Osztatlan közös tulajdon


Lhotse # 2011.04.27. 16:20

A képviselet hiánya nem eredményez perbeli cselekvőképtelenséget. Ahogy KBS írja, az álképviselő eljárása utólag jóváhagyható.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.26. 12:40

Nincs itt semmi gond, a képviselt az álképviselő eljárását utólag jóvá hagyta. Jogászkodás helyett inkább fizettél volna idejében.

monalisa1 # 2011.04.26. 09:28

Vélem azóta már ismét hivatalosan jár el a kk. a közgyülés általi újraválasztással, és bizonyára újra megkaptad a tartozásra vonatkozó felszólítást.

Valószínűleg nagyobb lehet a felhalmozódott tartozás és annak késedelmi kamata, mintsem a kk.-őt ujra megválasztani - és "a" jogosulatlansága miatti időszakra eső kamatszámítás.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.04.25. 20:05

Itt valami nem kerek...

A lejárt jogosítású "előljáró" már nem intézkedhet semmilyen ügyben, annál is inkább, mert nincs bírtokában a szükséges íratoknak valamint a közösségi pecsétnek.

Ettől még a tartozásod- és annak okán a késedelembe esésed valós lehet., mielőbb tisztázni kellene a jelenlegi kk.-vel.

monalisa1 # 2011.04.24. 09:53

Ha a rokonod- mint az ingatlan kizárólagos (?)tulajdonosa engedélyezi, hogy a telekre bejárj és parkolj az autóddal, akkor a szomszéd maradjon csöndben - most és a későbbiekben ugyszintén.

Ha a telek netán osztatlan közös tulajdonú (?!) a szomszéddal, akkor sajnos kell az ő hozzájárulása is., mondjuk fizess neki havi kisebb összeget "garazsirozás" címén...

Erről készüljön írás, és a pénzt mindig postán add fel.

Ha az autódat netán megrongálná, tegyél feljelentést a rendőrségen, az okozott kár -számlával igazolt- helyrehozási költségét vasald be rajta.

monaLuis
laikus hozzászóló

zoku # 2011.04.24. 08:46

Tisztelt Szakértők!

Jelenlegi lakóhelyemen 2éve lakom, ez egy házrész, egy nagy osztatlan udvarral. Be vagyok ide jelentkezve, a tulaj a rokonom.
Nemrég vásároltam egy személygépkocsit amit hátul az udvarban árnyékos részen elhelyeztem, úgy hogy senkit ne zavarjon a közlekedésben.
Persze akadt egy öreg szomszéd aki már 30éve ott lakik és azt hiszi, hogy mert ő tulaj, ő szabja meg , hogy hova parkoljak. Azt mondta ha mégegyszer oda állok, annak következménye lesz. Ismerem a jogaimat, ő viszont nem az övéit. Félek, hogy kárt tesz az autómban.
Mit tanácsolnak? Faggassam ki és rögzítsem, hogy milyen következménye lesz ha oda parkolok?
Majd hova lehet fordulni feljelentést tenni? Bíróság, vagy önkormányzat birtokháborítás?
Egyéb tanács?
Köszönöm!!

cajmika # 2011.04.22. 13:51

Nagyon szépen köszönöm a választ.:)

nanemaaa # 2011.04.22. 08:50

Korrekt! :)

cajmika # 2011.04.21. 18:22

Köszönöm szépen a választ.

Ha jól értelmezem akkor előbb egy tervező által csinált tevnek kell elkészülnie, utána én egy beleegyező nyilatkozattal "igazolom" hogy ok, hozzájárulok ahhoz hogy a tervnek megfelelően megépítsék amit akarnak. Ezután mennek ők a műszaki osztályra és kérnek építési engedélyt????

Jól értem?

nanemaaa # 2011.04.21. 07:48

cajmi
Nem az engedélyt kell aláírnod, hanem tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot. A nyilatkozat az építési engedély iránti kérelem kötelező melléklete kell, hogy legyen, így az általad felvetett utólagos hozzájárulás lehetetlen.
Az építtetőnek viszont mindenképpen kell tervet készítenie. Annak semmi akadálya, hogy a nyilatkozatodban hivatkozz a tervre (pl. XY tervező által Z. időpontban készített terveknek megfelelően). Az építési engedélyezési eljárás keretében te ügyfél leszel, ami annyit is jelent, hogy bármikor bemehetsz a hatósághoz és élhetsz az iratbetekintési jogoddal, ezen belül nyilván a beadott terveket is megtekintheted.
A bíróság akkor pótol jognyilatkozatot, ha úgy ítéli meg, hogy az építés téged nem akadályoz az ingatlan zavartalan birtoklásában, és egyéb jogaid sem csorbulnak (magyarán indokolatlan volt a hozzájárulásod megtagadása).

kisrita # 2011.04.19. 19:17

Monalisa!

Tulajdoni hányad megosztás van 1/3 - 2/3 de osztatlan közösbe. Semmilyen kerítést vagy jelzést sem hajlandó a másik fél "elviselni". Ha viszont nincs kerítés akkor a zárak ellenére folyamatosan lopások történnek a házból. Ugyanakkor a tulajdoni hányad ellenére évtizedek óta egy kapavágást nem csinál - tudom ez a bíróságon nem érv mert az ki nem sz...ja le, hogy te csináltad meg az állagmegóvásokat mert nem lett volna kötelességed. Igen de ha nem lapátolom el a havat akkor kitöröm a nyakam, ha nem nyírom a gazt akkor nem tudom megközelíteni a saját tulajdonom és még meg is büntetnek mert nem tartom rendeben a közterületet előttem. De tudom ez nem számít.
Az egyik ügyvéd szerint ilyenkor is van elbirtoklás a másik szerint nem - de paragrafusszámokkal mindegyik alá tudja támasztani csak azt nem tudom kinek van igaza.
Felajánlottuk a közös tulajdon megszüntetését de nem AKARJA . ( így írta a bírósági keresetben)

cajmika # 2011.04.19. 18:50

Kedves Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne: Mikor "kell" aláírni egy építési engedélyt?
Azért kérdezem mert osztatlan közös tulajdonban élünk és a szomszédom építeni akar. Célzott rá hogy ha nem írom alá az engedélyt akkor bíróságra megy és majd úgy épít.
Én tulajdonképpen nem megakadályozni akarom csak megelőzni azt hogy fusiban, engedély és rajz nélkül tegye. És nem akarok olyan papírt sem aláírni ahol nincs letisztázva hogy hova és mit és mekkorát épít.
Ezért kérdezem hogy milyen "fázisban" írható alá. Mondjuk kérhetem hogy előbb szerezzék be a műszaki osztály engedélyét és csináltassanak vmiféle hivatalos rajzot hogy mit képzelnek el és hova vagy nélkülem megreked az egész az elején?
És ha bíróságra megyünk akkor ők kötelezhetnek-e arra hogy aláírjam az engedélyt?

A válaszokat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2011.04.19. 18:16

Gondolkodj jelképes kerítésben pl. alacsony sövénynövényzet, mely jelzi, hogy "a" közösből mekkorát tekintesz prívát használatúnak.

Mivel az osztatlan közösből semmi csak a tiéd - a lakáson kívül, ahhoz elbirtokolni nincs mód.

monaLuis
laikus hozzászóló

kisrita # 2011.04.19. 17:23

Tisztelt Szakértők!

Végigolvastam a topicot és a következő kérdésem lenne.

Azt írták többször is, hogy osztatlan közös tulajdonú telken lehet kerítést építeni Ha azzal a másik tulajdonos nem akadályozza a használatban vagy kilátásban vagy stb.....
Mit jelent az akadályozás? Pl ha a kerítésen zár van akkor az az - gondolom. De ha nincs, tehát akkor jár ki- be amikor akar akkor is az vagy nem?
És lehet -e elbirtoklás osztatlan közös tulajdon esetén? Ellentmondó információkat kaptam, nem tudom pontosan kinek "higgyek".

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.16. 08:30

Közös tulajdon megszüntetését lehet kérni bíróságtól. A másik kérdést nem értem. (Mert hogy nem nagyon van neki értelme.)

meszlac # 2011.04.15. 20:23

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémára keresek megoldást. Idős szüleim egy osztatlan közös tulajdonú telek résztulajdonosai. A telek területén egyedül nekik van házuk, de másik 2 tulajdonos is van a telken. A 2 tulajdonos közül az egyik meghalt 10 éve, és ráhagyta az 5 gyermekére a telek hányadi részét.A gyerekek Amerikában élnek, és senkinem tud róluk információt. Viszont így az öröklésről sem tudnak, azaz az illetéket sem fizették ki,ami ezáltal jelzálogként a telekre került. Kérdés az, hogy hogyan lehetne megvenni a telek azon részét, melyet az ismeretlen helyen tartózkodó tulajdonosok birtokolnak.
A telekkel kapcsolatos másik kérdés, hogy Édesapám szülei kb 35 éve rosszul mérték fel a tulajdoni hányadokat, és pár éve derült ki, hogy Édesapáméknak a jelenleg használt (azaz 35 éve használt) területét el szeretnék adni. El lehet a beleegyezésük nélkül?

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Meszlac

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.08. 09:26

Tyrone, a szívességi lakáshasználó ugyanúgy nem birtokolhat el, mint a bérlő.

Trisy: a tulajdoni hányad idegeníthető el, természetben meghatározott rész nem. (A tulajdonostársnak elővásárlási joga van.)

trisy # 2011.04.07. 19:37

Eladható-e egy osztatlan, fele - fele arányban közös tulajdonú 3 szobás lakás fele megosztási szerződés nélkül? Előre is köszönöm a válaszokat.
Trisy

tyrone # 2011.04.07. 14:16

Szép napot Kívánok

Egy kérdésem lenne elbirtoklással kapcsolatban.
van e precedens lakóingatlan elbirtoklásra társasháztól!?
Volt IKV-s szolgálati lakásról van szó amivel kapcsolatban nincs bérleti vagy más egyéb szerződése a házzal a most ott lakó személyeknek. A rendszerváltás előtt volt még bérleti szerződés az akkor állami tulajdonú ház szolgálati lakása bérlakás volt, de a rendszerváltáskor a ház 100 százalékban magánkézbe ment át. Ekkor egyszerűen nem lett kötve semmilyen szerződés a Társasházzal a lakást illetően.
A tulajdoni lap szerint a lakás maga 22 éve osztatlan közös tulajdont képvisel de a most ott élők fizetnek minden közüzemi díjat és a lakással kapcsolatos minden költséget, beleértve a fűtést is.
Várom valaki segítségét, tanácsát ez ügyben
Előre is köszönöm

Tamás

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.06. 12:33

Nem ismerem a szomszédot, így nem tudhatom, mi hat rá meggyőzően. Csak általánosságban tudom mondani, hogy az értelmesebbjének - vagy a hiszékeny fajta butának - elég a jogszabályi hivatkozás, de van olyan, akinek az ügyvéd is hiába mond bármit.

Suni 1978 # 2011.04.06. 11:50

Koszonom szepen a gyors valaszt. Meg egy gyors kerdesem volna. Tudna-e tanacsot adni, hogy hogyan tudom alatamasztani es a szomszedunk tudomasara hozni a fentiekben leirt valaszat. Ertem ez alatt a PTK-ra, vagy mas jogi dokumentumra torteno hivatkozast, vagy celszeru ugyvedhez fordulni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.06. 11:37

Szerintem építményt nem létesíthet egyoldalú elhatározással a kizárólagos használatában lévő részen sem. A kerítés valamivel bonyolultabb, azt elvileg felhúzhatja, az ellen nem a közös tulajdonjogi szabályok, hanem a birtokvédelmi rendelkezések alapján lehet fellépni, ha akadályoz vagy zavar a saját rész használatában.

Suni 1978 # 2011.04.06. 11:29

Kedves Forumozok!

A kovetkezo a problemam. Ketto eve vasaroltunk egy ikerhaz felet. Az ikerhaz kertje osztatlan kozos tulajdonban van, de a hazfelek birtokosainak kizarolagos hasznalataban, amely az adasveteli szerzodesben is szerepel.
A kerdesem a kovetkezo: epithet-e a szomszedunk az kizarolagos hasznalatu osztatlan kozos tulajdonban levo telken barmilyen felepitmenyt ( jelen esetben egy fahaz kerult felepitesre, amely nagy mertekben rombolja az utcakepet es a kilatasunkat is), tovabba emelhet-e a beleegyezesunk nelkul ketto meteres tomor keritest a kizarolagos hasznalatu telekreszek kozott?

Valaszokat elore is koszonom.
Ui: Elnezest, de nincs magyar billentyuzetem

gombolyag # 2011.04.05. 06:26

Köszönöm válaszát.

Bálnácska # 2011.04.05. 05:50

Köszönöm a segítséget!