:))
Osztatlan közös tulajdon
Elköltözhetsz.
Tisztelt Fórumlakók!
Segítséget szeretnék kérni osztatlan közös tulajdon használatában. A társasház lépcsőházában senki által nem zavaró helyen tárolom a babkocsit, gyerekjátékokat. A többi 80 év körüli lakótársak ktalálták, hogy nem tárolhatom itt a gyerek játékait. A leendő februári lakógyűlésen olyan határozat születik, hogy az osztatlan közös tulajdonú részből távolítsam el. Ettől a ponttól kezdve nincs lehetőségem a motyókám elhelyezésére. Ha a lépcsőház elé teszem az idő vasfoga megeszi, a lakásba behozni nem tudom. Ismerve a demens lakókat onnét is kitiltatnának. Mik a lehetőségeim?
Köszönet a segítségért:Metaxa
Közös osztatlan tulajdonu házat vásároltunk 2000 őszén az élettársammal. Meghatározott céllal, a tulajdoni hányad 50-50 % , használatában sem volt megosztva. Több ingatlannal rendelkezett, 100 km távolságban lakott, soha nem tartózkodott az ingatlanban életvitelszeűen. 2012.-ben a bíróság kérésére bemutatott 18 milliós számlát, ami szerint 2001-2002-ig saját cégével saját maga megrendelése alapján leszámlázva (?) ennyi munkát végzett, minek hatására csak a 20-30%- ban rendelkezem az épületben.
Az ügy ettől természetesen hosszabb.
Kérdésem : Az átalakítási munkálatokat önhatalmúlag végezheti-e, számlázhatja-e, valamint 12 év mulva kierőszakolás hatására tudhatja meg a tulajdonostárs? ( a ház kivételesen jó állapotban volt!)
2. Igazságügyi építési szakértő értékelését nem fogadtam el, az okokat nem vizsgálva, lehetséges-e, hogy időhiány miatt a bíróság ugyan azt a szakértőt nevezi ki, természetesen a tulajdonostárs kérésére?
Várom válaszukat. Köszönettel. R.
Tiszlt Szakértő!
Elég összetett problémában kérném a segitséget.
Adott egy 1327m2-es telek, melyből annó a nagyszüleim eladtak 609m2-t, így kerültek a szomszéddal osztatlan közös tulajdonba, azonban megosztási vázrajzot a vevő nem készitetett az telek megvételekor.
Miután a nagyszülök meghalatak 3 örökös maradt utánuk.A három örökösből kettő jelenleg is a kérdéses ingatlanban lakik.
A 3 örökös megállapodott abban, hogy mivel senkinek sincs annyi pénze, hogy a másikat kivásárolja, így kértek ingatlanközvetitői segitséget az ingatlan értékesítéséhez. (a gond ott kezdődik, hogy a három örökös között a viszony több mint feszült)
A szomszédot (mivel elővásárlási joga van) megkérdeztük, elmondása szerint nem kíván élni elővásárlási jogával.
Kérdéseim:
- aláírathatok e én már előre egy elővásárlásról lemondó nhyilatkozatot, valamint az a későbbiekben is megállja e a helyét?
- ha előre lemond az elővásárlási jogáról akkor a későbbiekben szükségvan a szomszéd hozzájárulására ahhoz, hogy én kinek adom el a telek rám eső részét?
- az én meglátásom szerint az adásvételkor már meg kellett volna a megosztási vázrajzot csináltatni, kérdés, hogy most ezt én kérhetem e a szomszédtól, hogy készitesse el az önön költségére ha már annak idejét ez kimaradt?
- ha az ingatlanon valami felújítást végzek, ami persze ezzel növeli is az értékét, akkor én azt, mi módón tudom a 3.-ik örökösön behajtani, ha az nem hajlandó fizetni?
- ha megcsináltatom a megosztási vázrajzot, akkor azt más most meg kell járatni a földhivatalban vagy ráér akkor mikor az adásvétel létrejön?
Egyenlőre ennyi kérdésem merült fel.
Előre is köszönöm mindenkinek aki a segitségemre van.
Sziasztok Kedves Szakértők!
A segítségeteket szeretném kérni! A probléma a következő: hárman vagyunk testvérek, és az idősebb testvérem szeretné már most magának a szülői ingatlant (édesanyám tulajdona, még él és ő aláírná a papírokat), A gond ott kezdődik, hogy a házat adósság terheli. Mit tegyek, mondjak le a tulajdonrészemről az adósság miatt vagy kérjem a részem a házból?
Köszönettel,
Angyalka88
Szeretnék én is segítséget kérni! A helyzet kicsit bonyolult de megpróbálom világosan összefoglalni:
Férjem nagymamája és anyukája közösen tulajdonosok egy családi házban 50-50 %-ban osztatlan közös tulajdonban!
A nagymama 85 éves és erősen ápolásra szorul így anyós ápolja a saját házában! Mivel anyósék anyagi helyzete nem túl rózsás így ez már egyre inkább nehézségekbe ütközik!
A mi lakásunk ami egy telken van anyósékéval nekünk kicsi lett már, így felmerült a más családokban teljesen reális lehetőség hogy mi költöznénk a nagymama és anyós házába és a mi lakásunk kiadásából támogatnánk őket anyagilag.
Anyós lemondana az ő részéről a férjem testvérét pedig kifizetnénk a leendő örökségből tehát mindenki boldog lenne! DE a nagymama nem hajlandó semmibe beleegyezni (csak abba hogy velünk költözik és ott mi ápoljuk, de ez kivitelezhetetlen). Mivel az állapota nem teszi lehetővé hogy már visszaköltözzön így üresen áll a nagy ház és nem lehet semmit csinálni! Ahhoz hogy mi oda költözzünk nem kevés pénzt kellene befektetni hogy az megfelelő legyen. A kérdés hogy lehet-e valamit tenni ilyenkor? Lehet-e háttérszerződésben megegyezni csak anyóssal és a testvérrel?
de előbb fordulj ügyvédhez
Kérd a bérleti díj rád eső részét. Öt évre visszamenőleg.
Sziasztok Kedves Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni egy ügyben!
Adott egy örökölt ingatlan, aminek a fele az én tualjdonomban van tehermentesen, azonban a másik fele 3 unokatestvérem tulajdona és az édesapjuk özvegyének "özvegyi" haszonlévezeti jogával terhelt.
A problémám az, hogy a hölgy az ingatlan egy jelentős részét használja, tekintettel arra, hogy a szomszéd telken álló házban lakik és a valóságban nincs kerítés a két ingatlan között, míg az ingatlan másik részét bérbe adja az egyik szomszédnak úgy, hogy se az engedélyemet nem kérte ehhez se ő, se a szomszéd. A másik gond, hogy ezért én semmiféle ellentételezést nem kapok. Ez az állapot évek óta így van. A kérdésem, hogy ezzel a helyzettel mit lehet kezdeni?
köszi a segítséget!
Üdv: Vezo228
pontosan.
viszont a fűtési költségeiden megspórolod a közös rendszer hőveszteségét,
és a többiek pazarlását.
fizetned nem azután kell amít használsz, vagy nem használsz, hanem ami a közösből a tulajdoni hányadod Alapján rád esik.
Ha a társasházi alapító okirat úgy rendelkezik, hogy a kazán közös tulajdon (nem valószínű, hogy másképp tenne), akkor nekik van igazuk. Analógia: a földszinti lakó is fizeti a lift szerelését.
A segítségüket szeretném kérni.
8 lakásos társasházban lakok, és közös fűtési rendszer van (gáz kazán), amiről én tavaly májusban leváltam. Viszont közös költségbe még mindig a karbantartás díja bele van kalkulálva, illetve most az egyik kazán elromlott, és a szervízdíjába is bele kell szállnom. Ha teljesen bekrepál, akkor az új kazánt is társ finanszíroznom kell, állítólag.
Azt mondják, hogy a követelés jogos, mivel tulajdoni hányadom van benne. Viszont én nem használom, és felőlem kikapcsolt állapotban is maradhatna
Nem tudod, hogy érdemes-e velük hadakoznom, vagy ténylegesen nekik van igazuk?
Persze. De az elővásárlási jogról lemondani nem lehet.
Tisztelettel kérdezném, hogy örököltem egy osztatlan közös ikerház felét, amely per-és tehermentes. Amennyiben elkészítjük a használati megosztási megállapodást, és a másik fél is lemond elővásárlási jogáról, én akkor eladhatom-e a felemet? Előre is köszönöm.
6-8 hónap alatt megvan
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától lehet megkérdezni.
Ha még ez sem megy, akkor pert lehet indítani, hirdetményi idézéssel, ügygondnokkal a közös tulajdon megszüntetése iránt.
Segitséget szeretnék kérni.
Édesanyám meghalt 2002.-ben. 3-an örököltünk egy telket amit most szeretnénk eladni,de van egy kis probléma az egyik örökös a hagyatéki tárgyalásra sem jött el anno (3 szor kiértesítette a közjegyző)azon a címen nem érhető el.A tartozkodási helyét szertnénk megtudni,hogy lebonyolíthassuk a telek eladását,mert elővásárlási joga van a telekre.Mit tehetünk azért,hogy a tartozkodási helyét megtudjuk?
Ha nem sikerül megtalálnunk,hogyan adhatjuk el a telket?
Válaszukat köszönöm:
Kállai Tamás
Megértettük, köszönjük a segítséget.
Nem kérhet, hacsak a bentlakó nem akadályozza kifejezetten a használatot, amit ő megpróbált.
?
kérni kérhet
És azért nem kérhet addig is díjat a bennlakótól, amiért az több részt használ az ingatlanból, mint ami az övé?
„Nem lehet kérni, hogy váltsa magához a tulajdonrészt a bennlakó? ”
Hiszen az a közös tulajdon megszüntetésének az egyik módja.
Más megoldás nincs? Nem lehet kérni, hogy váltsa magához a tulajdonrészt a bennlakó? Soha nem pereskedett még, nem is tudja mi a menete egy pernek.
Használni meg hogyan tudná, hisz a tulajdonostárs lakik benne, az élvezi az egész ingatlan hasznát.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02