Telekhatárra épitett melléképület.


FDToth # 2018.03.12. 18:46

Tisztelt Fórumozók,

hasonló téma: van egy üres telkem, építkeznénk, minden készen áll. Jobb oldali telekhatárra kell építkezni (helyi rendelet). Mivel pincét is építtetek, illetve a talaj sajátosságai is olyanok, így a szomszéd területéből 1,25 métert kell ehhez használni (mivel telekhatáros, így pl. állványozáshoz is). Ezt az építkezés előtt elmondtam a szomszédnak, tudja is. Ennek ellenére a saját területére, az én kerítésemtől 25 cm-re felhúzott még egy kerítést. Normálisan lehet vele beszélgetni, megérti a problémámat (ha nem engedi, nem tudok építkezni) de ragaszkodik ahhoz, hogy ő nem engedi azt, hogy a területét igénybe vegyük az építkezéshez, hiába adnék garanciákat (pl. ügyvédi letét, helyrehozok mindent, stb) Kerültei építési hatóság nem tud segíteni, annyit mondanak, hogy ők ebbe semmilyen módon nem avatkozhatnak bele (ez így is van sajnos)
Marad a polgári jogi procedúra.
Egy ilyen perben van esély arra, hogy a szomszéd kerül ki győztesen, és ezzel megvétózhatja az egész építkezést?
A szomszédjogok követező része segíthet?
"(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges."

köszönöm!

nonolet # 2018.03.12. 21:45

Szerintem az alapozás, födémezés, falazás, födémezés, tető megoldható csak a saját oldalról is.

A szomszédra majd csak a hőszigetelés és színezés során lesz szükség pár napig.

- -

A VALÓBAN!!!! szükséges esetekben
kikényszeríthető
a szomszéd területének igénybevétele is.

FDToth # 2018.03.13. 05:21

Koszonom!
Sajnos az alapozashoz is szükséges az ő területe. Rezsűsen, kb fordított trapézalaokban kell kiásni, aztan lőtt betonozassal tamasztani, majd visszatemetni. Ez szerepel a terveken, túl laza a talaj, nem lehet mashogyan megoldalni, én örülnék a legjobban ha egyszerűbben is lehetne, nem kellene a szomszed területe ehhez es persze költségkímélőbb is lenne...
A kikenyszerítés meg lehet, hogy évekbe telilik....

nonolet # 2018.03.13. 06:50

FDToth

Egyébként az oldalhatárra építés
nem feltétlenül jelenti azt, hogy
pont a telekhatárra kell építeni!

Hanem csak azt, hogy: a telekhatártól kezdődő területre kell.

- -

OTÉK

34. §
(1) Az építési telek beépítési módját
az építési határvonalakkal!!!!!
meghatározott terület!!!!!
határozza meg úgy, hogy

  1. oldalhatáron álló beépítési mód esetén

annak egyik építési határvonala!!!!!!
a telek egyik oldalhatára,
szemközti építési határvonala és a telek másik oldalhatára között beépítetlen telekrész legyen,

- -

A határvonalakon belül bárhol lehet az épület.

Kivéve: ha a HÉSZ előírja, hogy PONT a határvonalon legyen.

nonolet # 2018.03.13. 06:53

F. Laca

Időben kell tiltakozni és írásban...

Az olyan töketlenek mint te pedig szívnak.

nonolet # 2018.03.13. 06:56

FDToth

"Rezsűsen, kb fordított trapézalaokban kell kiásni, aztan lőtt betonozassal tamasztani, majd visszatemetni. "

Mindezt a szomszéd telkén?!!!

Nehogy már lebetonozhasd az ő telkén a rézsűt...

Az kizárt!
Felejtsd el.
Új terv kell akkor.

FDToth # 2018.03.13. 08:18

nem, nem, a betonozás az alaphoz kell, utána betemetik. nem látszódik semmi sem.
Az a baj, hogy én sem értek hozzá annyira. Annyit tudok, hogy a helyi rendeletek szerint jobb oldali telekhatárra kell étkezni. A telek 11 méter széles, de hagyni kell 4,5 méter a bal oldali szomszédtól. A talaj szerkezete nagyon laza, simán nem lehet alapozni. Ehhez a szomszéd területéből ideiglenes 1,25 méter kell, tehát ennyit kell 'leszedni' az építendő épület hosszában, ahhoz, hogy tudjanak alapozni, utána ezt visszatemetik, és a szomszéd területe már csak a vakolás, stb-hez kellene. De mivel 25 centit ad, így az állványozáshoz sem elég...
na mindegy, megpróbálunk vele megegyezni, hátha...

Mvik # 2018.03.13. 09:55

Tavaly ősszel költöztünk új házunkba, amit nagyon megszerettünk. Itt okdalhatáros telkek vannak, a szomszédunk egyik házfala a telekhatárra épült. A telkünk előző tulajdonosa már pert nyert velük szemben, szabàlytalan ablaképítések miatt, így a szellőzőnél nagyobb méretű ablakokat beüvegtéglázták. Ideköltözésünkkor bejelentették, h az amúgy is hatalmas (már régen kihasználták a beépítési százalékot!) házukat tovább bővítik, így a megkévő ingatlanjukhoz kapcsoltak további kb 20 nm-t, melyben egy idős embert szeretnének elgondozni. Tehét a telekhatáron álló fal hossza kb 5 métert hosszabbodott, amire 2 ablakot nyitottak, de ezt férjemmel egyeztették és így végül fix, tejüveges ablak került bele. Az új építmény teejére teraszt akarnak, viszont így emeletről teljesen belátják a telkünket, megszüntetve annak intimitását. Kérdésem az, szabályos-e ez így, megteheti-e, hogy hatalmas teraszt alakít ki az olalhatáros bővítmény tetejére? Férjemmel úgy gondoltuk akkor sövény sort teszünk a kiváncsiskodó tekintetek ellen, így viszont perrel fenyegetnek.. egy kis fácskát amit az egyik szellőzőjük elé de a saját kertünkbe ültettük, már átültettették velünk. Úgy tudom az építkezésülhöz semmilyen emgedélyt nem kértek .. kérdésem ebben a helyzetben ki mit engedhet neg magának építkezés/kertépítés szempontjából. Én nem szeretnék pereskedni de őket sem szeretném látni a nap 24 órájában, és a házuk is egy hatalmas sufnituning putri. Jelenleg az ő bővítményük és az én nappali ablakom között kb 5 méter tàvolsàg van. Köszönöm a válaszokat, véleményeket!

Immaculata # 2018.03.13. 10:02

Te is tudod, hogy erre nem kapnának engedélyt.

Mvik # 2018.03.13. 10:16

Ha bíróságra mennek, tuti bírságot kapnak. DE! Lehet-e ezen a bővítményen tetőterasz, illetve én ültethetnék-e magas zöldfalat, fákat, bokrokat, és ha igen, milyen távolságra a faluktól? Van-e erre szabály? A tejüvegek, üvegtégla elé ültethetnék? Nyálaztam az otékot, de ezekre nem találtam választ. Nem szeretnék bíroságot, de balek sem szeretnék lenni.

Immaculata # 2018.03.13. 12:02

Építéshatóság, nem bíróság. A zöld felület meghatározása a megengedett beépítésnél fontos tényező. Szabálytalan építkezést nem lehet kiváltani zöldfelület építéssel.

Zöldet bárhol lehet ültetni 2 m magasságban a kerítésnél, de célszerű a kerítéstől kb. 80 cm-re ültetni.

Aracnem # 2018.03.17. 12:04

Üdvözlet! szeretnék érdeklődni,hogy valaki tud-e felvilágosítást adni az alábbi kérdésemre:35éve lakom az ingatlanon. Azóta a jobb oldali nyeles telek üresen állt. Most azonban értékesítésre került és az új tulaj közvetlenül az én kerítésem mellé helyezi el a vízóra aknát,a villany szekrényt,a gázcsonkot. A nyél (vagy szolgalmi út) 3,5 m széles kb 30m hosszú. Ezen a szakaszon fogja végig vezetni az összes közművet ahátsó kb 250nöl telekre.Az én házam hátsó fala párhuzamosan halad a nyéllel a kerítéstől kb 2,5 m.re van még régi szabályok szerint épült.Kérdésem tehát,van e valamilyen szabály,hogy ezeket a közműveket milyen távolságra kell,vagy lehet telepíteni a kerítéstől. A válaszokat előre is megköszönöm !

nonolet # 2018.03.17. 17:21

FDtoth

"nem, nem, a betonozás az alaphoz kell,
utána betemetik. nem látszódik semmi sem."

MI NEM ÉRTHETŐ AZON HOGY: SEMMIIIIIIIIIT!!!
nem építhetsz a telekhatáron túlra....

- -

(kivéve: ha mégis jogszabály engedi meg,
mint pl. az eresz+csatorna esetén)

Olyat sem amit eltakar majd a föld.

Kétlem, hogy: az esetedre lenne azt megengedő jogszabály.

nonolet # 2018.03.17. 17:22

FDToth

Lehet ott támfalazni is vélhetően....

nonolet # 2018.03.17. 17:29

Mvik

"(már régen kihasználták a beépítési százalékot!) házukat tovább bővítik, így a megkévő ingatlanjukhoz kapcsoltak további kb 20 nm-t, melyben egy idős embert szeretnének gondozni. Tehá a telekhatáron álló fal hossza kb 5 métert hosszabbodott, amire 2 ablakot nyitottak, de ezt férjemmel egyeztették és így végül fix, tejüveges ablak került bele."

- -

Ennyire hülye hogy lehet valaki, hogy ezt engedi...
Aztán csodálkozik, hogy a fejére szarnak.

Ne légy már ennyire hülye!!!! puszta jóindulatból.
Jelentsd be az építés felügyeletnél a hozzáépítést.

nonolet # 2018.03.17. 17:30

Mvik

"de balek sem szeretnék lenni."

MÁR az vagy, nem is kicsit.

nonolet # 2018.03.17. 17:34

Aracnem

Nincs szabály.
A saját telekrészén oda teszi, ahová akarja.

A kerítésedhez viszont NEM nyúlhat.
Arra nem szerelhet semmit az engedélyed nélkül.

HA valamivel netán kárt okoz neked,
akkor majd kártérítést kérhetsz tőle.

Resident87 # 2018.03.25. 09:17

Tisztelt Fórumozók!
Nemrég vásároltam egy telket, ikerház volt rajt. Lebontottam az ikerház felét, építési telekké alakítottam majd önálló családi házat építettem helyette. Megcsináltatnám az összes kerítést saját magam, mert iszonyú igénytelen tyúkól maradványok szolgáltak kerítésként. Szembe állva a házzal baloldal rendben,ikerház másik fele (telekhatár, tűzfal) rendben. Jobb oldalra tömör falkerítést szeretnék építeni. Van a szomszédnak a háza falától (a háza 2-3méterre van a kerítésemtől) egy összetákolt bódéja a kerítésem és a háza fala között. Ide bezárja a kutyáját minden nap, ami ott bent örjöng. Szóltam neki normálisan, nem csinál semmit. A jegyző a birtokvédelmi kérésemre nem reagál (neki erre nincs kapacitása) választ kapok az asszisztensétől, továbbá a bódé fala rálóg a kerítésemre, ami miatt nem tudom befejezni, nem tudom rátenni a cserépfedést. Az esővíz elvezetést sem oldotta meg, s folyamatosan áztatja a kerítésem felőlem, ami tönkre fogja tenni a színezést. Mit tehetek? Szabályos ott az a bódé? (nem szerepel a helyszínrajzon sem) Ikres környezetben vagyunk, neki is hátrafelé van az ikerszomszédja, én baloldalról vagyok neki.
köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.25. 09:45

Nem jogi kérdés, csak kíváncsiság: amikor megvetted az ingatlant, még nem volt ott a bódé, nem volt kutyája a szomszédnak, meg volt oldva az esővízelvezetés?

Resident87 # 2018.03.25. 10:29

megvolt a kutya is, az esővíz elvezetés akkor sem volt. Az előző birtokost is zavarta a kutyaörjöngés (mint később kiderült ugye), de az állatvédőknél nem jártak sikerrel. Az esővíz elvezetésről pedig: az sem volt,csak akkor ott elrohadt nád meg rozsdás vasak voltak mint kerítés. Nekem az nem felel meg, szóval szép házhoz szép nyugodt kertet is csinálnék. A jobb oldali kerítés pedig az én dolgom, csak hát így kb lehetetlen. Most legyek én is igénytelen?

nonolet # 2018.03.25. 13:15

Resident87

Az esővíz, ha KÁRT okoz neked, akkor
Először ésszerű határidővel, ÍRÁSBAN átvetetve/tértivevénnyel, felszólítod a károkozás megszüntetésére.

Ha erre nem lép, akkor beperled...

- -

HA a kutya tartása (körülményei) SZABÁLYTALAN,
vagy netán állatkínzás esete merül fel,
akkor azt is jogi úton tudod intézni.

HA csak hangja van a kutyának, azzal nem tudsz mit kezdeni...

Hisz nem tilos ott kutyát tartani!
Az meg hanggal jár.

- -

Ráadásul tudtad már a vételkor is,
hogy van kutya a szomszédban...

Resident87 # 2018.03.25. 17:13

nonolet

köszönöm a tanácsokat.
Az esővíz problémával így teszek.
A kutyával pedig a baj az, hogy közvetlen a nappalimtól 3 méterre van bezárva, őrjöng. Kértem tegyék át másik helyre, nulla reakció. Ha elengedik akkor nincs vele semmi baj, csak ha bezárják akkor. Én kutyám sem bírja ha bezárom, kapar, sír, őrjöng ő is, de nem erőszakolom ezt rá senkire hogy hallgassa (s nem is teszek ilyet). Egyébként egy doberman kutya van 2x2 m2-es bódéba zárva a kerítés mellé közvetlen. Direkt azért van a háza mögé eldugva, hogy ne ő hallgassa, hanem én. Akkor nincs törvényi lehetőség (jegyzőt nem érdekli) amivel kényszeríteni lehetne, hogy hagyja abba ezt a fajta viselkedést?

nonolet # 2018.03.25. 19:12

A leírás alapján a kutya tartása NEM megfelelő...

A hatóság intézkedni fog.

Bejelentés illetve feljelentés ismeretlen tettes ellen a látottak, halottak alapján.

Készíthetsz videó/hangfelvételt is.
Kérhetsz fel tanúkat is.

Van jogi út, ha valóban gáz ami történik odaát.
De ahhoz élni kell az állampolgári jogaiddal, vállalni a hivatalos fellépést a szomszéd ellen.

Resident87 # 2018.03.26. 06:06

nonolet

Először szépen kértem őket, hogy valami megoldást, mert így nem jó.
Nem csináltak semmit, majd írtam a jegyzőnek birtokvédelmi kérvényt, beadtam személyesen, 3000ft illeték stb. Ez volt januárban. 2x próbáltam hívni a jegyzőt, hogy szeretném ha határozatot hozna (úgy tudom 30 nap), de azt mondta el vannak csúszva, így megértésem kéri. Április lesz, semmi döntés. Azóta a helyzet változtott, hogy éjjelre zárják be vagy ha nincsenek itthon (tehát éjjelre tolódott a probléma, kapar, őrjöng 3m-re tőlem). A jegyzővel nem tudok mit csinálni, nem teljesíti kötelességét. Egyébként a birtokvédelmi kérvényt kipostázták a szomszédnak is 1-1be, szóval vállalom a dolgot.
Akkor ha jól értem, rendőrségre kell mennem, s ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni a probléma leírásával nem megfelelő állattartás végett?

Resident87 # 2018.03.26. 06:09

a birtokvédelmihez mellékeltem cd-t, youtube video is van róla (hang + fénykép)
itt a link: