Osztatlan közös tulajdon


Izzy # 2022.01.28. 08:18

sziasztok
en orokoltem a nagymamam utan egy darab foldet, osztatlan kozosben
a nagymamam 40 eve meghalt en nem is ismertem
a fold még az edesapam nevere sem kerult ra mert o sem tudott rola valoszinuleg, mivel az apukam is meghalt mar, igy en maradtam egyetlen orokose
A foldrol semmit sem tudok, azt sem hogy hol van eshogy csinalja e valaki (valoszinuleg igen)
a helyrajzi szam megvan de ennyi
el szeretnem adni inkabb mert ugyan minek az nekem ha eddig nemnis tudtam a letezeserol hirtelen meg az olembe pottyant....
hogyan jarjak el?
koszi a valaszokat

drbjozsef # 2022.01.28. 09:04

Izzy,

Termőföld eladásnál sokaknak van az Fftv. szerinti elővásárlási joguk, tulajdonostársaknak, szomszédos ill, helyi földműveseknek.

Ha tudod a helyrajzi számot, kérd le a tulajdoni lapot (évi kettő darab az ügyfélkapuval ingyenes), azon látod a tulajdonostársak nevét, címét, illetve látod a települést, amihez tartozik.
Én írnék levelet az első körben a tulajdonostársaknak, felajánlva megvételre, illetve felkeresném a helyi önkormányzatot, és ott kérnék segítséget.

Ancsa01 # 2022.02.02. 10:53

Sziasztok!
Szennyvízcsatornával (és aknával) kapcsolatban kérdeznék.
Adott két ingatlan (legyen A és B), sajnos osztatlan közös a tulajdon, de a telek és a két ház fizikailag egy kerítéssel el van választva.
'A' ingatlan szennyvize a saját telekrészén lévő csatornába/aknába folyik, B épület szennyvízcsatornája és aknája ugyanezen az A területen helyezkedik el. B tulajdonosnál, B telken folyamatosan visszabugyog a szennyvíz.
A felajánlotta, hogy B ássa fel a kertjét, igazítson és/vagy cseréljen csöveket.
B-nek ez nem felel meg, azon cirkuszol, hogy A csináltassa meg az aknát (emelje meg, süllyessze le, passz), és állja is a költségeket.
Az ingatlanok többszörös eladáson mentek keresztül; kideríthetetlen, hogy ki és mikor adott engedélyt arra, hogy B épület szennyvízcsatornája A épület telkén menjen keresztül.
Kinek van itt igaza? A? B?
Kérheti A, hogy vigye el onnan a csövet B és csatlakozzon az utcai hálózatra? Illetve: osztatlan közös tulajdonnál is játszik az elbirtoklás? (15 éve már biztosan ott van a cső ill. az akna) Ha igen, úgy a vezetékekre a szolgalmi jog bejegyzését kérheti B? Ezzel párhuzamosan: A kérheti a szolgalmi jog bejegyzése okán az értékcsökkentés megtérítését?
Kicsit bonyolult, de hátha kapok rá választ. Köszönöm.

drbjozsef # 2022.02.02. 11:23

Ancsa01,

Adott két ingatlan (legyen A és B), sajnos osztatlan közös a tulajdon,
Helyesen : adott egy ingatlan, két használóval (legyen A és B).

Van használati megosztási szerződés a felek között?
Ha többször cserélt gazdát egy-egy ingatlanrész, akkor kellene legyen.

Egyébként, főszabályként, közösen kellene fizetniük, eszmei hányadaik arányában :

Ptk. 5:75.§ A dolog hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg; ilyen arányban terhelik őket a dologgal kapcsolatos kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is.

De általában ilyenkor az szokott normális helyen a megállapodás lenni, hogy az adott ingatlanhoz tartozó - az annak használójának érdekében álló - javítást/felújítást/módosítást csak az a tulajdonos fizeti, ha ez a dolog érinti a másik tulajdonost is, akkor annak legfeljebb tűrnie kell az építkezést a területén, természetesen a másik helyreállítási kötelezettségével. Vagyis "B"-nek kellene fizetnie mindent.

De ha nincs megállapodás, lehet vitatkozni...

Ancsa01 # 2022.02.02. 11:39

Köszönöm a választ, utána fogunk járni a használati megosztási szerződésnek. Ha nincs, eztán lesz. (Én közvetítő vagyok most itt)
Szerintem is az a normális, hogy csináltassa meg B, cserébe A csatornáját majdan nem neki kell a tulajdoni hányad arányaiban fizetnie.
Most már "csak" meg kell(ene) értetni velük...
Köszi még egyszer.

vandirka # 2022.02.02. 13:27

Üdvözletem!20 évvel ezelőtt szülők telkén felújítottam  egy  mellék épületet,amiről papír nem készült így egy helyrajzi számon van az örökölt ingatlannal.Az apai végrendelet tartalmazza a felújítást.Ebben az épületben mai napig benne élek.Ezen a helyrajzi számon van 45 éve a lakcímem.Szülők meghaltak 2020-ban.Öröklési hányad nekem 4/12 testvér 8/12.A testvérem fele fele arányban akar értékesíteni.Így járna neki a kis házból amiben lakom.Ha perel mire számíthatok?illetve köteles vagyok e eladni az anyai részem ha beperel osztatlan közös tulajdon megszüntetésére?Ki tehetnek e a kis házból bírósági úton?Nem akarok elköltözni mert ha felezek nem kapok ilyen rangú ingatlant mint amiben most élek saját erőmből.Minden közmű a nevemen.Testvér semmibe nem fizet.A házhoz tartozó telekrészt folyamatosan én gondozom,állagmegóvok.Testvérem mindenképp eladni akar,én nem.Itt a lakhelyem,kifizetni nem tudjuk egymást.Mire számíthatok?Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.02. 14:27

Öröklési hányad nekem 4/12 testvér 8/12.A testvérem fele fele arányban akar értékesíteni.Így járna neki a kis házból amiben lakom.
Ebből épp az ellenkezője következik: a tulajdoni hányadoddal arányos rész kétszeresét kapnád az eladási árból, nyilván a felújításra tekintettel.

vandirka # 2022.02.02. 15:09

azt akarja adjam neki a felét amit én csináltam 20 éve.Miért is?

Szomorú örökös # 2022.02.02. 19:04

vandirka

20 évvel ezelőtt szülők telkén felújítottam egy mellék épületet,amiről papír nem készült így egy helyrajzi számon van az örökölt ingatlannal.....azt akarja adjam neki a felét amit én csináltam 20 éve.Miért is?

Mondjuk pl. azért, mert az nem a te tulajdonod volt, hanem csak a szülők beleegyezésével, jóváhagyásával újítottad fel és laktál benne. Sajnos hiába háborogsz, ha papír nem készült róla, az a szüleid tulajdona volt továbbra is. Rögzíteni kellett volna írásban. Az meg külön egy történet lehet, hogy ha nem volt rá engedély sem kérve - mármint a felújításra - akkor még fennmaradási engedélyt is kell majd kérni rá, ha azt szeretnéd, hogy a lakásnak használt melléképület maradjon, mivel ugyebár a 20 év azt biztosítja csak, hogy nem bontatják le.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.02. 19:42

azt akarja adjam neki a felét amit én csináltam 20 éve.

Most vagy számolni nem tudsz vagy fogalmazni.

vandirka # 2022.02.02. 19:58

Szomorú örökös.
Köszönöm válaszod. De apám a végrendeletben elismerte az építkezést. És anno beszéltem tervezővel nem kell utólagos fennmaradási engedély ugyanis, a tervrajzon szerepel. És, szért én ide gázt csatornát hoztam be. Annak nyoma van. És a nevemen is szerepel. Gondolod így is megilleti ? Csak mert egy helyrajzi szamon van? Csak ugy, oda kell adnom a felét annak amibrme egy szöget nem tett? Hm. És mi van ha nem adom? Kilakoltatnak?

vandirka # 2022.02.02. 20:00

Kovács_Béla_Sándor sajnos a matek nem megy azert is vagyok itt mert nem vagyok elég okos, es tapasztalt. Igy, is rosszul állok azt érzem. Lasd elotted szólót.

Szomorú örökös # 2022.02.03. 04:45

vandirka

apám a végrendeletben elismerte az építkezést. És anno beszéltem tervezővel nem kell utólagos fennmaradási engedély ugyanis, a tervrajzon szerepel.

Ez mind-mind édeskevés. Az, hogy a térképen szerepel - amit a földhivatal általában légi felvételekkel készít - még nem jelenti, hogy a tulajdoni lapon is úgy szerepel, mint lakható melléképület.

én ide gázt csatornát hoztam be. Annak nyoma van. És a nevemen is szerepel.

Az csak egy szolgáltatói szerződés, nem sok köze van ahhoz, amit úgy hívnak, hogy tulajdonjog. A teljes ingatlan a szüleid tulajdona maradt, mivel a te neved a tulajdoni lapon nagy valószínűséggel egyáltalán nem szerepel. Nem a végrendeletben, hanem a tulajdoni lapon, érted?

És mi van ha nem adom? Kilakoltatnak?

Ha nem egyezel bele a testvéred ajánlatába és nem hagyod el az ingatlant, akkor ő simán indíthat közös tulajdon megszüntetése iránti pert, amivel mindketten sokkal rosszabbul jártok. Ő részben jobban, mert nem a felét kapja, hanem a kétharmadát. Te sokkal rosszabbul, mert csak az egyharmadát kapod. Viszont ott nincs olyan, hogy pernyertes és vesztes, mindketten kénytelenek lesztek a nem kevés perköltséget kifizetni, ami jelenleg úgy tudom, hogy talán a perérték (az ingatlan szakértő által meghatározott értéke) 6 %-a - ezt természetesen szintén a tulajdoni aránynak megfelelően, azaz egyharmad-kétharmad arányban osztják szét. Ezzel gyakorlatilag mindketten jóval kevesebb pénzhez juttok hozzá, mint a végrendeletben meghatározott összeg. Ha simán eladjátok és elosztjátok felesben a vételárat, még mindig a legnormálisabb és legjobb eljárás.

drbjozsef # 2022.02.03. 05:22

vandirka,

Próbáljuk meg messzebbről nekimenni, és úgy kibogozni.
Ha jól értelek, se neked, se a testvérednek nem volt (bejegyzett) tulajdonrésze az ingatlanban, amikor meghaltak a szüleitek, akkor örököltétek. Miért lett 4/12 és 8/12 a két részetek? Féltestvérek vagytok, esetleg a végrendelet miatt lett így?

Zoltanuss # 2022.02.03. 07:21

20 évvel ezelőtt szülők telkén felújítottam egy mellék épületet,amiről papír nem készült így egy helyrajzi számon van az örökölt ingatlannal.” Ez ok. csakhogy a tulajdoni hányad nem értékben számolják hanem nm -ben.
tehát az hogy gáz víz stb bevezetve, az értéknövelő, de nem tulajdoni hányadot megváltoztatható.
Olyan mintah lenne két azonos területű lakás... 1 hrsz, aztán az egyik a fürdőszobában értékes arany csapokat szeretet fel és mivel értékesebb követeli a másik lakás bizonyos részét.. Így vandika egyezzetek meg !

Területarányosan.

Ja a méltatlankozás közben azon is el kell gondolkodni, hogy az elmúlt 20 év alatt a telek használanak is volt valami érték vonzata. Az ki lett egyenlítve ?,

.Ebben az épületben mai napig benne élek.Ezen a helyrajzi számon van 45 éve a lakcímem.

Vagyis 45 éve használja az ingatlant előbb a nagy ház majd a felújított kis ház.
Hol van a használat ellentétezése ??

vandirka # 2022.02.03. 09:36

Köszönöm mindenki hozzászólását. Igy tudom milyen kérdéseket tegyek fel az ügyvédemnek pluszban. Nyilván nem szeretnék rosszul kijönni a dologból.

vandirka # 2022.02.03. 13:55

Vagyis 45 éve használja az ingatlant előbb a nagy ház majd a felújított kis ház.
Hol van a használat ellentétezése ??

Ot h ide szulettem. Evekig gondoztam a beteg szuloket. Majd apam halala elott 2 hettel a testverem ide hivott egy közjegyzőt es konkretan az egesz apai reszt magara iratta. Engem a hazbol is kizart amig ezt a targyalast folytattak? Hol vanbak az eveim az idom mig a testverem a csaladjaval nyaralni jart?

Szomorú örökös # 2022.02.03. 13:58

vandirka

Az öröklés szigorúan jogi alapon működik. Te pedig erkölcsi oldalon keresed a megoldást. Rossz az irány.

gerilege # 2022.02.03. 14:15

De most konkrétan csak a kis ház felét akarja adni neked, a nagyból semmit? Hát ha az egész osztatlan közös, akkor ha van 4/12-ed, akkor a nagy házból is járna.

vandirka # 2022.02.03. 16:00

Az öröklés szigorúan jogi alapon működik. Te pedig erkölcsi oldalon keresed a megoldást. Rossz az irány.

Sajnos nagyon emotiv ember vagyokmés, szamomra, elkepzelhetetlen h ezt tegyem valakivel. Plane nem a testveremmel
Ezert van az ugyvedem. Megfizetem es a lehető legjobbat kell kihozza ebbol. Nem cagyok penzorientalt! De nyilvan nem megyek az utcara a kutyaimmal. Es a fele felebol a mi varosunkba nemnigazan kapok hasonlo ingatlant mint ami a sufnibol lett. Igen fiatalon en voltam hulye... De biztos van kiskapu.

vandirka # 2022.02.03. 16:04

De most konkrétan csak a kis ház felét akarja adni neked, a nagyból semmit? Hát ha az egész osztatlan közös, akkor ha van 4/12-ed, akkor a nagy házból is járna.
Igen jár de, attol nekem még alberlet járna. Egy, tehermentes lakas utan amit en epitettem ujitottam tettem lakhatová buta modon. De fiatal voltam az apam pedig konkretan atvert.

KEJozsef # 2022.02.03. 17:22

Kedves hozzáértők!

Egy lakás 75%-át szeretném megvenni. A társtulajdonos a lakásban él.

  • Amennyiben a társtulajdonosnak van haszonélvezeti joga, gondolom nem kérhetem lakbér megfizetésére. Jól gondolom?
  • Amennyiben nincs haszonélvezeti joga, mégis hogyan állapítható meg a lakbér illetve hogyan lehet a lakbér megfizetésére kötelezni?

Gondolom egyszerűbb a helyzet, amennyiben kiköltözik és együtt megegyezve adjuk ki a lakást és osztjuk a lakbért a tulajdoni hányad alapján.

Kérem, akinek tapasztalata, illetve az ingatlanjoghoz vagy bármilyen magyar törvényhez ért, kérem pár mondatban ossza azt meg velem. (Igazából az örökségem szeretném befektetni és nem elkotyavetyélni.)

Köszönök előre is minden segítő hozzászólást!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.03. 17:43

Ha a bérleti díjra bazírozol, akkor ez egy rossz befektetés lesz.

KEJozsef # 2022.02.03. 18:14

Köszönöm! Látja, ezért kértem segítséget.
Úgy gondoltam, hogy a magyar törvény védi a magántulajdont és jogot formálhatok a tulajdonom használatáért cserébe bérleti díj kiszabására és beszedésére.
Ezek szerint ennyire nem értek a magyar jogrendszerhez.

Szomorú örökös # 2022.02.03. 18:46

vandirka

Sajnos nagyon emotiv ember vagyokmés, szamomra, elkepzelhetetlen h ezt tegyem valakivel. Plane nem a testveremmel
Ezert van az ugyvedem. Megfizetem es a lehető legjobbat kell kihozza ebbol.

Még mindig nem érted!!! Az ügyvéd sem tudja érzelmi alapon intézni, mert ebben az ügyben csakis a jog játszik, semmi más.

De nyilvan nem megyek az utcara a kutyaimmal. Es a fele felebol a mi varosunkba nemnigazan kapok hasonlo ingatlant mint ami a sufnibol lett......De biztos van kiskapu.

A kiskapu az lesz, ha saját tulajdonban újrakezdesz mindent. Ha a testvéred közös tulajdon megszüntetésére elindítja a pert, akkor vagy egyikőtök kivásárolja az ingatlanból a másikat, vagy elárverezik egy szakértő ingatlanbecslése alapján. Miből gondolod, hogy a per úgy zárul majd, ahogy te szeretnéd, mi szerint maradsz ott, ahol most is laksz? Ez a verzió ugyanis ez esetben nem játszik. És mint már jeleztem, a perköltséget tulajdonjog megosztása szerint fogjátok rendezni és épp úgy fogják felosztani, ahogy az a hagyatéki végzésben meg lett állapítva, azaz te mindössze az egyharmadát kapod a végösszegnek, testvéred pedig a kétharmadát. Jelenleg a fele-fele osztozkodást ajánlotta fel, nem kéne inkább azt elfogadni? Abból még perköltséget se kéne fizetni. És bizony hidd el, nem fogja érdekelni, hogy te mit kapsz az árából. És igen, mehetsz az utcára sajna. Vagy keresel egy hitel-lehetőséget és hozzáteszed a pénzedhez, majd keresel egy másik ingatlant, ami már csakis a tiéd lesz. Ennyi.