Mellékmérő kikényszerítése


bogesz # 2006.07.27. 15:55

Üdv.

Szeretném megkérdezni, hogy ha lehetőség van ikermérő felszereléséhez egy osztatlan ingatlanon, akkor az a társtulajdonos, aki csak a „mellékóra felszerelését akarja kikényszeríteni” kötelezhet-e erre. A kérdésre a fővárosi vízművek honlapján találtam megoldást, választ a gyakori kérdések rovatban.
(http://www.vizmuvek.hu/pages.php?…)

„1.7. Hogyan különülhet el egymástól, egy helyrajzi számú (hrsz.) telken lakó több tulajdonos vízellátása?
Az ingatlanon belüli vízhálózat a tulajdonosok birtokában van. Szét lehet választani indokolt esetben, akár új vízvezeték-bekötéssel, akár ikervízmérő felszereltetésével.”

Vagyis, ha én az ikeróra felszereléséhez ragaszkodom, akkor köteles vagyok-e hozzájárulni a mellékórához, ha az általam ajánlott alternatíva kiváltja a problémát, és engem is megnyugtat, illetve a vízművek által is kivitelezhető. Ez ügyben szeretnék tanácsot kérni.

Köszönettel: Szabolcs

Djkacsa # 2006.07.20. 11:39

Köszönöm szépen!


Tisztelettel:
Gergely

Mart # 2006.07.19. 12:05

Először a Korm. redndeletre hivatkozva írásban kérd a tulajdonostársadat, hogy írja alá a szerződést.
Fogalmam nincs róla, hogy mibe kerülhet egy ilyen per, sem pénzben, sem időben.
Keresd meg a Vízművek területileg illetékes vezetőjét, udvarias hangú levélben, amiben leírod, hogy a főmérő tulajdonosa a hivatkozott Korm. rendelet ellenére is megtagadja a szerződés aláírását. Kérd, hogy a benyújtott dokumentáció alapján legyenek a segítségedre, és szólítsák fel ők a hiányzó aláírás pótlására.
A levélben természetesen részletezd, hogy a mellékmérő beszerelése semmiféle költséggel nem jár a főmérő tulajdonosára nézve. Ha rendes a vezető, akkor kérni fogja a tulajtól az aláírás pótlását.

Djkacsa # 2006.07.19. 11:38

Köszöm a választ és a gyors reagálást.

Nem tudom mennyire vagy benne ebben , de kb milyen költségekkel jár, ha polgári per lesz ebből az ügyből?

Gergely


Tisztelettel:
Gergely

Mart # 2006.07.19. 11:19

38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet a közmuves ivóvízellátásról és a közmuves szennyvízelvezetésrol
18. §
(4) A bekötési vízméro szerinti fogyasztó a hozzájárulást csak az épületgépészeti rendszerének a beépítés miatt szükségessé váló jelentos költségu átalakítása esetén tagadhatja meg.

Djkacsa # 2006.07.19. 10:38

Hello!

Egy családi háznak vagyok a résztulajdonosa. Ebben a családi házban két lakás van. Egy főmérő van, aminek a tulajdonos a másik lakó. A csatorna bevezetésekor mi felszereltettünk egy mellékmérőt. Viszont a főóra tulajdonosa nem hajlandó aláírni. (így a vízművek nem plombálja le az órát) A mi célunk az ,hogy külön számlán fizessünk a saját fogyasztásunk után. A vízművek honlapján azt írták, hogy ki lehet kényszeríteni polgári peres úton. Le tudná valaki nekem írni az ezzel témával foglalkozó paragrafust. Esetleg tudna tanácsot adni mit tegyünk? Hátha ez meggyőzi a másik felet az aláírásra.

Köszönettel:
Gergely


Tisztelettel:
Gergely