredetileg anyám vette a saját pénzén még lánykorában, apám csak beházasodott és x év elteltével automatikusan közös vagyon lett a ház /ez még az átkosban történt/, a gyerekei még csak nem is jártak nálunk soha.

ObudaFan # 2006.02.27. 19:36

Az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni, az ilyen kiadások ráesô részét mindegyik tulajdonostárs viselni köteles.
Tehát ha a ház összedőlőfélben van, dokumentálhatóan értesíteni kell a tulajdonostársakat, majd a munkát elvégeztetni, és ezek után az elköltött pénz rájuk eső részére perelni.

Ha ezt nem tudjátok finanszírozni, és összedől a ház, kártérítésért lehet perelni. Ezzel meg már most is lehet fenyegetni.

ancsa.s # 2006.02.26. 17:58

A többségi határozat sajna nem működik, mert az apám halála (kb. 25 év) az örökösöknek színét sem láttuk, és csak az utóbbi időben sikerült egyáltalán a nyomukra bukkanni. És most nem hajlandóak se lemondani az örökrészről, se hozzájárulni a felújításhoz, se beleegyezni abba, hogy aláírják a jelzálog-alapú kölcsön felvételéhez szükséges papírokat.

Persze már eddig is volt felújítva a ház az apám halála óta, de meg tudtuk anyuval ketten finanszírozni, de most nincs rá pénzünk, és már nagyon kellene a felújítás. Mit lehet ilyenkor tenni? Perelni? Az évekbe telik, a ház meg összedől. A bank meg nem ad jelzálogkölcsönt, csak az összes tulaj aláírására. Patthelyzet.

ObudaFan # 2006.02.23. 16:39

A rendes gazdálkodás körét meg nem haladó kiadások kérdésében a tulajdonostársak szótöbbséggel határoznak, minden tulajdonostársnak tulajdoni hányada arányában van szavazati joga.

Az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni, az ilyen kiadások ráesô részét mindegyik tulajdonostárs viselni köteles. Ilyen kiadások elôtt azonban a tulajdonostársakat a lehetôség szerint értesíteni kell.

Ha a törvény szótöbbséges határozatot kíván meg, és a határozat az okszerû gazdálkodást sérti, vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, a kisebbség a határozatot a bíróságnál megtámadhatja. A megtámadás a határozat végrehajtását nem gátolja, a bíróság azonban indokolt esetben a végrehajtást felfüggesztheti.
Ezt a szabályt kell alkalmazni akkor is, ha a tulajdonostársak között vitás, hogy a tervezett munkálat feltétlenül szükséges-e az állag megóvásához és fenntartásához.
Ha a törvény szótöbbséggel hozott határozatot kíván meg, és ilyen határozat nincs, a birtoklás, a használat vagy a hasznosítás kérdésében bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság határoz.

A tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz.

Ha többségi határozat alapján a felújítást elvégzitek, és valamelyik tulajdonostárs nem fizeti meg a részét, akkor az bíróságon követelhető.

ancsa.s # 2006.02.23. 15:13

Édesapám részéről az első házasságából 3 gyermek örököl édesanyám lakásából. 1/8-ad arányban őket is terheli a felújítási költség? És mit lehet tenni, ha semmire nem mutatnak hajlandóságot?