Kedves Impossible,
ezt rosszul tudod: Mt. játszik.
Kedves Egyjogász,
nemzetközi irodában "önként" van bent 10-12-14 órákat:)))
Kacsa11
Kedves Impossible,
ezt rosszul tudod: Mt. játszik.
Kedves Egyjogász,
nemzetközi irodában "önként" van bent 10-12-14 órákat:)))
Kacsa11
Természetesen az Mt. vonatkozik itt is. Azonban fontos azt leszögezni, hogy egy nemzetközi irodában sem állnak mögötted ostorral, hogy ne menj haza 6kor, mert akkor baj lesz. Csak annyi a munka, olyan szoros a határidő, hogy máshogy nem lehet elvégezni, ezért az ember saját érdekből bennmarad. Már, ha ott akar dolgozni, akkor saját érdek. Az mondjuk egy jó kis próbaper lenne, hogy reálisak-e ezek az elvárások, és hogy ez szakmai alkalmasságot kizáró tényező-e, hogy valaki nem tud megírni írni egy jogi szakvéleményt és nem tud lefordítani egy bérleti szerződést egy nap alatt.
Gondolom, majd Kacsa, mint nemzetközi iroda-szakértő megmondja a frankót. :) Addig is hadd jegyezzem meg, hogy szerény tudomásom szerint az ügyvédjelöltek nem munkaviszonyban állnak, hanem egy sajátos foglalkoztatási viszonyban, amire így Mt. nem vonatkozik.
Azt csak én tudom rosszul, hogy a Magyarországon tevékenykedő, magyar munkavállalót foglalkoztató munkáltató, illetőleg az általuk foglalkoztatott munkavállalóra a magyar Munka Törvénykönyve vonatkozik, még akkor is, ha nemzetközi ügyvédi iroda?
És azt is én tudom rosszul, hogy az alkalmazott ügyvédekre ill. a jelöltekre a foglalkoztató irodával létrejött munkaviszonyuk kapcsán a Munka Törvénykönyve vonatkozik?
Csak azért merült ez fel bennem, mert ha a munkajog rovatban merül fel pl. egy autószerelő részéről az a kérdés, hogy törvényes-e, ha a munkáltató napi 12-14 órákat dolgoztatja rendszeresen a munkavállalót, ill. kegynek tekinti, hogy hétvégén nem kell dolgozni, akkor a T. Kollégák egyöntetűen felháborodva tanácsolják, hogy az ilyen szemét, törvénysértő munkáltatót azonnal fel kell jelenteni a munkaügyi felügyelőségnél, és majd milliós bírságokat fog kapni.
Érdekes módon ebben a topicban egy ilyen hozzászólás sincs, mintha az ergo evidens lenne, hogy ha a munkavállaló alkalmazott ügyvéd, vagy jelölt, akkor vele bármilyen törvénysértést meg lehet csinálni, ill. a nemzetközi ügyvédi iroda nagy ívben xarhat a magyar törvényekre.
De mondom, lehet, hogy én tudom rosszul, és ha a munkavállaló ügyvédjelölt, az Mt. nem alkalmazandó.
Kedves Annamanna,
a banknál végzett tevékenység nem feltételül esik kívül a klasszikus jogi munka fogalmán...
Kacsa11
Kedves Legislator,
bandeeraz nyílván arra célzott, hogy a közig szerveknél nem rángatják meg annyira az istrángot, mint mondjuk a versenyszférában...
lássuk be, ez így igaz.
Cserébe nem fizet annyit. (hosszabb távon)
Kedves Annamanna,
felkeltetted érdeklődésemet...tudnál konkrétumokkal is szolgálni?
Kedves nanizo,
ismétlem: kezdőként ennél jobbat nem kapsz jogi munkakörben...
hosszabb távon meg pláne...
hacsak nem nyitsz saját irodát, és nincsenek nagyon jó kapcsolataid, akik szállítják a jobbnál jobb ügyfeleket...
Kedves Eweol,
volt hozzájuk szerencsém pár éve...:)
egyébként egyetértek: sok teteje nem lészen.
Kacsa11
Nanizo, azért értek veled egyet, mert vannak olyan területek, ahol napi 8 óra munkával is sokkal többet lehet keresni, mint az itt leírt ügyvédjelölti fizetések. Ezeket meg lehet találni, aztán el lehet dönteni, hogy annyira fontos-e a szakvizsga és a klasszikus jogi munka, hogy az ember beszálljon ebbe a mókuskerékbe. Az én válaszom egyelőre a nem, mert nagyon jól érzem magam a jogon kívüli munka (bank) világában (leendő) jogászként...
A "nem akarsz dolgozni" jellegű hozzászólásokra azt tudom válaszolni, hogy amint írtam, dolgozom már egy ideje, és voltak nehéz időszakok. Csak nem mindegy, hogy az ember mit csinál, és nyilván az sem, hogy mennyiért.
Egyébként ezt a topicot azért indítottam, mert kíváncsi voltam arra, hogy az ilyen irodák tényleg így dolgoztatnak-e, vagy én fogtam ki egy rosszabb helyet. A célom nem az volt, hogy mások látatlanul engem minősítsenek és szerintem ha nem akarok gépként dolgozni napi 10-12 órákat ennyiért, akkor az nem azért van, mert élből nem szeretek dolgozni...
Tessék mondani, melyik országban van az a közigazgatás amelyikben "nem kell dolgozni"?
Sunshine after the rain.
nanizo,
én bár nem dolgozom nemzetközi irodában, és eszem ágában sem lenne ott dolgozni, teljesen megértelek. Szerintem sem embernek való a napi 14-16 óra munka (közeli ismerősöm ennyit dolgozik, mondjuk megy is neki a szekér...). Szóval nem az itt a helyzet, hogy nem akarsz dolgozni, hanem hogy látod, amit még maga Kacsa is oly találóan írt a korábbiakban: ez intézményesített rabszolgaság. Persze, a sikerért meg kell dolgozni, ebben egyetértek a Téged meg nem értőkkel, de kérdéses, hogy ilyen áron kell-e ilyen siker. Akinek kell, harcoljon meg érte, elismerésem is, részvétem is az övék. :)
„és ott tényleg órákig tart a teszt…”
tényleg? egyébként én kicsit kételkedem, van-e értelme órákig tesztelgetni a jelölteket...
Szerintem is a közig nem lenne rossz neked a hozzászólásaid alapján, bár dolgozni ott is kell (csak nem azt, nem annyit stb). Perspektíva ott is van.
Kedves nanizo,
nem látsz perspektívát??? hááát, akkor asszem a te készülékedben van a hiba.:)
Kacsa11
csak a közig-ben még annyit sem keresel, mint a nemzetközi irodákban jelöltként...
Kacsa11
nanizo: pedig perspektíva az van. Bárhol fogsz elhelyezkedni, akár más szakmában is, meg kell dolgozni a sikerért. Márpedig az ügyvédjelölti időszak erre van, meg kell alapozni a jövőt. Ahogy látom neked alapvető problémáid vannak azzal, hogy megértsed, milyen a munka világa. A jogászi meg ugye sajátságos, mert a szakvizsgáig nem nagyon lehet előretörni ripsz-ropsz és milliókat keresni. De elmehetsz bankszektorba (azaz, most inkább ne:), és ott is megkövetelik tőled a sok munkát. Az élet hosszú, és a pillanatnyi kényelemért felesleges feláldozni az egész jövődet. Kibírod 3-4 évig, hogy napi 10-11 órát dolgozol, leszakvizsgázol és elmehetsz kényelmesebb munkakörbe, ahol meg fognak becsülni anyagilag is. Ha ezt az áldozatod nem tudod meghozni, bele se fogj. De ahogy látom, te alapvetően nem akarsz jogász lenni, illetve nem akarsz dologzni, így pedig nehéz elérni bármit is az életben...
ps.: illetve tudok ajánlani egy nagyon jó helyet, ahol nem kell dolgozni - közigazgatás. Startolj rá, az a neked való:))))
Bandeeraz: igazából ez egy hosszú folyamat eredménye volt, ahogy visszagondolok, már az egyetem alatt sem igazán tudtam úgy tekinteni magamra, mint jövendőbeli jogászra. Nem jelentkeztem, csak ebbe az irodába, s végülis ide is csak azért, mert kíváncsi voltam, hogy milyenek. A lehető legrosszabbra voltam felkészülve, de úgy érzem, messze alulmúlták a leghorrorisztikusabb elvárásaimat is. És itt a válasz eweol-nak is, ezért terhelt meg lelkileg. Egyszerűen nem hittem el, hogy komolyan gondolják, amit mondanak. Azt hittem, csak szórakoznak, amikor azt mondják, hogy azért 10-11 óra a napi munkaidő, mert akkor cserébe nem kell bejönni szombaton meg vasárnap. Még mosolyogtam is rajta, de aztán leesett, hogy ezek ezt teljesen komolyan gondolják... Milyen élet ez?
A legfőbb problémám pedig az, hogy én ebben az egész területben nem látok perspektívát. Semmilyet. Még anyagit sem...
Kedves Eweol,
bocs igazad van, ezt az aspektust nem gondoltam át...:)
a DLA Piper viszont rajta van nagyon a német vonalon, és ott tényleg órákig tart a teszt...de inkább nem tippelgetek tovább, mert már elsőre is beégtem:)))
Kacsa11
Eweol: nem sokkal, de jobb ajánlatot kaptam. Úgy voltam vele, hogy ennyivel is jobban megbecsülnek. Most nem fordítok ugyan sokat, de a mostani helyemen inkább az adminisztratív személyzeten spórolnak, ami bosszantóan lassítja a munkamentet és a munka fele ki sem számlazható (pl. állíts össze a-tól z-ig egy e-aktát egyedül). De nem vagyok elégedetlen.
nanizo: te először döntsed el, hogy mivel akarsz foglalkozni. Ha a nagy projektek, beruházások...stb. mögötti jogi munka érdekel, akkor megéri 1-2 évet végigszenvedni. Olyan tudással jössz majd ki onnan, amit nagyon tudsz hasznosítani. De ha ez annyira nem fog meg, akkor érdemesebb kisebb, vagy közepesebb irodába menni. De az ügyvédi pályát ne írd le, nagy butaság lenne.
Egy ilyen helyen úgy indulsz, hogy fél évig próbálsz asszimilálódni. Addig jobb is, ha nem foglalkozol felelősségteljes kérdésekkel, csak ülsz és tanulsz. Az ügyvédjelölködés egy tanulási folyamat (és nem az ügyvédi munka kezdete), ami mindenhol úgy kezdődik, hogy nem kapsz túl komoly tennivalókat. A jelölteket közel sem tartják kezdetben egyenlőnek. Később minden a te egyéni kvalitásaidon múlik. Ha szorgalommal és a tudásoddal meggyőzöl másokat, akkor előreléphetsz. Ha nem, akkor nem sok jóval kecsegtet téged a szakvizsgáig hátralévő idő.
„lelkileg már az állásinterjú is nagyon megterhelt”
a nyelvek közötti váltás vagy a kérdések miatt?
Nem, nem A&O. Direkt nem akartam az iroda nevét kiírni, metr nem lenne korrekt. Igazából nekem volt a gondom, hogy lelkileg már az állásinterjú is nagyon megterhelt. Mondjuk fizikailag is, de az vsz azért, mert a gázvita ellenére laza 30 fok biztos hogy volt a tárgyalóban, ahol voltunk. Jól megy ügyvédéknek, nem vitás :)
Azt hiszem, tényleg pályát tévesztettem. Ez egy ideje már érlelődik, de a mai nap nagy lökést adott az ügynek. Még csak azt sem mondhatom, hogy szemetek, vagy inkorrektek voltak, mert közölték, hogy egy horror lesz az egész. Én csak azt nem értem, hogy mi kényszerít rá embereket, hogy ilyen állásokat elvállaljanak ennyi pénzért. A későbbiek?
(PS Kacsa: az A&O-nak kellene ennyire a profi német nyelvtudás?)
Azért kérhetsz kicsit több pénzt is (ha mindenki többet kérne, akkor többet is fizetnének ezek az ügyvédgyárak a rabszolgamunkáért), föleg ha már kezdöként profin alkalmazod a szaknyelvet, mert az átlag ugyan tud valahogy angolul-németül, de minden tekintetben kifogástalanul jogi szöveget fordítani szvsz kevesen tudnak...
bandeeraz: jobb ajánlatot kaptál?
Kedves nanizo,
az a helyzet, hogy bandeeraznak igaza van, kezdő jelöltként ennél nem nagyon fogsz jobb ajánlatot kapni...
később ez emelkedni fog. (szakvizsgával meg még tovább, szóval hosszú távon anyagilag biztosan nem jársz rosszul)
a munka is csak eleinte fordítás...első fél-egy évben (fordítás később is elő fog fordulni, de egyre ritkábban) - és tényleg sokat lehet belőle tanulni...
nemzetközi ügyvédi irodáknál általában egy-két területre specializálódsz. ha megszereted azt a területet, amivel foglalkozol, akkor nem fog érdekelni, hogy napi 12 órában kell vele foglalkozni.
Ha szakvizsgára felkészülésa célod (értsd: mindenféle üggyel akarsz találkozni), akkor ez nem a megfelelő hely.
ui: A&O?;)
Kacsa11
Az az igazság, hogy a helyzet egyáltalán nem szokatlan. Én tavaly nyáron végeztem, jelentkeztem az egyik legnagyobbhoz, behívtak interjúra. Miután ott szimpatikus voltam, kaptam egy angol és egy magyar fordítást e-mailen, amit meg kellett csinálni, és emellett egy jogesetet, amit meg kellett oldani. Ezután behívtak mégegyszer, akkor egy ügyvéddel beszélgettem főleg jogkérdésekről, próbálta tesztelni a gondolkodásmódomat, majd végül ajánlatot kaptam. A fizu 220 bruttó lett volna (ez kábé 130 nettó), bkv-bérletről szó sem volt. Ha nem kaptam volna ugyanakkor más ajánlatot, szó nélkül elvállaltam volna. Hogy miért? Azért mert bár a munka nagy része fordítás, nagyon sokat lehet így is tanulni, projektekben részt venni, átlátni a struktúrákat, az ügyvédjelölti karrier első évében ez is fontos. A kérdés azonban, hogy később mivel akarsz foglalkozni. Ha nemzetközi területen, egy-két területre specializálódva, akkor hasznos is lehet. Ha szeretnél több területet átlátni, ne menj oda. Ugyanakkor meg kell jegyezni, nagyon nehéz anyagilag ennél jobb ajánlatot találni, és ez az idő sem lehet haszontalan, főleg azért, hogy azért nem számíts arra, hogy ez úgy fog kinézni, hogy napi 10 órában fordítasz majd csak. Tény, az is sok lesz, de a jogi munka is, és túlórázni általában majd a fordítások miatt kell.
Sziasztok! Állásinterjún voltam ma egy nemzetközi ügyvédi irodában, és eléggé megdöbbentő élményként éltem meg. Előrebocsátom, hogy ügyvédjelölti pozícióra jelentkeztem, nem pedig szaknyelvi lektornak.
Maga az interjú négytől fél hétig tartott, az első órában felváltva beszélgettünk magyarul németül és angolul, ezt még szórakoztatónak is találtam. Ötkor közölte az interjút vezető ügyvéd, hogy akkor most ad egy német nyelvű szerződést, fordítsam magyarra. Aztán odaadta ugyanennek a második oldalát a magyar verzióból, hogy fordítsam németre, ott helyben, minden segédeszköz nélkül. Ezután aditt egy angol nyelvű levelet, hogy mondjam meg, miről szól, majd közölte, hogy akkor most kapok egy oldalnyi magyar szöveget (jogi szakszöveget) és szótárral szíveskedjek lefordítani németre. Megcsináltam mindent, megtettem, ami tőlem telik. Kiderült, hogy a munkaidő úgy alakul, hogy reggel kilenckor kellene kezdeni, és az már egy nagyon jó nap, amikor este nyolckor el lehet jönni. A munka javarészt szerződések fordításából állna. Mindezért az ellenszolgáltatás nettó 130000 Forint plusz egy BKV bérlet. Három hónap próbaidő után ezt egészen 150000 Ft-ig emelnék...
A kérdésem az lenne Tőletek, hogy kinek mi a véleménye erről és hogy mennyire reálisak ezek az elvárások ezért a pénzért. Gyakorlatilag fordítógép kell nekik napi tíz órában, 650 forintos órabérrel. Embertelennek érzem az egészet, és soha nem tapasztaltam még olyat, hogy már az állásinterjún gyomorfekélyt kapok, pedig dolgozom már egy ideje, és voltak nagyon rossz időszakok. Akárhogy nézem (és akármekkora "lehetőségeket" rejt a dolog a későbbiekben), szerintem óriási visszalépés lenne elfogadni egy ilyen "ajánlatot", mind emberileg, mind pénzügyileg. Hogy szakmailag bejönne-e a dolog azt nem tudom, mert ha nem tetszem nekik, nem vagyok elég engedelmes, stb., akkor három hónap után kirúgnak.
Nos?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02