Osztatlan közös tulajdon


MajorDomus # 2010.07.30. 22:27

Hudi

Meg.
az szmsz nem kerul penzbe. Toltsetek le egy mintat a netrol, s irjatok at helyi adottsagokra, majd adjatok be a foldhivatalba, miutan a kozgyules 50 %~os tobbseggel elfogadta.

MajorDomus # 2010.07.30. 22:29

Vacsi¨hegy
a helyi onkormanyzat jegyzoje illtekes az ugyben.

MajorDomus # 2010.07.30. 22:30

Vacsi¨hegy
a helyi onkormanyzat jegyzoje illtekes az ugyben.

Vacsi-hegy # 2010.07.31. 05:08

Köszönöm válaszod!Akkor külső kamerát tehetek föl az udvar figyelésére?Ja és a jegyző mit tesz ez ügyen egyébként? Köszönöm
Akkor megint a szabálysértési osztályra kell mennem?

MajorDomus # 2010.07.31. 19:13

A jegyzo birtokhaboritasi eljarast fog lefolytatni.
a kamerat csak s sajat tulajdonodon helyezheted el.

Hudi # 2010.07.31. 20:12

Tisztelt Jogi fórum

Köszönöm válaszukat

Hudi

gedabobi # 2010.08.14. 13:05

Üdvözlöm!
A problémám a következő. 50– 50%-ba van egy osztatlan közös tulajdon a testvéremmel egy ingatlan. 8 éve nem tartózkodom az ingatlanba. Az értékének a 75%-át ajánlom neki, én pedig csupán a 25%-ára tartanék igényt. De ő nem igazán tud kifizetni, az én ajánlatomat nem fogadja el.
Kérdésem:
Visszamenőleg megillet-e engem használati díj? Amiért ők használják az én részemet is.
Milyen lehetőségeim vannak,ha nem szeretnének kifizetni, és semmilyen megoldás nem tetszik nekik?

Válaszát előre is köszönöm

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/32/16384#…

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.14. 16:45

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól.
HAsználati díjat akkor kérhetsz, ha használni akartad az ingatlant, de a tulajdonostárs megakadályozott benne. És akkor is csak 5 évre visszamenőleg.

gedabobi # 2010.08.15. 06:53

Köszönöm a választ!

b1515 # 2010.08.16. 10:11

Kedves Hozzáértők!
Kérdésem az lenne, hogy osztatlan közös tulajdonú telken lévő ikerházban lakunk, most az iker szomszéd szeretne a saját részére emeletet ráépíteni. Ezt csak úgy tudja megtenni ha a mi tetőnkből is lebont egy sort felül.Ráadásul a hátsó kertünkre is nyílna egy jó nagy ablaka így az egész kertünket belátná. A hozzájáruló nyilatkozatot nem szeretném aláírni (többek között azért sem mert pici gyerekeim vannak akikkel nem tudok hova menni az építkezés idejére, de alvás az napközben kizárva). Ő azt mondja bírósággal fogja pótoltatni a hozzájárulásomat (Az építkezni szándékozó személynek az építési jogosultságát az építési engedélyre irányuló kérelemhez csatolt okirattal igazolnia kell. Az építési jogosultság vagy a tulajdonostárstól beszerzett hozzájáruló nyilatkozattal, vagy az ezt pótló bírósági ítélettel igazolható. Amennyiben tehát a tulajdonostárs az építkezéshez való hozzájárulását - mint jogszabály által megkívánt nyilatkozatot - megtagadja, joggal való visszaélés esetén azt a bíróság a Ptk. 5. § (3) bekezdése értelmében ítéletével pótolhatja. Ezekben a perekben azonban a bíróságnak nemcsak a közérdek vagy a különös méltánylást érdemlõ magánérdek sérelmét kell vizsgálnia, hanem a közös tulajdon használatához fûzõdõ jogos érdekekre is figyelemmel kell lenni.), nem tudom ez esetben neki ez sikerülhet??
Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 11:14

Tartok tőle, hogy nem csak a telek osztatlan közös tulajdonú ott, hanem az épület is.

No mindegy. Valóban kérheti bíróságtól, hogy ítélettel pótolja a nyilatkozatodat. Nem rosszak az esélyei egyáltalán.

b1515 # 2010.08.16. 12:08

Semmi közöm hozzá hogy megbontja a tetőmet??

KissAda # 2010.08.16. 12:32

Ilyen tulajdonunk van nekünk is.
Lakóterületen belül
és van rá 3 tulajdonos , 3 éve szeretné az egyik eladni.Az ingatlanos feladta 1,5 év után,hogy ezt nem lehet megoldani és külön-külön nevekre íratni a telkeket.Nem ellenkezünk,ha sikerül jó pénzért eladni,akkor adhatjuk,de fillérekért nem adjuk.

A gond azzal van,hogy 3 telek,az egyik ugye az út mentén,ami közművesítve van és többet ér.A másik mögötte illetve a 3.meg e mögött van.

A kérdés,hogy melyik kié legyen?!
Illetve a parlagfű...amivel csak mi foglalkozunk.A többi tulajnak csak a pénz kéne,de semmit nem tesz és nem foglalkozik a telekkel.Eddig mi vágattuk és fizettük.Idén beintettük,hogy akkor inkább küldjék ki a büntetést mindenkinek egyformán és akkor rájönnek,hogy van telkük,amit vágatni kéne évente.

nanemaaa # 2010.08.16. 14:03

b1515
De van közöd. Viszont vannak kötelezettségeid is. Ha túlértékeled a jogaidat a kötelezettségeiddel szemben, akkor vélhetőleg a bíróság pótolni fogja a hozzájárulásodat. Sőt, ha kell, akár tűrésre is kötelezhet.

remgab # 2010.08.19. 12:26

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy osztatlan közös tulajdonú több hektáros erdő egy kb. 600 nm-es darabkájával rendelkezem. Én azt szeretném megtudni, milyen lehetőség van itt az elővásárlási jogokkal kombináltan ezt a területet eladni? Kb. 25 tulajdonosa van a több hektáros osztatlan közös tulajdonú erdőnek. Csak úgy van lehetőség az értékesítésre, hogy egy esetleges vásárló jelentkezésekor mind a 25 nehezen elérhető tulajdonost fel kell keresni? Vagy van rá más megoldás is? Esetleg felosztani, kijelöltetni lehet-e?
Köszönöm a válaszokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 14:10

Nem rendelkezel a területtel, legfeljebb használod. Mivel nem rendelkezel vele, el sem adhatod. Amit eladhatsz, az a tulajdoni hányad. A társaknak elővásárlási joga van. HA van köztük, akiről tudod, hogy élni akar a joggal, akkor elég csak őt megkínálni. Persze, ez esetben akár egyenesen vele is tárgyalhatnál.

Molothow # 2010.08.21. 00:48

Tisztelt Jogi Fórum!

9 lakásos osztatlan közös tulajdonú házban vásároltam egy lakást.
Szeretném társasházzá nyilváníttatni, de a lakók fele nem egyezik bele.

  • Ha a 9 lakásból csak 4-en vagyunk, akik beleegyeznek, akkor jogi úton kikényszeríthető a társasházzá nyilvánítás?
  • Milyen költsége van?
  • Mennyi ideig tart?
  • Milyen iratokat gyűjtsek be hozzá első körben?

A háznak még használati megosztási szerződése sincs.

Válaszukat előre is köszönöm: M.

ObudaFan # 2010.08.21. 07:13

Polgári pert lehet indítani a társasházzá alakítás iránt. Kérjetek illeték-feljegyzési jogot, akkor nem kell előre leróni az illetéket. Első körben a tulajdoni lapot szerezd be, az kell a perindításhoz.

MajorDomus # 2010.08.21. 10:33

A lakasvasarlas elott kellett volna meggondolni. Olcsobb ha eladod, s elkoltozol.,mert ez szelmalomharc lesz.
obudafan tanacsa - kiveteles eset - nem jo.
teny hogy a birosag itelete az Alapito Okiratot is potolhatja, de a főldhivatal csak akkor jegyzi be a tarsashazat,ha azt minden tulajdonos alairta.
nagyobb gond kesobb a mukodes beinditasa,ha a tobbseg ellenall.mert a tarsashaz a tobbsegi akarat alapjan mukodik.
Nem szavazzák meg a közös költséget a közös képviselőt az éves költségvetést stb. ,,szél ellen nem lehet pisálni,,
a masik, mivel osztatlan kozos tulajdon - valamennyi tulajdonosnak perben kell allnia.
ha a 9 lakasnak van 20 tulajdonosa - ferj feleseg gyerekek nevere vett lakas haszonelvezettel - az rengeteg ido es rengeteg penz.
az illetekfeljegyzesi jog a arsashazat megilleti a kozos koltseg behajtasa soran, de erre az esetre nem fogod megkapni. Szerintem.

Niki29 # 2010.08.21. 14:28

Tisztelt Jogi fórum!

20 lakásos kertes társasházban lakom, ami Önkormányzati tulajdonú volt , de 1 év meg lehetett vásárolni. Viszont a kert Önkormányzati tulajdonban maradt. Fél éve kiderült , hogy a kertből 200m3 saját tulajdonban van (4 lakó) és a tulajdonosok le akarja keríteni a telekrészt, de ezzel akadályoznák a gépkocsi behajtásomat a közös területre
1) Megtehetik vagy kötelesek átjárást biztosutani?
2) A lakók hány százalékának a beleegyezése kell a telek lekerítéséhez?

Válaszát előre is köszönöm: Niki

junka # 2010.08.25. 06:36

Tisztelt Fórum!

Segítséget kérnék a következőben. Egy ikerház megvásárlását tervezzük Diósdon. A telek osztatlan közös tulajdon, erre épült a két lakás, ennek egyik felét vásárolnánk meg. A lakás több mint félkész állapotban van, de még nincs használatbavételi engedélye. Az eladó nem akar végleges szerződést kötni a használatbavételi engedélyig, így csak előszerződés megkötésére van lehetőségünk. A lakás megvásárlásával milyen hátrányok érnek, hogy közös tulajdonú a telek? A későbbiekben van lehetőség a megosztásra vagy nincs szükség rá?A bank hitel esetében elfogadja ezeket a tulajdoni feltételeket?

köszönettel,

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.25. 07:12

Biztos vagy benne, hogy csak a telek a közös tulajdonú, a lakások már nem?

rony4 # 2010.08.25. 07:54

Jó Napot!
Olyan problémám lenne, hogy egy közös udvaros házban lakom ahol 8-an vagyunk.Az egyik lakó "lakógyűlés" nélkül egyik napról a másikra kitalálta hogy ő megakarja csináltatni a kapubejárót és csak úgy elkezdte leveretni a falat. Majd másnap közölte hogy ez fejenként 46.000Ft-ba fog kerülni. Volt e ehhez joga? Minden megbeszélés nélkül?Vannak e erre vonatkozó szabályok hogy 8-ból hány embernek kell megszavaznia ahhoz hogy megcsinálhassák?Élnek itt nyugdíjasok is akik nem tudják előteremteni azt a 46.000Ft-ot.Semmilyen közös pénzt nem szedünk be havonta.Kötelezhet e a fizetésre?
Előre is köszönöm a választ! Jó lenne tudni mit lehet vele csinálni! Illetve lehet e?!

bellicus # 2010.08.25. 08:34

Csak egy tapasztalatomat szeretném megosztani b1515-tel.
Egy társasházi tulajdonostárs, csak azért mert feleségem és én nem az őneki megfelelő szavazatot adtuk egy társasházi közgyűlésen, 2006 óta perel minket jognyilatkozat pótlását követeli. Az első két keresetét (volt jogi képviselete!) idézés kibocsátása nélkül elutasította a bíróság. A harmadik keresetét elsőfokon elutasította a bíróság, de fellebbezett új tényre hivatkozva. Erre a fellebbviteli bíróság az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította és megadta, hogy mit kell a feleknek bizonyítani. Októberben lesz a következő (elsőfokú) tárgyalás.

    Én is szeretnék valamit kérdezni a jogászoktól az eljárással kapcsolatban. Ilyen esetben az első tárgyalás "első tárgyalásnak" minősül-e? Tehát ilyenkor meg nem jelenés esetén ugyanazok-e a szabályok, mint egy másodfokot meg nem járt ügy esetén? Az idéző végzést ugyanis nem kaptuk meg, mert azt a volt ügyvédeink kapták, tehát nem tudom mi van ráírva. (Kifogytunk a pénzből, bár a volt ügyvédeink folyamatosan kapacitálnak, hogy továbbra is vegyük igénybe a szolgálataikat. De képtelenek vagyunk rá - elfogyott és kész! Volt ügyvédek= egy ügyvédi és mediátori iroda)
Tanacstalan22 # 2010.08.25. 09:27

T Szakértő,

Adott egy osztatlan közös ingatlan, rajta felépítmény.
Mielőtt megvettem a részem, készült megosztási rajz a telekről, melyet a tultárs aláírt, szerződéshez csatoltuk. Ennek több éve.
Most kitalálta, hogy a telekrészem ~27 m2 nagyobb mint a tulajdonrészem indokolja és fizessek havidíjat vagy lefoglalja.
A telek nem elkeríthető, növényzet határolja egymástól.

Én annó jóhiszeműen vásároltam és eddig nem is volt vita. Most a dolog elmérgesedett. Mi a megoldás ?
Van-e joga pénzt kérni ? Ha kárt okoz az általam ültetett növényekben kérhetek-e kártérítést ?