Házastárs kifizetése ingatlannal


kissember # 2006.03.19. 16:22

Köszönöm a válaszod Neked is Bubó.
Én fogalmaztam legelőször félreérthetően.
Ezt javítottad érthetően, a választ is megadva.
Ez a lényeg amit mondtál, így már értem.
Magyarul, ha a közös vagyonból a vagyonmegosztás során a feleségnek járna 10 Ft, de elfogadja az ingatlant cserébe akkor a dolog működhet. Viszont ha én azt 7 Ft értéken szereztem (mindegy hogy ajándékozás vagy bármilyen más módon), akkor a 10 Ft és a 7 Ft különbözetét kell a jövedelemadó alapjául venni ha jól gondolom.

Bubó # 2006.03.19. 15:45

Kissé tisztázatlan a helyzet, javíts ki, ha valamit elértettem.

  1. Azt írod, a bontóperi tárgyalás után, csak kizárólag neked ajándékozták a szüleid az ingatlant. Ez tehát a te külön tulajdonod, ez az ingatlan nem volt része a vagyonközösségnek.
  2. Azt írod, nem tudod, hogy ezen külön tulajdonú ingatlan vonatkozásában kell-e jövedelemadót fizetned, ha felajánlod (átruházod) a volt feleséged-nek. Ha ellenérték fejében adod át neki (pl. valamiért cserébe), akkor az a kérdés, hogy azon az értéken adod-e át neki, amilyen értéket képviselt az ajándékozáskor. Ha igen, akkor nincs adókötelezettséged.
  3. A váláskor szétosztott vagyon jövedelemadóztatásával kapcsolatos aggá-lyaid nem érthetőek. Vagyonadó nincs. Ha a házassági vagyonközösségbe tartozó vagyontárgyakat (a külön vagyon nem tartozik ide!) 1/2 arányban megosztják (pl. az egyik fél ingóságokat kap, a másik fél ugyanilyen érték-ben ingatlant), akkor az ilyen címen megszerzett (elosztott) vagyon illeték-mentes, és ilyenkor az adókötelezettség sem merül fel.
  4. Ha a vagyonközösségbe tartozó vagyontárgyak megosztása aképpen történik, hogy az egyik fél a közös vagyonból az őt megillető 1/2 részen felül a másik fél 1/2-ed részét is magához váltja (kifizeti részére pl. külön tulaj-donú ingatlannal, vagy kp-val), akkor itt a megosztáson felüli ingatlanszer-zés (adásvétel, csere) is történik, amire az adó- és illetékszabályok vonat-koznak. Kizárólag a közös vagyon két egyenlő részre osztása nem eredmé-nyez adó- és illetékkötelezetséget.

Üdv.

kissember # 2006.03.19. 08:51

Köszönöm, de nem értem. Ez az ingatlan a saját vagyonom akkor is, ha ajándékba kaptam. Viszont az exfeleségnek vagyonmegosztás fejében ajánlom fel, egyszerűbben ingatlannal akarom kifizetni, nem pénzzel. Jól nézne ki az ország, ha minden válásnál csak azért, mert kettéosztották a közös vagyont, jövedelemadót kellene fizetni mindkét félnek a fele vagyon után:)
De lehet hogy rosszul fogalmaztam az előbb.
Köszönöm a választ

ObudaFan # 2006.03.18. 23:56

Akkor illetékmentes, ha valamelyik tulajdonostárs nagyobb értékhez jut, mint a korábbi volt. Az SZJA-t viszont így nem fogod megúszni.

kissember # 2006.03.18. 09:35

Ebben az ügyben szeretnék tanácsot kérni. Válás közben, bontóperi tárgyalás után ajándékoztak számomra a szüleim egy ingatlant. A közös vagyon megosztása bírósági úton nem történt meg. Említett ingatlant a nevemre írás után a közös vagyon megosztása fejében az exfeleségnek akarom felajánlani, hogy vége lehessen a jogi hercehurcának. Azt tudom, hogy átírási illetéket majd fizetnie kell az exnek, hiszen a nevére kerül, viszont nem tudom, hogy nekem a felajánlott ingatlan átruházása után kell e jövedelemadót fizetnem. Van e olyan jogi forma, ahol ezeket a befizetendőket meg lehet úszni, hiszen ha jól tudom a közös vagyon megosztása illetékmentes. Valaki adjon tanácsot, mert beerdőztem ebbe a jogi útvesztőbe.
Köszönöm