eSel70: azért nincs minden veszve, például kérheted a közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól perben, annak meg a legvége, ha másképp nem tudtok megállapodni, hogy elárverezik az ingatlant és felezitek a pénzt.
Sosem értettem, hogy akinek van fél háza, az miért gondolja, hogy kiszúrtak vele.
Osztatlan közös tulajdon
Köszönöm!
Gondoltam, hogy nem a vonalon innen és azon túl lesz a határ:)
A gondom azért még mindig nem szállt el, mivel az ingatlan tőlem kb.70 km-re van. Odaköltözni nem áll módomban. Az én 1/2 részem eladásáról szó lehet(ne), de a hitelező hallani sem akar a megvételéről! Na itt a nagy baj!
Ismerve a helyzetet és a kölcsönadó személyét (sajnos az öcsém uzsorakölcsönt vett fel egy magánszemélytől - uzsorástól)a felvett összeg korántsem 3,5 millió volt! Viszont az "uzsorás" helyesen és jogszerűen ügyvéddel ezt nem papírozta, csak a "mi lesz, ha nem fizet" részét. Abban okoskodom, hogy ha az 1/2 rész a kölcsönfolyósítónak 3,5 milliót "megért", akkor az én 1/2 részem sem érhet kevesebbet! Csak hát kötelezni nem kötelezhetem az én részem megvételére:(
Összefoglalva: A jelen állás szerint van egy családi házas ingatlanra szóló 1/2 tulajdonjogom (fél házrészem); egy (elvi) értékbecslésem erről a részről (3,5M); egy eladási szándékom a saját részemről...de nincs Vevőm!!!
Tény, ha beköltözik a T.nagycsaládos kisebbségi kölcsönadó (jogosan), akkor onnan kitenni nem tudom...Ő megvenni nem akarja a másik felét...én nem költözöm mellé...1Ft-ért nem adom el...se pénz se ingatlanrész, csak gond és bánat:(
Ez az eset jó példa (azt hiszem), hogyan lehet legálisan uzsoráskodni, és elveszíteni az örökség 1/2 részét - illetve teljes egészét! Én még csak-csak, de sajnos ennek az értéke fedezte volna lányaim jövőjét!
eSeL70
A tuljadonjog a használat, a birtoklás és a rendelkezés joga.
Beköltözhet egy ketted részben!
Ezt nem úgy kell érteni, hogy a szoba felénél húztok egy vonalat, vagy tied csak a kert. Mindenből a fele a tied is, fele részben használhatod, ahogy ő is.
Köszönöm a kimerítő választ:)
De igazán azt szeretném megtudni, hogy amennyiben nem kerül visszafizetésre a felvett összeg (és a hitelező él a vételi jogával), abban az esetben a hitelezőnek milyen jogai lesznek a 1/2 házrészre...illetve nekem a maradék részre?
Pl. Beköltözhet-e? Mire jogosít az így szerzett tulajdonjog? Viccesnek tűnik a kérdésem, de hogyan fogja eldönteni bárki is, hogy a megszerzett 1/2 tulajdon az ingatlan mely részére szól (beköltözik és lakja a lakást, enyém pedig a sufni és a kert)?
Üdvözlettel:
eSeL70
Elővásárlási jogod van. A többi viszont nem a te dolgod.
Tisztelt Fórumozók!
S.O.S. Segítséget kérnék az alábbi ügyben:
Szüleim halála után, öcsémmel megörököltünk (1/2 - 1/2 rész tulajdoni hányaddal) egy vidéki ingatlant. A mai napon - nagy meglepetésemre - egy ügyvéd által készített szerződést kaptam postán, amely a szóban forgó ingatlan, öcsémre eső 1/2 tulajdoni részének tulajdonjogáról, illetve ezen tulajdonrészre folyósított kölcsön rendelkezéseiről szólt.
Röviden a tények:
A szerződés címe - Kölcsönszerződés vételi(opciós) jog alapításával.
Az irat szerint az öcsém 2011 február 8-án az ingatlanra 3,5millió forint készpénzt vett fel egy magánszemélytől azzal a kitétellel, hogy azt 2011 március 10-ig egy összegben visszafizeti. Amennyiben ez nem történne meg, úgy a kölcsönfolyósító magánszemély 2011 március 11-én élni fog a vételi (opciós) jogával.
Amit még tudni kell:
Öcsém biztonsági őr, fizetése 85.000,- Ft. körül mozog. Eleve nem tudom, hogy lehet-e ilyen abszurd határidőre, valamint munkabérre egy ilyen nagyságú kölcsönt folyósítani?! Mivel öcsémmel nem igazán jó a kapcsolatom, feltételezem, hogy így próbál megszabadulni a tulajdoni részétől (feltételezem, hogy korántsem ekkora összeget kapott a kölcsönbeadótól).
Röviden ennyi...
Tehát kérdésem/kérdéseim:
- Mit tegyek?
- Mit tehetek?
- Jogszerű-e ez a kölcsön vs. tulajdonjog helyzet (a részletek ismeretében - határidő a visszafizetésre, kölcsönbevevő fizetésének összege)?
- Beköltözhet-e oda valaki, ha én nem kívánom eladni a 1/2 részem?
- Menjek-e rendőrségre?
- stb?
- stb?
Köszönöm előre is mindenkinek a segítséget! És ígérem, ha nagy leszek, meghálálom;)
Üdvözlettel:
eSeL70
Elolvastam, sőt, tegnap felhívtam a jegyzőt, hogy hol tart már az ügy november óta. Erre közölte, elpostázta már a határozatot. Én meg nem kaptam meg. Se levelet, se értesítést. Most attól tartok, a kedves szomszédaim elcsaklizták. Hétfő óta az ajánlott levelet meg kellett volna kapnom. A tértivevény meg még nem ért hozzá vissza. Szóval holnap újra telefon....
Remélem megoldódik a dolog....
Előkerestem neked a rátok vonatkozó rendeletet:
Nem is értem, miért a kedvtelésből tartott állatokról másoltál ki a rendelet részéből, mivel a sertés mezőgazdasági haszonállatnak és nagytestűnek minősül.
Értelmező rendelkezések
8. Mezőgazdasági haszonállatok:
a.) nagytestű állatok: ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, juh, kecske, sertés,
birka.
4. §
(7) Bármilyen állat csak oly módon tartható, hogy az a közterületet, valamint a
lakóépületek közös használatú helyiségeit, a lakások erkélyét, teraszát, loggiáját,
ablakpárkányát ne szennyezze. Az esetleges szennyeződést az állat tulajdonosának, illetve
az állat felügyeletével megbízott személynek haladéktalanul el kell távolítania.
(8) Az állattartás feltétele, hogy a keletkező trágya tárolása ne zavarja a lakókörnyezetet,bűzhatást illetve légyjárást ne okozzon.
5. §
(2) Nem helyezhető el nagytestű gazdasági haszonállat tartásának céljára szolgáló épület
az L4-es keretövezet I. körzetében, továbbá a II. körzetben egészségügyi-, oktatási-nevelési
és gyermekjóléti célú épületek, gyermekjátszótér, üzemi konyha, továbbá élelmiszeripari
üzem elhelyezésére szolgáló ingatlan területén, valamint az ezek telekhatáraitól mért 200
méteren belül.
Olvasd még el a rendelet IV. fejezetét.
Nem tudom, melyik lakóövezetben laksz, nézz utána, lehet-e egyáltalán ott nagytestűt tartani.
" Kedvtelésből lakásban és kertben tartható állatok: az eb, a macska, a díszmadár, a
díszhal, a kistestű rágcsálók, (pl. a tengeri malac, hörcsög stb.), a díszteknős, a
vadászgörény kivéve, ha magasabb szintű jogszabály szerint ezek bármelyike védett"
"(6) Az állattartónak biztosítania kell, hogy a tartással másnak a környezetében kárt ne
okozzon. Az esetlegesen okozott kárért az állat tulajdonosa a felelős."
Röviden pár mondatot kiragadtam a rendeletből. De én úgy értelmeztem, hogy a disznóhoz az én írásbeli engedélyem kellett volna, mivel közös tulajdon az udvar is, de meg sem kérdeztek.
Jóó, most már tudjuk a besorolását és mit ír a haszonállat tartásáról?
Köszi, de az volt az első, mielőtt írtam a jegyzőnek. Ott egyértelműen le van írva, hogy haszonállatnak minősül.
Először olvasd el a helyi állattartásról szóló rendeletet. Évekkel ezelőtt még lehetett a XVIII. kerületben disznót tartani, de mostanra nem tudom mi a helyzet. :)
Üdvözletem!
A kérdésem a következő lenne, hátha kapok segítséget. Osztatlan közös tulajdonú családi házban lakom, ahová a megkérdezésem nélkül 2009. decemberében tulajdonos társam felnőtt gyereke egy sertést hozott, ami azóta a közös udvarunkra jár piszkítani, büdös van, minket zavar. Többszöri kérés ellenére sem változott semmi, ugyan elvileg a lakásukban tartják, mégis a dolgát az udvarunkon végeztetik vele. Mivel kéréseim nem jártak sikerrel, bejelentést tettem a 18. kerületi jegyzőnél, még 2010. novemberében, azóta viszont semmi nem történt. Az állat ugyan úgy az udvaron végzi a dolgát. Én úgy tudom, hogy a sertés -állítólag amerikai törpemalac, de kB 40 kg- nem minősül kedvtelésből tartható állatnak. Azt szeretném megtudni, mennyi időn belül kell történnie az ügyben valaminek, mert egyre borzalmasabb a helyzet. Jön a jobb idő, egyre intenzívebb a büdös. Én árulnám a ház részemet, de a vevők elállnak a szándéktól, amikor megérzik a szagot és megtudják a disznót. Mit tehetnék? Előre is köszönöm!!
- nincs válasz, a tulajdoni hányadok adottak, a használati igényekben a mindenkori tulajdonosoknak kell megegyezniük, vagy az új tulajdonos egy már megegyezésen alapuló használat beleegyezésével veszi meg a tulajdoni hányadot.
- Ezzel forduljatok ügyvédhez. Ha fizetni akartok, akkor változtassatok a tulajdoni hányadokon is.
- Igen.
- Minden az általatok aláírt szerződésen múlik. Ha ígért valamit az eladó, de a szerződésetek másról szól, utólag már nem tudtok követelni.
- Nem. Nem a hibakeresésben van a válasz, hanem meg kell oldani egy felmerült igényt, vagy problémát. Ha a másik tulajdonostárs mindenáron pénzt akar tőletek követelni, akkor forduljatok ügyvédhez, mert nem követelhet a nagyobb kerthasználatért mindaddig, amíg jogos érdekeit nem sértitek.
A tulajdonjog és a használati jog két külön dolog. Tulajdonjog az önálló albetétekben szerepel az ingatlannyilvántartásban. A telek a társasházi törvény szerint is osztatlan közös tulajdon. A telekhasználat közös megállapodás kérdése. Innentől kezdve az említett m2-ek közötti eltérés kérdése nem világos, illetve közömbös.
szerintem ;)
Kedves Fórumozók!
Szeretném először röviden vázolni a helyzetünket:
2010-ben férjemmel együtt vásároltunk egy társasházat. ( osztatlan közös telken lévő társasház hátsó részét, önálló telekrészzel, saját használatra. A két házat két garázs köti össze, ebből a hátsó a miénk, elvileg a terület a két garázs közöttől hátrafelé minket illet. Az eladó így adta el nekünk és az első szomszédnak is - tehát mindenki tisztában volt a megosztással ) Az eladó jogi képviselete a használati megosztást papíron szövegezve, vázrajzon jelölve küldte el. Amit mi aláírtunk, de azóta nem kaptunk meg és a másik fél nem is írta alá. A használatimegosztás aláírása közben fény derült arra, hogy a vázrajzon szereplő négyzetméterek ( csak a szövegezés helyes ) nem egyeznek meg az adás-vételi szerződésben feltüntetett számokkal és természetesen a valós négyzetméterekkel sem. Az első ház tulajdonosához kevesebb, hozzánk pedig több terület tartozna papíron. Körülbelül 70 m2 –ről van szó. ( jelzem, hogy a kialakult használat is azt mutatja, hogy a garázsok közöttől hátrafelé eső terület a miénk – ezt eddig senki sem vitatta) A telken kialakult használati megosztást mindkét tulaj elfogadta, de a másik fél a használati megoldást nem hajlandó aláírni ) Az eladó jogi képviselete rossznak nevezte a vázrajzot, pedig az édesapja által ( a szakmájában doktorált ember ) felmért a terület, amit kézjegyével és bélyegzőjével is ellátott. Időközben a földhivatalba egy visszadátumozott társasházalapító okiratot érkeztetett az eladó képviselője, aminek az okirat vissza felé történő dátumozásán kívül értelmezhetetlen hivatkozásai vannak a terület használatára illetőleg. Miszerint a társasházalapító okirat hivatkozik egy helyszínrajzon feltüntetett útra, ami a földhivatalban érkeztetett helyszínrajzon nincs feltüntetve. Az első ház tulajdonosai most szeretnék rendbetenni az adás-vételi papírokat és a vázrajzot is.
Kérdéseim:
Kinek a hibája a helytelen négyzetméterek meghatározása?
Kin követelheti az első szomszéd a négyzetméterekből adódó különbözet kifizetését?
Jogosultak e ők az általunk használt terület használatára?
Meddig tart az eladó felelőssége jelen esetben, számonkérhető e?
Hibásak e a vevők ebben az esetben bármiben is?
Segítségüket köszönöm!
Üdv: Buster
Osztatlan közös tulajdon = nincs enyém, tiéd. Ezért hívják osztatlannak. A többi megegyezés kérdése.
1.Az osztatlan közös tulajdonú telek egy részén útlejegyzést kell végrehajtani. Ilyenkor az egész telekre végrehajtandó (ahol a szabályozási terv előírja), vagy csak az én tulajdonrészemre?
2.Ha csatolom az engedélyező papírokhoz a földmérő által készített (csak az én területi részemet tartalmazó) vázlatot, méretekkel és a többi tulajdonostárs elfogadja, akkor később ha az útlejegyzés által érintett területet az önkormányzat adás-vétellel megveszi a többi tulajdonostárs nem érvényesíthet semmilyen követelést az én területemre?
Kedves charlie227!
A teremgarázsok az új építésű th. jogi rákfenéi.
A tényleges tulajdonosokat a földhivatal tulajdonilapján lehet fellelni.
Feltehetően csak 18 an vannak.
A teremgarázsnak egy helyrajzi száma van.
Egy tulajdonos a teremgarázs 1/18 részét birtokolja.
Minden esetben (eladásban, átalakításban, építésnél) minden tulajdonostárs írásos hozzájárulását meg kell szerezni.
A tulajdonostárs kifogása, ha tényleg tulajdonos a teremgarázsban, jogszerű.
Sajna
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Nem.
Osztatlan közös tulajdonban levő telken szeretnék építkezni. A tulajdonostársak között van olyan, aki a Földhivatalban jelzett címen nem érhető el. Ilyenkor az ő engedélye nélkül történhet az építkezés, ha a hivatalos levél visszajön a címéről?
Olvasd el a 2009 évi XXXVII. törvényt az erdőgazdálkodásról.
(6) A tulajdonosok társult erdőgazdálkodási tevékenységet kötelesek folytatni, ha
- a földrészletnek több tulajdonosa van, vagy
- az erdőrészlet több földrészletből áll és a földrészletek különböző személyek tulajdonában vannak.
(7) Társult erdőgazdálkodás esetén a tulajdonosoknak az erdőt egy személy használatába kell adniuk.
Keresd fel a többi tulajdonostársat, ők majd eligazítanak, hogy mik a lehetőségeid. Egy kézbe kell adni a gazdálkodást.
Szép Estét Mindenkinek!
A Problémámra keresem a megoldást,kérem ha Valaki tudna segíteni azt megköszönném!
A nagyszülőké volt az egész terület,amelyet a papa halála miatt el kellett adni.Ezáltal az ingatlan osztatlan közös tulajdonná vált/5lakás/.Az egyik lakó nagyobb területet kerített le magának mint ami az adás-vételi szerződésben szerepel és az udvar hátsó részébe épített egy garázst is.Ezáltal nekünk kisebb kertrész maradt.A kérdésem az lenne,hogy eredetileg nem volt arról szó,hogy garázst épít köteles vagyok neki szorgalmi utat adni,hogy az autójával be álljon vagy csak a gyalogos bejutást kell meghagynom?
Köszönettel:Méda
Kedves Fórumozók!
A következő a helyzetem, osztatlan tulajdonban van több hektár erdő, ebből egy részt nagyapai ágon megörököltünk többen, kb 8-an. Ez csak egy kis rész egy hektárnyi terület lehet, a többi rész tulajdonosairól semmit nem tudunk egyenlőre. A kérdésem az lenne, hogy a mi részünket a nagyapai örökséget meg tudom-e így vásárolni a többiektől. Majd aztán kinyomoznám a többi tulajt és felosztanánk a területet. Ez így lehetséges? Mi az eljárás menete?
Köszönöm a válaszokat!
Ha most senki nem lakik bent, akkor az árverés marad.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02