elvett jogosítvány


Traffic # 2008.07.29. 14:08

T. zoli-!

Igen.

zsofika18 # 2008.08.02. 12:01

sziasztok
Nekem 4.-én lesz a forgalmi vizsgám:)

Ha sikerül akkor mennyi idő alatt készítik el a jogsimat, vagy amég nem készül el, addig adnak ideiglenes jogsit?

monalisa1 # 2008.08.02. 14:50

A vezetői engedély igényléséhez be kell jelentkezni az okmányirodán - előzetesen időpontot kérve. Maga a jogsi 30 napon belül elkészül, de általában nem kell rá ennyit várni. Új vezetői engedély esetében "ideiglenest" nem adnak ki.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.08.02. 14:52

(Vélelmezem, hogy az oktatód ezen kérdésben az információt előzőekben már megadta neked.)

Traffic # 2008.08.02. 18:57

T. zsofika18!

Először is egy kalappal a vizsgához!
A Monalisa által írtakhoz csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy addig, amíg nincs a kezedben a vezetői engedélyed, ne vezess, mert szabálysértést követsz el.

Big Mike # 2008.08.06. 12:17

Sziasztok!

Kérdezném, hogy az az időszak is beleszámít-e az eltiltásba, ami a bírósági végzés és az okmányirodai határozat kézhezvétele között eltelik? Írjátok itt többször, hogy ha bekérték már a jogsit, ha nem; már nem szabad vezetni ha a bírósági végzés jogerős. Kérdezem másképp, hogy egyértelmű legyen: a két papíros kézhezvétele közt eltelt idő "elveszik" vagy már az is az eltiltásból telik el?

Kérdezném még, hogy a gyakorlat szerint mennyi idő míg megérkezik a papír az okmányirodától?

Amúgy a többiekhez képest elég szerencsés voltam, mert a "szokásos sírás-rívással" 1 hónap lett csak a háromból. ( 40-es tábla 87 km/h + záróvonalas előzés) A végzés azt írja, hogy jogerős ami benne van. Akkor a végzés keltétől ketyeg az egy hónap? Ha igen, akkor jövő hétfőn már elvileg vezethetek is... Az lehet h az eltiltás rövidsége miatt az okmányiroda nem is fog küldeni semmit, mert az ügymenet hosszabb időt venne igénybe mint maga az eltiltás?

Lényeg a lényegben, hogy tudjam meg valahogy hogy mikortól kezdődik az eltiltás és meddig tart. Mert annak ellenére, hogy a papíron 1 hónap szerepel, nem vagyok benne biztos, hogy annyi is lesz.

köszi

Big Mike # 2008.08.06. 14:17

Közben utánakérdeztem az okosoknál. (Fölhívtam a kerületi irodát.) Azt mondta a néni, hogy az eltiltás a végzés keletkezésétől van érvényben. Erre megkérdeztem, hogy akkor ahhoz kell hozzáadjak egy hónapot és újra vezethetek? Meg, hogy kapok-e erről vmi értesítést, vagy csak figyeljem a naptárat szorgosan? Erre meg azt mondta a néni, hogy nem tudja... pf. Most akkor mennyi az az egy hónap? Mitől ilyen nehéz eldönteni, hogy mikor telik le ha tudjuk honnantól kell számolni?

Big Mike # 2008.08.07. 15:14

Nem tudtok válaszolni vagy ekkora hülyeséget kérdeztem? :P

anyamaci # 2008.08.07. 15:51

Nem kell számolgatnod semmit!!!

Ha a vezetői engedélyt a rendőr nem vette el a helyszínen, nyugodtan vezethetsz.

Mindenképpen kapnod kell az okmányirodától határozatot, amelyben benne lesz az eltiltás időtartama tól-ig intervallumban meghatározva. A vezetéstől való eltiltást az okmányiroda rögzíti a nyilvántartásba, úgyhogy addig is ha igazoltatnak nem lehet gond, mert közel egy időben kapja meg az okmányiroda és Te a rendőrség határozatát. Fel fog szólítani az okányiroda hogy add le vez.eng-et ennek jobb eleget tenni, mert utána jön a végrehajtási bírság.

Traffic # 2008.08.07. 16:59

T. Big Mike!

Az eltiltás a szabálysértési határozat (ha másodfok, akkor végzés) jogerőre emelkedésétől kezdődik. Akár nálad van a vezetői engedély, akár nem.
Ha az Okmányiroda felszólít, akkor add le. Ne vezess ha már jogerős a döntés!

Big Mike # 2008.08.07. 19:56

Köszi a hozzászólásokat!

Világos amit írtatok (ennek megfelelően már nem vezetek). Csak az nem derül ki számomra, hogy mikor jár le az eltiltás? Ugyanis ha a végzésen szereplő dátumhoz hozzáadok egy hónapot, akkor az most vasárnap le is telik. De az okmányirodáról még nem kaptam semmit. Ha nálam van a végzés igazoltatásnál, akkor hivatkozhatok erre ha a közeg sérelmezi, hogy vezetek? Vagy mindenképpen kell papír az okmányirodától is? Vagy netán ez az időszak amíg már nem vezethetek a végzés miatt nem számít még bele az eltiltás idejébe? Lehetséges az, hogy már el vagyok tiltva a vezetéstől, de ez az idő nem fogyasztja az eltiltásom idejét?

köszi

Traffic # 2008.08.09. 15:19

T. Big Mike!

A végzésen szereplő dátum csak akkor lehet a jogerőre emelkedés napja, ha a határozatot előtted ki is hirdették még aznap, a bírósági tárgyaláson.
Ha nem így történt, azaz tárgyalás nélkül szabták ki a büntetést, akkor még 8 napot várni kell a kézhezvételtől, mivel ennyi időd van tárgyalást kérni. Ha letelik a 8 nap és te nem kértél tárgyalást, akkor kezdődik az egy hónap. Mivel hónapokban számolják az eltiltást, úgy a jogerőre emelkedés napját követő hónap ugyanazon napja lesz az eltiltás lejárta.
Mondjuk ma lett jogerős a határozat, akkor az eltiltás szeptember 09-én jár le.

Most már te is számolj! :)

Traffic # 2008.08.09. 15:20

Jut eszembe... Ha az Okmányirodában van a vezetői engedélyed és már lejárt az eltiltás, még akkor se vezess! Csak akkor vezethetsz, ha már nálad van a jogosítványod.

keba64 # 2008.08.11. 11:58

Kérdésem:a B kategóriás jogsi esetében az utánképzést nem válthatja ki egy újabb tanfolyam+vizsga? Az elvett jogsi mellett a sofőr letöltendő szabadságvesztést is kapott, ami szept. elején jár le. Más bejelentkezhet a nevében eljárva az utánképzésre, ha mégis muszáj?

monalisa1 # 2008.08.11. 15:34

Más egy új tanfolyam + vizsga és más az utánképzés - tartalmilag is, így kiváltani nem lehet.

"Odabentről" esetenként csak kiengedik pár nap távollétre, amikor is személyesen intézheti ügyeit - akár.

attesz67 # 2008.08.24. 09:09

Tisztelt FóRUM
jógi segítséget keresek...... Nekem halált okozó közúti bal.elvették a vez.eng.5-évre + 2év felfüggesztet börtön ítélet.Ez miatt elvesztetem az állásom,és azóta is csak alkalmi munkából élek mert bárhova is jelentkezem ahova erkölcsi biz.kel azonnal vissza utasítanak.( még jó hogy évekig tanultam )Nem vagyok bünözö ez a baleset bárkivel előfordulhat az utakon.Már 3 év letelt s szeretném vissza kapni a jogsim van erre bármi esélyem...??? vagy legalább egy M jogsi( kis motor ) a munka miatt így még egy sz..... pizza futár sem lehetek.Attól félek rá fogok kényszerülni a megélhetésem miatt hogy vezesek..... ha mást nem robogót.DE mielőtt ezt tenném ha lehet inkább a jógi utat választanám............

kösszönettel Attesz

Traffic # 2008.08.24. 11:39

T. attesz67!

Nincs lehetőség arra, hogy visszakapd 5 év előtt a vezetői engedélyed. Az 5 év elteltével is csak akkor fogod visszakapni, ha az utánképzést elvégezted és még érvényes az orvosid.
Megoldásként javasolnám az elektromos kerékpárt (max.: 300 Watt teljesítményű!). Ennek vezetéséhez nem kell engedély és mégis lehet vele pizzafutárkodni.
A pizzafutár is tisztességes munkát végez, azaz nem sz...s ez a foglalkozás. Minden munka tisztességes.

Alexa90 # 2008.08.24. 14:07

sziasztok ! a hétvégén egy másik megyében ittas vezetésért elkaptak. a szonda 0-25 töt mutatottt, jogosítványomat helyszínen el is vették .szeretnék érdeklődi hogy mennyi esélyem van arra hogy csak pénzbírságot kapok, és eltiltást nem?

Alexa90 # 2008.08.24. 14:08

0.25*

Alexa90 # 2008.08.24. 14:08

0.25*

Alexa90 # 2008.08.24. 14:08

0.25*

kilgoret # 2008.08.26. 09:24

Tisztelt Fórum!

Még nincsen jogerős határozat az ügyemben, mert harcolva az igazamért tárgyalás megtartását kértem, ami halasztó érvényű. Az eddigi nem jogerős határozat szerint 4 hónap eltiltás a tétel. De készülve a legrosszabbra és a tárgyalásra.

Érdeklődni szeretnék a vezetéstől eltiltás gyakorlatáról, és a tárgyalásnál felhasználható olyan körülményekről, amik enyhíthetik a 4 hónapot, (pl igazolás a munkáltatótól a jogosítvány szükségességéről.)

Maga az eltiltás hogyan történik? Minden esetben leadásra kerül az igazolvány? Mennyi az átfutása a gyakorlatban, mire le kell adni? Minden gyakorlati kürölmény érdekelne!

Traffic # 2008.08.26. 15:36

T. Alexa90!

0,25 mg/l-t szerettél volna írni, gondolom... Nem lehet megbecsülni azt, hogy eltiltanak-e vagy sem. Személy szerint az igenre tippelek.

T. kilgoret!

A bíró kimondja a tárgyaláson az eltiltás mértékét, amely ellen nincs jogorvoslatnak helye. Ez esetben ettől a naptól él az eltiltás, akár nálad van a vezetői engedély, akár nem. Ha nem hirdetik ki előtted a határozatot, hanem postán küldik, akkor a kézhezvétel napjától él az eltiltás. Vezetni nem szabad!
Eltelik valamennyi idő és az Okmányiroda küld egy felszólítást, hogy add le a vezetői engedélyed. Tégy eleget ennek. Az eltiltás lejártának napját követő napon menj be az Okmányirodába és vedd át az engedélyt.
Ha nem küld határozatot az Okmányiroda, akkor ne törődj vele, az eltiltásig semmiképp ne vezess.

A tárgyaláson lehet, hogy hasznos a munkáltatói igazolás, meg lehet próbálni.

kilgoret # 2008.08.26. 16:02

T. Traffic!

Köszönöm a válaszod. Mivel olyan szabálysértés miatt akarnak elitélni, amit nem követtem el, minden követ szeretnék megmozgatni, amivel legalább enyhítheteni szeretném az esetleg igazságtalanul kirótt böntetést. Kérdezem, hogy mit lehetne felvonúltatni még a munkáltatói igazoláson kívül?

(Egy kamion a belső sávból az leszorított, amint a holtterében mellette a külső sávban haladtam. Erre a nyakamba akarják varni, hogy jobbról előztem és én is hibás vagyok :( ez nem igaz .... )

Traffic # 2008.08.27. 18:18

T. kilgoret!

Minden olyan körülményt, amely meg tudja győzni a Bíróságot, hogy ne tiltson el a járművezetéstől. Pl.: beteg családtag utaztatása, orvosi igazolásokkal.