Osztatlan közös tulajdon


Gemma # 2006.11.22. 17:50

Sziasztok!

A kérdésem a következő:
Egy osztatlan közös tulajdonú telken van három ház, az egyik a miénk, amit tetőtér-
beépítéssel bővítettünk.
Az építési engedélyezési eljárás során a
Vízmű a használatba vétel engedélyezésének
feltételéül határozta meg, hogy a csapadékvíz és a szennyvíz különválasztását meg kell oldani.
Itt arra gondolnak, hogy a mi házunkról összegyűlő csapadékvizet a föld elnyeli, azzal nincs bej, a szomszédok ereszcsatornájából a víz azonban az udvaron egy betonozott rész közepén lévő csatornába folyik. Előírhatják nekünk, hogy ezt oldjuk meg? Tehát, hogy vagy építsük át a szomszédok ereszcsatornáját, vagy az udvart felásva megoldjuk a csapadékvíz utcai hálózatba történő kivezetését (ami elég költséges: tervezés, kivitelezés stb.). Mivel ez csak nekünk sürgős vszleg a szomszédok nem fognak pénzt áldozni rá!
Előre is köszönöm a segítséget!

Gemma

Ui.: Használati megállapodás, és ilyesmi az ingatlannal kapcsolatban nincs.

ObudaFan # 2006.11.22. 19:54

Használati megállapodás ráutaló magatartással is létrejöhet, tehát van. Viszont a hatóság az összes tulajdonostársat kötelezheti, függetlenül attól, hogy mi van a használati megállapodásban, és a nagyobb beruházások költségeit amúgy is közösen kell viselni. Ezért lenne jobb megoldás megosztani a közös tulajdont, lehetőleg természetben.

Gemma # 2006.11.23. 15:31

Tehát, ha egyelőre a megosztás nem megy, a hatóság kötelezhet engem arra, hogy a szomszédok csapadékvizét elvezessem, és ha nem akarnak hozzájárulni, ennek költségét egyedül viseljem? (különben nem költözhetek be)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 16:53

Nem szomszéd az, hanem tulajdonostárs. Amikor belevágtál, nem tudtad, hogy osztatlan közös tulajdon?

ObudaFan # 2006.11.23. 17:49

Ezért lenne jó megosztani a közös tulajdont, ha máshogy nem, perben. Jó eséllyel még nőne is az összérték.

Gemma # 2006.11.24. 12:59

Köszönöm a válaszokat!

Parkolhatok a saját kapubeállómban?
Gondolom nem, mert esetleg baj esetén a tűzoltók, vagy a mentők nem tudnak bejönni. Jól gondolom?

_Lala_ # 2006.11.24. 13:57

Közterületen nem, mivel a KRESZ így rendelkezik. A magánterületeden úgy parkolsz, ahogy jólesik.

Vicus70 # 2006.11.27. 08:58

Sziasztok!

Segítsen nekem valaki abban , hogy a férjemnek van egy telek rajta egy 12 hosszú parasztház és mellette egy 10*10-es téglaház. Mi szeretnénk a parasztházat lebontani és hellyette akkorát építeni. A parasztház melléképületként szerepel a rajzon. De hogy ennél érdekesebb legyen a dolog én ezt lakóépületként szeretném használni és osztatlan közösbe megosztani a telket ez miatt és ezt a részt a saját nevemre íratni.
Mi kell ehez!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.27. 10:14

Ajaj. Fuss neki mégegyszer, légy szíves!Például ennek a gyöngyszemnek: „osztatlan közösbe megosztani a telket
De van ott még egyéb is.

_Lala_ # 2006.11.27. 10:15

Irány az önkormányzat építési osztálya, ott elmondják az erre vonatkozó szabályokat, mihez milyen engedély kell, stb.

Vikusz77 # 2007.02.02. 17:35

Sziasztok!
Osztatlan ingatlan esetén a használat megosztási szerződéshez(ügyvédnél kötött) készített megosztási rajz lapján(azon a papíron amin a rajz van) kell-e szerepelni az ügyvéd ellenjegyzésének(pecsét, aláírás?), és kell-e a rajz-lapjára keltezés(ráírni hogy pl : Budapest 2007 jan 31), vagy keltezés nélkül is érvényes?
Ha nincs dátum a rajzon elvileg pl egy régebbi, a tulajdonosok által aláírt rajzot is hozzátehetne a szerződés zsöveges része mellé az egyik tulajdonos ha akar nem? (ilyen rajz nincs senkinél, de azt szeretném ha minél támadhatatlanabb lenne a szerződés)?

Rövidebben : kell a rajzra is a keltezés(a szöveges rész utolsó oldalán természetesen van már), vagy anélkül is érvényes?
A szerződés már készen van, de csak holnap tudom megnézni hogy is van benne(nincs nálam) és felvetődött bennem ez a kérdés, ami idegesít hátha rosszul csinálta az ügyvéd.
Vikusz

amatőr # 2007.02.02. 17:41

Ha ennyire bizalmatlanok vagytok egymással szemben, a megosztási vázrajzot is lássátok el keltezéssel, aláírással és kérjétek meg az ügyvédet, hogy jegyezze ellen. A szerződésben pedig hangsúlyozzátok ki, hogy .... (szerződés mellékletét képező) "keltezéssel, aláírással és ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott megosztási vázrajz" szerinti használatban egyeztek meg.

erzsokae # 2007.02.02. 18:13

Kedves Hozzáértők!!

Én is szeretnék valamilyen okos tanácsot kapni.
Öt évvel ezelőtt vásároltunk egy szép nagy családi házat. A telek, amin ez a ház van, 1250 négyzetméter alapterületű. A telek másik végében egy másik ház van, egy kockaház. Az előttünk lakó tulajdonosok szülők és gyermekek voltak, akik a telek végében építkeztek, így az két utcára nyílik.
Amikor megvásároltuk az x utcára nyíló szép házat, akkor derült ki, hogy helyrajzi szám szerint nem megosztható , mivel egy kisváros zöldövezetében helyezkedik el.
Külön-külön 625 négyzetméter a két telek, amit ügyvéd által jogilag méterre pontosan megfeleztünk, így elkelt időközben a szülők által lakott ház is.
A város központjában akár feleekkora telkek is vannak :))). Mi azt a választ kaptuk az önkormányzat illetékes hivatalától, hogy ezt (bármekkora nagy is külön-külön), nem lehet megosztani.
A gáz, a víz, a szennyvíz, a villany kölün-külön csonkon és órán jön be, tehát ezzel semmi gond nincs, a telek közepén kerítés húzódik, a bejárat egyik egyik utcára néz, a másik a másikra. ( ám mi y utcára nyílunk, és x utca/b a számunk mégis, így senki soha nem talál meg minket, ha cím alapján keres. Számos gondunk volt már ebből, a szervizszolgálattól a postán keresztül, a legapróbbkig.).
szóval gond nincs vele, de azért mégis szeretnénk megpróbálni mégegyszer helyrajzi szám szerint is különválasztani.
Hol és miként lehetséges ez??
Hol lehet ezt esetleg felülbíráltatni??

Köszönöm előre is a segítséget!

Vikusz77 # 2007.02.02. 18:43

Amatőr kösz a tanácsot!
Eladásra kerül az egyik lakás az ingatlanban és nem tudom miféle ember veszi majd meg, ezért akartam szerződést kötni és ezért aggódok.
De a kérdés még áll hogy ha nincs a rajz oldalán keltezés, érvényes-e? És ha nincs rajta(mert az ügyvéd elfelejtette esetleg) és az összes példányra(rajz mellé) tollal mi ráírjuk akkor az jogilag rendben van-e?

Visszamenni az ügyvédhez e miatt macerás lenne(tulajdonosokat így is nehéz volt odarángatnom).

Vikusz

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.02. 18:53

Erzsokae. Egyszerű. :)
Csak a helyi építkezési szabályzatot kell módosítani.

Viccet félretéve: nem sanszos a dolog.

erzsokae # 2007.02.03. 14:13

No és azt, hogy a helyi építkezési szabályzat ezt miért engedte meg, hogy odaépítsenek a gyermekek, azt nem lehet kifogásolni.???
Már amennyiben a telek valójában megosztva is bőven kiad két külön telket.
Nem lehet hivatkozni a kellemetlenségkre, no meg arra, hogy valójában itt minden külön van, de mégse....
A helyi önkormányzat határozata mitől függ???
Ki határozza meg nekik, hogy ez ennyi és anyni négyzetméter lehet???

Köszönöm a segítséget!!!

Roni04 # 2007.02.03. 14:18

Valószínű, hogy azért engedélyezték az építkezést mert a teleknek mind a kettő végén van utca. Ez azonban önmagában véve nem elegendő ahhoz, hogy a telek megosztásra kerüljön.
Az, hogy mekkorának kell minimálisan lennie egy építési teleknek, ahhoz hogy külön hrsz-ra lehessen tenni, a mindkenkori önkormányzat (képviselő-testület) döntésén alapszik sajnos.

Roni04 # 2007.02.03. 14:22

Egyébként mindkettő kérdésedre a válasz: a képviselő testület hatáskörébe tartozik. A döntés általában azon alapszik, hogy a közérdek mit akar, és a település rendezésbe hogy illik bele a terv.

erzsokae # 2007.02.03. 15:40

No és a közérdek az nem egyenlő azzal, amit ésszerű lenne itt több embernek????
Nincs feletes szerv, ahová fordulni lehet???
Köszönöm a segítséget eddig is :)))
Az önkormányzat,ra a képviselő testületre hogyan lehet észérvekkel hatni???

Roni04 # 2007.02.03. 16:00

Sajnos nem.....egyébként teljesen megértem a felháborodásodat. Nekem is ilyen ingatlanom van, csak mi társasház tulajdont hoztunk létre, és így quasi külön tulajdon jött létre. Legalább a családi házakra nézve. Mi sem tudtuk megosztatni.

Közigazgatási hivatalhoz lehet fordulni, de öszintén szólva nem hiszem hogy túl sok eredményt elérnétek sajnos.

erzsokae # 2007.02.03. 18:34

Köszönöm a segítséget.
Mint mondtam, minden külön van, és csak a cím az, ami gondot okoz.
Köszönöm mégegyszer.

Roni04 # 2007.02.03. 18:48

attól még lehet próbálkozni, veszteni való nincs...:)

gitron # 2007.02.03. 19:25

Ha az ingatlan két utcával határos és - mint ahogy jelezted - csak az a probléma, hogy nincs külön címetek, akkor egyszerűen azt kell kérni a polgármesteri hivataltól, hogy állapítsa meg az ingatlan házszámát a másik utca felől is.

Egyébként azt, hogy adott helyen egy teleknek milyen méretűnek, terjedelműnek alakúnak, stb. kell lennie a helyi építési szabályzat írja elő, ami önkormányzati rendelet. De nem teljesen a saját fantáziája alapján teszi ezt az önkormányzat, mert vannak országos érvényű településrendezési szabályok, amik az önkormányzat szabályozási lehetőségeit bizonyos keretek közé szorítják.

erzsokae # 2007.02.04. 13:24

Köszönöm ismét.
Azt hiszem, ez jó ötletnek tűnik.
És akkor jöhetnek az okmánycserék :))))))))))

Roni04 # 2007.02.04. 13:58

Egy pillanat. A leírtak alapján nem az utca nevével és a házszámmal volt probléma, hanem azzal, hogy a családi ház nincs külön tulajdonban. A házszám és a helyrajzi szám két különböző dolog.